Pages

Sunday, November 2, 2008

Adevarul neterminat al colonelului Filip Teodorescu la Zig Zag cu Ion Cristoiu

Dupa ultimile iesiri la rampa ale unor fosti ofiteri cu rang inalt ai DSS si ulterior ai SIE sau SRI, iata ca si colonelul Filip Teodorescu, fost loctiitor al sefului Directiei a III-a, Contraspionaj, apare, din nou, in lumina reflectoarelor tv, ultragiat de un editorial de-al lui Ion Cristoiu din Jurnalul National: Victoria Securităţii asupra Armatei! Marturisesc, nici mie nu mi-a placut nici titlul, nici concluzia maestrului, care, parca, mai mult a vrut sa incite, si, cred, sa-si si faca in acelasi timp vreo datorie fata de Victor Stanculescu. In ziua respectiva chiar m-am gandit sa public drept replica o completare la afirmatiile domnului Cristoiu, pe intelesul tuturor. Am stat de vorba vreo trei-patru ore cu fosti responsabili din structurile de securitate, ante si post-decembriste, pentru ca, in final, sa renunt. Nu ajunsesem la formula magica. Adevarul nu era de gasit in ziua aceea.
Dupa cum se dovedeste si in emisiunea Zig Zag cu Ion Cristoiu, transmisa ieri seara la Antena 3, in direct cu Filip Teodorescu. Parce e un facut, dar cand ajung in fata unei camere toti fostii securisti - si nu o scriu in sens peiorativ, eu securisti ii fac si pe cei de azi - uita ce ne-au declarat in spatele ei. La intrebarea "Cine-a tras in noi, 16-22 - Cine-a tras in noi, dupa 22?" Armata arunca, evident, vina pe Securitate iar Securitatea pe Armata. Parca nimic nu s-a schimbat in cei 19 ani trecuti. Teodorescu afirma: "Cei care-i au pe constiinta pe aceste victime sunt... cine sunt! Nu noi!".
"Intre cele doua institutii fundamentale ale Statului - Armata si Securitatea - nu a existat nici un conflict, nici un razboi", isi incepe colonelul discursul. "Noi nu aveam cu ce pusti sa tragem" . Adevarat. "In decembrie 1989, Armata si-a facut datoria", continua fostul contraspion. "A fost o mare eroare - si probabil ca asta vrea sa spuna si generalul Stanculescu in casetele pe care zice ca le-a inregistrat - si e pacat ca nu a avut curajul sa spuna adevarul atunci, la timpul potrivit". La fel zic si eu. (N.b.: citatele nu sunt 100% exacte; sunt reproduse din memorie). "Diversiunea ordinara cu securisti-teroristi a pornit-o armata", sustine apoi Teodorescu la presiunile lui Cristoiu. "Generalul Iulian Vlad nu s-a lasat antrenat in aceasta diversiune". Adevarat. Pentru ca apoi sa dea si amanunte: "De exemplu, Kemenici de la Targoviste - cel unde a ajuns, neintamplator, cuplul Ceausescu, nota mea - a trimis o grupa de militari sa-i apere familia, acasa, de "teroristi", dupa care a trimis inca o grupa, de militari imbracati in civil, sa faca acelasi lucru. Ce credeti ca s-a intamplat? Cine cerceteaza aceste lucruri?", intreaba in gol colonelul. "Toti teroristii au fost ai Armatei", concluzioneaza Teodorescu. Intrebarea mea: tot astia ai Armatei au scris gresit, pe mai multe ziduri din Bucuresti, dupa cum fusesera instruiti verbal, "Jos CIAUSESCU!"? Si zecile de masini Lada cu turisti sovietici unde s-au evaporat?
Singurul capat de informatie scos in emisiunea de o ora a fost legat de capul operatiunilor: KGB-istul Silviu Brucan. "Daca Brucan ii conducea pe toti - iar asta avea instructiuni clare - si l-a capacitat si pe un descreierat ca Militaru (GRU - nota mea) - care vroia sa-i impuste pe toti USLA-sii si ofiterii de informatii (ii adunase in careu), a iesit ce a iesit..."

La 14 octombrie 1991, in declaratia facuta la procesul de la Timisoara, Teodorescu avea opinii mai clare: "Nu afectez in nici un fel prestigiul contraspionajului roman recunoscand, asa cum am facut-o si in depozitia din 7 martie 1990, ca eu si ofiterii de contraspionaj de la Timisoara nu am reusit atunci sa evidentiem acest amestec strain (...) Este meritul presei in general, al unor gazetari iscoditori in special, ca au gasit dovezi indubitabile ale amestecului strain in evenimentele din decembrie 1989".
Am retinut si un schimb de replici interesant:
FT: "In Armata, Victor Stanculescu era cel mai informat... de dincolo."
IC: "Si, de ce nu-l salveaza... ailalti?"
FT: "Nu-l salveaza nimeni!"
IC: "A, este abandonat, asa..."
Vizionati integral emisiunea la
http://www.antena3.ro/videocal.php?em=zigzag
click pe data din 2 noiembrie, a doua jumatate a inregistrarii.

Vezi si
Stenograma sedintei de audiere a Comisiei Parlamentare de ancheta din 14 decembrie 1994, cu Filip Teodorescu
Securist sau nesecurist, sa-l ascultam pe Valeriu Sterian, ca nu strica o aducere aminte:

VALI STERIAN - VINO DOAMNE (LIVE)
Asculta mai multe audio Muzica »


No comments: