Pages

Monday, June 29, 2009

CE-SI DORESC Patapievici si Paleologu de la ICDMR: Sa moara "Foaia Romaneasca"!

Traian Basescu iar este ultimul din tara care afla ca viitorul nu-i al lui. E al lui Kelemen Hunor, viitorul presedinte al Republicii Autonome Fosta Romana (RAFR) cu capitala la Kolosvar. Apoi, normal, pentru ca e democratie, il vrem pe Versetoy Attila la SRI si pe Peter Eckstein Kovascs, sef la SIE.
"Aceasta nu este o aventura personala, ci cauza UDMR, a intregii maghiarimi din Romania", spune Hunor, viitorul presedinte al RAFR. "Vom spune in campania aceasta ca Romania trebuie sa se schimbe si ca Romania se va schimba", continua el, amintind apoi cererile UDMR, "de veacuri": autonomie, autonomie si iar autonomie, vorba lui Lenin. Constitutia se incalca, pe banda, in toate actele formatiunii parapolitice maghiare.
"Vom spune ca avem nevoie de autonomie, fiindca in problemele noastre numai noi putem decide, noi stim de ce are nevoie comunitatea noastra", mai zice Hunor, de la care nu avem decat a invata. De ce sa nu ne facem si noi, oare, o autonomie a romanilor de pretutindeni? Un "Tinut Romanesc". Macar asa nu ar mai avea cine sa ne oblige sa ne punem cipuri.
Gogorita ungurilor nu ar trebui sa ne intereseze prea mult, daca ei, desi cetateni romani, nu ar face atata caz, peste tot prin lume, despre "discriminarea" si chiar "purificarea etnica", la care sunt supusi in Romania. Hunor ne mai spune, ca si cum ar exista deja un "stat" maghiar in Romania, ca maghiarimea asteapta acelasi respect fata de propriile ei valori si simboluri, dupa cum si "secuii" respecta statul roman si simbolurile sale. Ca nu este asa o demonstreaza un "contribuabil tupeist", cetateanul Dan Tanasa, care atrage atentia atat Parchetului cat si prefectului Capitalei si presedintelui Traian Basescu, ca nici un sediu al UDMR din Bucuresti nu are arborat drapelul Romaniei, conform legilor tarii in care traiesc si membrii formatiunii etnice maghiare.
Si pentru ca maghiarii se plang de subnutrire financiara in tara noastra, in timp ce insfaca halci intregi din bugetul public pentru toate zecile lor de fundatii-paravan, haideti sa va aratam, comparativ, ce primesc romanii din Ungaria. Singurului saptamanal al romanilor, "Foaia romaneasca", i s-a taiat anul acesta 50% din suma de finantare. Cealalta jumatate a fost acordata gazetei de perete a "Autoguvernarii pe tara", un organ cvasi-unguresc, "Cronica", ce rezoneaza ciudat cu o publicatie de la noi, "Kronika", a grofilor UDMR. Degeaba a lansat redactorul-sef al Foii, Eva Iova, un disperat semnal de alarma si o petitie online. Nimic nu s-a schimbat. Romanii mai striga la Tisa doar cu o jumatate de gura. Si cu un picior in groapa. Eva Iova sintetizeaza astfel mesajul Budapestei catre romani: "Bagati-va pumnul in gura si inghititi tot!".
In vremea asta, la Bucuresti, in ciuda crizei, sume fantastice se deruleaza in lumea culturala "romaneasca". Ministrul Culturii, Teodor Paleologu - il stiti: acela care a facut "cretin si mincinos" un jurnalist - isi plateste o cohorta sa mearga dupa el la propriile conferinte despre... "Republica si Laicitate"; Radu Calin Cristea, aflat, inca, la Muzeul Literaturii Romane acorda, din banii nostri, 105.000 euro (ati citit bine!) pentru o conferinta de trei zile despre... "Turism si literatura"; iar la Institutul Cultural Roman e sponsorizata, printre altele, traducerea in poloneza a volumului "The Politics of Duplicity: Controlling Reproduction in Ceausescu's Romania", de... Gail Kligman. Sa moara "Foaia Romaneasca"!
Victor RONCEA / Vezi ZIUA

No comments: