Pages

Monday, February 16, 2009

PRESEDINTIA ROMANIEI SI AUTONOMIA. O carte si un studiu pe adresa lui Basescu: "Istorie, Geopolitica si Spionaj in Balcanii de Vest"

Generalii Rogojan si Poncea (nu Roncea - acela e la Armata...) publica o noua carte avertisment asupra trecutului, prezentului si viitorului zonei: "Istorie, Geopolitica si Spionaj in Balcanii de Vest". Pana la semnalul ei va ofer coperta si atrag atentia si asupra studiului directorului comunitatii de informatii americane, Dennis C. Blair:
Kosovo, principalul risc de instabilitate în Europa - raport american
WASHINGTON (MEDIAFAX) - Kosovo reprezintă în continuare principalul risc de instabilitate în Europa în 2009, potrivit raportului anual privind securitatea, prezentat joi în Congres de noul director al comunităţii americane de informaţii, Dennis Blair, relatează AFP.
Potrivit raportului, "evenimentele din Balcani vor continua săreprezinte pricipalul risc de instabilitate în Europa în 2009, înpofida evoluţiei pozitive din ultimul an, în special declaraţia deindependenţă paşnică a Kosovo, alegerea unor lideri proeuropeni înSerbia şi propunerile de aderare la NATO prezentate Croaţiei şiAlbaniei".
"Principalele provocări în domeniul stabilităţii vor veni din cauza statutului politic încă nedefinit al minorităţii sârbe din Kosovo, înspecial în nordul statului, şi din cauza continuării unei coexistenţe interetnice dificile în Bosnia-Herţegovina", potrivit sursei citate.
Serviciile americane de informaţii amintesc că 22 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenţa Kosovo pe careprovincia sârbă şi-a declarat-o unilateral la 17 februarie, însă menţionează că Serbia nu a acceptat-o.
Potrivit studiului, "Belgradul susţine deschis instituţiile parelele sârbo-kosovare". "Acest lucru a consolidat diviziunea de facto a Kosovo, între zonă sudică majoritar albaneză şi una nordică majoritar sârbă, şi frustrarea kosovarilor albanezi".
În privinţa Bosniei-Herţegovina, "viitorul său în calitate de statmultietnic este incert, atât timp cât nici violenţele generalizate, nici o diviziune oficială nu sunt iminente", potrivit raportului.
"Ameninţările cu secesiunea făcute de liderii sârbi bosniaci şi dorinţele anumitor lideri bosniaci de a elimina entitatea sârbo-bosniacă au agravat, în ultimii ani, tensiunile interetnice la, probabil, cel mai înalt nivel".
Principalele trei comunităţi din Bosnia - sârbă, musulmană şi croată -s-au confruntat în timpul războiului care a devastat din 1992 până în 1995 această fostă republică iugoslavă.
Razvan Mihalascu, Mediafax
Vezi si

No comments: