de Maria MANOLIU 29 IUNIE 2009
Pentru că imobilul să află foarte aproape de clădirile învecinate, pompierii n-au putut interveni decât dintr-o singură parte
Vineri noapte s-a demonstrat cât de periculoase pot fi blocurile turn înfipte în coasta clădirilor de locuit şi a celor monument istoric. Un fulger care se pare că a nimerit o reclamă luminoasă a aprins faţada celui mai înalt bloc turn din Bucureşti făcut pe structură metalică. Clădirea de birouri cu 19 etaje din centrul Capitalei, Millenium Business Center, situată la nici zece metri de Biserica Armenească, a ars ca o torţă mai bine de trei ore. Bucăţi în flăcări din faţada blocului turn s-au prăbuşit peste casa parohială a bisericii, distrugându-i mansarda şi bunuri din interior. Incendiul a produs o panică de nedescris şi în rândul proprietarilor de imobile situate în imediata vecinătate a colosului de oţel şi sticlă. De frică să nu se prăbuşească blocul sau ca bucăţile din faţadă care cădeau arzând să nu nimerească peste conducta de gaze, oamenii şi-au părăsit locuinţele. Printre ei a fost şi cântăreaţa de muzică populară Ştefania Rareş, care şi-a abandonat casa, s-a urcat în primul taxi şi a plecat la fiica sa.
Materialul folosit la faţadă „inadecvat, nefiind suficient de incombustibil”
Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, susţine că, la prima vedere, materialul folosit la faţada imobilului de birouri care a luat foc a fost „inadecvat, nefiind suficient de incombustibil. Numai ancheta bazată pe expertize poate da verdicte. Ancheta va avea referire şi la amplasarea construcţiei, a materialelor de construcţii folosite, a instalaţiilor precum şi la respectarea măsurilor de pază pentru incendii. Ancheta va stabili dacă acestea au fost respectate în proiect dar şi la construcţia efectivă a imobilului”.
Autorizaţia de construcţie a imobilului incendiat a fost semnată de fostul primar general al Capitalei, Viorel Lis. Potrivit arhitectului-şef Pătraşcu, indicatorii aprobaţi au fost depăşiţi în ceea ce priveşte coeficientul de utilizare a terenului. „POT - coeficientul de ocupare a terenului a fost 75 la sută, un coeficient normal pentru o asemenea zonă. CUT- coeficientul de utilizare a terenului - este foarte mare în raport cu amplasamentul clădirii. A fost aprobat un coeficient cu valoarea 10, iar parametrul acestuia ar fi trebuit să fie în jurul valorii de 7”.
După începerea lucrărilor de construcţiei, în anul 2002, Primăria Capitalei a emis în regim de urgenţă o autorizaţie de construcţie pentru executarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiei. A fost nevoie de aceasta deoarece, pe parcursul executării fundaţiei, a apărut fenomenul de tasare a terenului ca urmare a unor erori de execuţie. Aceste vicii de execuţie au dus la apariţia unor fisuri la clădirea Bibliotecii Bisericii Armenească şi a unora nesemnificative la Biserica Armenească.
„Efect de fitil”
Angajaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii spun că, la prima vedere, structura de rezistenţă a clădirii nu a fost afectată iar imobilul nu va fi demolat. Inspectorul general de stat al ISC, Constantin Balaban Grajdan, a declarat pentru Mediafax că „focul a intrat dinafară, de la panourile publicitare ataşate cladirii” şi că „este exclusî demolarea”.
Angajaţii firmei de pază BGS susţin că a fost un „efect de fitil”. Într-un comunicat, aceştia explică: ”Focul a reizbucnit în partea opusă a cladirii din cauza efectului de fitil care s-a produs pe circuitul electric”.
Primarul Oprescu vrea să schimbe PUG-ul ca să scape de „excepţii în construcţii”
Ca să scape Bucureştiul de turnurile care strivesc clădirile monument istoric, primarul general, Sorin Oprescu, vrea să modifice Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei. Sorin Oprescu a declarat la postul Realitatea că „au trecut 11 ani şi nu mai trebuie să cădem în greşeala din lege unde scrie «cu excepţia». Cuvântul acesta înseamnă o nenorocire. Îi aud pe mulţi care spun că s-a dezvoltat Bucureştiul. Nu este adevărat, sunt mincinoşi. S-a dus Bucureştiul singur în nord, pentru că acolo era resursa”. Oprescu a explicat că un PUZ (Plan Urbanistic Zonal-n.r.) al unei zone poate fi modificat prin excepţie. „Toate au devenit excepţie şi din momentul acela s-a intrat în haosul urbanistic. Excepţia a devenit o regulă. Eu nu cunosc nimic mai permanent decât temporarul”, a mai spus Oprescu. Primarul general a mai explicat că în domeniul construcţiilor „legile au fost construite parcelar şi au lăsat portiţe de manevră pentru oricine”.
INFO PLUS
Cathedral Plaza - alt turn lângă biserică-monument istoric
Un alt turn cu 19 etaje şi patru subsoluri se va ridica în imediata vecinătate a Catedralei Sfântul Iosif. Curtea de Apel Ploieşti a decis că firma Millenium Bulding Development poate continua lucrările la clădirea de birouri. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie pe motiv că prezenţa unui turn de 75 de metri, în imediata vecinătate, pune în pericol existenţa Catedralei Sfântul Iosif - construcţie monument istoric.
www.gandul.info
Foto: Cristina Nichitus
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment