Pages

Sunday, November 8, 2009

DICTATURA PRESEI LA ZID-Dr Emilia Corbu introduce "cazul Roncea" intr-o analiza despre sfarsitul presei libere in Romania. Observatiile comentatorilor

PRESA INTRE VISUL DE PRINTESA ŞI REALITATEA DE PRECUPEAŢĂ

Născută din aburii revoluţiilor paşoptiste şi visele unei burghezii silite să oscileze mereu între stănga şi dreapta, presa a rămas mereu visul neîmplinit al unei societăţi puse pe schimbări. De la faza romantică a secolului al- XIX-lea, la faza naţională a perioadei interbelice, presa a luat după cel de-al doilea război mondial, forma banală a unei rotiţe din angrenajul politico-economic. In ţările comuniste a slujit cu credinţa de câine şi abnegaţie proletară la crearea omului nou, singurul produs viabil al materialismului dialectic şi istoric. In capitalism, presa a devenit cheiţa reglării raporturilor mereu imperfecte dintre visul politic şi realitatea economică. Visele romantice şi naţionale au fost preluate de reviste mici, de tiraj redus, cu un mesaj programat şi clar. Mai nou, de bloguri. Presei scrise i s-a adăugat audio-vizualul. Bombardamentul ştirilor e necontenit.
Ziaristului romantic şi voluntar din perioada interbelică, care trăia din cu totul alte surse decît din presă i-a luat locul ziaristul profesionist, angajat al unui SRL, trust de presa sau companie. Diferenţa este nimicitoare. Aţi vedea acum un Eminescu, Nichifor Crainic, Sandu Tudor, scriind la vreunul din ziarele noastre centrale? Pentru o ţărişoară ca România, numărul ziariştilor este copleşitor. O adevărată armată de profesionişti ai informaţiei, ai zice. Realitatea e alta. Puţini au flerul unui ziarist autentic, adică acela de a selecta din avalanşa de întâmplări doar pe acelea care pot trezi interesul şi pot servi unui ins oarecare, unei comunităţi, etc. Puţini au curajul de a a-şi expune propriile opinii, de a avea principii. Ziariştii pot fi liberi doar pe banii lor. In rest, trebuie să respecte politica firmei care, mă rog, poate fi extrem de generoasă de la paleta de idei la remuneraţia lunară.
In acest context, este aproape firesc ca actuala criză economică să lovească din plin şi crunt o parte a presei. Doar nu ne închipuim că presa trăia din încasările rezultate din ziarele văndute. Presa este o investiţie care... trebuie să-şi scoată banii. Care este scopul unor magnaţi să investească într-un astfel de sector? Hai să vorbim cinstit. Ii doare pe ei de democraţia românească şi de corecta informare a omului de pe stradă, atît cât mă doare pe mine de afacerile lor. Ii interesează doar orientarea opiniei publice la un moment dat, pionul de atac al democraţiei. Opiniei publice trebuie să i se toarne zilnic în urechi picăturile care trebuie, să i se pună mereu în faţa ochilor imaginile necesare unui mesaj, idei, etc.
Nu e de mirare că ziariştii din perioada comunistă activează în continuare. Obiectivul Omul nou a fost înlocuit cu Omul de cauciuc, azi, Bastonul de cauciuc, mâine. Procesul de transformare a unei substanţe organice vii într-una de sinteză e pe cale.
Nu contest existenţa unui număr destul de mare de ziarişti oneşti, cinstiţi, profesionişti, visând la o presă autentică. Doar că, nu aceştia contează într-o presă angajată economic într-un angrenaj masiv în care ea e o rotiţă. Ei vor fi primele victime. Contează doar cei care îşi fac treaba, indiferent cum. Şi cum criza financiară a blocat mecanismul economic, rotiţa presei scârţâie.
Doar că, atunci când se închide o uşă, se deschide măcar o fereastră. Este timpul ca presa să îşi ia în mâini propriul destin. Pentru asta are, însă, nevoie de ziarişti autentici. A venit vremea ziarelor independente, mici şi puternice. Deja, marile ziare gen ,,Cotidianul" stau cu un picior în groapă. Răfuiala între ziarişti deja a început. Cazul Roncea este revelator. Cu excepţia ploconelii la Băsescu, Victor Roncea este chiar un ziarist marcant. Mă rog, nimeni nu-i perfect. Nu voi uita niciodată cum sugera într-o postare, (ceva despre degetul lui Udrea, de care eu credeam că şi l-a prins la lift) că fata are un gram de materie cenuşie. Nici vorbă, frate! Tot poporul vede că are doar apă în cap. Trecând însă peste micile prostii de caracter, în ansamblu, V.R. se impune prin principiile dreptei naţionale şi ortodoxe. Să fie scandalul VR, un semn că presa oficială se va lepăda definitiv de aceste idei? Vom vedea.

Emilia Corbu, Doctor in istorie, Arheolog

Comentatorii avizati observau urmatoarele la postarea DEZMINTIRE. Nu, nu ma intorc la ziarul ZIUA ca director sau redactor sef. "BRANDUL" RONCEA este mai tare ca ce a ajuns saraca Ziua! Raman Pro Basescu!:

Anonymous said...

Foarte bine faci. Tine-o tot asa!

sorin said...

Cam ce s-a intamplat de la momentul scrierii articolului "Mai simte Basescu romaneste" ?
http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-09-16&id=258612

Nomi said...

Victor, stiind ca lupti pentru respectarea valorilor si traditiilor romanesti, pentru continuarea acestora, pentru ortodoxie, pe ce te bazezi cand spui ca Base e mai roman decat...? Stiu ca politica nu se face la vedere, de fata cu presa; e evident ca Romania e incorsetata de cercul intereselor straine, deloc "amabile" si e limpede ca Presedintele tarii trebuie sa joace pe sarma, uneori la deruta. E limpede ca cele mai importante trusturi media promoveaza alte interese decat cele nationale,ca acestea lupta fatis impotriva Bisericii, intoxica publicul cu tot felul de programe imbeciloidizante, pana la paralizarea vointei si a discernamantului. In plus, contrar scandalurilor din presa, nu stiu daca este esential pentru intelegerea realitatii in profunzime, faptul ca pe langa Basescu sunt multi oameni politici / de afaceri controversati, gen Videanu, Cocos, Casuneanu. Mediul e corupt - e aproape imposibil sa faci afaceri cu sfinti. Discutia despre coruptie e lunga si nu vreau sa intind vorba. Pana la urma, cineva trebuie sa faca sosele, borduri etc., si deci, cineva trebuie sa se imbogateasca. Important e sa faca treaba - cine umbla cu miere se mai linge pe degete. Se poate intelege asta, pana la un punct. Avem nevoie insa de oameni bogati, romani, preocupati de interesul national si nu de vanzarea noastra strainilor, cum s-a intimplat pana acum. Ca o paranteza, nu stiu ce a mai ramas din Romania, mai ales dupa 89, dupa ce am pus la dispozitia strainilor cam tot ce era de valoare, inclusiv domenii strategice!? Dar aste e iarasi o alta discutie.
Totusi, anumite initiative legislative si anumite decizii politice luate de Presedinte tradeaza o indepartare de interesul national: actele biometrice, legea prostitutiei, cea cu drogurile, sprijinirea homosexualilor, gripa aviara si vaccinurile AH1N1; lipsa implicarii in sistemul de invatamant care este distrus aproape complet; politicile agricole complet anti-nationale; distrugerea agriculturii (aceasta catastrofa nu s-a produs doar in mandatul sau, insa, e limpede ca guvernele din timpul lui Basescu nu au stopat caderea). Dupa aceasta minima descriere, pe ce te bazezi cand spui ca Basescu e mai roman decat Geoana sau Crin? Ce te indreptateste sa mergi inainte cu Basescu? Sa fiu clar, sunt dezgustat profund de Geoana, Crin, Vadim, Bekali, Oprescu etc. si de partidele anti-nationale si deci, anti-crestine, care ii sustin.

Te salut!

Anonymous said...

tare d le sinteti tareeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Identitate said...

DomnulRoncea...dacă îl susţine-ţi pe Traian Băsescu în continuare nu vi se pare că este o capcană ? Dacă Traian Băsescu era om adevărat nu aproba în nici-un caz intrarea în ţara noastră a sistemelor cip-biometrice care încalcă în picioare în mod inimaginabil libertăţile fundamentale ale omenirii.Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Ceauşescu şi în general sistemul comunist aveau la îndemână aceste sisteme biometrice. Iată că ne aflăm în faza subjugării totale ale libertăţii umane. O nouă dictatură sa născut în ţara noastră şi în lume. Cum preveniţi şi informaţi corect şi imparţial politicienii, prietenii şi in general populaţia româniei cu privire la noua dictatură proletară biometrică şi cu caracter diabolic?

Anonymous said...

Uite Victore,

http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-6420007-acord-vital-pentru-pachetul-telecom-din-taierea-conexiunii-internet-europenilor-putea-face-doar-urma-unei-proceduri-corecte-impartiale.htm

Animalele vor cenzura din nou. Si TV cu esca non stop. Cam asta cu libertatea de expresie. Ori i-a apucat spaima de o noua revolutie.

Pai am scapat de moaca lui Ceusescu ca sa-l vad pe Marutza si Esca cum regurgiteaza cretinisme si manipulari non-stop?

Victor Roncea said...

Stimati prieteni, sigur ca aveti dreptate. L-am criticat pe Basescu privind toate cele mentionate si o s-o mai fac in continuare. Nu reneg nici macar o virgula din ce am scris, inclusiv despre Basescu. In cazul de fata, am spus doar ca dintre cei trei principali favoriti el este mai roman. Nu este spatiu aici sa explic; o voi face in ziar (nu, nu in Ziua), pe larg. Dar am sintetizat. Daca nu stiti cine este Patriciu, care a vandut rusilor Rompetrolul sau Iliescu, tartorul dracilor, care, ca sa ramanem doar la nivelul resurselor nationale strategice, a dat aproape gratis Petromul (tot rusilor, ascunsi in spatele OMV)veti afla din Curentul. Basescu, nascut in Basarabi, spre deosebire de Iliescu si Constantinescu, a readus Basarabia mai aproape de tara, ca sa dau doar un singur exemplu. Asta ar fi un lucru. E adevarat are destule "bube". Dar cu homosexualii s-a lamurit inca din 2004. A spus ca a gresit. Se bazase pe o intoxicare a anticrestinei Alinei Mungiu care intre timp s-a intors impotriva lui si il face albie de porci. Ceea ce pentru mine e un fel de certificat de buna purtare. Chiar asa: ne putem face o idee si dupa cine il injura. Am facut o lista mica in postare. Ca este inconjurat de jigodii si infiltrat de capuse am spus-o mai sus si de alte o mie de ori. El trebuie, ca un caine, sa se scuture de toate japitele astea si poate va redeveni normal. Poate va merge la Parinte ca sa raspunda cererii Referendumului si Parintele il va lumina. Sper. In rest, Romania este doar una dintre victimele sistemului mondial. Opune-te si vei fi ucis. Ceausescu, dincolo de comunismul si autoritarismul sau cretin, de asta a fost eliminat. Nu pentru ca oprima romanii, ci pentru ca platise toate datoriile tarii si vroia sa se apuce de o banca a lumii a treia... Asa ca, probabil, Ceausescu s-ar fi impotrivit si cipurilor biometrice, intelegand ca urmaresc un control supra-statal. Ironic, nu?
Personal, am fost anti inca de dinainte de '89. Daca e dupa mine ar trebui creata o miscare nationala care sa nu aiba de a face cu politica. Politica e demonica, la propriu. Sa trecem hopul asta si sa privim cu incredere in viitor. Daca Dumnezeu va vrea se va consolida Miscarea pentru Libertate care se va impotrivi controlului total si va scoate Romania din palnia spre hau.
Doamne ajuta!

andra said...

N-am nici o indoiala ca actuala "criza" economica din Romania a fost adancita in mod intentionat in precampania electorala prezidentiala. Cui prodest? Evident, o prestatie multumitoare a Cabinetului Boc i-ar fi adus lui Traian Basescu fara emotii cel de-al doilea mandat. In prezent insa, in contextul "performantelor" economice ale "Guvernului Basescu" peste care s-a suprapus criza politica au contribuit la scaderea abrupta a cotei sale de popularitate.
Fara indoiala, Traian Basescu stie ce vorbeste cand invoca pericolul lui Patriciu, a oligarhilor si a mogulilor de presa in conexiune cu serviciile secrete "binevoitoare". Romania si linia sa de politica externa sunt pe cale sa primeasca cea mai grea lovitura din ultimii 20 de ani.

Anonymous said...

Organizează acum Mişcarea pentru Libertate. Foloseşte toată influenţele şi cunoştinţele pe care le ai pentru a organiza într-un mod dinamic şi laborios o sumă de oameni capabili să combată orice sistem antichreştin. Ar trebui ca toti care vor intra în această organizaţie să fie creştini ortodocşi combatanţi împotriva oricăror sisteme de control şi să fie foarte documentati.

Nomi said...

Victor, respect alegerea ta pentru Basescu, cu atat mai mult cu cat dovedesti din plin ca nu ti-ai suspendat discernamantul. Atitudinea ta se deosebeste net de cea a asa zisei elite a jurnalistilor; adesea multi dintre acestia sunt doar partizani furibunzi, platiti sa fie orbi la contra-argumente solide.
Ca multi altii, m-am informat si eu in legatura cu "transferurile" Rompetrol, Petrom, Sidex. Nu am contestat faptul ca Ion Iliescu, Dinu Patriciu si multi altii, care populeaza mediul politic / de afaceri, sunt straini de interesele romanilor. Actiunile lor sunt pe fata.
Eu inca nu sunt convins pentru cine joaca Basescu. Manifestarile lui in esenta sunt contradictorii: pe de-o parte incearca sa apropie Basarabia de tara, pe de alta, gireaza actiunile ICR, care murdaresc prestigiul tarii prin tot soiul de dejectii pseudo-artistice si anti-nationale; pe de-o parte recunoaste importanta si rolul Bisericii, pe de alta, numeste o comisie de condamnare a comunismului, in frunte cu V. Tismaneanu, (despre care ai scris intr-o maniera aproape exhausitva / definitiva) care, in raport, printre alte mizerii, face referiri jignitoare la adresa Bisericii. Si astfel de situatii sunt multe.
Romania e vlaguita politic, socio-economic, cultural-educational etc. Suntem, cum bine spui, alaturi de alte tari, victime ale mondializarii ateiste. Chiar si un Presedinte bineintentionat nu va putea indrepta in urmatorii 5 ani mai nimic din tot ce s-a distrus in ultimii 70. De va fi priceput, si va avea sustinere parlametara, va putea cel mult sa aseze lucrurile pe un fagas normal. Iar asta ar fi foarte mult. Sa nu uitam ca UE si alte organisme "binevoitoare" sunt cu ochii pe noi. Totusi, oricat de multa imaginatie as avea, nu vad nici un politician capabil de asemenea "teribilisme". Tu spui ca Basescu e cel mai bun – eu nu il vad in stare, dar m-as bucura sa ai dreptate.
Oricum, speranta ta e foarte frumoasa si molipsitoare. Poate, daca il cerceteaza pe Parintele Iustin va avea mare folos.
PS. Nu cred ca Ceausescu a fost executat doar pentru ca dobandise o anumita independent fata de finanta mondiala. Dupa cum foarte bine stii, in per. ‘88-‘90, in toata Europa rasariteana a fost un val al schimbarilor. Principala caracteristica: aducerea tarilor comuniste intr-o noua etapa (tot cumunista;). Am fost pusi sa cantam, sa dansam si sa servim la masa capitalilor. Chiar daca Ceausescu nu achita toate datoriile, pastrandu-si dependenta fata de bancherii evrei, tot l-ar fi decapitat. Motivul? piata financiar-bancara si in general economia comunista sunt mult restrictive comparativ cu cea capitalista. Ori in capitalism se invirt cel mai bine / repede banii.
Te salut!

andra said...

Nici dupa alegeri? Pacat de Ziua cu cel mai bun departament de politica externa.

2 comments:

Nomi said...

Este evidenta mediocritatea foarte multor jurnalisti, care, adoptand aceasta titulatura se gasesc intr-o situatie de impostura. Marile ziare "quality" ofera non-informatii, stiri si comentarii perverse, banale, sterile, cretinoide. Se practica fatis indobitocirea maselor printr-o avalansa zilnica de astfel de mesaje. Se cupleaza la modul "artistic" adevarul si minciuna! Tot casuna pe noi tot soiul de "analisti" importanti, care critica SISTEMUL, in speranta racolarii a cat mai multor nemultumiti naivi. Dar aceasta e doar o aparenta. La o privire mai atenta se observa ca acesti inchipuiti "analisti" servesc perfect SISTEMUL. Il "critica" din interior si numai cu permisiunea acestuia! Cititorul obisnuit, stresat de nesiguranta muncii pe bani putini, n-are timp / energie sa filtreze ce anume sa citeasca, cum anume sa inteleaga ceea ce citeste. N-are timp / energie sa caute surse alternative, sa compare, sa verifice. Inghite totul de-a gata. Isi hraneste intelectul cu produse "semipreparate". Acest tip de cititor parcurge adesea paginile de politica cu certitudinea competentei pe care si-o manifesta in fata rubricilor sportive. Crede ca e sufucient sa caste gura la disputele schizofrenice dintre politicieni, ca sa inteleaga ceva. Numarul "impresionant" de coloane citite prin ziare sau cel al orelor petrecute in fata talk-show-urilor politice ii ofera "siguranta" ca s-a prins cum e treaba cu politica. Fara sa fie instruit serios, fara sa studieze cu pixu-n mana istora adevarata (recenta si mai veche) e aproape imposibil sa faca legaturi corecte, sa inteleaga dedesubturi, sa capete o viziune de ansamblu. Furajat cu "semipreparate"
informationale, in lipsa unui discernamant si dovedind o cultura precara, un astfel de cititor invadeaza cu lacomie spatiul falselor judecati. Perceptiile sale asupra mediului inconjurator sunt profund distorsionate, iar el va actiona conform acestor perceptii. Astfel de cititori neinstruiti, pe care mizeaza trusturile de presa, sunt victime sigure. Discernamantul lor e, din pacate, nul. Pe ignoranta lor opaca isi bazeaza SISTEMUL toate actiunile.
Opinia mea e ca aceasta stare de lucruri nu va inceta nicioadata. Mai mult, ea se va inrautatii. Cine cunoaste adevarul despre moartea celui mai mare jurnalist roman, Mihai Eminescu (subiect caruia, Victor, i-ai consacrat multa atentie) stie ce il asteapta pe cel ce se ia in piept cu SISTEMUL. Distrugerea psihica, sociala si apoi fizica. Nu cred nici in libertatea presei occidentale / de peste ocean, care ni se tot da drept exemplu. In ultima vreme ne-am cam lamurit cum sta treaba si pe la ei. E drept, occidentul are o mare continuitate in ceea ce inseamna exercitiul exprimarii libere. Insa, sub ispita unei glorioase bunastari materiale, vesticii au pierdut adevaratul sens al libertatii. Mai exact, acesta a fost inlocuit cu o falsa libertate, individualist-consumerista.
Revenind la tine, Victor, observ cu multa placere finetea / rigoarea analizelor si anvergura de la care sondezi societatea noastra. Astfel ca optiunile tale politice (sprijinul EBA, de pilda!?) pot stirni nedumeriri, asa cum a semnalat si dna. Corbu. Dincolo de aceste lucruri, care, desigur, pot fi discutate, e mai important ca (din ce observ pana in momentul de fata) nu-ti plasezi aceste optiuni mai presus de adevar.
Te salut!

Victor Roncea said...

Multumesc!
Cu mult respect,
V.R.