Pages

Thursday, January 29, 2009

Pantoful curajosului jurnalist anti-Bush a ajuns statuie in orasul lui Saddam

O sculptură in formă de pantof uriaş, un omagiu adus jurnalistului irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii in fostul preşedinte american George W. Bush, a fost ridicată la Tikrit, la 180 de kilometri nord de Bagdad, oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein, relatează AFP, potrivit NewsIn.
Opera artisului Laith al-Ameri are o inălţime de trei metri şi o lăţime de 2,5 metri şi reprezintă un pantof in care este plantat un arbore. Aceasta a fost instalată marţi in grădina Fundaţiei Copilăriei, o organizaţie irakiană care se ocupă de copiii ai căror părinţi şi-au pierdut viaţa in violenţele care au afectat ţara după invazia americană din martie 2001.
"Sculptura nu este o recuperare politică a vreunui partid sau organizaţii", a declarat Chaha al-Juburi, directoarea fundaţiei, aplaudată de o mulţime de circa 400 de persoane. "Este un cadou pentru familia lui Muntazer al-Zaidi, un erou a cărui acţiune le-a permis tuturor irakienilor să işi ridice capetele", a spus şi Faten Massiri, un alt responsabil din fundaţie.
In 14 decembrie, jurnalistul s-a ridicat brusc in timpul unei conferinţe de presă a preşedintelui american şi a premierului irakian Nuri al-Maliki şi a strigat: "Este sărutul de adio, caine", inainte de a arunca in Bush cu pantofii.
Procesul jurnalistului, aflat incă in inchisoare, urma iniţial să aibă loc in 1 decembrie, dar a fost amanat pe termen nedefinit. (Z.O.)

2 comments:

Anonymous said...

Oare in martie 2001 a fost invazia?!Verifica!

Unknown said...

invazia a inceput in 2003 :)