Maghiarii dintr-un orasel din Mures interzic construirea unei biserici ortodoxe
Cu siguranta, atunci când a spus ca in judetele Harghita si Covasna se petrece o epurare etnica a românilor, presedintele Traian Basescu a stiut bine ce spune. Cu precizarea ca astfel de epurari se petrec si in unele zone ale judetului Mures. De altfel, ziarul nostru a scris, in mod repetat, ani la rând, despre acest fenomen. Situatia din orasul muresean Miercurea Nirajului (5.800 de locuitori, circa 85% maghiari) e inca un exemplu in acest sens.
Comunitatea româna ortodoxa din oras a initiat, la finele anului trecut, construirea unei biserici in centrul orasului, pe un teren care-i apartine, dupa ce justitia i l-a atribuit, prin sentinta definitiva si irevocabila, la finele unui proces de durata cu autoritatile locale, alcatuite in exclusivitate din membri ai UDMR si ai Partidului Civic Maghiar. In a doua zi a Craciunului anului 2008 a fost pusa piatra de temelie a bisericii. Pe acelasi loc a fost sfintita o cruce de Inalt Prea Sfintia Sa Andrei Andreicut, episcop de Alba Iulia, si de protopopul de Târgu-Mures, Nicolae Sincan. Dupa câteva zile, crucea a fost distrusa de autori inca neprinsi de politie. Primaria si Consiliul Local au amendat cu 1.000 de lei Biserica Ortodoxa, pe motiv ca o hotarâre a Consiliului Local interzice constructiile in centrul orasului.
Referendum impotriva bisericii românesti
„E obligatoriu sa existe autorizatie de constructie si pentru acea cruce. Dânsii (Parohia – n.r.) au cerut de la noi autorizatia, dar noi nu am acordat-o, pentru ca, potrivit unei hotarâri adoptate de Consiliul Local al orasului nostru, sunt interzise constructiile in zona centrala”, a declarat primarul orasului, Laszlo Daszkel. Colegul sau, vicele Sandor Toth, i-a tinut isonul: „Nu ingradim nici un cult si nu avem nimic cu Biserica Ortodoxa. Dorim doar ca nimeni sa nu construiasca pe spatiul verde din centrul orasului. Daca biserica solicita acest lucru, vom incerca sa gasim un alt teren, undeva in alta parte”, a spus Toth. Mai mult, pentru a da o aparenta de legalitate de nezdruncinat, Primaria Miercurea Nirajului si Consiliul Local au emis o hotarâre prin care convoaca locuitorii urbei sa se pronunte, in cadrul unui referendum, asupra interzicerii ridicarii constructiilor de orice fel in zona centrala a localitatii. Adica exact acolo unde Parohia Ortodoxa Româna detine terenul pe care doreste sa ridice o biserica pentru micuta comunitate româneasca din Miercurea Nirajului. Prefectul judetului, Marius Pascan, a atacat in contencios administrativ acea hotarâre a Consiliului Local privitoare la referendum. „Un astfel de referendum, cum doresc cei de la Miercurea Nirajului, nu poate avea loc in conditii de legalitate. Dreptul la proprietate, dreptul de a dispune de propria proprietate nu poate face obiectul unui referendum, intrucât aceste drepturi sunt garantate in Constitutia României. Referendumul respectiv este inutil si ilegal”, a declarat prefectul Marius Pascan.
„Cei de la Miercurea Nirajului n-au actionat de capul lor”
„Am facut o plângere la politie, pentru a fi gasiti cei care au vandalizat crucea si piatra de temelie a bisericii. Nu stim sa fi fost gasiti autorii. Va mai spun si altceva: cei de la Miercurea Nirajului, ma refer la primar si la Consiliul Local, nu au actionat de capul lor. Sigur s-au consultat inainte cu sefii lor de la Târgu-Mures. Am reclamat aceasta situatie inadmisibila inclusiv Presedintiei României”, a declarat preotul dr. Remus Onisor, consilier administrativ-bisericesc la Arhiepiscopia Alba Iulia. „Autoritatile de acolo trateaza acel teren al nostru ca si cum ar apartine domeniului public. Stiu ca prin 2002, când noi ne judecam cu ei pentru terenul respectiv, autoritatile din Miercurea Nirajului au trecut terenul in domeniul public. Si asa figureaza si acum, desi noi am câstigat dreptul de proprietate prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila. Daca ar dori sa respecte legea, ar trebui ca acum Consiliul Local Miercurea Nirajului sa dea o hotarâre prin care sa scoata acel teren din domeniul public. Sunt convinsa insa ca n-o vor face decât daca-i vom sili, prin justitie. Si o sa o facem. Numai ca asta dureaza, poate, doi-trei ani”; a declarat Ioana Tutui, consilier juridic al Arhiepiscopiei.
Deputatul UDMR Kelemen ameninta cu CEDO
Deputatul UDMR de Mures, Karoly Kelemen, a sarit ca ars si a amenintat, intr-o conferinta de presa desfasurata la finele saptamânii trecute, la Târgu-Mures, ca va duce cazul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „In proces (e vorba de actiunea introdusa de Prefectura in contencios administrativ – n.r.) vor interveni mai multi cetateni ai orasului, in nume propriu. Oamenii nu doresc constructii in centrul orasului lor si dorinta aceasta a comunitatii trebuie respectata”, a declarat deputatul Kerekes. Oricum, referendumul dorit de autoritatile maghiare nu va mai putea avea loc. Gratie atacarii hotarârii respective in contencios administrativ, hotarârea este suspendata de drept, pâna ce instanta va solutiona definitiv cauza. „Aceste sicane permanente, aceasta prigoana indreptata impotriva românilor de pe Valea Nirajului, inceputa cu incendierea bisericilor noastre de acolo, in 1940, trebuie sa inceteze”, a cerut, protopopul Sincan. In 1940, biserica ortodoxa din Miercurea Nirajului a fost incendiata de ocupantii maghiari si rasa de pe fata pamântului. De precizat ca, la Miercurea Nirajului, in administratia locala nu lucreaza nici un român, iar in localitate nu mai exista, de cel putin cinci-sase ani, nici macar o clasa cu predare in limba româna.
Sorin Simion / Gardianul
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
1 comment:
Sa vedem cit de rapid reactioneaza Preafericitul, avind in vedere ca in Timoc si Moldova de peste Prut (teritorii in afara 'jurisdictiei' sale) a fost foarte iute si virulent.
Post a Comment