Pages

Friday, July 3, 2009

E OFICIAL: Tanarul martir basarabean Valeriu Boboc a fost ucis in bataie de militienii lui Voronin

Expertiza efectuată de un medic britanic confirmă că Valeriu Boboc a murit din cauza loviturilor

CHIŞINĂU (MEDIAFAX) - Expertiza medico-legală efectuată de un medic britanic în cazul decesului tânărului Valeriu Boboc, ucis în timpul protestelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie din Republica Moldova, demonstrează că acesta a murit din cauza loviturilor primite, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Expertul din Marea Britanie care a efectuat cea de-a doua expertiză medico-legală în cazul lui Valeriu Boboc a prezentat Procuraturii Generale rezultatele expertizei. Potrivit raportului, tânărul a decedat în urma unor lovituri cu un corp dur în zona gâtului şi a cutiei toracice, care au provocat un stop cardiac.

Această declaraţie a fost făcută de procurorul general, Valeriu Gurbulea, care adaugă că acum procuratura urmează să investigheze două variante: dacă loviturile au fost aplicate sau dacă Boboc s-a lovit de corpuri dure.

În acelaşi timp, avocatul familiei Boboc acuză Procuratura că refuză să-i prezinte raportul expertului străin. "Deşi raportul a fost prezentat procuraturii de trei zile, aceasta refuză să ni-l prezinte. Am depus şi o cerere în scris şi aşteptăm răspuns", a declarat avocatul Valeriu Pleşca.

Valeriu Boboc, în vârstă de 23 de ani, a murit în timpul protestelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie. Iniţial, părinţii au fost informaţi că fiul lor ar fi decedat în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută. Din cauza urmelor de moarte violentă, a semnelor de bâtă lăsate pe corpul acestuia, părinţii au declarat că tânărul a fost omorât în bătaie de poliţişti, care au descins în forţă în acea noapte.

Astfel, dacă la început era susţinută ipoteza că decesul ar fi survenit din cauza intoxicării cu o substanţă necunoscută (ipoteză susţinută şi de Procuratura Generală - n.r.), concluziile raportului de expertiză medico-legală prezentate la mai bine de o lună de la decesul acestuia vorbeau de insuficienţă cardiovasculară, provocată de un stop cardiac în urma violenţei aplicată în regiunea gâtului. Concluziile raportului expertului moldovean au fost confirmate şi de expertiza specialistului din Marea Britanie.

Un martor care afirmase că a fost împreună cu Valeriu în seara respectivă a relatat în detaliu cum a fost bătut acesta de reprezentanţii forţelor de ordine, până când nu a mai dat niciun semn de viaţă. Deşi martorul a povestit că se aflau lângă Arcul de Triumf când poliţia a descins, procurorul Gurbulea afirmă contrariul. Potrivit lui, poliţia a intervenit în forţă în zona străzii Puşkin, unde mai mulţi tineri au blocat circulaţia transportului şi au devastat un chioşc.

Gurbulea mai afirmă că poliţiştii l-au găsit acolo pe Boboc fără cunoştină şi l-au dus la Spitalul de Urgenţă. La scările spitalului, Boboc a fost preluat de o echipă de salvare care în urma consultărilor a constatat decesul acestuia.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

No comments: