Pages

Saturday, January 30, 2010

DAN BADEA: Umbrarescu, preferatul lui Basescu, spalat de procurorul mos Craciun. Cum i-a sucit mintile "investigatorului" la comanda "independenta" lui Vintu, Emilia Sercan?

Dan Badea: Interventie prezidentiala pentru «regele asfaltului»

Presedintele Traian Basescu a intervenit, in urma cu trei ani, la ministrul transporturilor de atunci, Traian Dobre, pentru achitarea unor datorii de peste 4.500 de miliarde lei pe care ministerul le avea fata de cativa oameni de afaceri. Printre beneficiarii acestei interventii prezidentiale a fost si Dorinel Umbrarescu. „(...)Era firma lui Umbrarescu, celebrul «rege al asfaltului». Avea neincasati 1.600 de miliarde (lei vechi, n.r.) la 1 ianuarie 2005. Ar fi fost o nebunie sa distrugi o asemenea firma neplatind-o“, a declarat ulterior Basescu. Interventia presedintelui Basescu pentru firma magnatului din Podul Turcului a fost pe cat de inexplicabila, pe atat de abuziva. Inexplicabila deoarece, conform declaratiei lui Umbrarescu, acesta nu a adresat niciun memoriu presedintelui Basescu, si abuziva deoarece intarzierea platii lucrarilor efectuate de firmele lui Umbrarescu a fost parte din intelegerea pe care afaceristul bacauan a avut-o cu „nasii“ sai din Ministerul Transporturilor si din PSD (cuplul Mitrea-Sechelariu). Referitor la acest ultim aspect, iata ce a declarat Sechelariu pentru un cotidian local: „Si eu, cand am asfaltat toate strazile din oras, inainte de alegeri, am facut-o in scop electoral. Recunosc sincer ca asta am urmarit. Si atunci s-au grabit unii sa spuna ca am cheltuit toti banii orasului. N-a fost insa asa, pentru ca eu am apelat atunci la firma lui Dorinel Umbrarescu, cu care am avut o intelegere: asfaltezi in mai si iunie, insa banii ti-i dau pana in martie anul viitor“. Ulterior, in septembrie 2006, un consortiu compus din firmele trioului Umbrarescu – Besciu – Casuneanu a castigat licitatia pentru realizarea primului tronson din autostrada Bucuresti-Brasov, contra sumei de 200 milioane de euro.

Cum Gardianul si-a suspendat si site-ul, articolul integral al "investigatorului" la comanda de la Atac la persoana poate fi regasit pe InfoNews 

In-dependenta care i-a sucit mintile bietului Badea: Emilia Sercan, manager la departamentului de investigatii al Realitatea-Catavencu

Publicat pe 30 ian. 2008 la 12:12 | 
realitatea catavencu,departament investigatii
Emilia Sercan este, de la 1 februarie, managerul departamentului de investigatii al trustului Realitatea-Catavencu

Trustul de presa Realitatea-Catavencu a infiintat un nou departament de investigatii, reportaje, documentare si anchete, care va fi condus de la 1 februarie de Emilia Sercan.


Emilia Sercan a fost investita in functia de manager al noului departament si va avea in subordine 30 de persoane.

Sercan se va muta de la 1 februarie 2008 la Realitatea-Catavencu, dupa ce in ultimii 5 ani, pana in prezent, a lucrat la Evenimentul Zilei pe un post similar.

Departamentul de investigatii, anchete si reportaje va realiza materiale atat pentru presa scrisa si televiziune, cat si pentru celelalte media ale grupului, avand in vedere toate domeniile de activitate, punand accent in special pe sfera politica, economica si sociala.

Emilia Sercan este absolventa a Facultatii de Jurnalism din Sibiu si are 11 ani de experienta in presa scrisa. A activat in presa locala, ca reporter si editor-coordonator, apoi a lucrat pentru Curierul National, in pozitia de redactor al departamentului de evenimente si investigatii.

In ultimii cinci ani, Emilia Sercan a facut parte din echipa cotidianului Evenimentul Zilei, unde a fost redactor si apoi seful departamentului de investigatii.

Realitatea-Catavencu detine posturile Realitatea TV, Romantica TV si The Money Channel, retelele Radio Guerrilla si Realitatea FM, agentia de presa NewsIn si publicatiile Academia Catavencu, Cotidianul, Business Standard, Money Express si Le Monde Diplomatique.
 Daily Business 


Reporter Virtual: Sefa sectiei investigatii a Evz pleaca la Vantu
Posted on by Tiberiu Lovin

Update: Sercan a fost numita sefa unui departament de investigatii (Realitatea-Catavencu) combinat cu reportaje si documentare. Era o vorba:prost sa fii, noroc sa ai. Noroc de SOV care a gasit o atentie (sa nu-i spui chiar spaga) eleganta de a inchide gura unui ziarist care scria din cand in cand despre el si ii tulbura apele, chiar daca majoritatea articolelor erau slabute si fara cartus pe teava. Update: Petre Rachita vine si el la sectia noua de la Realitatea. El paraseste Antena 3 a carei sectie de investigatii a fost desfiiintata. S-a razgandit omul. In sfarsit, Evz scapa de Emilia Sercan, supranumita de revista Ringier “doamna Holmes”. Este vorba evident de sefa departamentului de investigatii pe cale de disparitie. Nu o da nimeni afara, ci pleaca de buna voie la …yupy Realitatea tv, potrivit surselor mele beton din aceasta televiziune misto de stiri. Loc in care SOV construieste o sectie de investigatie pentru ca ne apropiem de alegeri. Si cine sa vina daca nu persoana care a scris destul de mult si pe langa despre Vantu. Stiu ca Sercan a mai avut oferte, dar tura asta nu a fost in stare sa le refuze. Felicitari celor de la Evz care scapa printre degete un investigator bestial, dar pentru gazeta de perete. Acum vorbim de peretele lui Vantu. In scurt timp va voi dau linkuri catre articolele Emiliei Sercan despre SOV, actualul ei patron. Drum bun! Uitati aici un interviu cu proapsatul ei angajator: interviu. Nu mai am chef sa caut, dar va dau un articol care nu spune nimic decat “senzational, Vantu a cumparat fara aprobarea AGA, dar nu era ilegal”. Totul pe o pagina de ziar. Mare-i gradina la investigatii si multi geniali in ea. PS Emilia: ai grija sa nu te intorci ca Oana Dobre, care, curios, lucreaza cu juma de norma si pentru Vantu batut de Evz. NOTA: Urmeaza si intrebare: ce se intampla cu sectia de investigatii? Am inteles ca e cam pe duca. Astept news din interior. Turnati ca eu sunt slobod la lansat zvonuri :) .

Ce scria Sercan inainte de a fi cumparata de Vintu (text recuperat tot gratie InfoNews): Casa Vantului, scoasa la licitatie
Casa Vantului, scoasa la licitatie 
Imobilul in care locuieste Sorin Ovidiu Vantu va fi vandut pentru a acoperi o datorie catre fostul sau partener de afaceri Mihai Iacob 
 Luxoasa casa situata pe strada Paris, la numarul 34, in „zona zero” a Capitalei, unde locuieste Sorin Ovidiu Vantu, va fi scoasa la licitatie luna viitoare. Decizia judecatoreasca este definitiva si irevocabila.
Litigiul ce implica imobilul in care locuieste Vantu a plecat de la un bilet la ordin, emis in 2001 de o fosta firma a controversatului om de afaceri si neplatit nici pana acum.
Pelerinaj ca la sfintele moaste
Dupa ce oficial a iesit din toate firmele pe care le-a avut la vedere si a renuntat la biroul din sediul Gelsor, Vantu a transformat casa din centrul Capitalei intr-un adevarat cartier general pentru intalnirile sale de afaceri. Vantu a fost vizitat la aceasta adresa de oameni de cultura, jurnalisti celebri sau afaceristi.
Ieri, in numai doua ore cat o echipa EVZ a stat in fata imobilului, au putut fi vazuti intrand si iesind fostul patron al postului Realitatea TV, Silviu Prigoana, si fostul director al Teatrului National Bucuresti, Dinu Sararu.
Sorin Ovidiu Vantu are probleme imobiliare. Casa din Bucuresti in care locuieste controversatul om de afaceri, pe strada Paris, la numarul 34, va fi scoasa la licitatie la inceputul lunii viitoare, in urma unei decizii judecatoresti, definitive si irevocabile. Dupa ce, oficial, a iesit din toate firmele pe care le-a avut la vedere si a renuntat la biroul din sediul Gelsor, Vantu a transformat casa din centrul Capitalei intr-un adevarat cartier general pentru intalnirile sale de afaceri.
O casa pentru un bilet la ordin
Imobilul, situat in cartierul Dorobanti, a devenit „vedeta” unui proces deschis de societatea Dramiral Group, al carei director general este Mihai Iacob, impotriva firmei Gelsor Network SA, care i-a apartinut lui Sorin Ovidiu Vantu, si care s-a transformat in Imobiliar Network 2002 SA. Litigiul care implica imobilul a plecat de la un bilet la ordin emis pe 18.12.2001, scadent la data 28.12.2001, de zece miliarde de lei, din care nu s-au achitat decat cinci milioane de lei, in afacerea cu actiuni ale Bancii Romane de Scont. Potrivit lui Mihai Iacob, directorul Dramiral Group, procesul a fost deschis impotriva Gelsor Network SA, firma care la vremea respectiva avea ca actionar majoritar Grupul Financiar Gelsor, detinut cu 99,74 la suta din participatii de Sorin Ovidiu Vantu.
Vlad Paraschiv, administratotrul Dramiral Group SA, ne-a declarat ca, in momentul de fata, datoria pe care trebuie sa o recupereze de la Imobiliar Network 2002 SA se ridica la 14,6 miliarde de lei.
SOV ne-a declarat ca este un simplu chirias in casa de pe strada Paris si ca nu are nicio legatura cu actionarii firmei Imobiliar Network 202 SA, care, intamplator, sunt fosti angajati ai sai la Gelsor. „Discutati cu companiile implicate in aceasta poveste. Este un litigiu intre doua companii, asa ca nu ma intereseaza. Eu stau aici cu chirie. Probabil ca o sa stau cu chirie in alta parte. Pot fi chirias, bine mersi, si la Marriott, si in alta parte”, ne-a declarat Sorin Ovidiu Vantu.
Totusi, casa in care locuieste chiriasul Sorin Ovidiu Vantu este grevata de un sechestru asigurator in favoarea Parchetului General inca din 2003.
Sediul Institutului Cervantes
Casa de pe strada Paris a fost evaluata in urma unei expertize tehnice la 28 de miliarde de lei, adica aproximativ 750.000 de euro. Imobilul este format dintr-un teren de 1.109 metri patrati si doua constructii aflate pe aceasta suprafata. Casa ocupa 263 de metri, iar o alta anexa - 41 de metri patrati.
Intre 1985 si 1998, imobilul de pe strada Paris a servit drept sediu pentru Serviciul cultural al Ambasadei Spaniei la Bucuresti. In 1994, cu prilejul vizitei in Romania a fostului premier spaniol Felipe Gonsales, serviciul s-a transformat in Institutul Cervantes, institutie nonprofit care are scopul de a promova limba si cultura spaniole. Institutul Cervantes si-a mutat sediul de la aceasta adresa in 1998, cand s-a schimbat proprietarul imobilului.
„Cartierul general”
Resedinta lui SOV din strada Paris este una dintre cele mai elegante case din Cartierul Dorobanti. Daca despre aceasta locuinta spune ca este inchiriata, Vantu detine o proprietate in comuna Corbeanca, langa Bucuresti. Dupa ce a iesit din afacerile derulate in Romania, dar s-a profilat pe consiliere financiara, SOV a transformat casa de pe strada Paris in locul sau preferat de intalnire.
Vantu a fost vizitat la aceasta adresa de oameni de cultura, jurnalisti de prestigiu sau afaceristi. De altfel, ultimul interviu luat afaceristului pentru seria de materiale „Top 10 - Cei mai puternici romani” a fost realizat tot in casa care va fi scoasa la licitatie.
Vizita de la Sararu si Prigoana
Ieri dupa-amiaza a fost agitatie mare la casa unde locuieste Sorin Ovidiu Vantu pe strada Paris. In decurs de doar doua ore, pe poarta au intrat si au iesit mai multe persoane. Printre vizitatori s-au numarat fostul patron al postului Realitatea TV, Silviu Prigoana, si fostul director al Teatrului National Bucuresti, Dinu Sararu, care nu au stat prea mult timp inauntru. Poarta imobilului s-a deschis de cateva ori in respectivul interval pentru a face loc unor autoturisme care au demarat in graba.
Locuinta lui Vantu este, de altfel, atent monitorizata cu ajutorul camerelor de supraveghere, intrarile fiind bine pazite de bodyguarzi. O data la cateva minute, acestia ieseau in fata portii, verificand cu privirea masinile parcate de-o parte si de alta a strazii, precum si cei cativa trecatori care au circulat pe trotuar. (Andi Laslau)
Aghiotantii lui Vantu, actionari la Imobiliar Network
Firma Imobiliar Network 2002 SA este, de fapt, fosta Gelsor Network SA, companie infiintata de Sorin Ovidiu Vantu. Prin aceasta societate, membra a grupului Gelsor, Vantu a fost acuzat ca ar fi deturnat de la FNI peste 100 de milioane de dolari. In prezent, actionarul majoritar (99,9a) al Imobiliar Network este Stonecom Limited, un off-shore infiintat in paradisul fiscal din Cipru. Adica tot acolo unde, prin intermediul altui off-shore, Elbahold Limited, se scurge o buna parte din profitul companiei Petromservice. Aceasta companie este controlata de sindicalistul Liviu Luca, cel care, oficial, l-a angajat pe SOV pe post de consilier financiar.
Restul nesemnificativ al actiunilor Imobiliar Network se imparte intre colaboratorii parintelui FNI. Cel mai vizibil dintre acestia este Sorin Ovidiu Freciu, realizatorul emisiunii „Realitatea Bursiera”, difuzata de postul Realitatea TV.
Freciu a fost chiar presedintele companiei Gelsor, fiind unul dintre aghiotantii traditionali ai lui SOV. In structura Imobiliar Network 2002 SA mai apar alte trei personaje: Radu Bobu, Octavian Turcan si Ghenadie Nipomici.
Daca numele primilor doi nu spun, deocamdata, mare lucru, cel al lui Ghenadie poate fi intalnit in dezvaluirile recente ale EVZ, care au radiografiat caruselul de firme controlat de off-shore-ul cipriot Comac Ltd.
Reprezentantii casutei postale
Cetatean moldovean, specializat in consultanta financiara, Ghenadie Nipomici apare obsesiv in firmele romanesti controlate de Comac Ltd. Asa se explica faptul ca Nipomici este unul dintre reprezentantii din Romania ai off-shore-ului Comac Ltd., asa cum reiese din informatiile facute publice de Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Mai exact, conform CNA, Comac Ltd. este actionar majoritar in firma Expresiv SA, care a primit de la CNA licenta de functionare a postului Radio Total. Desi legislatia romana impune ca actionarii posturilor de radio si de televiziune sa fie cunoscuti, ca persoane fizice, si nu juridice, in cazul Radio Total, adevaratii proprietari raman in umbra.
Conform CNA-ului, in spatele suveicii de off-shore-uri s-ar afla trei ciprioti: Antis, Stelios si Georgios Triantafyllides. De fapt, acestia sunt avocati ai firmei „Antis Triantafyllides and sons” din Cipru si nu sunt decat „proprietari nominalizati”, adica doar ii reprezinta pe adevaratii proprietari. Dan Stratan, un alt  personaj care reprezinta off-shore-ul din Cipru in diverse afaceri din Romania, a fost presedinte al SVM Gelsor.  ( Mihai Munteanu  mihai.munteanu@evz.ro; Catalin Prisacariu catalin.prisacariu@evz.ro)
Securea razboiului nu a fost ingropata
Conflictul dintre directorul Dramiral, Mihai Iacob, si SOV a inceput in urma cu aproape patru ani. In noiembrie 2001, Gelsor a cesionat grupului Dramiral 65a din actiunile detinute la Banca Romana de Scont (BRS), pentru 4,2 milioane de dolari, ce urmau a fi platiti in patru ani. BNR a respins cererea firmei lui Iacob de a prelua BRS, introducand administrarea speciala.
Incidentele dintre cei doi au avut la mijloc si cotidianul „Curentul”, ziarul pe care Mihai Iacob l-a cumparat de la SOV. La inceputul acestui an, un fotoreporter al ziarului „Curentul”, care fila de cateva zile casa lui Vantu, a fost agresat de bodyguarzii afaceristului. Vantu l-a acuzat atunci pe Mihai Iacob de hartuire prin intermediul ziarului „Curentul”, subliniind faptul ca nu are nicio legatura cu dosarul penal „RAFO”, in care era inculpat patronul Dramiral. Cercetarea lui Iacob a fost inceputa in 2002, dupa o plangere depusa de RAFO privind disparitia a doua milioane de dolari din conturile detinute la BRS.
La inceputul acestui an, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta faptul ca urmarirea penala este in curs de efectuare.
(Andi Laslau)
Sub sechestru, la cererea procurorilor
Imobilul situat in strada Paris 34 a fost pus sub sechestru de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, la cererea procurorilor care instrumenteaza dosarul „Banca Agricola”. Potrivit unor surse judiciare, in aceasta cauza, Sorin Ovidiu Vantu este acuzat de infractiuni de coruptie si spalare de bani. Ancheta a fost demarata de Parchetul General in mai 2003. Procurorii au stabilit ca, in perioada septembrie 1998-martie 1999, Vantu i-ar fi determinat pe Liviu Adrian Istrate si pe Gabriel Tisler sa-si incalce atributiile de serviciu si sa aprobe conversia unui imprumut obligatar in actiuni supraevaluate ale SC Gelsor SA, fara ca obligatiunile sa fi ajuns la scadenta si fara aprobarea Comitetului de Coordonare a Restructurarii de la fosta Banca Agricola. Potrivit procurorilor, Vantu ar fi pagubit Banca Agricola cu peste 4,6 milioane de lei (46 de miliarde de lei vechi). (Raluca Dan)
Cum se poate controla un off-shore
In Cipru, directorii si proprietarii nominalizati ai unei societati off-shore sunt trecuti in registrele publice. Dupa constituire, directorii nominalizati dau o imputernicire generala unui tert, prin care i se transmit acestuia toate drepturile. Acest tert poate fi adevaratul proprietar al firmei. In cazul in care adevaratul proprietar (beneficiarul) nu doreste sa-si dezvaluie identitatea, atunci directorii nominalizatii vor semna contractele, contra cost. Cele trei metode de a ascunde adevaratii beneficiari ai firmelor off-shore sunt urmatoarele:
1. Letter of resignation - declaratia de renuntare la functia de director. Aceasta declaratie se remite beneficiarului, semnata, dar fara data.
2. Stock transfer from - formular pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor. Actele sunt semnate de proprietarul nominalizat si transmise beneficiarului.
3. Controlul asupra conturilor - functionarii nominalizati nu au drept de semnatura, ci doar adevaratul beneficiar al firmei.



Nota mea: Of, of. Vorba lui Vintu: Ce presa mea?...

No comments: