Pages

Thursday, June 25, 2009

UNGURII sar la gatul lui Basescu de Ziua Drapelului National, sarbatorita cu Vanatorii de Munte din Harghita

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa astazi la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional prin ceremonia de înmânare a Drapelului de luptă al Batalionului 435 Logistic "CIUC" din cadrul Brigazii 61 Vanatori de Munte, la Miercurea Ciuc in judeţul Harghita. Korodi Attila califica gestul de respect al sefului statului drept un act de militarizare pentru colonizarea "Tinutului Secuiesc" iar Magyar Hirlap ii reproseaza ca e "extremist".

"Presedintele roman Traian Basescu intentioneaza sa inmaneze vineri, de Ziua Drapelului National, in cadrul unei noi vizite in secuime, soldatilor unitatii militare din Miercurea Ciuc un drapel de lupta. Dar noua sa vizita nu este tocmai menita sa intareasca simpatiile alegatorilor maghiari din zona, unde efectivele armatei si politiei sunt crescute pe zi ce trece", scrie ziarul ungar Magyar Hirlap, citat de Agerpres.
Publicatia ungara sustine ca nici un alt sef de stat roman de dupa 1989 nu a dovedit un asemenea interes pentru secui precum Traian Basescu. Au fost situatii in care fostul capitan de vas pur si simplu sarea in elicopter, ca dupa o jumatate de ora sa fie in mijlocul etnicilor maghiari din zona sau sa manance impreuna cu ei. Excursiile sale aveau insa un singur scop si anume cresterea popularitatii. Cu ocazia vizitei din octombrie anul trecut la Miercurea Ciuc si a celei din februarie anul acesta la Budapesta, presedintele roman a rupt in mod vizibil traditia mentinerii simpatiei alegatorilor maghiari din Romania, aratand acest lucru mai intai in secuime, iar mai apoi si cu ocazia vizitei la presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, in prezenta caruia a afirmat ca in Ardeal nu va exista niciodata autonomie. Cu ocazia proiectatei sale noi vizite in secuime, Basescu, care actualmente se pregateste de alegerile prezidentiale, are in vizor "alegatorii partidului extremist romanesc Romania Mare", intarit din nou dupa alegerile parlamentare europene. Conform informatiilor ziarului de limba maghiara Hargita Nepe (Poporul Harghitei), Traian Basescu va sosi vineri la Miercurea Ciuc, la o parada militara, unde va inmana drapelul de lupta unitatii 61 vanatori de munte, stationata in oras. Autoritatile locale nu au fost informate despre vizita de catre presedintie, desi cei de la unitatea militara respectiva se pregatesc deja de ea. Autoritatile din secuime nu se bucura deloc de vizita.
Korodi Attila: Vizita lui Basescu, destinata "umilirii si jignirii maghiarimii din secuime"
Pe Ráduly Róbert Kálmán, primarul Miercurei Ciuc, nu-l intereseaza vizita prezidentiala. "Totul are un sus si un jos. Basescu mi-a demonstrat anul trecut, pe 23 octombrie, ca nu ai ce sa astepti de la el. La toamna imi gasesc un alt candidat, ca mi-au ajuns cinci ani", se exprima edilul orasului. Potrivit lui Korodi Attila, reprezentant UDMR, daca Basescu se duce in secuime si ia parte la o parada militara acesta nu face decat sa atribuie o importanta exagerata armatei. "Mai ales in conditiile in care tinutul secuiesc trece printr-un proces de militarizare si numarul de efective ale armatei si politiei este in crestere, iar acest lucru inseamna colonizare constienta, atunci aceasta vizita nu o pot considera decat ca pe ceva destinat umilirii si jignirii maghiarimii din secuime", spunea Korodi. Intre timp, a continuat si impartirea ciolanului intre cele doua partide romanesti din coalitia de guvernamant, dupa ce a iesit la iveala materialul audio inregistrat la sedinta cu usile inchise de vineri a organizatiei de conducere nationale a PSD.
Z.O.

1 comment:

Anonymous said...

Cel putin intr-o privinta a fost si Basescu consecvent - problema autonomiei maghiare insa ne-a dezamagit in prea multe alte privinte.
Celor ce se declara jigniti de drapelul national ar trebui sa le retragem cetatenia romana si sa-i face peste noapte simpli vizitatori (turisti) in tara romaneasca. Acest lucru ar rezolva intr-un mod simplu, just si eficient problema "jignirii".
A te declara impotriva tarii in care traiesti este echivalent cu a te autoexclude din acea tara (a nu se confunda cu impotrivirea fata de sistem sau fata de clasa politica).
Agerstress