DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A
MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Biroul Informare si Relatii Publice
TEL/FAX 314.53.54
www.politiacapitalei.ro
E-mail:presa.dgpmb@b.politiaromana.ro
Calea Victoriei nr.19, sector 3
Nr. 1.882 05 noiembrie 2008
COMUNICAT
În dimineaţa zilei de 23.10.2008, Secţia 16 Poliţie a fost sesizată de către administratorul Cimitirului Evreiesc din Bucureşti, Şos. Giurgiului nr. 162, sector 4 cu privire la faptul că în perioada 20-23.10.2008, persoane necunoscute au distrus mai multe bănci şi monumente funerare.
Cu ocazia cercetării locului faptei efectuate de către poliţiştii operativi din cadrul Sectorului 4, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi specialişti criminalişti s-a constatat că au fost dărâmate 131 monumente funerare, din care 53 distruse total sau parţial (sparte, ciobite). De asemenea, au fost relevate şi ridicate urme digito-palmare.
Concluzia formulată de către specialiştii criminalişti în cadrul constatării tehnico-ştiinţifice traseologice stabileşte că dărâmarea monumentelor funerare s-a produs ca urmare a folosirii forţei fizice, fiind exclusă utilizarea de obiecte contondente. Nu au existat înscrisuri, inscripţii sau însemne cu caracter antisemit.
Imediat a fost sesizat procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
În cauză au fost efectuate investigaţii, verificări, audieri de martori, constatări tehnico-ştiinţifice, etc. Pentru identificarea autorilor s-a cooperat cu Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.I.R.A. fiind obţinute date cu privire la un grup de tineri cu vârste cuprinse între 13-15 ani, elevi la o unitate de învăţământ, care au fost observaţi în perioada critică în interiorul cimitirului.
În urma activităţilor întreprinse, azi 05.11.2008 la sediile Poliţei Capitalei şi Sectorului 4 Poliţie au fost audiaţi în prezenţa părinţilor un număr de 8 elevi. De asemenea, la sediul unităţii de învăţământ au fost intervievaţi, în prezenţa reprezentanţilor unităţii de învăţământ, 16 de elevi.
Din primele cercetări s-a stabilit că în ziua de 22.10.2008, în intervalul orar 10:00 - 12:00, mai mulţi elevi au pătruns în interiorul Cimitirului Evreiesc printr-o zonă în care gardul este deteriorat.
18 dintre aceşti elevi au afirmat că, deşi au intrat în cimitir împreună cu ceilalţi colegi, nu au participat la actele de distrugere dar au văzut cum alţi colegi au procedat la dărâmarea monumentelor funerare.
Până în prezent, au fost stabiliţi ca autori şi au recunoscut actele de distrugere un număr de 4 elevi, gradul de participaţie al acestora fiind însă diferit.
Constarea tehnico-ştiinţifică dactiloscopică efectuată de specialişti criminalişti a confirmat că cele 2 urme digito-palmare ridicate la faţa locului aparţin unuia dintre elevii audiaţi. Tot în cursul zilei de azi 05.11.2008 au fost efectuate reconstituiri.
Din conţinutul declaraţiilor rezultă că au patruns în cimitir din dorinţa de filma, cu telefonul mobil, un clip intitulat „Povestiri din cartier".
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte, în vederea identificării tuturor celor care au participat la comiterea faptei precum şi a stabilirii gradului de participaţie.
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
SENATUL EVZ: Discursurile de ură
Horia Roman-Patapievici:
În 24 octombrie, agenţia Reuters transmitea că în cimitirul evreiesc din Bucureşti au fost profanate peste o sută de pietre tombale. O sută de pietre tombale sparte într-o singură noapte? Dumnezeule! Cum e tehnic posibil? Câţi oameni au lucrat la acest act de vandalism? Cum de nu au fost auziţi? Şi ce anume cimitir a fost profanat? Cimitirul evreiesc? Ştirea despre vandalizarea cimitirului evreiesc trebuia să fie, indiscutabil, ştirea zilei. Mai mult, dezbaterea asupra semnificaţiei acestui act de vandalism ar fi trebuit să ocupe minţile tuturor. Or, ce s-a observat?
[Citeste]
Intrebarea mea: Horia Roman Patapievici de ce nu s-a ultragiat timp de 10 zile?
http://www.youtube.com/watch?v=bqmQ0Do2aJ8
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment