Pages

Wednesday, April 15, 2009

MARTIRUL anticomunist Ion Tabuleac nu a murit in urma batailor, ci... s-a sinucis, sustine un general MAI. OSCE condamna, Voronin amnistiaza. FOTO





Chisinau, 15 apr/Agerpres/ - Dupa moartea primului tanar, Valeriu Boboc (vezi video), ministrul adjunct de interne al Republicii Moldova, general-maiorul Valentin Zubic, sustine intr-un interviu acordat miercuri RIA Novosti, ca tanarul Ion Tabuleac, in varsta de 22 de ani, despre care presa de la Chisinau a scris ca a fost aruncat fara suflare in curtea Spitalului de Urgenta, avand coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat, nu a murit snopit in bataie de politisti, ci 's-a sinucis'.

In interviul acordat agentiei ruse de presa, generalul Zubic afirma ca nu exista niciun fel de 'grupuri secrete' de politisti in civil care ar ridica de pe strada oameni, in special, tineri suspectati de participare la actiunile de protest din data de 7 aprilie, care au degenerat in violente. Aceasta declaratie survine in contextul in care pe Youtube circula numeroase inregistrari facute cu telefoanele mobile, in care 'baietii in civil' rasucesc maini, brutalizeaza tineri pe cale de a fi arestati.

De altfel, cazul lui Ion Tabuleac, a doua victima a represaliilor regimului Voronin in urma protestelor de la Chisinau, a fost semnalat presei de cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta, care au declarat pentru publicatia Jurnal de Chisinau ca trupul neinsufletit al baiatului a fost aruncat in curtea institutiei dintr-o masina alba marca Niva, apartinand Ministerului Afacerilor Interne.Tatal tanarului, Semion ´abuleac, a relatat presei de la Chisinau ca 'fiul sau avea coastele frante, un picior rupt, rani adanci in regiunea tamplelor'. Certificatul de deces constata insa ca moartea baiatului a survenit in urma unei traume toracice.

Potrivit ministrului adjunct de interne, Ion Tabuleac 's-a sinucis', probabil ca si celalalt tanar ucis in bataie de politie, Valeriu Boboc, de 23 de ani, casatorit si cu un copil. §i acesta avea urme de lovituri, coaste rupte si o plaga adanca la cap.In absenta ziaristilor straini, care au fost impiedicati sa-si exercite in conditii normale meseria sau au fost expulzati, autoritatile de la Chisinau incep 'sa-i sinucida' pe tinerii ucisi in bataie de politie, concluzioneaza Jurnal de Chisinau.

OSCE: raport confidential despre rele tratamente aplicate unor protestatari arestati in cursul recentelor violente din Republica Moldova

Viena, 15 apr /Agerpres/ - ntr-un raport confidential al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa /OSCE/ se afirma ca fortele de securitate din Republica Moldova au incalcat drepturile omului aplicand rele tratamente unor protestatari arestati in cursul violentelor ce au avut loc din cauza rezultatelor disputate ale alegerilor parlamentare, transmite miercuri din Viena agentia Reuters. In raportul intocmit de misiunea OSCE in Republica Moldova se afirma ca organizatia ''a verificat unele reclamatii'' si cauta sa obtina accesul in inchisori si o audienta la procurorul-sef in legatura cu afirmatiile referitoare la comiterea de abuzuri.Politia din Republica Moldova a arestat circa 200 de persoane in cursul protestelor opozitiei liberale prooccidentale dupa alegerile din 5 aprilie castigate de comunisti. Miercuri a inceput o renumarare a voturilor din ordinul Curtii Constitutionale, la cererea presedintelui republicii, comunistul Vladimir Voronin.

In raportul sau, OSCE afirma ca organizatii neguvernamentale internationale si jurnalisti au relatat in cursul saptamanii trecute despre o serie de abuzuri postelectorale comise de autoritatile de la Chisinau.Abuzurile se refera la rele tratamente in cazul protestatarilor arestati, conditii inumane de detentie, tortura, represalii impotriva mass-media, expulzarea unor jurnalisti straini, potrivit raportului.n raportul confidential al OSCE se afirma ca cel putin o persoana a murit in cursul violentelor, din cauza inhalarii de fum, potrivit autoritatilor, dar, conform opozitiei, din cauza abuzurilor politiei in timpul detentiei. In timp ce politia moldoveana afirma ca Valeriu Boboc a fost gasit mort intr-o piata centrala la 7 aprilie, familia acestuia spune ca a aflat despre moartea lui abia pe 10 aprilie si ca trupul neinsufletit prezenta urme de violente, se mentioneaza in raport. O organizatie antitortura din Republica Moldova a intervievat detinuti care au afirmat ca au fost batuti cu bastoane, recipiente din plastic cu apa, cu pumnii si cu picioarele, se mai spune in raportul OSCE.Potrivit organizatiei, 25-28 de persoane arestate au fost tinute intr-o celula de numai opt metri patrati, cu acces limitat la apa si grupuri sanitare.

Biroul primarului orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, reprezentantul unuia din cele trei principale partide de opozitie din Republica Moldova, a facut sa circule imagini cu detinuti prezentand echimoze. n raportul OSCE, care a circulat in randul reprezentantilor celor 56 de state membre ale OSCE, se afirma ca avocatilor li s-a interzis accesul in inchisori pentru a-si vizita clientii si ca au fost interogati fara asistenta juridica.

Autoritatile moldovene au respins acuzatiile referitoare la abuzuri, se precizeaza in raportul confidential al OSCE.n incidentele in care au fost implicate mass-media, cel putin 20 de jurnalisti romani si trei membri ai unei echipe de televiziune georgiene au fost impiedicati sa intre in Republica Moldova, se afirma in document.Din 7 pana pe 10 aprilie, politia din Republica Moldova a fost filmata cum ataca mai multi jurnalisti, care relatau despre demonstratii si actiunile fortelor de ordine, si cum distrugea materialele filmate de catre presa. Cel putin trei jurnalisti au fost arestati, fiind ulterior eliberati, afirma OSCE.Evgheni Golosceapov, seful filialei din Republica Moldova a organizatiei Amnesty International, a declarat pentru Reuters ca ''un mare numar de abuzuri au fost comise de catre autoritati''. ''O multime de oameni ne-au spus ca au fost batuti in arestul politiei'', a afirmat Golosceapov.

Comunistii au obtinut la alegerile din 5 aprilie 49,48 % din voturi si 60 de mandate. Trei partide de opozitie, de larga orientare proromaneasca, au totalizat 35,34 % si 41 de mandate si cer noi alegeri, invocand fraude cu listele electorale.Voronin, care doreste strangerea relatiilor cu Occidentul, dar si dezvoltarea legaturilor ce dateaza de mult timp cu Rusia, a afirmat ca protestele au facut parte dintr-o incercare de lovitura de stat si au fost puse la cale de Romania vecina, care are aceeasi mostenire lingvistica si culturala cu Republica Moldova.Romania dezminte insa aceste acuzatii, conchide Reuters. AGERPRES/(Angela Sarbu)

UPDATE: Voronin cere amnistierea tuturor persoanelor care au participat la actiunile din 7 aprilie

Chisinau, 15 apr/Agerpres/ - Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a facut apel miercuri la amnistierea tuturor participantilor la manifestatiile postelectorale de la 7 aprilie si la suspendarea tuturor proceselor judiciare impotriva acestora, precizand insa ca aceste masuri nu ii vizeaza pe criminalii recidivisti.


No comments: