Pages

Friday, January 30, 2009

ACTIUNI DIN TARA. Conferinta: Documentele cu cip biometric în România - văzute de specialişti în domeniu şi feţe bisericeşti

Joi, 28 ianuarie, la Cercul Militar din Oradea a avut loc conferinta cu tema ‘Îndosarierea electronică si libertatea umană”. Invitatul conferinţei a fost părintele Ioan Şismanian de la mănăstirea Petru Vodă, jud. Neamţ. In cadrul conferinţei au vorbit despre probleme tehnice legate de subiect ing. dr. Alin Teuşdea si ing. I.T. Mâcâială Marian. La conferinţă au participat peste 400 de persoane. Organizatori au fost ASTRADROM, filiala Bihor.
Asociaţia pentru păstrarea si promovarea valorilor culturale si naţionale ale poporului român – ASTRADROM în colaborare cu Fundaţia creştină ortodoxă Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil au organizat joi la Centrul Militar Oradea o conferinţă în care s-a dezbătut problema introducerii paşapoartelor cu cip biometric.
În cadrul conferinţei inginerul Mâcâială Marian a prezentat din punct de vedere tehnologic modul de funcţionare a citirii si functionării aparaturii folosite în acest scop.
Fizicianul prof. univ. dr. Alin Teuşdea, specialist în electronică si telecomunicaţii, a aratat posibilitatea falsificării şi virusării informaţiilor emise de aceste cipuri.
Totodată s-a mai discutat despre efectul ce il poate avea radiatiile emise asupra individului, despre posibilele erori si confuzii intre persoane, ce pot aparea, precum si controlul ce il poate avea asupra persoanei. În cadrul conferintei s-a mai accentuat diferenta dintre cipul electronic si cipul biometric.
Ieroschimonahul Ioan Şişmanian a spus că acceptarea folosirii cipurilor biometrice în sistemul de evidenţă a documentelor personale (pasaport, bulletin, premise auto etc.) afectează dreptul la identitate, la unicitate si originalitate al fiecărei fiinţe umane: „însemnarea oamenilor ca pe vite este primul pas ale unor alte măsuri luate pentru controlul absolut al fiinţei umane, totul încadrându-se într-un plan de urmărire si supraveghere la nivel naţional şi mondial, răpinduli-se astfel oamenilor libertatea. Urmărirea oamenilor nu se face numai dintr-o nebunie a controlului ci mai ales pe considerente financiare, omul, astfel, devenind un consumator programat de sus”.
In cadrul conferintei s-a discutat si despre existenta numarului 666 in codul de bare ceea ce clericilor prezenti la conferinta le-a trezit suspiciuni legate de unele asemanari cu pasaje profetice din Apocalipsa.
Ilie Nistor, Oradea

No comments: