Pages

Thursday, November 19, 2009

CURENTUL a facut curatenie in presa. Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, excluşi din breasla jurnaliştilor

În urma dezvăluirilor ziarului „Curentul“ s-a facut putina curatenie prin presa ticalosita
Scris de Dana Iliescu

Cei doi aşa-zişi jurnalişti, Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, care, potrivit stenogramelor prezentate de ziarul „Curentul“, au participat la o acţiune de şantaj a şefului ANI, Cătălin Macovei, au primit un vot de blam din partea organizaţiilor media, care au considerat că cei doi au încălcat Codurile Deontologice ale CRP şi AJR.
Comisia Media CRP-AJR recomandă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu îi mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ca „jurnalişti“ sau cu orice altă titulatură care face trimitere la această meserie. Această recomandare, unică după ştiinţa noastră în presa postdecembristă, echivalează practic cu excluderea celor doi jurnalişti din breasla jurnaliştilor.
Comisia Media a ajuns la concluzia că Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au încălcat articolele 1, 7, 8 şi 9 din Codurile Deontologice ale CRP şi AJR.
Prin urmare, Comisia Media „recomandă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie“.
Totodată, Comisia Media consideră că „instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei“.

Roşca şi Chirieac au încălcat regulile profesiei

De asemenea, în urma analizării stenogramelor apărute în presă, a unui punct de vedere remis de Cătălin Macovei şi a codurilor deontologie al CRP şi AJR, Comisia Media a mai constatat că „Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informaţii de interes public. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecţie mediatică“.
„Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ajung la o înţelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înţelegeri, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac îşi pierd imparţialitatea şi independenţa“, mai precizează Comisia.
Conform Comisiei, „Bogdan Chirieac oferă servicii de influenţă, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice“.
„Comisia Media precizează că analiza sa priveşte strict exercitarea profesiei de ziarist. Membrii Comisiei Media cer ca acest caz, asupra căruia ne pronunţăm clar şi unanim, să nu mai fie folosit pentru a blama comunitatea jurnalistică, iar deciziile noastre să nu fie utilizate în competiţia politică“, concluzionează Comisia Media în documentul emis joi.

Un vot de blam

„Din punct de vedere juridic, nu pot exista consecinţe în urma acestei discuţii de astăzi, deliberări sau acestui comunicat pe care l-am făcut public, întrucât Comisia Media, Clubul Român de Presă, Asociaţia Jurnaliştilor din România, ca orice asociaţie profesională sau organizaţie nonguvernamentală, nu au jurisdicţie asupra colegilor de breaslă sau asupra instituţiilor membre. Este doar o recomandare pe care noi o facem prin intermediul colegilor de breaslă, prin intermediul dumneavoastră, tuturor celorlalţi colegi ai noştri şi instituţiilor de presă. Evident, fiecare decide după propria lui conştiinţă. Asta este. Nu putem să impunem cu forţa şi, din câte îmi aduc eu aminte, nu ne-am dorit încă o lege a presei. Este singura formă de sancţionare, cu un vot de blam. Asta am făcut astăzi: le-am dat un vot de blam, analizând ceea ce reiese din conţinutul acelor stenograme. Mai mult de atât nu se pot pronunţa decât alte instituţii abilitate. Dacă este ceva de altă natură, penală sau din domeniul civil, este treaba instituţiilor abilitate ale statului să-şi facă datoria“, a declarat, ieri, Cezar Ion, după prezentarea punctului de vedere al Comisiei.
„Deciziile pe care noi le luăm se transmit membrilor şi, în mod evident, ne aşteptăm ca membrii acestor două asociaţii (CRP şi AJR, n.r.) să ţină cont de aceste decizii“, a spus şi Ciprian Stoianovici, prezent la şedinţa Comisiei.
„Noi i-am invitat cu onestitate pe cei doi oameni de presă la Comisie. Fapul că au acceptat această invitaţie înseamnă şi recunoaşterea comisiei. Atitudinea lor este cea pe care aţi văzut-o. Pentru mine este de necomentat“, a spus Indira Crasnea, preşedintele CRP.

Chirieac şi Roşca i-au sfidat pe reprezentanţii organizaţiilor de media

La şedinţa de ieri, care a avut loc la sediul Clubului Român de Presă, au venit Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi membrii CRP - Indira Crasnea, preşedintele Clubului, Cătălin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Şedinţa a fost prezidată de Cezar Ion.
Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit însă şedinţa după circa 30 de minute, cerându-le membrilor Clubului Român de Presă şi lui Cezar Ion să îşi retragă declaraţiile publice la adresa lor.
La începutul audierilor, Sorin Roşca Stănescu i-a întrebat pe membrii Comisiei Media dacă îşi asumă declaraţiile anterioare şedinţei, care îl acuză pe el şi pe Bogdan Chirieac fără să le ceară un punct de vedere.
Membrii Clubului Român de Presă prezenţi la şedinţă au declarat că îşi asumă declaraţiile din comunicatul CRP.
Pe de altă parte, Cezar Ion, preşedintele AJR, a precizat că el a făcut o declaraţie în nume propriu, aceasta nefiind un punct de vedere al organizaţiei pe care o reprezintă.
CRP şi AJR au decis să convoace Comisia Media pentru discutarea cazului Sorin Roşca Stănescu - Bogdan Chirieac - Cătălin Macovei. Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au fost invitaţi să îşi exprime un punct de vedere în cadrul şedinţei sau să remită Comisiei Media o opinie scrisă. De asemenea, Comisia Media i-a solicitat preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, să-şi prezinte oficial poziţia faţă de cele semnalate în presă.

Stenogramele şantajului

Ziarul „Curentul“ a publicat, săptămåna trecută, mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu. Potrivit discuţiilor din stenograme, Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro. „Ţinta încercării de şantaj“ ar fi fost miniştrii PD-L Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, care, potrivit declaraţiilor lui Roşca Stănescu, ar avea conturi nedeclarate în străinătate.
Tot din stenograme reiese că Bogdan Chirieac i-a spus lui Macovei că a vorbit în seara precedentă întâlnirii cu Roşca Stănescu, care ar fi declarat că are două înscrisuri, „chestii olografe“, care i-ar fi fost date de o fostă secretară de la ANI.
Tot Chirieac este cel care spune că, pentru a nu face publice documentele, Roşca Stănescu „vrea ceva la schimb“, respectiv să se avanseze cu dosarele lui Radu Berceanu şi Adriean Videanu.
Scandalul provocat de publicarea stenogramelor, în urmă cu o săptămână, l-a determinat pe preşedintele ANI, Cătălin Macovei, să depună o completare la o plângere pe care a făcuse anterior la DIICOT, care îl vizează pe Sorin Roşca Stănescu.

Macovei: Comportamentul lui Roşca Stănescu generează teamă faţă de orice demers jurnalistic onest

Comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu, dezvăluit după apariţia în presă a stenogramelor discuţiilor de la Snagov, generează teamă şi reticenţă faţă de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public, apreciază preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), şeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuţiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, „exercitarea onestă a activităţii jurnalistice“, dar şi întâlnirile - formale sau informale - între reprezentanţi ai instituţiilor publice şi jurnalişti „vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potenţial de risc“, având în vedere faptul că „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigaţie“.
Macovei critică modalitatea în care Roşca Stănescu a ales să abordeze discuţia de la Snagov, aceasta fiind, în opinia şefului ANI, o dovadă a faptului că Roşca Stănescu nu intenţiona să afle adevărul, ci să obţină informaţii compromiţătoare despre anumite persoane.
„Invocarea faptului că se află în posesia unor informaţii compromiţătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigaţie» ale lui Sorin Roşca Stănescu“, scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.
În acelaşi document, Macovei apreciază că, „deşi discutabil din punct de vedere moral“, comportamentul lui Bogdan Chirieac nu a fost de natură să-l pună într-o postură dificilă. Preşedintele ANI afirmă chiar că atitudinea lui Chirieac a fost „mai degrabă, în mare parte, echidistantă“.

Vezi si

Aripa civilă a Coaliţiei GRIVCO a eşuat în justiţie

No comments: