Pages

Tuesday, November 4, 2008

Tesu Solomovici: Wass Albert - un criminal de razboi care "se vinde"bine

Wass Albert face valuri. Mass-media romana si maghiara au relatat pe larg despre comemorarile dedicate controversatului scriitor maghiar Wass Albert, declarat criminal de razboi pentru atrocitati comise impotriva umanitatii in anii celui de-al doilea Razboi Mondial.
Wass a fost comemorat timp de o saptamana in mai multe localitati din Transilvania, in cadrul unor manifestari organizate de Asociatia Tinerilor Maghiari Ardeleni. Actiunile s-au desfasurat cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Wass, la Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc, Gheorgheni, Cluj-Napoca, Targu Mures si Oradea.
Autoritatile locale din respectivele orase, care sunt romanesti, au tratat in general cu simpatie, eventual cu indiferenta aprobatoare aceste manifestari, unele chiar sprijinind financiar evenimentul, cum a fost cazul consiliului local din Sfantu Gheorghe, dominat de consilieri ai Partidului Civic Maghiar (PCM), formatiune radicala anti-UDMR. Dupa cum a declarat liderul Asociatiei Tinerilor Maghiari Ardeleni, Nemes Elod pentru cotidianul maghiar "Uj Magyar Szo" din Bucuresti, sprijinul financiar l-au cerut si obtinut nu pentru comemorarea unui personaj istoric, fie el controversat sau nu, condamnat sau nu, ci a unui mare scriitor al literaturii maghiare. Nu stiu cat de mare e acest scriitor mediocru, dar, intr-adevar, evenimentele cu un evident iz politic au fost mascate in "serate literare". Operele literare ale Wass nu sunt interzise in Romania, clameaza extremistii maghiari, de la noi si de dincolo.
Subventia acordata de catre consiliul local din Sfantu Gheorghe radicalilor maghiari a fost denuntata de un cetatean al orasului covasnean - un anume Dan Tanasa -, care a solicitat Ministerului Public sa se pronunte in legatura cu legalitatea acestor manifestari. El a invocat faimoasa Ordonanta de urgenta 31 din 13 martie 2002, aprobata prin Legea nr. 107/ 2006, care interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Anul trecut, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta de vinovatie a lui Wass Albert, data de un tribunal din Cluj in anul 1946, in urma unui proces de revizuire deschis de urmasii lui Wass pentru reabilitarea memoriei acestuia.
Redactorul sef al cotidianului "Uj Magyar Szo", Salamon Marton Laszlo, a analizat argumentele Asociatiei Tinerilor Maghiari Ardeleni in ceea ce priveste separarea personajul istoric Wass Albert de scriitorul Wass Albert. Conform lui Salamon, aceasta argumentatie este falsa, avand in vedere ca nici aceia care glorifica literatura lui Wass, si nici aceia care o considera de o valoare indoielnica, nu pot face - si nici nu incearca sa faca - abstractie de rolul controversat jucat de acesta in anii celui de-al doilea razboi mondial si de acuzatiile care i se aduc. Crimi­nalul de razboi ramane in veci un criminal de razboi, indiferent daca este sau nu un mare scriitor.
Profesorul universitar Cs. Gyimesi Eva considera opera lui Wass Albert de o mediocritate suparatoare.
Un alt carturar maghiar, jurnalistul clujean Tibori Czabo Zoltan, analizand opera si presupusele crime de razboi comise de Wass Albert, a ajuns la concluzia ca principalul raspunzator pentru crimele de care este acuzat Wass este tatal sau, groful Wass Endre. Jurnalistul pune insa sub semnul intrebarii si atitudinea lui Wass Albert. "De ce a fugit in Germania, daca nu a facut nimic? Urmasii altor familii aristocrate sau intelectualii maghiari ardeleni au ramas aici, desi multi dintre ei aveau de ce sa se teama". Tibori reaminteste ca Teleki Bela, presedintele Partidului Ardelean din perioada interbelica - emigrant si el, ca si Wass - il considera pe Wass Albert un extremist inrait, chiar si in Statele Unite.
Groful-scriitor Wass Albert si tatal acestuia au fost declarati criminali de razboi in 1946 de catre Tribunalul Popular din Cluj. Amandoi au fost condamnati la moarte si la confiscarea totala a bunurilor. Wass Albert s-a sinu­cis in Statele Unite, in anii 90. Restul se vinde si se cumpara.

No comments: