Pages

Sunday, November 2, 2008

MAE a reactionat prompt la atacul atasatului Barabas Janos fata de colega noastra de la Curentul. Asteptam scuzele Ungariei si retragerea diplomatului

Curentul: Scandalul Ambasadei Ungare în atenţia MAE şi a ofiţerilor de informaţii

MAE al României s-a autosesizat cu promptitudine faţă de încălcarea gravă a codului diplomatic la care s-a dedat un diplomat al Ambasadei Ungare la Bucureşti, care a ameninţat şi insultat o ziaristă, Iulia Nueleanu, redactor-şef al cotidianului "Curentul". La numai o zi de la producerea incidentului, MAE l-a convocat pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes la sediul Ministerului unde "I s-a adus la cunoştinţă preocuparea MAE faţă de problema sesizată, subliniindu-se, importanţa deosebită a înscrierii conduitei oricărui diplomat în rigorile corespunzătoare statutului diplomatic". Pe româneşte, termenii diplomatici ai comunicatului MAE s-ar traduce: "bozgorii şi-au luat un perdaf". Noi încă aşteptăm scuzele oficiale ale Ambasadei si trimiterea sa la Budapesta.

A trecut aproape o săptămână de la incalificabilul gest de ameninţare al unui diplomat maghiar la adresa redactorului şef al cotidianului "Curentul". Injuriile proferate de acesta la adresa unei ziariste şi încălcarea gravă a codului diplomatic au determinat MAE al României să se autosesizeze cu promtitudine.

Purtătorul de cuvânt Cosmin Boiangiu, ne-a adresat următorul răspuns oficial: "în legătură cu situaţia gravă pe care ne-aţi semnalat-o, vă informăm că ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la 30 octombrie 2008. I s-a adus la cunoştinţă preocuparea MAE faţă de problema sesizată de dumneavoastră, subliniindu-se, în context, importanţa deosebită a înscrierii conduitei oricărui diplomat în rigorile corespunzătoare statutului diplomatic. Ambasadorul Oszk‡r FŸzes a dat asigurări că, în urma verificărilor ce vor fi întreprinse, vor fi luate măsurile care se impun". Şi organizaţia jurnaliştilor independenţi, Civic Media, care a sesizat la rândul său MAE pe tema agresării redactorului şef al publicaţiei "Curentul" a primit un răspuns similar.

Din data de 30 octombrie, de când ambasadorul Oszkar Fuzes a promis oficialilor MAE că "va lua măsurile care se impun", redacţia noastră nu a primit nici un telefon sau vreo scrisoare de scuze din direcţia vreunui oficial maghiar. De vreme ce Ambasada Ungară nu se dezice de agresiunea şi insultele lui Barabaş Janos înseamnă că şi le asumă. În consecinţă, vom lua şi noi "măsurile care se impun cu privire" la membrii Ambasadei, oriunde îi vom întâlni.

Cazul "Curentul" - Ambasada Ungară, dezbătut de ofiţerii de informaţii

Ofiţerii de informaţii în rezervă sau retragere, prezenţi la lansarea recentă a cărţii generalului SIE (r) Gheorghe Dragomir "Recviem pentru Spioni", au condamnat agresiunea la adresa redactorului şef al ziarului nostru, Iulia Nueleanu, comisă chiar de ataşatul de presă al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Janos Tibor Barabas. "Este o neobrăzare care trebuie sancţionată de responsabilii politici. Nu numai de Ministerul de Externe ci şi de către autorităţile care apără libertatea presei. Inclusiv Parlamentul - Comisia pentru Politica Externă şi cea responsabilă de mass-media - ar trebui să ceară scuzele oficiale ale Ungariei la adresa jurnaliştilor din România şi trimiterea funcţionarului ungar la origini, la Budapesta", s-a declarat public.

Discuţia care s-a încins în sala plină de ofiţeri de informaţii din SIE şi nu numai a atins actualitatea stringentă, detaliindu-se cu date concrete despre agresiunea maghiară în România desfăşurată prin intermediul cadrelor agenturii de spionaj ungare prezentă la toate nivelele autorităţilor, locale, centrale, religioase şi, mai ales, guvernamentale, după cum au arătat şi alţi jurnalişti prezenţi la manifestare. S-au evocat evenimente recente ca interzicerea ridicării statuii Mitropolitului Andrei Şaguna la Gyula/Jula, de către Garda Maghiară, în timp ce criminalul de război anti-semit şi anti-român Wass Albert este omagiat în România de extremiştii maghiari atât cu banii contribuabilului român cât şi cu fonduri ale Ambasadei Ungare, vizita prelungită a preşedintelui ungar în ţara noastră (unde s-a invitat singur) şi incitările nelegale la "autonomie teritorială", arborarea de steaguri ale Ungariei şi ale aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" pe instituţii de stat, încălcarea Constituţiei României chiar şi de către cei care ar trebui să o respecte şi apere şi, nu în ultimul rând, afrontul la adresa presei române adus de un diplomat al Ambasadei Ungariei în România.

Bucureştiul - centrală a spionajului maghiar

Generalul Dragomir a declarat că Bucureştiul a devenit centrul rezidenţei spionajului maghiar din România, centrală mutată din Ardeal pentru a-şi prelungi ramificaţiile către zona Mării Neagre şi Republica Moldova. Generalul a ţinut să sublinieze că agentura lui Horthy a fost preluată de KGB integral în perioada Republicii Populare Ungare regăsindu-şi continuitatatea în serviciile de informaţii de azi ale Ungariei.

În timp ce CNSAS se ocupa cu deconspirarea reţelelor româneşti, membrii ai reţelelor străine - mai ales cei ai fostului KBG sunt "acoperiţi" de către angajaţii CNSAS, s-a mai afirmat la dezbaterea responsabililor cu siguranţa naţională. "Unde sunt spionii sovieticilor - ruşi, maghiari, germani, ucraineni, etc. din dosarele Securităţii, mulţi prezenţi şi azi în viaţa publică şi chiar la vârful ei? De ce îi ascunde Colegiul CNSAS?", au întrebat ofiţerii români. "Sunt atacaţi cu deconspirarea preoţii români dar noi ştim foarte bine că întregul cult maghiar era folosit de agentura specială a spionajului Republicii Populare Ungare", a mai spus generalul, care, de altfel, a dedicat un întreg capitol al cărţii spionajului şi revizionismului maghiar în România.

Guvernul României, penetrat la vârf

Spionii maghiari sunt prezenţi inclusiv în Guvernul României, în ciuda informărilor şi alertelor repetate ale ofiţerilor responsabili cu siguranţa naţională. În acest sens, s-a exemplificat că la vârful MAE, într-un post de secretar de stat, se află un agent documentat al spionajului maghiar, cel care a făcut de altfel tot ce i-a stat în putinţă pentru adoptarea Ordonanţei ilegale Gojdu, prin care averea marelui mecena român ar fi urmat să fie transferată în beneficiul Ungariei.

Generalul Dragomir şi alte cadre ale SIE şi-au arătat dezamăgirea şi nemulţumirea faţă de utilizarea unor informaţii ce ajung pe mâna forurilor politice decizionale şi care ajung deseori pe masa clientelei politice sau chiar a inamicului, a adversarilor străini, fiind folosite împotriva interesului naţional. Generalul Gheorghe Dragomir a fost adjunct al celebrului general Mihai Caraman, prezent şi el la lansarea volumului; lucrare care, după spusele autorului, este doar primul, "de încălzire", dintr-o serie care priveşte aspectele ce ţin de siguranţa naţională a României.
Dana ILIESCU



PS: Eu inteleg ca domnisoara Dana Iliescu, pe care am observat-o si eu la lansare (normal!) si pe care am gasit-o cu greu intr-o foto din Curentul (dar a meritat!, vezi alaturat), s-a grabit sa-mi preia cateva citate de pe blog si sa ma treaca la categoria "alţi jurnalişti prezenţi la manifestare", dar cred ca ar fi fost mai normal sa ma si numeasca. Pentru aceasta ii dau voie sa ma caute pentru explicatii si recompensa...

Cateva Comentarii din Curentul:

1. Agresiunea statul maghiar contra Statului
Scris de: Elena A., la: 02-11-2008 23:25
Este pentru prima data cand MAE reactioneaza la nenumaratele acte anti-romanesti ale insolentelor guverne si regimuri din Ungaria!. Felicitari si .. asteptam finalizarea. Daca ambasada maghiara nu a dat nici macar un telefon de scuze, inseamna ca ungurii sunt si badarani si prost crescuti, si fara 7 ani de acasa!! Iar lipsa totala de reactie a oficialilor maghiari are o singura explicatie: este un act premeditat, de agresiune, al statului maghiar la adresa Statului National Unitar Roman. Inca unul din sutele de mii de acte de agresiune pe care maghiarii le intreprind, de sute de ani, asupra romanilor si Tarii Romanesti- pornind de la cele mai abominabile si atroce crime si masacre, daramari de biserici... pana la profanarea simbolurilor nationale. Un exemplu proaspat: expozitia profanatoare si anti-romaneasca a unui "artist" maghiar sponsorizat de UDMR din banul public al amaratului de cetatean roman - expozitie deschisa chiar in perioada cand comemoram masacrarea romanilor din Ardeal de catre trupele horthiste.. culminand cu abominalbila masacrare a 157 de romani din satul IP, infaptuita de unguri in mod special in ZIua Inaltarii Sfintei Cruci - 14 septembrie 1940 ! Daca guvernul, parlamentul, partidele, presedintele Romaniei si politicienii de 2 bani pe care ii avem accepta batjocura maghiara, iredentismul, autonomia, deznationalizarea salbatica a romanilor din Ardeal, si toate agresiunile maghiare.. inseamna ca ei toti nu au nimic comun cu Romania si cu neamul romanesc.. -- lucru care, oricum, se vede cu ochiul liber, de la o posta!!! Eu m-am saturat de insolenta maghiara! Propun o manifestatie pasnica si demna de protest in fata ambasadei maghiare. Sa le reamintim - ca au memorie scurta-- ca ei nu mai stapanesc de mult Transilvania, ca noi, romanii, nu suntem robii ungurilor si ca.. daca ar fi de neam ales, asa cum se lauda pe tot globul.. s-ar purta barbateste, nu ca niste nevolnici abjecti falsificatori de istorie si tortionari ai romanilor.Dar, istoria ne spune clar: ei n-au mai castigat o batalie cinstita de cateva sute de ani.. Noi, romanii, am castigat multe., si , mai ales NE-AM PUS OPINCA PE PARLAMENTUL DE LA BUDAPESTA, dupa ce am zbrobit, pentru prima data in lume, bolsevismul, si am spulberat republica bolsevica ungara !! Slava poporului roman, martirizat de sute de ani - de unguri, de muscali, de ucraineni, de sarbi si de multi altii ! Inca mai traim! Ar fi timpul sa ne recapatam ONOAREA si DEMNITATEA de popor stravechi, creator de civilizatie multi-milenara intr-o Europa antica, pe care hoardele barbare si primitive au zdrobit-o cu cruzime, sub copitele cailor lui Gingis-Han!
2. tariceanu, baiatul de mingi...
Scris de: Ioana D'Arc, la: 02-11-2008 23:51
... al guvernului maghiar ?
ce rost au sedintele de guvern comune romano-maghiare ? de transformare a Romaniei in vasala ungariei ? sa ne mai miram de tupeul functionarilor unguri fata de romani, cand atat de multi "intelectuali" si "ziaristi" s-au vandut pe burse Soros? Ce face guvernul roman, ce fac serviciile de informatii, ce face ministerul de interne referitor la presa maghiara din Romania care este visceral anti-romaneasca si care incita la ura, nesupunere civica, nerespectarea legilor si la destramarea teritoriala a Statului Roman? de ce nu se respecta Constitutia, de nu se aplica legile tarii? De ce noi romanii suntem discriminati negativ .. (ca pozitiv sunt alti? ) De ce institutiile statului Roman incalca legea, acceptand omagierea - chiar pe banii romanilor - a criminalului de razboi ucigas de romani Wass - dar, in schimb, darama toate statuile si busturile Maresalului Antonescu - cel care a pornit razboiul de eliberare a Basarabiei si de starpire a comunismului - ba , mai mult, arunca la puscarie orice roman care indrazneste sa vorbesca despre Antonescu!
3. Partener de afaceri al premierului Tariceanu
Scris de: Rudas Erno, la: 03-11-2008 00:50
Ce rost are sa mai vorbiti de un banal secretar de stat - spion dovedit sau nu - cata vreme toata lumea cunoaste stransa legatura (de afaceri si nu numai) dintre actualul prim-ministru PNL, Calin Popescu Tariceanu si Rudas Erno - fost sef al rezidentei de spionaj ungare din Romania...
Nota mea: Eu cred ca are...

2 comments:

Anonymous said...

Unde poate fi ascultata inregistrarea
cu cele spuse de Barabas ?

Roncea said...

La redactia Curentul!