Pages

Tuesday, April 14, 2009

SAPTAMANA MARE. Pilda celor zece fecioare din Martea Saptamanii Patimilor

Pilda celor zece fecioare ne prezinta zece fecioare, cinci "intelepte" si cinci "neintelepte", care se pregatesc pentru nunta.
In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine "mire", iar Apostolii poarta numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.
In aceasta pilda, Imparatia cerurilor este asemanata cu zece fecioare, care luandu-si candelele, au iesit in intampinarea mirelui. Cinci sunt intelepte, cinci nebune. Cele din urma nu au luat cu ele untdelemn pentru candelele lor. Mirele intarzie, iar fecioarele adorm. La miezul noptii, se vesteste sosirea lui.
La evrei exista obiceiul ca la casatorie, mirele sa mearga in casa miresei, unde era asteptat de ea si de prietenele ei. De aici se pleca spre casa mirelui, iar acolo se organiza ospatul de nunta.
Astfel, putem intelege ca fecioarele nu au iesit pe strada in intampinarea mirelui, ci doar din incaperea unde se aflau, in mod firesc alaturi de mireasa, asteptandu-l pe mire. Fecioarele se trezesc sa-l intampine. Untdelemnul din candelele celor nebune fiind pe sfarsite, ele vor cere celor intelepte sa le imprumute dintr-al lor.
ZIUA Online -
Cititi in intregime, accesand:
http://www.crestinortodox.ro/saptamana-patimilor/88588-pilda-celor-zece-fecioare-din-martea-saptamanii-patimilor

No comments: