Pages

Thursday, July 2, 2009

AFACERILE Ofer Brothers Group - Israel Corporation in Romania

Pe langa afacerea imobiliara de langa Biserica Sf Iosif, care, se pare, le apartine, conform unor surse de pe piata, Ofer Brother Group a fratilor miliardari Ofer-Herscovici are si alte interese foarte bine marcate in Romania. Un articol de dezvaluiri pe aceasta tema (interesant: adresa din Constanta a companiei este in Millennium Business Center iar firma de la Bucuresti se numeste tot... Millennium):

Mafia Statală

Istoria familiei “Ofer” începe în România, la Galati, de unde Josef Herschovici a emigrat în Israel, înfiintând un birou comercial în portul Haifa. Ulterior, Josef si-a extins mica afacere, achizitionând mai multe nave comerciale. Dupa casatorie a avut trei fii, în ordinea urmatoare: David, Sammy (foto) si Yuli. Mult mai tarziu, dupa plecarea în Israel, Sammy si Yuli au schimbat numele familiei cu unul mai comercial-Ofer (offer, în engleza: oferta). Pe rând, cei trei fii, au condus si dezvoltat afacerile tatalui, transformând micul birou într-o corporatie internationala. Fiul cel mare David, dupa ce a slujit statul Israel luptând în fortele de Politie Israeliene, de unde s-a retras cu gradul de General Maior, a trecut la afaceri, coordonând câteva companii din cadrul Ofer Group, pâna în 1994, atunci când s-a stins din viata.

Sammy Ofer este Capul limpede al Familiei

Dupa moartea fratelui cel mare, Sammy si-a luat în serios rolul de cap al familiei, devenind principalul strateg pentru afacerile „grupului”. Nascut pe 22 februarie 1922 în România, având astazi cetatenie israeliana, Sammy Ofer, împreuna cu familia sa, controleaza un vast imperiu corporatist, dupa cum urmeaza: Israel Corporation –companie de investitii de tip holding cu subsidiarele IC's, respectiv „Israel Chemicals” (cu o valoare de piata de 1,1 miliarde de dolari), linia “ZIM Israel Navigations Ltd.” (aceasta flota maritima ocupând locul 12 în lume) si „Tower Semiconductor” (nasdaq: TSEM). Grupul mai detine o participatie de 16.5% la “Royal Caribbean”, a doua linie de croaziera ca marime din lume si comapania londoneza “Zodiac Maritime Agencies.” În octombrie 2006, Grupul Ofer a mai achizitionat 12% din “South Korea's Hanjin Shipping”, ce opereaza ca si “Zodiac Maritime” si pe teritoriul României, în Portul Constanta. Totodata, prin intermediul „Zodiac Maritime”, Ofer a achizitionat 50% din “Associated Bulk Carriers” de la compania “P&Q”, înfiintând în asociere cu familia Savery din Statele Unite compania “Cape International”.

Royal Caribbean preluata de la Jay Pritzker

Compania de shipping “Royal Caribbean” a fost achizitionata de la miliardarul filantrop Jay Pritzker din Chicago, creatorul lantului hotelier international “Hyatt”. Dupa ce Pritzker a preluat 50% din “Royal Admiral” (devenita Royal Caribbean), restul revenind norvegianului Anders Wilhelmsen, managementul companiei a fost încredintat fratilor Ofer, care detineau atunci numai 5%. Dupa moartea lui Pritzker, din ianuarie 1999, fratii Ofer au preluat practic controlul “Royal Caribbean”, în functia de Presedinte fiind numit Eyal Ofer, fiul cel mare a lui Sammy.
Deoarece Sammy Ofer este rareori gata sa bage mâna adânc în buzunare ca sa-si plateasca oamenii, compania “Royal Caribbean” angajeaza cu precadere marinari si personal auxiliar din Turcia, platiti însa destul de prost (fapt prezentat în dese rânduri de presa din Turcia). În prezent, “Royal Caribbean” detine nave de croaziera, petroliere, vase-cargo, veliere, containere, vase-cisterna, feriboturi si nave multifunctionale, însumând peste 100 de vapoare.
Flota grupului Ofer, include toate tipurile de nave, acestea fiind utilizate de cei mai mari transportatori israelieni, inculzând “Zim Israel Navigation”, „Agrexco Agricultural Export”, „Israel Electric Corporation” si „Oil Refineries”. Zim Israel Navigations Ltd, este proprietatea Israel Corp, aceasta flota ocupând locul 12 în lume. Activitatile de shipping sunt administrate de directorul executiv Ehud Angel împreuna cu Yehuda (Yuli) Ofer care ocupa postul de Presedinte al Comitetului Director.

Sammy – un miliardar discret

Sammy Ofer este totodata un mare colectionar de arta moderna, detinând cea mai mare colectie privata de picturi semnate Marc Chagall si un Van Gogh's ("Madame Ginoux") în valoare de 40 milioane USD. Are un iaht si un avion particular. Evita publicitatea si tine foarte rar discursuri. În cadrul familiei Ofer, Sammy are mereu ultimul cuvânt, acesta fiind considerat de apropiati capul limpede al afacerilor, întregul business fiind coordonat de la cele patru resedinte strategice ale lui Sammy, din Tel Aviv, Monaco, Londra si Moscova. Este casatorit si are doi copii, Idan si Eyal (Ofer).

Idan Ofer este specializat în tehnologia de vârf

Idan Ofer este Presedintele companiei “Tanker Pacific Management” din Singapore, iar dupa ce tatal sau, Sammy, a cumparat 53% din Israel Corp., cu 330 millioane USD, de la familia afaceristului decazut Shoul Eisenberg, Idan a devenit si Presedintele Consiliului de Administratie al Israel Corp.
În aprilie 1999, în asociere cu cu Yariv Zghoul si Geva Perry, Idan a înfiintat la New York, împreuna cu cei doi afaceristi din Haifa, fondul de investitii “Synergy Ventures”, în valoare de 25 de milioane USD. Asociatul sau, Zghoul nascut în 1969, a lucrat ca avocat la RAD-Bynet, o companie israeliana din domeniul comunicatiilor informatice si a mai ocupat functia de director executiv la o alta companie de software pentru Internet. Zghoul mai lucrase pentru Idan la compania de shipping din Singapore, detinuta integral de familia Ofer.
Celalalt asociat, Perry, nascut tot în 1969, este fost jurnalist, cu un MBA la Universitatea Columbia. A lucrat în proiectare strategica pentru mai multe companii din domeniul Internet-ului, inclusiv la EarthWeb (Nasdaq: EWBX), ce produce site-uri WEB pentru profesionistii tehnologiei informaticii. Prin Fondul Synergy Venture, Idan a raelizat mai multe investitii în Spania, Hong Kong, Anglia si Singapore, la fel de mult ca si în Israel si Statele Unite. Prima companie înfiintata prin intermeduil Synergy a fost SeeRun, cu sediul la San Francisco. Firma care a dezvoltat facilitati în Israel pentru producerea de software de supraveghere si management on-line pentru afaceri.

Eyal Ofer, mâna familie din România

Dupa ce a absolvit Atlantic College în Anglia, obtinând o diploma în arhitectura si inginerie, Eyal devine ofiter de informatii în cadrul fortelor aeriene israeliene. Din mai 1991, este Presedinte si CEO al Carlyle M.G. Limited –Florida, iar din mai 1995 i-a urmat tatalui sau în consiliul director al companiei de vase de croaziera Royal Caribbean Cruises Ltd, devenind totodata si Co-Presedinte al companiei Miller Global Properties – specializata în investitii imobiliare pe plan international.
În prezent, este director al Royal Caribbean International si Celebrity Cruises Holdings, dar pâna în 2005 a ocupat si functia de Presedinte al Associated Bulk Carriers Limited, companie de tip joint-venture cu Peninsular si Steam Navigation Company, a Marii Britanii - compania poseda si administreaza o mare flota de nave Capesize de tip bulk. Eyal Ofer este expert în imobiliare, cu o experienta de 25 de ani în domeniul proprietatilor internationale, fiind totodata specializat în transporturi maritime si în general în toate sectoarele aferente shipping-ului. Prin intermediul Miller Global Properties, Ofer detine primul mall construit la Budapesta, la mijlocul anilor ’90, respectiv Duna Plaza si un hotel. Prin intermediul societatii “Ptelia Company Limited”-Cyprus, în 1997, Eyal Ofer preia de la Fondul Proprietatii de Stat -Constanta, participatia de 51% la SC Tomis SA., achizitionând astfel magazinul Tomis si reteaua de retail “Conex Plus”.

Ofer Brothers Group face afaceri cu Erdoğan

În anul 2005, Sami Ofer a ocupa primele pagini ale ziarelor din Turcia dupa ce, primul minsitru turc Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut, la presiunea presei, ca a avut o întâlnire de taina cu Eyal Ofer si Sami Ofer. Publicatia Milliyet sustine însa ca, de fapt, a fost vorba nu de una, ci de trei întâlniri discrete, pe care Erdoğan le-a avut cu reprezentantii familiei Ofer în 2002 si în 2003. Interesul presei turce în privinta familiei Ofer nu este unul întâmplator. Dupa privatizarea rafinariei Tüpras, încheiata pe 12 septembrie 2005, presa turca a publicat mai multe anchete jurnalistice cu privire la afacerile lui Eyal Ofer din Turcia. Astfel s-a aflat ca Administratia Pietei de Capital Turce (SPK) a acuzat Autoritatea pentru Privatizare (OIB) ca nu a informat în legatura cu plasamentul privat de 14,67% al familiei Ofer, însa OIB a raspuns atunci ca nu stia nimic despre cine achizitionase actiunile. În legatura cu aceste evenimente, ziarul Milliyet informa ca Ministrul de Finante turc Kemal Unakıtan, care se ocupa de privatizarea Tüpras, a avut o întâlnire cu Sami Ofer, Eyal Ofer si cu afaceristul Mehmet Kutman, la începutul lunii martie (în 2005). În conformitate cu publicatia de la Ankara, ministrul de finate turc a ordonat în aceiasi zi vânzarea actiunilor catre familia Ofer.

Proiectul “Galataport” - o afacere de proportii internationale

În 2003, în asociere cu afaceristul Mehmet Kutman, proprietarul Global Yatırım Holding si cu Çeçen Group, Eyal Ofer a achizitionat Egeport din Kusadası, frecventat în special de nave de croaziera, datorita apropierii de Ephesus. Aceasta investitie a fost realizata fara publicitate, fiind sesizata de presa turca numai dupa ce Ofer a câstigat si proiectul Galataport – în parteneriat cu guvernul turc. Galataport a fost gândit ca un proiect de investitii prin care urmau sa fie realizate toate facilitatile portuare pentru liniile de croaziera, inclusiv hoteluri si restaurante, proiectul incluzând si alte proprietati din Istanbul. Pentru realizarea Galataport, administratia de la Ankara a negociat contra sumei de 4,3 miliarde de dolari cu Eyal Ofer, urmând ca afaceristul sa achite suma esalonata conform contractului pe 49 de ani. Proiectul a fost negociat si cu o perioada de gratie de trei ani, constructia urmând sa fie demarata la începutul acestui an (2007). În legatura cu afacerea Galataport miliardarul turc Rahmi Koç a declarat ironic: “Daca stiam metoda de plata luam proiectul pe cont propriu”, nu în asociere cu statul turc.
Sursa: http://www.dezvaluiri.ro/

No comments: