Pages

Tuesday, January 26, 2010

TRAIAN BASESCU muta la Chisinau o jumatate din Guvernul Romaniei. Doua zile in Basarabia romana, cu amenintari rusesti de la Tiraspol


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, efectueaza o vizita oficiala in Republica Moldova in perioada 27-28 ianuarie 2010. Delegatia de la Bucuresti include numerosi oficiali, inclusiv cei mai importanti ministri ai tarii si presedinti de consilii judetene.
de Vitalie Goncearov / Karadeniz Press
Astfel, presedintele Basescu va fi insotit in Republica Moldova de Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator al romanilor din diaspora, Tudor Pantiru, deputat al colegiului electoral care cuprinde si Republica Moldova, precum si  de Constantin Simirad, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.
Intalniri strategice
Programul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau include o intrevedere tet-a-tet cu Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, o sedinta comuna a delegatiilor din partea Republicii Moldova si din partea Romaniei, ceremonia de decorare a Presedintelui Traian Basescu cu Ordinul Republicii de catre Presedintele interimar Mihai Ghimpu, depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si la mormintele poetilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, a interpretilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici, a oamenilor politici Anton Crihan, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin. Conform programului, in aceeasi zi, Presedintele Romaniei Traian Basescu va avea intrevederi cu Prim-ministrul Vladimir Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca, cu liderii si reprezentantii fractiunilor parlamentare – Maria Postoico, Mihai Godea, Ion Hadarca, Dumitru Diacov, Vasile Balan si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana – Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.
Desant de onoare
Potrivit unui comunicat de presa transmis agentiilor de presa, pe 28 ianuarie 2010, Traian Basescu, insotit de catre Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu va participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la „Parcela de Onoare Romaneasca” de la cimitirul din satul Cania, raionul Cantemir si la „Cimitirul de Onoare Romanesc” din localitatea Tiganca, raionul Cantemir. Ulterior, Presedintele Mihai Ghimpu si Presedintele Traian Basescu se vor deplasa la Cahul, unde potrivit agendei, cei doi vor rosti alocutiuni in fata studentilor si profesorilor Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, urmand sa viziteze si sediul viitorului Consulat al Romaniei din Cahul. Reamintim ca aceasta este a 3-a vizita a presedintelui Basescu la Chisinau de la alegerea sa in calitate de presedinte al Romaniei in 2004. Totodata, aceasta este prima vizita a sefului statului roman in Republica Moldova dupa castigarea unui nou mandat prezidential in noiembrie 2009, precum si dupa preluarea puterii la Chisinau de catre Alianta pentru Integrare Europeana (AIE).
Vizita amanata
Igor Suvalov, adjunctului sefului Executivului de la Moscova, Vladimir Putin, si-a amanat vizita la Chisinau planificata pentru sfarsitul acestei luni, pentru a data ulterioara in cursului lunii februarie 2010, relateaza agentia rusa RBK. Potrivit unei surse a agentiei ruse din interiorul Guvernului R. Moldova, motivul amanarii este planificarea în aceeasi perioada a vizitei la Chisinau a presedintelui roman Traian Basescu (27 ianuarie) si a premierului lituanian Andrius Kubilius (26 – 27 ianuarie). Astfel, deplasarea lui Suvalov la Chisinau a fost amanata pentru prima decada a lunii februarie, cand va avea loc si sedinta comisiei mixte moldo-rusa de colaborare economica, potrivit RBK. Unul dintre subiectele arzatoare de pe lista acestor consultari il reprezinta acordarea de catre partea rusa a unui imprumut de 150 de milioane de dolari pentru un termen de 15 ani. Seful statului roman se afla in Capitala de peste Prut pe 27 ianuarie. In urma cu cateva zile, Romania a trimis Republicii Moldova o propunerea pentru un noul ambasador la Chisinau, in persoana lui Marius Lazurca, initiativa care a fost aprobata pe loc de presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Grup de sprijin

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Baconschi, a lansat recent un grup informal de  sprijin pentru actiunea europeana a Republicii Moldova, initiativa la care au fost prezenti mai multe oficialitati europene printre care ministri, secretari de stat si ambasadori. “Lansarea Grupului informal de sprijin pentru actiunea europeana a Republicii Moldova este un demers care a capatat greutate prin asocierea cu Franta si care s-a bucurat de prezenta mai multor ministri, secretari de stat si ambasadori din tari ce par tot mai interesate de un consens european cu privire la apropierea RMoldova si a noului guvern de la Chisinau de Uniune”, a afirmat Baconschi la finalul reuniunilor Consiliului Afaceri Generale si a Consiliului Afaceri Externe ale UE. Acesta a adaugat ca initiativa se doreste a fi una in care sa se discute problema Republicii Moldova in contextul unei viitoare aderari la UE. “Este o initiativa deschisa, la care mai participa deocamdata Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Slovaca, Slovenia, Suedia si Ungaria. Sigur, nu este vorba despre un format constrangator, de un calendar si asa mai departe. Este un cadru de discutii in care periodic vom comunica partenerilor nostri evolutiile, speram pozitive, din tara vecina si totodata stadiul propriei noastre interactiuni, bilaterale si regionale, pentru a ancora cat mai bine schimbarea democratica de la Chisinau si noua relatie bilaterala”, a completat Baconschi. Lansarea Grupului a fost co-prezidata de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe francez, si l-a avut drept invitat special pe viceprim-ministrul Iurie Leanca, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova. In cadrul alocutiunii sale, seful diplomatiei romane a subliniat importanta schimbarilor democratice de la Chisinau si imperativul sustinerii statelor membre UE pentru reforme, in vederea consolidarii statului de drept si atenuarii efectelor crizei economice, resimtite acut in Republica Moldova.Initiativa partii romane are ca obiectiv intensificarea dialogului, la nivelul UE, privind perspectiva europeana a Republicii Moldova si sprijinirea, de o maniera pragmatica si constanta, a realizarii pasilor necesari in acest sens.
Birocratie acuzata
In paralel cu demersurile Romaniei lobby pentru Republica Moldova in cadrul UE, o serie de politicieni de peste Prut incearca sa isi promoveze propria imagine pe seama actiunilor Romaniei. Autoritatile romane sunt acuzate de catre un partid extraparlamentar si o organizatie neguvernamentala din Republica Moldova ca nu-si respecta promisiunile privind facilitarea redobandirii cetateniei romane, proces care este caracterizat drept “calvar” de reprezentantii celor doua organizatii. “Problema cetateniei romane este exploatata in fiecare campanie electorala din Romania. S-au facut tot felul de promisiuni, a fost modificata si legea, dar lucrurile nu s-au schimbat, a declarat luni intr-o conferinta de presa, presedintele Partidului National Liberal”, Vitalia Pavlicenco. Din cauza birocratiei si a functionarilor, ritmul acordarii cetateniei romane a scazut, procesul este un calvar, iar promisiunile electorale, inclusiv ale presedintelui Traian Basescu, nu sunt respectate, a declarat politicianul moldovean. “Dupa sustinerea masiva pe care a primit-o Basescu in Basarabia, exista tot temeiul ca oamenii sa-si ceara acest drept”, sustine Pavlicenco.
Retorica periculoasa
Vizita presedintelui roman la Chisinau este folosita de fosti capi ai Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), metamorfozati in lideri ai Partidului Democrat, pentru a puncta noi victorii electorale, folosind limbajul promovat de defunctul regim Voronin. Astfel, intr-un comunicat dat publicitatii ieri la Chisinau, liderii Partidului Democrat, formatiune condusa de Marian Lupu, fost presedinte al Legislativului majoritar comunist din perioada 2005-2009, solicita „finisarea cat mai rezultativa si rapida a negocierilor si semnarea Tratatului de baza si Tratatul privind frontiera, adaptate la realitatile actuale”. „Partidul Democrat din Moldova isi exprima sincera speranta ca vizita oficiala a sefului statului roman va semnifica desfasurarea unei etape pragmatice in relatiile dintre tarile noastre” conchide controversatul comunicat de presa.
Reamintim ca periodic liderii Partidului Democrat din Moldova folosesc in scop electoral doctrina moldovenista promovata anterior de regimul sovietic, precum si de regimul condus de Vladimir Voronin. Presedintele PDM, Marian Lupu, s-a remarcat prin sustinerea acordata „limbii moldovenesti” si „poporului moldovenesc”, cu o identitate diferita fata de poporul roman. Marian Lupu este cel mai popular om politic din Republica Moldova, iar Partidul Comunistilor (PCRM) ramane in fruntea optiunilor electoratului, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor. Din totalul respondentilor, 18,6 la suta au declarat ca au incredere in liderul PD. Acesta este urmat de premierul Vlad Filat, care a obtinut 16,1 la suta, in timp ce Vladimir Voronin a fost creditat cu 14,4 la suta. Primarul capitalei Dorin Chirtoaca a primit sustinerea a 6 la suta dintre persoanele intervievate, Zinaida Greceanii, 3,4 la suta, Serafim Urechean 2,3 la suta, si presedintele interimar Mihai Ghimpu 1,3 la suta.
Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, pentru PCRM ar vota 25,3 la suta dintre alegatori, Partidul Liberal Democrat (PLDM) ar primi 19,7 la suta, Partidul Democrat (PD), 15,6 la suta, Partidul Liberal (PL), 9,3 la suta, si Alianta Moldova Noastra (AMN), 4,5 la suta. Celelalte partide au acumulat sub trei la suta din optiuni. Potrivit rezultatelor cercetarii, 18 la suta din respondenti nu stiu cu cine vor vota. Sondajul a fost realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in perioada 2-10 ianuarie 2010, pe un esantion de 1.592 de respondenti din 79 de localitati, cu o eroare de plus minus 2,6 la suta.
Vezi si

3 comments:

Andreea said...

vad ca udrea e singura femeie care a indraznit sa calce pe-acolo... na, ce sa spn, jos palaria domne ca femia se implica si poate vedem si niste idei de turism romania&moldova, ar fi frumos o promovare reciproca de genul acesta

Mihaela said...

Doamna Elena Udrea va face o impresie placuta la Chisinau si va relansa turismul romanesc!

Ilie said...

Elena Udrea este o piese imporatant a acestui guvern astfel ca relatiile Romania-Moldova se vor reconcilia.