Pages

Sunday, November 15, 2009

PRESA IN VREMEA LEPRELOR. Dracu’ (Roşca Stănescu) l-a şantajat pe fra’su (Vîntu)?

Presa în vremea leprelorScris de George Roncea

Cazul milionarilor „de presă“ Sorin (Roşca) Stănescu/Bogdan Chirieac a devenit un fel de revelator al stării actuale a presei romåneşti, reieşind acum, la sfårşitul scandalului, o fotogramă destul de clară a ruinei. Breasla a devenit un fel de căcăstoare a mogulimii securistice, iar oameni ca Roşca, Chirieac & Co. sunt un fel de vidanjori, cărånd după ei un furtun plin de rahat pe care sunt gata să-l îndrepte în orice direcţie bate vîntu... sau voiculescu, sau patriciu. Stropitorile astea fac o treabă împuţită, pe bani foarte buni însă, iar faptul că pămåntul pute sub ei face parte din fişa postului şi atåt.
Comilitonii lui Roşca şi Chirieac au organizat såmbătă un fel de masă rotundă televizată - cum altfel - pe Realitatea, în care s-au făcut că discută plini de ifose „condiţia jurnalistului“. Dezbaterea intitulată „Presa în vremea holerei“, moderată de Robert Turcescu, a adus pe scenă 10 jurnalişti şi analişti politici.
Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici, Corina Drăgotescu, Doru Buşcu, Adrian Ursu, Dan Turturică, Liliana Ruse („Gåndul“), Cristian Pârvulescu - preşedintele Pro Democraţia, şi Sorin Ioniţă - de la SAR-ul Alinei Tatiana Mungiu.
Turcescu, cel ejectat şi el cândva de Vîntu după mizeria „deontologică“ făptuită cu ceva vreme în urmă cu prietenul său Ludovic Orban - episodul cu femeia pe capotă, dacă vă mai amintiţi - a cuvântat despre colegul său Roşca, ejectat şi el public de Realitatea în aceeaşi zi. Singura frază de interes care i-a ieşit pe guriţă „analistului“ - că ziarist n-a fost niciodată - a fost o precizare cu privire la colegii săi de analize - Sorin Roşca Stănescu şi Chirieac. Turcescu a ţinut să menţioneze că cei doi vor lipsi de la Realitatea dar doar pe perioada campaniei electorale. Era ora 21. Trecuseră doar trei ore de la prima ieşire publică şi oficială a postului Realitatea cu privire la raporturile instituţiei cu cei doi şantajişti.
La ora 18, postul respectiv a emis un fel de comunicat anunţând că Roşca şi Chirieac nu mai au ce căuta în studiourile Realitatea - ever. „Doamnelor şi domnilor, felul în care Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac înţeleg, dar mai cu seamă practică meseria aceasta nu are legătură cu felul în care noi o înţelegem şi practicăm, cu regulile şi cu principiile profesionale ale Realitatea TV. Drept urmare, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac NU VOR MAI fi invitaţi în studiourile Realitatea TV“, a anunţat sâmbătă prezentatorul jurnalului de la ora 18.00.

Şantaj?

De la ora 18 la ora 21 ceva s-a întâmplat. Pentru a-l parafraza pe Bogdan Chirieac - dracu' (Roşca Stănescu) l-a şantajat pe fra'su (SOV)? În numai trei ore, poziţia fermă şi echidistantă a postului Realitatea „s-a nuanţat“? Oare cu ce îl are la mână dreak pe fra'su? Oare vom vedea ieşind pe piaţă în curând date pline de realitate despre afacerile murdare ale lui Vîntu, aşa de semnal în caz că e deranjat dreak? Vom găsi pe site-ul lui Roşca înregistrări pline de miez ale convorbirilor dintre cei doi fraţi drăceşti?
Un lucru este cert: postul tv care cerşeşte respect zi de zi a încercat să dobândească o ţâră de respectabilitate, scuturându-se de şantajiştii vidanjori, dar momentul n-a venit - şi nici nu va veni vreodată, credem noi.
S-ar fi zis că a venit momentul asanării, după ce toate organizaţiile de media din România şi-au exprimat public punctul de vedere despre „afacerea şantajului“ făptuită de ce doi gujbeţi Chirieac şi Roşca. Am luat la întâmplare una dintre multele poziţii asumate de organizaţiile din România - deoarece cazul a intrat şi în atenţie internaţională şi vor urma reacţii şi „de afară“.
În data de 11 noiembrie, Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), organism ce reuneşte mai multe organizaţii de media din Romånia, a condamnat public comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac în discuţia avută de aceştia cu directorul ANI, Cătălin Macovei. Potrivit COM, „SRS şi BC pot fi consideraţi autorii unei tentative de şantaj asupra unui demnitar public“. În comunicat se mai afirmă următoarele: „Modul de abordare a celor doi încalcă statutul jurnalistului şi principiile de bază ale oricărui cod deontologic şi-i descalifică din postura de jurnalişti. Avånd în vedere lunga lor carieră în presă şi consistenta mediatizare a celor doi sub titulatura de «jurnalişti» şi «formatori de opinie», considerăm că fapta lor aduce grave prejudicii oricărui jurnalist care vrea să-şi îndeplinească munca profesionist şi onest. Presa critică şi de investigaţie este confundată cu manipularea şi şantajul. Avånd în vedere cele de mai sus, considerăm că cei doi încalcă grav statutul de jurnalişti“.

Cei doi şantajişti au o conduită morală de cacao

„COM recomandă instituţiilor media care au contracte de prestări servicii media cu cei doi să-şi prezinte public poziţia faţă de fapta acestora şi sesizează Comisia de Etică a Clubului Român de Presă - Asociaţia Jurnaliştilor din România să discute cazul. Recomandă TVR să ia în discuţie în Comisia de Etică dacă, din postura de moderator de emisiune pe postul public de televiziune, BC încalcă sau nu Statutul jurnalistului din TVR. COM solicită instituţiilor statului să se autosesizeze şi să investigheze dacă acţiunea celor doi constituie încălcări ale legii şi să se pronunţe în regim de celeritate“. Şi Clubul Român de Presă a transmis un comunicat similar prin care dezaprobă „conduita profesională şi umană a celor doi oameni de presă“, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.
Pe scurt, o conduită de cacao, cum ar zice Bogdan Chirieac. Cam la fel a scris şi „Curentul“, încă de la primul material cu stenogramele şantajului, devenit bomba de presă a acestui moment. Roşca Stănescu ne-a ameninţat că ne dă în judecată şi ne-a făcut lepre, pe noi, Roncii cei nesuferiţi, Chirieac ne-a terfelit şi el în fel şi chip (desigur din poziţia de „pielea pulii“ care este el), alţi derbedei de presă ca şi ei m-au făcut cu spume la gură - Vadim Tudor, fostul coleg de clasă al lui Roşca, m-a făcut ţigan scatofag, Bădinovici de la Voiculescu a flegmat şi el spre Ronci cât l-a ţinut respiraţia blenoragică etc...
Pe scurt, am avut parte de nişte zile interesante, iar daravela chiar dacă şi-a epuizat suflul urât mirositor, după părerea mea, dă seama asupra conceptului libertăţii presei la 20 de ani de la ieşirea mea în stradă, alături de lepra mică de frate-miu. Noi doi, Roncii, cum zic aştia, suntem leprele. Ei, deontologii puşcăriaşului Vîntu, ai securistului Voiculescu, sunt porumbeii presei. Sunt chiar Presa.
Ei bine, cred că acum, în vremea noastră, a leprelor, a venit momentul să-i ardem în ceramică pe porumbei, să le înfundăm pe cioc dejecţiile şi, cu respect, să le facem statui, la Universitate, unde le place lor să se manifeste. Avem şi material inovator pentru statuile lor. Rahatul din căcăstoarea în care se scaldă.

No comments: