Peste 45 de mii de cetăţeni moldoveni au solicitat paşapoarte cu datebiometrice pe parcursul anului 2008, a declarat pentru BASA-press Angela Chicu, şefa Biroului de presă al Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI).
Potrivit sursei citate, în Republica Moldova acest tip de paşapoarte afost introdus aproximativ acum un an, iar printre persoanele care lesolicită sunt cetăţenii care muncesc peste hotare, persoanele deafaceri, sportivi şi oamenii care activează în domeniul culturii.
Chicu a precizat că paşapoartele sunt valabile 3 ani pentru copiii sub 14 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârste între 14 şi 25 de ani, iar pentru adulţii de peste 25 de ani, paşapoartele au o valabilitate de 10 ani. Taxa pentru a perfecta actele timp de 1 lună este de 1250 de lei, 20 de zile - 1500 de lei, 10 zile - 2000 de lei, 5 zile - 2500 delei, 24 ore - 2800 de lei, iar timp de patru ore - 3330 de lei.
Sistemul paşapoartelor cu date biometrice a fost elaborat în conformitate cu Planul de Acţiuni R. Moldova - UE. Începând cu 7 februarie 2008 au fost puse în circulaţie a paşapoartelor electronice cu un nivel sporit al măsurilor de securitate pentru cetăţeni moldoveni, la centrele de documentare a populaţiei ale MDI. Primul deţinător de paşaport cu date biometrice eliberat de MDI a devenit la 1 februarie 2008, preşedintele Vladimir Voronin.
Paşapoartele cu date biometrice nu sunt (inca) obligatorii, mai informeaza BASA-Press.
Comunicatul oficial al Ministerului Dezvoltării Informaţionale din RM
2009-02-03 Registru
Un document nou la acelaşi preţ
Întreprinderea de Stat „CRIS „Registru” a Ministerului Dezvoltării Informaţionale aduce la cunoştinţă populaţia, misiunile (reprezentanţele) diplomatice şi consulare ale statelor străine că începînd cu 2 februarie anul curent Întreprinderea de Stat „CRIS „Registru” a Ministerului Dezvoltării Informaţionale eliberează cetăţenilor Republicii Moldova paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, seria „B”.
Spre deosebire de paşaportul seria „A”, documentul nou nu prevede completarea datelor deţinute în pagina 5, care a conţinut următoarea informaţie despre persoană: numele, prenumele, cetăţenia, locul naşterii, data naşterii, înălţimea, culoarea ochilor, grupa sanguină, eliberat de şi semnătura . Noul document mai deferă de cel vechi prin numărul, care este tipărit pe prima pagină, iar pe cele ulterioare el este perforat. Cel mai principal că noul document nu şi-a schimbat costul şi este la acelaşi preţ ca şi de tipul „A”, adică la o lună -- 250 lei, la 25 zile – 290 lei, la 10 zile -- 570 lei , la 5 zile –710 lei, la 24 de ore -- 1260lei.
Ţinând cont că legislaţia în vigoare a Republicii Moldova permite eliberarea paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova din momentul naşterii şi, respectând recomandările ICAO (Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile) în vederea realizării principiului „persoană – paşaport”, părinţii, care călătoresc des peste hotare pot obţine la necesitate documentarea copiilor cu paşaport al cetăţeanului RM.
Totodată vă informăm, că paşapoartele eliberate cetăţenilor Republicii Moldova cu seria „A” rămîn în continuare valabile pînă la expirarea termenului lor de valabilitate.
Concomitent cu paşapoartele cu seria „B” vor fi eliberate şi paşapoarte cu seria „A”, ce conţin date biometrice suplimentare.
Informaţie pregătită de: Secţia relaţii cu publicul
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment