Pages

Thursday, February 19, 2009

EDITORIAL. Cum se suie popa Tokes calare pe UDMR (si pe Romania)

de George DAMIAN
La Parlamentul European, Sogor Csaba si Iuliu Winkler au declansat ofensiva de primavara printr-o petitie adresata presedintelui legislativului european, Hans-Gert Pottering. O petitie dura, care prezinta o imagine catastrofala a maghiarimii din Romania: modificare fortata a componentei etnice, militarizare a regiunilor locuite de maghiari, excluderea maghiarilor din autoritatile locale. Toate cele de mai sus sunt practic acuzatii de nerespectare a tratatelor internationale la care Romania este parte.
O tactica mai veche: actualul europarlamentar de la Budapesta, Tabajdi Csaba, acuza Romania in vara anului 1989 ca detine arme nucleare pe care intentioneaza sa le foloseasca impotriva Ungariei - pe modelul detinere de arme de distrugere in masa, invazie pentru eliminarea dictatorului. Solutia din petitia Sogor-Winkler: recunoasterea si extinderea drepturilor colective plus autonomia teritoriala pentru tinutul secuiesc. Aici recunoastem "modelul Kosovo". La nivel international sunt recunoscute doua forme de autodeterminare: prin secesiune si prin respectarea drepturilor minoritatilor. Petitia de mai sus, cerand "drepturi colective" se indeparteaza de drepturile minoritatilor si se apropie usor de secesiune.
Continuarea la ZIUA
Vezi si
Contre romano-maghiare in Parlamentul European
Laszlo Tokes a condamnat la Parlamentul European, "omogenizarea si romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice", informeaza Mediafax."Dupa alegerile din toamna din Romania si dupa formarea Guvernului - la fel ca in Slovacia - si in Romania...
Vezi si Dan Tanasa

No comments: