Pages

Saturday, November 8, 2008

Gardianul mai demonteaza o minciuna a istoricului Haaretz: Familia lui Cellu Rozenberg nu a fost ucisa in pogromul de la Iasi

DEZVALUIRI: «Gardianul» i-a luat urma celui care a acuzat România de antisemitism
08-11-2008

Editorialul lui Cellu Rosenberg continua sa faca valuri, la mai bine de o saptamâna de la aparitia acestuia in ziarul “Ha’aretz”. Cu toate acestea, autorul ramâne in umbra, aproape imposibil de identificat. Nascut in România, dupa propriile sale afirmatii, nimeni din comunitatea evreiasca de aici nu stie nimic despre Cellu Rosenberg sau familia sa. Doar undeva in Iasi, o femeie de 87 de ani isi aduce aminte de el si povesteste despre familia lui, dar cu putine elemente, insuficiente pentru a-l identifica.
Familia Rosenberg a locuit in centrul Iasiului, intr-o cladire mare cu etaj, care se intinde de la numarul 22 pana la 28, situata pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant (foto). Candva una dintre cele mai frumoase din oras, azi abandonata si in paragina, desi este situata in buricul Iasiului. In 1948, casa a fost nationalizata de regimul comunist. Radacinile lui Cellu din Târgul IesilorEty Croitoru are acum 87 de ani si pana la nationalizare a locuit si ea in casa de pe Stefan cel Mare. Isi mai aduce aminte de familia Rosenberg. De Leonora si de fiul ei, Marcel, nimeni altul decat editoralistul de la Ha’aretz, devenit intre timp Cellu Rosenberg. Ety Croitoru a povestit ca dupa 1970 nu a mai locuit nimeni acolo, casa fiind sediul Directiei Alimentare a Consiliului Popular Iasi, iar dupa 1990, spatiile au fost folosite de diferite firme.
“Familia Rosenberg a fost una numeroasa. O stiu pe mama lui Marcel – mama lui il striga Cellu, de la Marcel – o femeie frumoasa si foarte eleganta. Erau cei mai instariti din toata casa. Oricum, Leonora purta blanuri, bijuterii si era si foarte frumoasa. Dar nu au fost crutati de vitregiile vremurilor. Parca imi amintesc ca Leonora a fost si la puscarie, dupa ce a fost verificata de cei de la Venit Ilicit, cum se spunea pe atunci. De tatal lui Cellu nu imi aduc aminte prea multe, pentru ca il vedeam rar. A fost o vreme cand a facut comert cu cereale, apoi a trecut de partea rusilor si a comunistilor. Dupa ce a venit Ceausescu, le-a fost si mai rau, pentru ca a cazut cu totul in dizgratie, pentru ca au fost considerati rusofili”, povesteste Ety Croitoru.
Ceva cheag au avut ei pentru ca nu au cerut, desi puteau sa o faca, despagubiri dupa razboi. Oricum, Cellu aici a invatat carte, aici a facut liceul, aici s-a dus la facultate, parca la Politehnica, dar este posibil sa ma insel. Oricum, au plecat prin anii ’60, cred ca in Israel. Nu sunt sigura, dar toti plecau in Israel, era cel mai usor”, continua vecina de altadata a familiei Rosenberg. “De cand au plecat, nu am mai auzit nimic de ei, nu au venit niciodata pe acasa”, incheie Ety Croitoru.
Colaborarea lui Cellu cu Ha’aretz
Despre Cellu Rozenberg nu se stiau prea multe pana la publicarea celebrei scrisori in cotidianul Ha’aretz, potrivit unor surse din Israel. El ar fi trimis scrisoarea in care isi exprima protestul fata de omisiunea presedintelui Traian Basescu imediat dupa ce a auzit relatarea la radio. Enervat de ce auzise, a ales sa-l jigneasca la randul sau pe presedintele Romaniei si sa declare pur si simplu ca antisemitismul este inca viu in Romania, pe baza celor spuse de seful statului si de vestea ca un cimitir evreiesc din Bucuresti a fost devastat.
Ulterior s-a aflat ca “antisemitii” care au “profanat” cimitirul erau niste elevi teribilisti de 13-14 ani. Scrisoarea lui Cellu a fost publicata in Ha’aretz in editia de duminica, fiind trimisa la tipar sambata, zi libera pentru evrei, dar in care se lucreaza la ziarul pentru prima zi de munca, duminica.
«Antisemitismul este viu»
“Oricine are nevoie de rememorari suplimentare despre cat de mult ii iubesc romanii pe evrei le poate gasi in recenta distrugere si profanare a circa 200 de morminte din marele cimitir din Bucuresti. Desi aproape ca nu mai sunt evrei in Romania, antisemitismul este viu si loveste”, scrie istoricul israelian in cotidianul “Ha’aretz”. “Mormintele care au fost distruse si profanate – o amintire a marii comunitati evreiesti, care numara 800.000 de persoane, dintre care jumatate a fost distrusa in Holocaust, nu de catre germani, ci de aliatii fideli ai lui Hitler, romanii – nu le dau liniste unor romani. (…) Nu este de mirare ca istoricul Hannah Arendt a descris Romania ca fiind cea mai antisemita tara din lume”, scrie Rozenberg.
Amintirea masacrului de la Iasi
“In dimineata zilei de 29 iunie 1941, 12.000 de evrei romani, care erau loiali aproape fideli ai statului, au fost dusi pe strazile orasului Iasi, umiliti si infometati, catre sectia locala de politie, care a devenit abatorul lor. Guvernul a fost acela care a ordonat teribilul masacru, in care si familia mea a fost ucisa in momentul in care fortele de securitate au inceput sa traga din toate directiile. Asa ceva nu vom uita niciodata. (…) “Dar daca cineva s-a gandit ca aceasta schimbare a avut loc in ultimii ani, daca cineva a sperat ca antisemitismul este practicat de badaranii care distrug si profaneaza morminte, atunci remarcile presedintelui Traian Basescu la o conferinta de presa pe aeroportul din Bucuresti la revenirea sa din Siria ne amintesc ca este o alta Romanie in afara de pastrama si vin – Romania antisemitismului. Siria, a spus Basescu, se invecineaza cu urmatoarele tari: Irak, Liban si Palestina. Se stie foarte bine ca presedintele Romaniei nu este bine educat, dar, ca fost capitan de vas, te puteai astepta la el sa stie cel putin un pic de geografie si istorie. I-a scapat ca nu exista o tara numita Palestina, ci o alta tara, mai mica, la granita cu Siria, o tara numita Israel? Este pacat ca Ministerul de Externe nu a fost capabil sa dea o replica rapida si taioasa acestor remarci. Nu este inca prea tarziu”, incheie comentariul sau Cellu Rozenberg.(Emil Neacsu, Catalin Coca)
La «Ha’aretz» nu-l cunoaste nimeni pe Cellu
Este foarte important de mentionat faptul ca nimeni din redactia ziarului “Ha’aretz” nu a putut sa spuna cine este acesta sau sa intemedieze pentru noi o legatura directa (prin telefon) cu acesta. In ultima instanta, cineva a mentionat faptul ca Cellu Rosenberg ar locui in Statele Unite ale Americii, de unde ar fi trimis si acest material. Oricum, in arhiva “Ha’aretz” nu am mai gasit nici un alt text semnat de Cellu Rosenberg. Foarte interesante sunt si cele 273 de comentarii facute de cititorii on-line ai ziarului “Ha’aretz”. Venite din toate colturile lumii (SUA, Finlanda, Australia si foarte multe din Romania si Israel), mesajele il sanctioneaza pe autorul textului, il contrazic si prezinta fragmente de istorie, care practic anuleaza comentariile lui Rosenberg. (Silvana Patrascanu)

PS: Enervant ca numele asta de Rozenberg imi aduce aminte de un nume cunoscut, apropiat...

Vezi si
EXCLUSIVITATE: Romania raspunde neadevarurilor din Haaretz
Mr. Dov Alfon, Editor-in-chief, Haaretz

No comments: