Pages

Wednesday, January 27, 2010

BASESCU a demonstrat Basarabiei ca cetatenia romana este un drept natural. Despre Voronin: "Sunt crestin; l-am iertat!" VIDEO. Invidia Antenelor lui Voiculescu: Eugen Tomac, secretar de stat in Guvernul Romaniei











Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat ProTV Chişinău, că este creştin, aşa că l-a iertat pe Vladimir Voronin, apreciind totodată că a dat dovadă de naivitate crezând că fostul lider moldovean "face ceea ce spune".
"Problema domnului Voronin este cu istoria", a adaugat Traian Basescu, spunand ca acesta va ramane in istoria Republicii Moldova fie ca un lider care a blocat progresul tarii sale spre Europa, fie drept "o figura luminoasa, care a spus una si a facut alta".
Basescu a spus ca nu a existat vreo intelegere intre el si Vladimir Voronin sa nu se discute subiecte sensibile: "Eu intotdeauna i-am spus presedintelui Voronin ca suntem doua state independente, dar un singur popor. Iar acest lucru, doar daca nu vrei sa recunosti realitatea istorica, nu-l recunosti."

CURENTUL: Aproape 200.000 de basarabeni isi vor redobandi cetatenia româna în 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Chişinău împreună cu omologul său de peste Prut, Mihai Ghimpu, că Executivul de la Bucureşti va lua o decizie în baza căreia va fi înfiinţată o agenţie specială în vederea accelerării ritmului de acordare a cetăţeniei romåne pentru locuitorii Republicii Moldova care doresc să posede şi această calitate. Această nouă structură care va funcţiona pe långă Guvernul României va avea un sediu central la Bucureşti, la care vor fi ataşate cinci unităţi teritoriale (la Iaşi, Galaţi, Cluj, Suceava şi Timişoara - n. red.), care vor avea misiunea de a îmbunătăţi substanţial mecanismul de redobåndire a cetăţeniei romåne pentru locuitorii de pe celălalt mal al Prutului.
Luånd în considerare datele oferite de preşedintele Băsescu, ziarul „Curentul“ a calculat numărul celor care şi-ar putea redobåndi, pe parcursul anului 2010, cetăţenia romånă. Plecånd de la suma de 20.000 de dosare, atåt cåt a declarat liderul de la Cotroceni că ar fi fost depuse în 2009, în condiţiile în care aceste dosare nu puteau fi depuse decåt la Consulatul Romåniei de la Chişinău, în anul 2010 vor exista încă opt astfel de centre care vor procesa asemenea de cereri, ceea ce ar consemna, într-o logică identică cu cea din 2009, că vor fi depuse în 2010 circa 180.000 de astfel de dosare. În acest calcul am inclus toate centrele de primire pentru astfel de solicitări, şi anume Consulatul Romåniei de la Chişinău, cele două consulate de la Cahul şi Bălţi, care urmează să fie funcţionale din 31 martie 2010, şi Agenţia specială cu cele cinci unităţi teritoriale din Romånia desfăşurate în cele mai mari centre universitare. În total, nouă astfel de instituţii care vor prelua, procesa şi apoi finaliza mecanismul de redobåndire a cetăţeniei romåne pentru cetăţenii de pe malul stång al Prutului. În ciuda unui an 2009 destul de dificil din punct de vedere politico-economic pentru cetăţenii Republicii Moldova, Romånia a reuşit să finalizeze procedurile pentru 14.000 dintre cele 20.000 de dosare depuse la Consulat. Băsescu a dat asigurări ieri că cele 6.000 de dosare restante vor fi rezolvate pånă în luna iunie, conform unui angajament asumat de Ministerul Justiţiei de la Bucureşti.

Redobândire în cinci luni

Şeful statului romån a mai adăugat că un astfel de dosar întocmit „corect şi complet“ va avea maxim cinci luni ca termen de soluţionare pentru cei care fac parte din categoria cetăţenilor celor care au pierdut abuziv cetăţenia romånă, precum şi rudele lor pånă la gradul III. Prin declaraţiile făcute ieri la Chişinău, Traian Băsescu a dorit să clarifice situaţia redobåndirii cetăţeniei, oferind explicaţiile necesare unor voci din cercurile conducătoare ale Republicii Moldova, care au contestat dorinţa Bucureştilor de a realiza în practică acest deziderat. La råndul său, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a afirmat că Romånia ar mai putea deschide încă un consulat pe teritoriul din stånga Prutului în scopul accelerării procedurilor, în cazul în care acest lucru va fi necesar. Şeful statului a mai spus că Romånia nu va semna niciodată tratatul de frontieră care să redefinească graniţa dintre ţara noastră şi Republica Moldova.
„Romånia nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre Romånia şi Republica Moldova. Romånia a recunoscut frontierele de stat ale Republicii Moldova aşa cum erau ele moştenite de la fosta Uniune Sovietică“, a declarat Băsescu.

Interconectare economică

Romånia a decis să acorde Republicii Moldova un credit nerambursabil de 100 milioane de euro. Această sumă va fi alocată în patru tranşe anuale, pånă în 2013, banii fiind destinaţi proiectelor de infrastructură locală, a mai anunţat şeful statului. Creditul va fi destinat proiectelor de infrastructură în educaţie, modernizarea şcolilor, cu precădere, şi proiecte de infrastructură de importanţă locală, la nivel de administraţii locale. Totodată, preşedintele Băsescu a subliniat ieri importanţa conectării infrastructurilor Romåniei şi Republicii Moldova, atåt în domeniul energetic, cåt şi cel feroviar. 
www.curentul.ro

Antena 3:  Eugen Tomac, numit de Emil Boc sef al Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei
Premierul Emil Boc a semnat deciziile de numire a democrat-liberalului Valentin Iliescu, actual secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, la conducerea instituţiei cu rang de ministru, şi a secretarului de stat pentru românii de pretutindeni din cadrul MAE, Eugen Tomac în fruntea Departamentului de profil din Guvern. Eugen Tomac a ocupat în timpul campaniei electorale şi funcţia de coordonator al organizării alegerilor pentru românii din străinătate în noiembrie 2009, fiind acuzat în repetate rânduri că face campanie pentru Traian Băsescu pe bani publici.
Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a fost trecut, la sfârşitul anului trecut, din subordinea MAE în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru şi a redenumit ca Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Executivul a mai decis atunci ca Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul să fie condus de un secretar de stat cu rang de ministru.


GUVERNUL ROMÂNIEI
PRIMUL-MINISTRU
DECIZIE
privind numirea domnului Eugen Tomac în functia de secretar de stat la Departamentul  pentru Românii de Pretutindeni
În temeiul art. 15 lit. c) si al art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului României si a ministerelor, cu modificările si completările ulterioare,
primul-ministru emite prezenta decizie.
Articol unic. - Pe data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Eugen Tomac se numeste în functia de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

No comments: