Pages

Wednesday, January 28, 2009

Marea Britanie. The Times acuza: Noile pasapoarte cu cipuri, clonate in cateva minute

Noile pasapoarte cu microcipuri, concepute special de autoritatile britanice impotriva furtului de identitate, pot fi clonate in cateva minute. Au demonstrat-o testele comandate de publicatia britanica "The Times", in cadrul carora un specialist a clonat cipurile de pe doua pasapoarte britanice si a implantat imagini digitale ale lui Osama ben Laden si ale unui atacator sinucigas. Surprinzator, cipurile au fost considerate autentice de un program de citire a pasapoartelor utilizat de agentia ONU. Si asta, in ciuda asigurarilor Ministerului britanic de Interne ca cipurile falsificate vor fi depistate la frontiera deoarece nu se potrivesc cu codurile dintr-o baza internationala de date. Insa, din cele 45 de tari care elibereaza astfel de pasapoarte, numai zece s-au inscris in sistemul de coduri Public Key Directory (PKD) si doar cinci il folosesc. Desi este membra a PKD, Marea Britanie nu va folosi acest sistem pana anul viitor. Chiar si asa, sistemul poate fi considerat complet securizat, doar daca va fi folosit de toate cele 45 de tari. Testele comandate de publicatia britanica au aratat ca, daca microcipurile sunt vulnerabile la clonare, atunci in pasapoarte false sau "virgine" pot fi introduse date biometrice false.
Zeci de milioane de pasapoarte cu microcipuri au fost emise de cele 45 de tari in speranta ca vor face calatoriile internationale mai sigure. Ele contin un mic cip cu frecventa radio si antena, iar un cititor special electronic trimite un semnal codat catre cip, urmand ca acesta din urma sa raspunda cu datele de identitate si biometrice ale detinatorului.
In replica la testele facute la cererea publicatiei britanice, autoritatile sustin ca teroristii nu vor fi in stare sa cloneze toate tipurile de pasapoarte. Testele facute pun, insa, sub semnul intrebarii programele guvernamentale ce prevad introducerea cipurilor in cartile de identitate. Abilitatea de a clona cipurile ii face vulnerabili pe calatori la furtul de identitate, mai ales cand trebuie sa lase pasaportul la hotel sau sa inchirieze o masina. Hotii pot profita foarte usor si pot schimba datele de pe cip putand astfel sa calatoreasca oriunde, scrie "The Times". (ZIUA / 6 August 2008)

No comments: