Pages

Monday, June 29, 2009

PASAPOARTE vechi de un milion de euro, fără licitaţie. NOILE pasapoarte biometrice costa, intr-o prima faza, 45 de milioane de euro (*)

Luni, 29 Iunie 2009

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a încheiat al 15-lea amendament la contractul convenit cu imprimeria germană Bundesdruckerei pentru achiziţionarea a încă 200.000 de paşapoarte simple.

Potrivit Mediafax, amendamentul, în valoare de 1,19 milioane de euro, a fost încheiat însă prin negociere directă, fără anunţ de participare. Justificarea regiei: produsele pot fi furnizate doar de un anumit ofertant, iar criteriul de atribuire a noului contract a fost „preţul cel mai scăzut”.

Amendamentul survine anchetei procurorilor anticorupţie, care au verificat contractul de 35,5 milioane de euro încheiat, în 2001, între RAAPPS şi imprimeria germană, privind realizarea unui nou model de paşaport românesc. Motivul investigaţiilor: în august 2007, secretarul de stat al guvernul de atunci, Ilie Bolojan, a arătat că RAAPPS a încheiat 11 acte adiţionale prin care valoarea contractului de furnizare a produselor consumabile (calculatoare, scannere şi camere foto) s-ar fi mărit nejustificat.

În urma plângerii lui Bolojan, regia a stabilit că ar fi fost vorba doar despre „o mică neglijenţă”, iar valoarea ultimul act adiţional al contractului „a fost tăiată”, de la 1,1 milioane la aproape 353.000 de euro. (EvZ)
(*) Conform unei afirmatii din plenul Parlamentului. Voi reveni!

No comments: