Pages

Monday, June 29, 2009

FUNDATIILE-paravan maghiare din Cluj-Napoca au donat peste 50.000 de euro către PNL şi PSD

Două fundaţii maghiare din Cluj-Napoca, fundaţia Claudiopolis şi asociaţia Progress, au donat în 2007 şi 2008 peste 200.000 de lei către PNL şi PSD, cu toate că aceste asociaţii primesc regulat finanţări din partea bugetului local.

Astfel, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial privind Cuantumul total al sumelor provenite din finanţările private ale partidelor politice, Partidul Naţional Liberal a primit donaţii atât din partea unor asociaţii maghiare din Cluj-Napoca, din partea a zeci de firme ale căror administratori sunt de etnie maghiară, dar şi din partea a mai multor politicieni UDMR.

Dintre acestea asociaţii se remarcă fundaţia Claudiopolis, a cărei preşedinte este Laszlo Attila, preşedintele UDMR Cluj şi viceprimarul municipiului. Această fundaţie a donat în anul 2007 peste 13.000 de lei către PNL, cu toate că între timp această fundaţie a solicitat şi a primit tot 13.000 de lei de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru organizarea de evenimente culturale. Fundaţia Progress, al cărei fondator este fostul ministru UDMR Nagy Zsolt, a donat în acelaşi an 15.000 de lei către PNL.

Donaţii din partea asociaţiilor maghiare s-au făcut şi către PSD, însă sumele sunt mult mai mari. Claudiopolis a donat în anul 2008 150.000 de lei către social- democraţi, adică peste 35.000 de euro! Tot către Partidul Social Democrat s-au făcut donaţii din partea unor firme din Cluj-Napoca deţinute de cetăţeni de etnie maghiară: Sc Amera Group Srl l, SC Bendkoop Fasteness Impexp Srl , Sc Dennver Comimpex Srl, Sc Bartha Comimpex , Sc Fantastic Intermed Srl, Sc Tc Print Srl, Sc Technic Glass Srl, dar şi 27.000 de lei din partea aceleiaşi fundaţii udemeriste Progress.

Însă, în mod curios, donaţii către PNL au fost făcute nominal chiar de către politicieni de frunte ai UDMR. Astfel, Attila Verestoy a donat în repetate rânduri sume către liberali, cuantumul lor atingând 22.000 de lei, echivalentul a 5000 de euro. Donaţii au mai făcut şi Iuliu Winkler, Toro T. Tibor, Boros Janos, Csoma Botond, Laszlo Attila şi Mate Andras, toţi politicieni ai UDMR din Cluj-Napoca.

Social-democraţii clujeni nu s-au sfiit însă să facă donaţii chiar Partidului Naţional Liberal. PSD-iştii Ioan Rus, Puşcaş Vasile şi Soporan Vasile au făcut în anul 2007 donaţii de 20.000 de lei către PNL.

Aceste donaţii au fost făcute în timpul guvernării PNL-UDMR, cel mai probabil liberalii fiind “ajutaţi” financiar de către colegii lor maghiari de alianţă şi cu toate că reprezentanţii PSD au declarat în repetate rânduri că nu susţin această alianţă, după cum erau acuzaţi de către conducerea PDL, transferul acestor sume de bani în vistieriile partidelor dovedesc contrariul.

Fundaţia Progress din Cluj-Napoca este încă cercetată de către DNA, fiind suspectată că transferă importante sume de bani către unele partide politice din România, bani a căror provenienţă este neclară. Dar cel mai frapant amănunt este donaţia uriaşă de 150.000 de lei făcută către PSD de către fundaţia Claudiopolis a viceprimarului Laszlo Attila, mai ales în condiţiile în care această asociaţie primeşte finanţări din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

Fundaţiile UDMR-iste au primit şi în acest an bani de la Consiliul Judeţean

Ca în fiecare an, bani din bugetul public au fost direcţionaţi către fundaţiile şi asociaţiile maghiare, majoritatea înfiinţate şi conduse de membri ai UDMR.

Astfel, în şedinţa speciala din aprilie a Consiliului Judeţean, cea mai mare partea a fondurilor alocate activităţilor culturale şi pentru tineret au fost înghiţite de fundaţiile maghiare. Printre ele se află omniprezentele “Claudiopolis” şi “Gaşpar Heltai” , două fundaţii maghiare care sunt subvenţionate anual şi de la bugetul municipal.

NapocaNews a prezentat în repetate rânduri incompatibilitatea între statulul preşedintelui UDMR Cluj Laszlo Attila, care este şi viceprimar şi preşedinte fondator al fundaţiei Claudiopolis, alături de un alt consilier local, udemeristul Molnos Janos. Această fundaţie a primit numai anul trecut peste 13.000 de lei pentru organizarea unor evenimente culturale, destinate exclusiv vorbitorilor de limba maghiară.

O altă fundaţie maghiară care a primt 3000 de lei de la bugetul judeţului Cluj este “Gaspar Heltai”, care a găzduit o serie de evenimente cu caracter iredentist la sediul de pe strada Clinicilor 18. Fundaţia Bibliotecară “Gaspar Heltai” a primit anul trecut 20.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca pentru organizarea unui festival folcloric.

La începutul acestui an, Direcţia Naţională Anticorupţie a verificat activitatea a patru fundaţii maghiare din Cluj-Napoca: Fundaţia Communitas, Fundaţia Progress, Fundaţia pentru Şcoală şi Fundaţia „Elemer Jakabffy”. În urma verificării s-a ajuns la concluzia că aceste fundaţii au folosit “fără discernamânt” banii publici primiţi de la Guvernul României. Aceste fundaţii erau, de asemenea, înfiinţate şi conduse de către politicieni UDMR, printre care Marko Bela şi Nagy Zsolt.

George Bara
www.napocanews.ro

No comments: