Pages

Monday, April 13, 2009

ARTISTUL PROTESTATAR de la Chisinau Anatol Matasaru, arestat, batut, judecat si condamnat de statul militienesc al lui Voronin

Protestatarul din Chisinau (foto) este torturat si umilit de patru zile.
Autor: Dorelian Bellu

http://www.menreport.ro/
Imi spune Julieta Savitchi: sunt sotia lui Anatol Matasaru, cunoscut pentru protestele inedite impotriva coruptiei in organele de drept si a regimului comunist. Acum el se afla in arestul politie, care isi bate joc de el intr-un mod aparte. Este torturat, politistii il pun sa le sarute papucii ca sa-l lase in viata. Viata lui este in pericol. Va rog informati mass-media de la voi despre acest caz. Ma tem ca n-o sa-mi mai vad sotul viu.
Acest mesaj l-am primit luni 13 aprilie, in jurul orei 0, pe mail. Anatol Matasaru este protestatarul basarabean cu care am facut interviu, in urma cu doua saptamani:

Basarabeanul protesteaza impotriva abuzurilor de la Chisinau insotit de magaritza Nătăşica.
Autor: Dorelian Bellu

Ne-a interesat sa aflam cum a ajuns Anatol Matasaru sa fie cunoscut in toata Moldova pentru protestele pe care le-a organizat si in intreaga lume pentru abuzurile la care autoritatile il supun. Am vorbit pe messenger si am schimbat mesaje pe mail, combinatie din care a reiesit discutia de mai jos. Citind pana la sfarsit, vei vedea cu cata fantezie se poate organiza un protest.

MenReport: Cum este cu spaga in Republica Moldova? Care este statutul ei?
Anatol Matasaru: Spaga este in canon, a patruns in constiinta majoritatii cetatenilor. Absolut in orice domeniu exista o lista neoficiala de preturi, incepand cu mersul la medic, continuand cu gradinita unde-ti dai copilul, apoi cu admiterea in institutiile de invatamant la toate nivelurile s.a.m.d. In orice structura de stat exista fenomentul coruptiei si al tutelei. Majoritatea functionarilor de stat se vand cu tot cu serviciile lor.

MenReport: V-am intrebat deoarece protestele dvs. au fost indreptate si impotriva acestui fenomen. In ceea ce va priveste, ati fost batut in strada, de politisti, pana v-ati pierdut constienţa. Se intampla in octombrie 2006. Ati facut plangere. Ce vi s-a intamplat dupa aceea?
Anatol Matasaru: A fost ca in bancuri. Ma porneam spre biserica si ajungeam la militie. S-a mai intamplat ca de ziua mea sa fiu luat pe sus, dus la politie si s-o petrec acolo. Am fost luat si de la serviciu si deposedat de bunurile personale. Toate aceste retineri au fost dovedite in instanta ca abuzive, dar foarte greu.

MenReport: Ati inceput protestele in strada. Care au fost acestea?
Anatol Matasaru: Prima oara, mi-am pus pe capota masinii textul SALUT, TALHARILOR, DIN ORGANELE DE DREPT, iar pe verso un indemn adresat oamenilor: NU MAI DATI MITA POLITIEI RUTIERE! Am fost agresat fizic, lasat fara lozinca pe care mi-au calcat-o in picioare. Urmatoarea actiune de protest a constat in caricaturi intinse sute de metri de banda de scoci, prin centrul Chisinaului, pe tema coruptiei.

MenReport: Ati recurs si la animale...
Anatol Matasaru: De Ziua Politiei, pe 18 decembrie, am imbracat un magar in militian si un porc in procuror, acesta devenind porcul-porcuror. Dar n-am putut sa ies cu ele din ograda pentru ca am fost retinut de circa 40 de politisti inarmati si dus cu tot cu animale la Comisariat. Dar nu-s eu de vina ca in calendarul republicii Moldova sunt oficial patru sarbatori profesionale ale organelor de drept: Ziua judecatorului, a militianului, a politistului (sic! n.r.) si a Justitiei. Parca te invita sa protestezi, la cate probleme sunt in sfera de responsabilitate a acestor institutii... A fost momentul in care cazul meu a capatat notorietate mondiala.
De ziua procurorilor, am iesit iar in strada, dar ca sa nu se mai streseze animalele, m-am imbracat in straie de porc. Dupa 15 minute, am fost insa luat pe sus.
Pe 3 februarie 2009, m-am bucurat de o sustinere reala si din partea ONG-urilor, care au iesit in strada alaturi de mine. Mitingul a fost atacat de cativa tineri, cu gaze lacrimogene si cu masti pe faţă.
Toate aceste proteste au fost oprite prin diverse abuzuri ale autoritatilor.

MenReport: Cum va privesc acum oamenii pe strada?
Anatol Matasaru: Ma saluta adesea. Si nu doar oamenii simpli, ci si unii politisti si unii procurori. Vad in ochii lor o disperare de parca striga dupa ajutor. Cu aceste proteste mi-am facut multi prieteni, dar si dusmani periculosi. Cei dintai insa, imi dau curaj, pe langa increderea pe care o am ca Legea este de partea mea.

MenReport: Alte surprize placute care au venit cu aceste proteste...
Anatol Matasaru: Am facut cerere sa mi se autorizeze un protest. Consiliul General s-a opus, dar primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, mi-a aprobat-o. Dupa aceea, l-au tarat si pe el prin procuraturi ca sa dea explicatii. Iar cand am fost retinut si apoi eliberat, tot Dorin Chirtoaca mi-a spus ca pot sa apelez la el pentru aprobarea unor astfel de actiuni perfect legale oriunde in lume.

MenReport: Cine va mai sprijina?
Anatol Matasaru: Declarativ, mai toate partidele, in afara de comunisti, care o duc o campanie iresponsabila de defaimare a mea. M-a ajutat si mediatizarea oferita de PRO TV Chisinau, Jurnal TV si alte mass-media. Ma bucur de de monitorizarea protestelor si de asistenta juridica din partea unor ong-uri: Credo, Hyde-Park, Promolex, CJDO etc.
MenReport: Cum continuati acum?
Anatol Matasaru: Sunt implicat in proiectul numit Caravela magarului.
Deja, de trei duminici, umblu cu magarul costumat in militian prin centre raionale - Cahul, Balti, Ialoveni, Chisinau - si urmeaza a patrula duminica in Anenii Noi. Daca privim harta Moldovei, aceste orase sunt in forma de cruce. Deplasarea cu magarul corespunde cu simbolul si ordinii in care se face Sfanta Cruce la crestinii ortodocsi. Expeditia este facuta sub pretextul ca vreau sa-mi vand magarul militian fiindca e corupt, spune minciuni, comite abuzuri, jefuieste, musca si are alte si naravuri. Aceasta cruciada se va opri dupa a patra duminica, inainte de Pasti si, simbolic, va pune cruce acestui regim bazat pe teroare si pe frica.
Mai este pregatit un sicriu de culoare rosie inscriptionat cu "Stat militienesc", care va fi purtat in fata Ministerului de Interne si a Guvernului, cu mesajul ca este timpul sa ingropam apucaturile necivilizate. Toata actiunea este menita sa verifice cum se respecta dreptul la libera exprimare si cel la intrunire in Republica Moldova.

Anatol Matasaru are 38 de ani, este specialist in calculatoare, este casatorit si are un copil de trei ani.
Mai multe informatii despre actiunile sale, la http://www.protest2008.blogspot.com/ si la http://www.matasaruart.blogspot.com/

1 comment:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=3VyBY0Iucss

http://www.youtube.com/watch?v=-FfSimqiwys

:)