Pages

Monday, January 26, 2009

Batalia KGB-istilor pentru Patriarhia Rusa

Mitropolitul Kiril de Smolesnsk si Kaliningrad, supranumit si "Tarul tutunului", este favoritul alegerilor desfasurate azi la Moscova * Considerat un simpatizant al catolicilor el se bate cu reprezentantul aripii conservatoare, Kliment de Kaluga

Marele Sinod al Patriarhiei Ortodoxe Ruse demareaza azi procedurile pentru ale­ge­rea noului patriarh rus, din randul celor trei mitro­po­liti candidati, desemnati duminica de consiliul episcopal reunit la Moscova, informeaza Interfax.
Cei trei mitropoliti intrati in carti - Kiril (foto stanga), Kliment (foto dreapta) si Filaret (foto medalion) - sunt acuzati de colaborare cu fostele servicii secrete sovietice KGB, dar si de evaziune fiscala si relatii cu lumea interlopa a oligarhilor rusi. Mitropolitii Kiril de Smolesnsk si Kaliningrad, precum si Kliment de Kaluga, sunt principalii favoriti la postul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind desemnati, impreuna cu mitropolitul Filaret de Minsk, candidati la alegerea patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, a anuntat Interfax.
Diferiti inalti ierarhi ortodocsi rusi au contestat modul de alegere a patriarhului, intre cei 711 electori, clerici si mireni, numarandu-se si oligarhi rusi, membri ai administratiei de la Kremlin si functionari ai serviciilor secrete rusesti.
Partizanii celor doi favoriti la functia de patriarh au declansat un razboi mediatic fara precedent, principala tinta fiind mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, 62 de ani, care a asigurat interimatul la conducerea bisericii ruse, fiind considerat un reformator. Conform cotidianului Kommersant, Kiril este acuzat ca s-a folosit la maximum in anii '90 de reducerile de taxe, de care beneficia Patriarhia Rusa, la alcool si tigari, produse care erau incluse pe lista de produse de ajutor umanitar. Supranumit "Tarul tutunului", mitropolitul Kiril a fost implicat intr-o serie de scandaluri care au zguduit societatea rusa, Patriarhia Rusa devenind treptat unul dintre cei mai mari proprietari de fabrici si terenuri, inclusiv concesiuni petroliere, din Rusia. Ministrul rus de finante de la acea data, Aleksandr Pocinok i-a luat apararea mitropolitului Kiril si l-a criticat, in schimb, pe principalul sau adversar, mitropolitul Kliment de Kaluga, considerat un conservator.
Continuarea in ZIUA:
Batalia KGB-istilor pentru Patriarhia Rusa

No comments: