Pages

Friday, February 20, 2009

PATRIARHIA si Pasapoartele Biometrice. Asteptati-va la ce este mai rau. Mitropolitul Streza are vocea Patriarhului si spune DA cipului biometric

La doar o zi dupa pozitia ferma a Mitropolitului Bartolomeu, care s-a aratat categoric impotriva Pasapoartelor Biometrice si a monitorizarii romanilor precum o banda de infractori, nu a intarziat sa apara replica, din partea Mitropolitului Streza, un alter ego al Patriarhului Daniel. Din nefericire aceasta este stramba si lipsita de duh ortodox (observati ca Streza are exact aceeasi pozitie, aberanta, cu reprezentantul Ministerului de Interne). Iata-o:

Sibienii vor pasapoarte biometrice

„Inca nu avem dovezi ca acest pasapoarte ar incalca intimitatea omului. Dimpotriva, ii identifica“
IPS Laurentiu Streza

In plina criza economica, unii romani au o alta mare problema: pasapoartele biometrice ar fi o creatie diavoleasca, cu ajutorul caruia Satana ne-ar inrobi mai usor. Pentru lumea civilizata insa, pasapoartele biometrice sunt de mult un instrument de lupta impotriva terorismului. De la sfarsitul lunii iunie, acestea vor fi introduse si in Sibiu. Monitorul de Sibiu va prezinta care sunt beneficiile acestor pasapoarte biometrice.

Daca vrem sa facem parte din lumea civilizata, trebuie sa ne conformam. Asa a ajuns si Romania in situatia de a fi obligata sa introduca pasapoartele biometrice, pentru ca cetatenii ei sa poata calatori liberi in orice stat, mai ales in Statele Unite ale Americii. Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie asupra SUA, din ce in ce mai multe companii fac apel la biometrie pentru a-si securiza activitatea, iar asta se vede in cotatiile la bursa si in cifra de afaceri mereu in crestere a firmelor din domeniu. Administratia americana a cerut deja cetatenilor din 27 de tari, intre care 15 din UE, sa introduca pana in 26 octombrie 2006 pasaportul biometric. Daca nu au noile documente, cetatenii statelor europene vizate nu vor mai putea intra pe teritoriul SUA decat cu o viza acordata de consulatele americane. Incepand din acest an, si Romania va avea pasapoarte biometrice. Sibienii le vor putea solicita de la sfarsitul lunii iunie.
Pasapoartele viitorului si in Sibiu
Noile pasapoarte nu difera foarte mult de cele vechi. Au tot 32 de pagini, doar ca una dintre aceste pagini contine datele biometrice ale posesorului „Una dintre pagini are un chip incorporat, care cotine absolut toate datele despre posesor: nume, prenume, data si locu nasterii, cod numeric personal, cetatenia si amprentele a doua degete opuse. Aceasta masura a amprentarii se va lua si in cazul copiilor de peste sase ani. Ceilalti, mai mici, vor avea pasaport individual, doar ca nu vor fi amprentati. Aceasta pagina informatizata poate fi citita de la o distanta de maxim 10 centimetri, iar pasaportul contine 50 de elemente de siguranta. Acest pasaport constituie un drept, nu o obligatie“, explica comisarul sef Liviu Vanga, seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Sibiu. Noul tip de pasaport va fi tiparit de catre Imprimeria Nationala, si se elibereaza in 20 de zile. Acesta costa 233 de lei, plus alti 32 de lei, taxa consulara.
Stiinta sau „lucrarea diavolului“?
„Si ea ii sileste pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei slobozi si pe cei robi, ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte, incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei sau numarul fiarei. Aici este intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei; caci este numar de om. Si numarul ei este 666“. Acesta este citatul din Cartea Apocalipsei Sfantului Ioan, care le-a determinat pe unele fete bisericesti din Romania sa asimileze pasapoartele biometrice cu Satana, 666 numarul Fiarei si cu Apocalipsa. Si asa s-a iscat razmerita. Parintele Iustin Parvu si sustinatorii lui sunt cei mai infocati adversari ai acestor pasapoarte, si au aratat acest lucru in public de nenumarate ori.
Pozitie neclara
Arhiepiscopia Ortodoxa din Sibiu nu a reusit inca sa formuleze o pozitie clara referitoare la aceste pasapoarte. Saptamana viitoare va fi convocat un Sinod care va avea menirea de a clarifica si aceasta problema. „S-a primit o scrisoare din partea Ministerului de Interne, in care se explica tot. Noi vom analiza acesata scrisoare, iar apoi vom formula o pozitie clara. Dar nu vad de ce am fi impotriva unui astfel de lucru care tine de securitatea nationala si mai ales internationala. Pasapoartele sunt un drept, nu o obligatie. Se permite intrarea pe teritoriul sau doar cu acest pasapoarte. Cine vrea sa mearga acolo, trebuie sa se supuna. Inca nu avem dovezi ca acest pasapoarte ar incalca intimitatea omului. Dimpotriva, ii identifica“, explica IPS Laurentia Streza.
Identitate electronica
Dispozitivele biometrice au doua functii de baza: verificarea identitatii unei persoane - autentificare - si alegerea unor anumite persoane suspecte dintr-o multime - identificare. Pentru autentificare sunt folosite amprentele, analiza irisului si a palmei si astfel este restrictionat accesul in zonele de securitate, la terminalele de computer si alte obiective cu acces limitat. Prin analiza geometriei unice a fetei, scannerele identifica o persoana anume intr-un mediu aglomerat. Chiar daca folosesc drept „materie prima“ irisul, palma, amprentele sau fizionomia fetei, aparatele biometrice lucreaza dupa aceeasi formula: mai intai obtin mostre unice ale corpului uman, apoi le codifica si le compara cu imaginea originala stocata in computer. Deocamdata, aceasta metoda de securizare nu este sigura suta la suta, insa rata erorilor este foarte mica. Pentru moment, specialistii recomanda si folosirea firmelor de paza traditionale, in paralel cu aceasta noua tehnologie, pentru siguranta maxima.
Primii pasi, in anii ’70
In mare masura, biometria moderna s-a nascut la ideea FBI, care a cerut companiilor de specialitate sa studieze fezabilitatea tehnologiei de „citire“ a amprentelor. Livrat FBI in 1972, primul dispozitiv de acest tip semana cu o cutie inalta cu butoane, care lucra foarte incet si cu ajutorul a foarte multe comenzi. Acesta nu putea face comparatii intre amprentele diferitelor persoane. Noua tehnologie a amprentelor a ajutat autoritatile americane sa prinda primul criminal, in 1979. Dezvoltarea continua a acestui sector a dus la definitivarea sistemului folosit de FBI si numit Integrated Automated Fingerprint Identification System, care a accelerat viteza si performanta dispozitivelor de comparare a amprentelor.
Cornel Duca, sibian: „Cred ca este o masura foarte buna pentru identificarea persoanelor, si nu cred ca oamenii ar trebui sa fie impotriva avansarii tehnologiei“
Autor: Margareta LUPU
Data publicarii: 19/02/2009
Monitorul de Sibiu

2 comments:

Anonymous said...

"Somnul ratiunii naste monstri"

Anonymous said...

Mai nou si cei care ar trebui sa fie de partea noastra,sunt defapt impotriva noastra.. Preotii. Mai nou pentru asa-zisa "securitate" trebuie sa fim insemnati ca niste animale? Sa purtam cu noi un cod de bare precum boii? Unde se va ajunge? Parca omul trebuia sa se dezvolte..sa creasca..in bine..nu sa se imdrepte spre distrugere...Unde va ajunge lumea daca noi nu stiu sa ne facem auziti?daca noi suntem pasivi si acceptam orice? 666...de ce exact 666? Si culmea..si tace toata lumea si nu zice nimic concret.. In ce lume traim..