Pages

Monday, June 29, 2009

SCLAVII lui Rothschild

Legaturile dintre marile firme si comertul cu sclavi incep sa iasa la iveala prin deschiderea arhivelor britanice

Doua dintre cele mai cu­noscute familii din Lon­dra, Rothschild si Fresh­fields, au avut pu­ternice legaturi cu scla­via din coloniile britani­ce, con­form unor docu­mente din Arhivele Na­tio­nale, consultate de zia­ristii de la Financial Times.Nathan Mayer Rothschild, unul dintre fondatorii bancii cu acelasi nume, si James William Freshfield, care a infiintat o importanta firma londoneza de avocatura, au fost implicati in comertul de sclavi in perioada coloniala, in ciuda faptului ca amandoi au fost portretizati drept oponenti infocati ai sclaviei. Acesta chestiune nu este una de istorie indepartata, in conditiille in care sclavia ramane inca un subiect fierbinte in Statele Unite ale Americii, unde, atat Rothschild, cat si Freshfield, sunt doua familii foarte active in viata economica americana.Mai multe companii puternice din SUA au sustinut mereu injustitiile care au fost comise asupra sclavilor si au facut presiuni ca familiile acestora sa primeasca despagubiri. Banca de investitii JP Morgan a constituit un fond bursier de circa cinci milioane de dolari pentru studentii negri care studiau in Louisiana, dupa ce, in 2005, conducerea acestei banci si-a cerut scuze in public pentru legaturile avute cu fenomenul sclaviei in trecut. De asemenea, cand cei de la Financial Times i-au abordat pe reprezentantii Royal Bank of Scotland in aceasta chestiune, oficialii banci au cercetat in arhiva si au amendat dezvaluirile reporterilor americani. Totusi, aceste dezvaluiri despre Rothschild si Freshfield au facut cea mai mare valva in presa de peste Ocean.
In cazul lui Rothschild, documentele fac referire la tranzactii bancare cu un proprietar de sclavi, cu toate ca magnatul american este cunoscut pentru rolul jucat in obtinerea unui imprumut guvernamental acordat proprietarilor in momentul abolirii sclaviei, in anii 1830. Arhivistul sef al familiei Rothschild, Melanie Aspey, a reactionat foarte nein­crezatoare cand a fost informata despre existenta unor astfel de evidente. Aceasta a precizat ca nu a mai vazut niciodata astfel de legaturi in trecut. Niall Ferguson, profesor de istorie de la Harvard si autorul lucrarii "Bancherul Lumii: O istorie a casei Rothschild", a declarat ca aceste documente de­monstreaza "caracterul universal al sclaviei in structura bogatiei britanice in 1830". In cazul lui Freshfield, documentele arata ca el si fiii sai au avut drept clienti mai multi proprietari de sclavi, majoritatea din Insulele Caraibe. Avocatii acestei familii actionau in calitate de administratori ai proprietatilor acestora si, intr-un caz, au incercat sa ceara achitarea unor onorarii prin programul guvernamental creat in scopul compensarii proprietarilor dupa abolirea sclaviei.

Afacere controversata

Nick Drapper, cercetator la University College London, unul dintre cei care au examinat documentele respective, a de­clarat ca acestea vor permite o mai buna intelegere a sem­ni­ficatiei sclaviei in Marea Bri­tanie. "Trebuie sa umplem di­fe­rentele de opinie dintre cei care neaga rolul sclaviei si cei care sunt de parere ca Marea Britanie a fost cladita in intregime prin sangele sclavilor", a declarat Drapper. Sclavia ramane un subiect de disputa in SUA, unde au acti­vitate ambele firme mentionate. De-a lungul timpului, mai multe institutii au recunoscut sau si-au cerut scuze pentru le-gaturile lor cu sclavia. Din aceasta categorie fac parte com­pania de asigurari New York Life, banca de investitii JPMorgan, banca Lehman Brothers, Wachovia Bank, Universitatile Yale si Brown. In 2006, premierul britanic de atunci Tony Blair si-a exprimat "adancul regret" pentru rolul Marii Britanii in comertul cu sclavi.
Madalin Necsutu /ZIUA
Foto: LIFE

2 comments:

Anonymous said...

Cite ceva despre aurul lor:

http://www.youtube.com/watch?v=oWFhfoAvkmc&feature=PlayList&p=AAB24CD620150781&playnext=1&playnext_from=PL&index=6

Anonymous said...

E bine ca au inceput si romanii sa vorbeasca despre subiectele astea. Sper ca romanii vor incepe sa vada adevarul si nu vor mai idealiza aiurea "civilizatia" occidentala. Occidentul a devenit bogat financiar pt ca sute de ani a furat si exterminat alte popoare. Pe asta s-a bazat bunastarea lor, pe furt, crima, minciuna, specula, promovarea unuis sitem imoral de viata, incurajarea viciilor umane.
In comertul cu sclavi a fost implicata si familia Monsanto,fondatoare a companiei Monsanto, cunoscuta in intreaga lume pentru numeroase produse cancerigene vandute de ei in intreaga lume, si pt organimele modificate genetic produse de ei in ultima vreme.