Pages

Thursday, July 2, 2009

DE CE NU MERGE BASESCU LA RECEPTIA AMBASADEI SUA. Vicepresedintele Biden l-a trimis pe Gitenstein in Romania ca sa il instaleze pe Geoana presedinte

UPDATE MAI JOS. Tot felul de "surse" emit, pentru a acoperi motivul real, tot felul de supozitii copilaresti privind motivele neparticiparii presedintelui Romaniei la receptia traditionala de 4 iulie organizata azi de Ambasada SUA. Parerea mea este ca Traian Basescu isi manifesta dezaprobarea sa "oficiala" fata de intentiile administratiei SUA, respectiv ale vicepresedintelui american Joe Biden, privind reorganizarea autoritatilor romanesti, de la cel mai inalt nivel in jos, incepand cu aceasta toamna. Ecuatia este extrem de simpla: noul ambasador american, Mark Gitenstein, se pare ca este trimis in Romania cu o singura misiune importanta: instalarea lui Mircea Geoana presedinte. Ca sa intelegeti mai bine: un fel de Jack Dyer Crouch II pe invers.
Gitenstein nu este nici pe departe doar un simplu "consultant financiar"; el este in primul rand un apropiat fidel de-al lui Biden si apoi un expert in informatii, afaceri judiciare si securitate. El si-a inceput cariera in domeniu prin functia de consilier al Comitetului Senatului Statelor Unite pentru Comunitatea de Informatii/Intelligence (SSCI) in anii '70, respectiv intre 1975 si 1978. Ulterior, intre 1978 si 1989 a lucrat pentru Subcomisia si Comisia de Justitie a Senatului SUA, devenind consilier principal. Ca sa va faceti o mica idee despre capacitatile sale, cititi proiectul sau privind schimbarea cadrului legal al detinerii teroristilor realizat in calitatea sa de expert in securitate nationala si drepturi civile la Institutul Brookings. Tot Gitenstein a facut parte din echipa de 12 oameni insarcinata cu transferul de putere de la Administratia Bush la Administratia Obama, ca vicepresedinte. In acelasi timp, originile noului ambasador in Romania, asemanatoare cu cele ale protectorului lui Geoana, fostul ambasador Alfred Moses, adauga planului un element de coeziune in plus. Ca sa nu uitam, Alfred Moses, ca fost presedinte al Comitetului Evreiesc American, e si prieten cu Edgar Bronfman, fost presedinte al Congresului Mondial Evreiesc, ambii prieteni cu Ronald Lauder si Gerald Levin, patroni ai Trustului Media Pro/CME si Time Warner, membri ai Consililui pentru Relatii Externe (CFR), cu totii sustinatori ai lui Obama si ai familiei Clinton (vezi aici o harta interactiva a relatiilor - dati clic pe semnul plus). Si Hillary e acum secretar de stat iar baietii il vor pe Geoana presedinte ca sa nu mai aiba vreo problema cu personalitatea lui Basescu (asta daca nu devine mai docil si el, acolo, dupa cum da semne, si-atunci se face economie de energie si ramane cum s-a stabilit, in 2004...).
Pe scurt, asa cum Jack Dyer Crouch II a fost numit ambasador in Romania, pentru un an, inainte de alegerile din 2004, in perioada "revolutiilor orange", pentru a deveni apoi, consilier pentru Securitatea Nationala la Casa Alba, tot asa, si Mark Gitenstein, care va veni pe 1 septembrie, are cam aceeasi misiune, dar pe invers, dupa cum va spuneam. Sa vedem daca ii va iesi...

Asa ca presedintele Basescu are toate motivele sa-si arate supararea (vezi si harta de mai jos)...

Băsescu nu participă, joi, la recepţia oferită de ambasada SUA cu ocazia zilei de 4 iulie

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Preşedintele Traian Băsescu nu va participa, joi, la recepţia organizată de Ambasada SUA de la Bucureşti pentru marcarea zilei de 4 iulie, la care a fost invitat. Şeful statului a fost invitat la recepţie, ca în fiecare an, au declarat pentru MEDIAFAX, surse oficiale. Programul preşedintelui pentru joi nu include, însă, participarea la recepţia oferită de ambasada americană.
În acest an, recepţia oferită în cinstea zilei de 4 iulie a fost devansată, fiind programată pe 2 iulie, începând cu ora 18.00.
Şeful statului are programată, la ora 20.00, primirea la Cotroceni a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoglu, iar la ora 20.40, participare la aniversarea a 10 ani de la privatizarea Uzinelor Dacia.
Preşedintele Băsescu a participat, în anii trecuţi, la recepţiile de 4 iulie oferite de ambasada SUA.
La ceremonie sunt invitaţi numeroşi oficiali. În mod tradiţional, de pe lista persoanelor care sunt chemate la petrecere nu lipsesc preşedintele, premierul, ministrul de Externe, alţi miniştri, precum şi şefii celor două Camere ale Parlamentului.
Programul petrecerii tradiţionale de 4 iulie, programată să se desfăşoare joi, în curtea reşedinţei şefului de misiune de pe bulevardul Kiseleff, ar putea fi afectată din cauza vremii nefavorabile.
Ambasada SUA nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe tema invitaţiei adresate şefului statului.
De asemenea, la petrecere iau în general parte reprezentanţi ai comunităţii americane din România.
MAE a anunţat, miercuri, că pe agenda ministrului Cristian Diaconescu figurează participarea la eveniment, cu începere de la ora 18.00.
SUA nu a finalizat încă procedura de numire a unui nou ambasador acreditat la Bucureşti, după ce Nicholas Taubman, fost ambasador, şi-a încheiat mandatul la finele anului 2008, astfel că gazda evenimentului de 4 iulie este însărcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn.
Administraţia americană l-a propus pe Mark Gitenstein pentru funcţia de ambasador în România. Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele american Barack Obama pentru postul de ambasador în România, s-a distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii.
Departamentul Politic, politic@mediafax.ro
UPDATE POST-RECEPTIE
Ca sa il imbuneze pe Basescu, americanii au anuntat la receptie ca:
"Ambasada SUA lucreaza la o vizita a presedintelui Basescu la Washington"
Desigur: acesta va fi testul re/ne-alegerii: cand va fi organizata vizita
2 iulie, 18:22
Sirea:
Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat joi, inaintea receptiei cu ocazia Zilei Independentei, ca SUA sunt constiente ca presedintele Basescu "ar fi onorat si incantat " sa-l intalneasca pe omologul sau american Barack Obama, lucrandu-se la o vizita in acest sens, transmite NewsIn."Lucram si la o vizita a presedintelui roman in SUA. Consiliul National de Securitate, care face aranjamentele pentru astfel de vizite, este constient de faptul ca presedintele Basescu ar fi incantat si onorat sa se intalneasca cu presedintele Obama. Noi le-am prezentat foarte clar acest punct de vedere, iar ei lucreaza la agenda presedintelui", a declarat Jeri Guthrie-Corn.Din pacate, a subliniat Guthrie-Corn, agenda incarcata a presedintelui Obama nu-i permite inca sa ajunga in Romania. "Presedintelui Obama i-ar placea foarte mult sa viziteze Romania, dar are o agenda foarte incarcata in aceasta perioada si nu stiu de vreo planificare de la Casa Alba a unei vizite a presedintelui la acest moment", a mai spus oficialul american.
Spre deosebire de alti ani, presedintele Traian Basescu nu a mai dat curs invitatiei de a participa joi la receptia gazduita de seful misiunii diplomatice a Statelor Unite cu ocazia Zilei Independentei, sarbatorita la 4 iulie.Misiunea diplomatica a Statelor Unite in Romania este condusa in prezent de insarcinatul cu afaceri, Jeri Guthrie-Corn, dupa ce mandatul fostului ambasador, Nicholas Taubman, s-a incheiat la sfarsitul anului trecut, odata cu schimbarea de administratie de la Washington.
Insarcinatul cu afaceri a anuntat joi ca ambasadorul desemnat recent de presedintele Barack Obama pentru Bucuresti, Mark Gitenstein, va fi audiat de Senatul american martea viitoare. Oficialul american a mai spus ca, data fiind apropierea dintre Gitenstein si Joe Biden, ar fi posibila o vizita din partea Casei Albe in Romania (probabil in timpul campaniei, ca sa pice in favoarea lui Geoana - nota mea). "Ambasadorul nostru desemnat, care va fi audiat in Senat martea viitoare, este un apropiat al vicepresedintelui american (ce va spuneam? - nota mea). Sper ca vom avea parte de o vizita de la Casa Alba intr-un viitor apropiat. As saluta o astfel de decizie", a declarat ea.
ZIUA Online

1 comment:

Anonymous said...

Iata o punere in evidenta (inca nu scriu analiza) cuprinzatoare. Felicitari. Mai erau de subliniat si reactiile precipitate ale Washingtonului dupa ce Basescu a trecut la atac, din proprie initiativa, acum citva ani, impotriva Moscovei, pentru a confirma ca acesta nu actiona la ordinul Washingtonului. Factura politica a actelor de atunci ale sefului statului roman nu a fost inca achitata la americani, chiar daca intre timp ne-am facut pres cu ocazia instalarii bazelor lor in Romania, acordind de facto statut diplomatic ultimului racan (GI) venit din State, chiar daca nu e nici macar cetatean american. Cit despre Gitenstein ... Chiar nu exista in SUA ambasadoriabili cu legaturi de familie romanesti de alta religie ? Nu ca alor nostri le-ar pasa in vreun fel, ca sa rimeze cu exagerat de fericitul Daniel ...