Pages

Tuesday, November 10, 2009

AUDIO/VIDEO. INREGISTRAREA DGIPI a santajului lui Bogdan Chirieac si Rosca Stanescu la seful ANI, Catalin Macovei, cu tinta Basescu. YOUTUBE - UPDATE



Sursa: CurentulTV

EXCLUSIVITATE CURENTUL - Prezentare si transcriere AICI

Băsescu, omagiu jurnalistilor liberi, refugiati pe bloguri: Trusturile de presă, utilizate pentru influenţarea deciziei politice sau pentru favoruri

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, că mulţi ziarişti s-au refugiat în comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpă libertatea decât preţul pe care-l aveau lucrând la ziare şi că trusturile de presă sunt utilizate ca instrumente de influenţă a deciziei politice sau pentru favoruri economice.


"Aici (pe blogurile politice - n.r.) găsim o calitate a analizei politice mult mai bună decât în presa scrisă, în presa audio sau în televiziuni. Aceasta pentru că cel puţin deocamdată lumea Internetului a rămas mai puţin dependentă de interese economice sau de interese politice. În România putem găsi foarte mulţi ziarişti care s-au refugiat din presa scrisă în comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpă libertatea decât preţul pe care-l aveau lucrând la ziare, care nu mai făceau deja o politică a publicului, ci făceau o politică a patronului", a declarat Traian Băsescu, la WorldBloggingForum.

El a mai spus că, în România, dincolo de canalele publice, presa este dominată în proporţie de 80% de presa privată.

"Este o presă (cea privată - n.r.) care nu s-a născut din dorinţa de a face presă, ci, în principal, marile trusturi de presă din România sunt trusturi de presă care au fost create de oameni de afaceri din cu totul alte domenii decât presă şi trusturile de presă au început de mult deja să fie utilizate ca instrumente de influenţă a deciziei politice sau ca instrumente de obţinere a unor favoruri economice", a continuat şeful statului.

El a precizat că trusturile de presă deţin simultan ziare, posturi radio şi TV şi că transferă anumite subiecte de pe un canal pe altul, amplificând informaţia.

"Este drept, în ultima perioadă şi Internetul a intrat în acest joc. De multe ori se lansează o mică informaţie pe Internet, este preluată de ziarul unui trust, amplificată de radiouri şi adusă la vârf de dezbatere pe televiziunile aceluiaşi trust", a mai afirmat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a făcut apel la responsabilitate din partea blogerilor, afirmând că blogosfera, ca şi presa, trebuie să se autoreglementeze şi cerându-le acestora eloborarea unui set de reguli.

De asemenea, şeful statului s-a declarat un utilizator "civilizat" de Internet.

"Este esenţial ca un utilizator de Internet să aibă responsabilitatea informaţiei pe care o pune în circulaţie. Sunt un utilizator civilizat de Internet şi adesea mă deranjează violenţa pe Internet. Se observă deja un început de lipsă de responsabilitate", a spus Traian Băsescu.

Mediafax

CITEŞTE ŞI Băsescu: În mandatul meu presa a fost liberă, dar s-a compromis singură Cultură-Media

No comments: