Pages

Monday, November 9, 2009

DEMENTA LUI STREINU CERCEL - inca secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Gripa aviara ar putea ucide doua milioane de romani" - IUNIE 2006

23 Iunie 2006 | Articol semnat de Oana Neacsu, Dana Dobre

Pandemia de gripa aviara va izbucni in viitorul apropiat si va ucide doua milioane de romani, potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto). Acesta este un scenariu de cosmar, care ar suprapopula insa spitalele si cimitirele. Desi tara noastra va produce vaccinul pandemic, doar 25% din populatie va fi vaccinata, deoarece nu ne permitem stocuri mai mari.

Patru milioane de romani se vor imbolnavi de gripa, iar doua milioane vor muri, o data cu izbucnirea pandemiei de gripa aviara. “Intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 - 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri. Oamenii trebuie sa stie ca ne asteptam la un virus foarte agresiv”, a declarat, ieri, in cadrul unui seminar, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”.

De altfel, specialistii spun ca pandemia de gripa este inevitabila si iminenta. “Ne aflam in faza a treia a pandemiei, adica faza in care au fost infectati oameni cu un subtip de virus gripal nou. Urmatoarea etapa este cea a izbucnirii pandemiei. Cert este ca nu scapam de pandemie, motiv pentru care trebuie sa ne pregatim cat de cat”, a precizat dr. Viorel Alexandrescu, seful Centrului de Referinta pentru Gripa - OMS, din cadrul Institutului Cantacuzino.

25% din populatie va fi vaccinata

Dr. Alexandrescu a mai afirmat ca, din fericire, Romania va fi producator de vaccin pandemic. “S-au atras fonduri de la Banca Mondiala pentru producerea vaccinului. Estimam ca vom produce in jur de 5,5 milioane de doze, ceea ce inseamna ca va fi vaccinata 25% din populatie. Nu ne permitem stocuri mai mari. Vom incerca sa facem profilaxia in primul rand la categoriile expuse, cum ar fi personalul medical”, a completat dr. Alexandrescu.

Specialistul epidemiolog a mai spus ca in prezent la Institutul Cantacuzino se pune la punct tehnologia de preparare a vaccinului si se fac studii pentru stabilirea dozelor. “Producerea vaccinului va incepe la 4 - 5 luni de la izbucnirea pandemiei, deoarece doar atunci se va sti care e tulpina virusului. Acesta e si motivul pentru care nu se fac stocuri. Se vor administra doua doze de vaccin la interval de 30 de zile”, a incheiat dr. Alexandrescu.

"Trebuie sa procuram saci pentru cadavre"

Florin Popovici, epidemiolog in cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, a declarat ca Romania va trebui sa ia masuri concrete: “Avand in vedere ca se estimeaza atatea decese, trebuie sa stim cu exactitate care este capacitatea morgilor si cate paturi cu ventilatie avem in spitale. Trebuie sa ne preocupam si de procurarea sacilor pentru cadavre. Va trebui sa avem grija si de persoanele care lucreaza in domeniul gazelor, al electricitatii si chiar de persoanele care vor sapa gropile in cimitire”.

Ce s-ar putea ascunde in spatele acestor "scenarii de pandemie"?

Specialistii admit faptul ca in momentul in care va ajunge sa se transmita de la om la om virusul ucigas H5N1 poate provoca o pandemie. Zeci de milioane de victime s-ar inregistra in toata lumea, efectele fiind greu de estimat. Cele mai sceptice voci din lumea medicala sustin insa ca “agitatia” in jurul acestui subiect poate avea si alte interese. Argumentul lor principal este ca din 1997 incoace, de cand au aparut primele cazuri de gripa aviara la om, s-au inregistrat doar 228 de imbolnaviri (130 de decese). In aceste conditii, sunt de parere unii specialisti, mentinerea “isteriei aviare” are ca scop obtinerea de fonduri pentru anumite institutii.

Strict legat de Romania, exista “scenarii” care spun ca, de exemplu, pentru Institutul Cantacuzino producerea vaccinului impotriva gripei aviare inseamna si obtinerea de fonduri pentru modernizarea de care institutia are atata nevoie. La fel si in cazul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. In ceea ce priveste profiturile companiilor producatoare de medicamente, sunt voci care sustin ca stocurile de Tamiflu pe care le-au facut o serie de state, inclusiv Romania, ar fi o adevarata “mina de aur”.

http://www.libertatea.ro/stire/aviara-ar-putea-ucide-doua-milioane-de-romani-156192.html

No comments: