Pages

Monday, January 26, 2009

Consideratii pe marginea reuniunii AZEC Cipurile Biometrice - Pro si Contra. Un punct de vedere ortodox asupra unor aspecte civice si juridice

"Dragi frati intru Hristos!

Am urmarit si eu “postfactum ” secventele video cu privire la DEZBATEREA publica care a fost organizata de AZEC asupra pasapoartelor electronice de identitate, si am observat ca s-au OMIS a fi macar ”atinse” tangential cateva lucruri deosebit de importante si serioase cu privire la impactul si implicatiile negative in plan social a acestor noi documented identitate :
Lucrurile care consider ca s-au omis, le punctez mai jos, si le apreciez ca niste pareri personale, pe care le fac ca un crestin orthodox si ca un cetatean roman pe seama celor dicutate:
1. Nu s-a discutat nimic (sau aproape) nimic despre NOILE PERMISE ELECTRONICE DE CONDUCERE A AUTOVEHICULELOR, discutia concentrandu-se exclusiv pe analizarea si comentarea “pasapoartelor” electronice.
2. S-a omis a se RELIEFA si INVEDERA de catre vorbitorii care au fost invitati a lua cuvantul (inclusive de catre Avocatul Cezar AXINTE), un ASPECT deosebit al consecintelor negative ale implementarii in masa a noilor documente de identitate cu cip electronic si anume:
- Daca cipul contine O ANTENA asa cum a explicat reprezentantul Ministerului de Interne, care a dat toate lamuririle “tehnice” publicului participant la aceasta dezbatere, INSEMNA, ca pasaportul/permisul auto, POATE RECEPTA si RESPECTIV EMITE SEMNALE.
- Daca cipul poate nu numai…recpeta semnale (radio sau de alta natura), ci daca poate si EMITE semnale (pe frecventa de unde radio asa cum explica comisarul de la Directia de Pasapoarte), insemna logic ca aceste semnale POT fi la randul lor REPERATE si RECEPTATE (si “INTERCEPTATE”) si “LOCALIZATE” de anumite “statii electronice - receptoare” sau “aparate eletronice-receptoare” dotate cu ANTENE PUTERNICE si care sunt amplasate (cu precadere de catre marile armate lumii, dar si de catre institutii/companii civile care activeaza in domeniul telecomunicatiilor si care folosesc aparatura electronica de ultima generatie, pentru interceptarea unor astfel de semnale) in mediul terestru, subacvatic, in atmosfera sau in cosmos…
- Cu totii stim ca SATELITII si alte aparate electronice, dar cu deosebire SATELITII, atat cei militari, cat si ceilalti, POT REPERA si RECEPTA DE LA MARE DISTANTA, cu o mare marja de PRECIZIE SPATIALA astfel de “semnale”. (ne aducem aminte ca unul din capii armatei cecene a fost “lichidat in trecut de armata rusa, tocmai pentru ca satelitii militari rusesti i-au interceptat si LOCALIZAT POZITIA spatial si geografica unde se afla, dupa semnalul “telefonului mobil” de la care acesta vorbea cu oamenii sai…”)
- Prin urmare daca cipul documetelor de identitate electronice poate fi reperat/receptat/interceptat de catre SATELITI sau de alte ECHIPAMENTE TEHNICE de la…distanta, datorita semnalelor pe care le emite, atunci inseamna ca persoana posesoare a acestor documente electronice de identitate care contin aceste cipuri emitatoare de semnale, POATE FI LOCALIZATA IN SPATIU si TIMP in orice moment!
- Iar daca o persoana - cetatean roman, posesoare a unor astfel de docmente de identitate electronice, poate fi LOCALIZATA in orice moment prin SATELIT (fie ca se deplaseaza cu masina, fie ca merge pe jos, fie ca se deplaseaza in tara sa, fie ca se deplaseaza in strainatate), atunci inseamna ca ea NU MAI CALATORESTE LIBER, asa cum afirma cu nonsalanta la dezbatere celalalt comisar care a luat in maini pasaportul electronic si care l-a descris in fata publicului.
- Iar daca o persoana POATE FI “observata” si “urmarita” si “monitorizata” virtual si on line, si NON STOP, oriunde s-ar afla si in orice moment, atunci insemna ca UN MARE si IMPORTANT DREPT al sau si O MARE LIBETRTATE CIVILA a sa, care este prevazuta si stipulata si garantata atat de catre Constitutia Romaniei, cat si de catre alte Documente Internationale de Drept, Europene sau ale ONU, sunt INCALCATE in MOD ABUZIV de catre statul roman, dar si de catre autoritatile UE. Si anume :
- Art. 25 din Constitutia Romaniei,
- Art.18, alin.1 din Tratatul de Instituire a Uniunii Europene;
- Art. II – 66, din Partea a II – a Tratatului de Instituire a unei Constitutii pentru Europa;
- Art.13 din DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI, adoptata de Adunarea Generala a ONU la 10.dec.1948 ;
- Art.9 si mai ales Art.12 din PACTUL INTERNATIONAL CU PRIVIRE LA DREPTURILE CIVILE SI POLITICE, adoptat de ONU, la 16.dec. 1966;
- Art.5, alin.1 din CONVENTIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR OMULUI si a LIBERTATILOR FUNDAMENTALE (adoptata de Consiliul Europei, la Roma la 4. nov. 1950, si “amendata prin alte protocoale ulterioare”); In stransa legatura cu acest articol se afla si Art.10, alin.1, teza I, care este in contradictie vadita ca NOUA lege 298 a monotorizarii mijloacelor de comunicare, adoptata de curand de legiuitorul roman!
Iata asadar ca aceast ASPECT al implicatiilor si consecintelor deosebit de grave din punct de vedere al LIBERTATII DE CIRCULATIE a cetatenilor romani A FOST TOTAL NEOBSERVAT si NEDISCUTAT…public de catre reprezentantii AZEC-ului si invitatii sai!
In alte cuvinte spus, DISCUTIA si DEZBATEREA organizata de AZEC a “gravitat” si s-a “axat” aproape exclusiv in jurul SEMNIFICATIEI “spirituale” si morale a cipului si a influentei sale negative asupra vietii (cu deosebire duhovnicesti) a crestinului, si asupra MANTURII SALE.
Si s-au NEGLIJAT complet de catre vorbitorii care au luat cuvantul la dezbatere, IMPLICATIILE si CONSECINTELE periculoase majore NEDEMOCRATICE asupra DIMENSIUNII CIVICE a LIBERTATILOR si DREPTURILOR CIVILE fundamentale ale cetatenilor romani care sunt afectate negativ prin impementarea pe scara larga a acestor documente electronice!
In alte cuvinte spus…nimeni din cei prezenti la dezbatere NU A VORBIT si nu a atins macar in treacat si tangential IDEEA fundamentala privitoare la faptul ca UNELE DREPTURI SI LIBERTATI CIVILE deosebit de IMPORTANTE ale cetatenilor romani au fost ”CIUNTITE” si la urma urmei…“PRIPONITE” serios (precum sunt “priponite vitele cu o funie mai lunga sau mai scurta la un tarus…sau cum sunt legate cu o sforicica pasarile zburatoare de picior…) prin noile acte normative care oficializeaza si reglemenmteaza implementarea In randul populatiei romanesti a noilor documete electronice de identitate, iar romanii au fost mintiti de guvernanti ca au ramas…totusi “pe deplin liberi, cand in retaliate au fost PRIPONITI ca…vitele de TARUSUL CIPULUI ELECTRONIC!!
Este important A NU FI TRECUTE CU VEDEREA (prea usor si prea repede) aceste ASPECTE deosebit de importante ale implicatiilor sociale negative ale noilor documente de identitate asupra LIBERTATILOR CIVILE ale cetatenillor romani, care aspect au ramas NEABORDATE si NEDEZBATUTE si NECLARIFICATE la dezbaterea organizata de AZEC pe 22.ianuarie, pentru ca pe viitor toate aceste lucuri SA FIE REABORDATE si CLARIFICATE.
Foarte bine ar fi daca aceste aspect pe care le-am invederat mai sus SI CARE AU FOST OMISE a fi dicutate la dezbaterea din 22.ian, sa fie AVUTE IN VEDERE atat de catre PATRIRAHIA B.O.R, care va trebui sa raspunda la Scrisoarea care I s-a adresat la sfarsitul dezbaterii organizate de AZEC, cat si de catre juristii romani care vor trebui sa PLEDEZE in viitor in fata CURTILOR DE JUSTITIE romanesti sau europene, in procesele in care se va sustine EXECEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE atat a actelor normative care reglementeaza noile documente electronice de identitate, cat si a LEGII NR. 298/2008, de care s- a facut atata caz in blogosfera romaneasca si in media romaneasca!
In final, pentru a nu fi inteles gresit asupra celor spuse de mine pana acum, doresc sa fac o ultima remarca, si anume ca prin cele pe care le-am invederat in aceste randuri nu am dorit sa subliniez ca semnificatia duhovniceasca si morala si teologica pe care unii crestini ortodocsi o dau cipului nu ar fi importanta si ca in primul rand ar trebui sa “PRIMEZE” semnificatia CIVICA si JURIDICA a rolului si impactului social major…negative a acestor documente, ci doresc sa subliniez doar faptul ca acesta din urma INTERPRETARE si semnificatie nu a fost deloc SURPRINSA si TRATATA si PUNCTATA in timpul dezbaterilor, omiterea ei, lasand loc unor discutii si dezbateri viitoare…OBLIGATORII…!
AMIN! Doamne ajuta! "
Gheorghe VELA

No comments: