Pages

Wednesday, April 15, 2009

BASESCU dă liber la cetăţenie română pentru basarabeni. Parintele Iustin Parvu si deţinuţii politici din România îşi donează cetăţenia basarabenilor

de George Roncea

Voronin va rămâne fără „cetăţeni“
Sute de mii de cetăţeni ai Moldovei de origine română, care aşteaptă de ani şi ani de zile să-şi ia cetăţenia română - la care au dreptul prin lege, vor primi acces rapid la această resursă legală de protecţie. Traian Băsescu a anunţat într-un discurs fulminant ţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului că va cere promovarea de către Guvern printr-o HG de urgenţă a legii cetăţeniei române pentru toţi basarabenii care solicită acest drept răpit prin efectele pactului Hitler - Stalin. Preşedintele şi-a început discursul atrăgând atenţia că „sunt voci care ne spun că România trebuie să uite de Moldova, că nu trebuie să avem o relaţie specială peste Prut“. Însă România, a spus Traian Băsescu, „are, ca stat european, responsabilitatea de fi la curent cu ce se întâmplă dincolo de Prut, ba mai mult, Art. 7 al Constituţiei arată că statul român are obligaţia de a acorda sprijin etnicilor români din afara graniţelor“.
Preşedintele a afirmat tranşant că „cei care se consideră români vor fi sprijiniţi şi nu-i vom abandona pe cei care ne vorbesc limba, nu acceptăm ca generaţia tânără să nu aibă şansa accesului la cultura şi spiritualitatea românească, la afirmarea identităţii româneşti. La două decenii de la revoluţia anticomunistă din 1989, afirm valorile supreme ale acesteia: libertatea nu poate fi negociată, nu există justificare pentru înjosirea fiinţei umane în numele unei false raţiuni de stat şi de partid. Fac un apel către toate partidele şi toţi liderii de opinie să se alăture îmtr-un moment al solidarităţii naţionale cu basarabenii. Avem o datorie morală, legală faţă de romånii din Basarabia“.

Vom accelera acordarea cetăţeniei române celor care au acest drept

„Constat că procesul birocratic limitează drastic redobândirea la cerere a cetăţeniei cuvenită foştilor cetăţeni care au fost privaţi de acest statut. Am solicitat Guvernului să adopte în regim de urgenţă facilitarea redobândirii cetăţeniei în regim de urgenţă. Vom facilita accesul elevilor şi studenţilor la resursele educaţionale ale statului român.
Prutul nu va fi decât o nouă linie de demarcaţie temporară până la intrarea Moldovei în UE, proces pe care România îl va susţine necondiţionat, iar nu o nouă cortină de fier.
Studiul limbii şi istoriei române a fost o dovadă de curaj, a rosti slujba în limba română în Mitropolia Basarabiei a fost un act de curaj. Cerem să înceteze imediat presiunile brutale împotriva celor care îşi afirmă identitatea etnică românească. Românofobia şi limitarea dreptului de exprimare a apartenenţei etnice constituie intoleranţa gravă“.
Traian Băsescu a mai precizat că Romånia va cere efectuarea unor anchete europene pentru stabilirea responsabilităţilor în ceea ce priveşte abuzurile autorităţilor din Republica Moldova. Şeful statului a spus că Romånia va analiza formele de asistenţă umanitară şi protecţie pentru cei ale căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate.
„Vom continua să asigurăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră romåni şi simt romåneşte. Nu trebuie să acceptăm ca cei de acolo să fie izolaţi de restul Europei“, a apreciat Traian Băsescu.

Apel la instanţele internaţionale

Preşedintele a mai declarat că Romånia va întreprinde toate măsurile pentru a-i aduce în faţa instanţelor internaţionale pe cei care au iniţiat, ordonat şi executat acţiunile de la Chişinău, adăugând că utilizarea armelor împotriva cetăţenilor constituie o crimă. România cere autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat accesul personalului consular la cetăţenii români reţinuţi în timpul evenimentelor recente, dacă astfel de situaţii există, apreciind neinformarea părţii române ca o încălcare a normelor internaţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii români care sunt eventual reţinuţi sau arestaţi constituie o încălcare gravă a normelor internaţionale.

Deţinuţii politici din România îşi donează cetăţenia

Înaintea adresării preşedintelui Traian Băsescu din Parlamentul Romåniei, membrii fondatori ai Pieţei Universităţii 1989-1990, victimele Mineriadei din 1990 şi a Represiunii comuniste 1944-1989, muncitorii anticomunişti de la Braşov din 1987, luptătorii anticomunişti din Rezistenţa Armată din munţi şi organizaţia foştilor deţinuţi politici din perioada 1938-1964, precum si Parintele Justin Parvu, i-au cerut public preşedintelui să-i salveze pe tinerii basarabeni oferindu-le în regim de urgenţă cetăţenia romånă.
În Apelul organizaţiilor menţionate se arată: „şi noi, semnatarii acestui Apel, am trecut prin acest coşmar, în perioadă comunistă, apoi în cea neo-comunistă, în iunie 1990 şi după aceea. Ştim bine prin ce trec aceşti tineri, aceşti elevi şi studenţi care au manifestat, ca şi noi altădată, împotriva unui agent moscovit, un cetăţean al Federaţiei Ruse aşezat în fruntea celui de-al doilea stat romånesc. De aceea vă rugăm să acordaţi o şansă acestei generaţii, oferiţi-le dreptul la care råvnesc, dreptul opţiunii la identitatea romånească.
Aceşti tineri de la Chişinău, prigoniţi de regim, trebuie ajutaţi şi singura protecţie care le poate fi oferită şi la care au dreptul de altfel, este cetăţenia, în regim de urgenţă, la care au dreptul oricum, deoarece majoritatea celor patru milioane de basarabeni sunt romåni din cei mai curaţi, neaoşi, un adevărat tezaur uman romånesc.
Ca şef al statului romån sunteţi direct responsabil de strategia de protejare şi afirmare a identităţii romåneşti, la protejarea congenerilor şi etnicilor romåni oriunde s-ar afla aceştia.
Procesul de redobåndire a cetăţeniei romåne a fost blocat din 2002 de către guvernarea PSD şi aşa a rămas pånă astăzi - blocat - sau cel mult lăsat cu ţåråita pentru romånii din afara graniţelor care au dreptul natural de a avea cetăţenia română. Recunoaşterea acestui drept este absolut necesară, acum, mai mult decåt oricånd.

Salvaţi-i pe fraţii noştri!

Sute de mii de etnici romåni din afara frontierelor actuale ale Romåniei au depus sau vor să depună cereri de acordare a cetăţeniei romåne.
Vă rugăm, domnule Preşedinte, să puneţi capăt acestei drame şi să ne îngăduiţi să adoptăm, fiecare, un basarabean, oferindu-i cetăţenia noastră, dacă altfel nu se poate. Sunt mulţi dintre noi, mai ales martiri ai închisorilor, cu 10, 15 şi 20 de ani de temniţă comunistă, care sunt dispuşi să-şi doneze cetăţenia romånă basarabenilor, dacă altfel nu se poate! Suntem dispuşi să renunţăm noi la a noastră, să rămånem apatrizi «europeni», oferind-o în schimb cåte unui basarabean dintre cei aflaţi în aresturile poliţiei lui Voronin.
Aşa cum Vestul a «înfiat» cåte un oraş sau cåte un sat din Romånia, înainte de 1989, sau, ulterior, cåte o familie năpăstuită de soartă, tot astfel vă propunem să ne ajutaţi pentru a-i «înfia» pe orfanii revoltei de la Chişinău, hăituiţi acum de regim, găsind calea legală rapidă, cu celeritate, de a li se acorda cetăţenia, în regim de urgenţă.
Dumneavoastră vă revine puterea de a determina o intervenţie legislativă pentru simplificarea procedurii administrative de redobåndire a cetăţeniei, în special prin impunerea unui termen limită pentru rezolvarea cererilor.
De exemplu, 24 de ore“.


No comments: