Pages

Tuesday, April 14, 2009

PRIORITATEA ZERO Romania-R. Moldova: acordarea de urgenta a cetateniei romane basarabenilor. Detinutii politici: ne donam cetateniile tinerilor romani

Prioritatea zero Romania - R. Moldova : acordarea de urgenta a cetateniei romane tinerilor basarabeni

Apel adresat Presedintelui Traian Basescu
inaintea adresarii sale in Parlamentul Romaniei
de catre membri fondatori ai Pietei Universitatii 1989-1990
victime ale Mineriadelor 1990-1991 si Represiunii comuniste 1944-1989,
muncitorii anticomunisti de la Brasov 1987,
luptatori anticomunisti in Rezistenta Armata din munti si
Fosti Detinuti Politici 1938-1964 si dupa

Domnule Presedinte, ne adresam Dvs, in preajma unuia dintre cele mai grele momente din cariera dumneavostra politica si de sef de stat. Nu punem la indoiala calitatea sfatuitorilor dvs si nici nivelul de informatii de care dispuneti. Ne ingaduim insa sa punctam cateva elemente care provin din cunostintele noastre, date pe care le-am dobandit in urma unei experiente nemijlocite, de confruntare de decenii cu acelasi inamic reaparut astazi in forta la hotarele Romaniei.
Evenimentele in curs de desfasurare de la Chisinau au plecat aparent de la contestarea vocala a alegerilor recente si de la protestele de strada ale tinerilor transformate apoi intr-un fel de replica a lui 13-15 iunie 1990, ceva foarte viu inca in amintirea semnatarilor acestui Apel. Replica dura a regimului Voronin ar avea ca scop distantarea Chisinaului de Bucuresti, din nou, sub pretextul “amestecului intern” etc
La 7 aprilie 2009 la Chisinau s-a declansat o adevarata revolta populara impotriva fraudarii de catre comunisti a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Peste 30 de mii de tineri au manifestat in fata Presidentiei si Parlamentului, luptandu-se cu fortele de politie si patrunzand in sediile Puterii politice, totul degenarand apoi intr-un protest haotic impotriva sistemului de tip sovietic care inca retine Basarabia in ghearele rusesti.
Toate datele cu privire la cursul “revolutiei” de la Chisinau ne arata ca de fapt acolo s-a instrumentat o provocare majora iar miza intregii combinatii operative ar fi (re)asezarea sarmei ghimpate la marginea rasariteana a Romaniei, devenita de putina vreme frontiera NATO. Regimul de la Chisinau invoca din nou, si reinstituie, defuncta „Cortina de Fier” de data aceasta la hotarul de Est al Romaniei. Stim cu totii ca aceasta Cortina de Fier de trista amintire nu s-a creat din senin, ci a aparut la marginea dintre doua lumi – lumea sovietica si restul lumii.
Lumea sovietica insemna nu doar un imperiu al ideologiei bolsevice ci si un teritoriu al pan-slavismului, o zona a rusificarii, un spatiu de tip concentrationar, al mortificarii constiintei. Aceste atribute le-a (re)capatat zona de la est de Prut, frontiera naturala a Romaniei, imediat dupa ce Romania a intrat in NATO, tara noastra devenind frontiera euro-atlantica, iar Basarabia – asa numita R. Moldova si o parte din actuala Ucraina -, devenind "buffer-zone", in termenii seci ai geopoliticii. In Moldova, acum, se joaca cartea definirii si stabilizarii frontierei geopolitice a fostului / noului Imperiu Rus.
Cadrul actual al evenimentelor de la Chisinau este determinat de vointa blocului estic al spatiului CSI, dominat de Moscova, de a largi falia frontierei, eventual asezand cat mai multa sarma ghimpata la buza prapastiei si de a tranforma asa-zisa "buffer-zone" cu numele de R. Moldova intr-un teren minat sau chiar interzis pentru NATO, respectiv pentru potentialii vectori de schimbare euro-atlantici, care ar fi putut fi alimentati de Romania.
Frontiera rasariteana a UE, pe Prut, la Dunare si Marea Neagra, se constituie astfel intr-o noua linie de fractura ce face din acest spatiu locuit majoritar de romani o zona de confruntare iar nu una de cooperare. Din nou romanii sunt prinsi la mijloc intre faliile geopolitice, iar aceasta stare nu dureaza de azi de ieri.
„Starea de beligeranta”, instituita in mod unilateral de catre oficialitatile de la Chisinau impotriva Romaniei, devine asadar, ca in vremurile URSS, o permanenta, in pozitia actuala pe care o ocupa acestea. Irascibilitatea si suspiciunile contra Romaniei, manifestate de puterea comunista din R. Moldova, tin de mentalitatea si optica deformate si folosite sub ocupatia sovietica, dupa care Romania ar fi fost tara-agresor in raport cu Rusia sovietica, plasata de propaganda partidului unic in ipostaza de „salvator al poporului moldovenesc de sub jugul fascisto-burghezo-mosieresc roman”.
Anume in acest trecut istoric tragic trebuie cautate cauzele relatiei conflictuale de azi, asupra careia insista cu inversunare guvernantii moldoveni. Ideea ca Romania ar avea pretentii teritoriale sau de alt gen fata de Republica Moldova este naiva, atunci cand nu este una diversionista, inoculata in mintile credule ale celor care mai cred ca suveranitatea si independenta tarii noastre ar fi amenintata in vreun fel de peste Prut.
Gesturile abuzive, antieuropene si neprietenesti ale Chisinaului comunist fata de Romania, se inscriu intr-un sir lung al altor actiunilor de acest fel, cum ar fi eliminarea Istoriei Romanilor din invatamant, refuzul de a coopera cu Ministerul Educatiei din Romania, prigonirea Mitropoliei Basarabiei si a preotilor ei si, viceversa, sustinerea Mitropoliei rusesti, care a devenit un minister al propagandei, blocarea initiativei de deschidere a celor doua birouri consulare romanesti la Balti si Cahul, suprimarea postului TVR 1, iar mai nou promovarea proiectului care interzice cetatenilor care detin dubla cetatenie (in primul rand pe cea romaneasca) sa detina functii publice. Despre cetateanul rus Vladimir Voronin legea nu zice absolut nimic.
Resorturile psihologice ale unor astfel de reactii si atitudini sunt alimentate de strategii rusi care inteleg prea bine ca apropierea tarii noastre de Romania inseamna in mod automat si apropierea ei de NATO si UE, iar pentru a o mentine in sfera de influenta a Moscovei ei stimuleaza direct antiromanismul si “moldovenismul” ca politica de stat in R. Moldova in scopul largirii liniei de falie geopolitica pe Prut. Diversiunea ruseasca al „moldovenismului”, alimenteaza o grava criza de identitate, transata insa acum cateva zile de zecile de mii de tineri care au strigat in Piata Marii Adunari Nationale – "si noi suntem romani!".
In replica, regimul comunist a scos la iveala, din tenebrele sovietice, instrumentele statului totalitar, reprimari si abuzuri menite sa sperie poporul, sa readuca aminte epoca sinistra a sovietelor. Acesta este unul dintre scopurile manifestarii de forta discretionara manifestate de actualul regim de la Chisinau: instituirea fricii si reactivarea resorturilor amintirii represiunii cumplite din vremea stalinista.
Actualii guvernanti de la Chisinau nu sunt comunisti decat cu numele; este o haina de lucru imbracata pentru a se mentine la putere de un grup de capitalisti sadea, de origine rusa in majoritate, hotarati insa sa utilizeze in orb cei in jur de 600 000 de romani basarabeni de peste 60 de ani, votantii “comunismului”, orbiti de himera stabilitatii aparente si de nostalgia vremurilor tineretii indoctrinate. La atat se reduce esalonul de vot al “comunistilor”.
Voronin si toti cei din jurul sau sunt de fapt afaceristi verosi, capitalisti pe deplin, implicati in toate felurile de bussines-uri, cu contacte si combinatii serioase cu medii de afaceri straine, rusesti, israeliene, germane, americane etc. La nevoie, mai ales daca primesc ordin de la Moscova, comunistii de la Chisinau, ca si fratii lor de la Bucuresti, pot deveni pe loc social-democrati, monarhisti, liber-schimbisti, orice - doar sa-si mentina privilegiile si averea.
Cei din asa zisa “Opozitie” nu sunt nici ei departe de optica clanului Voronin, mai ales unii, de genul unui Urechean, prezentat pe diverse canale media, inclusiv si mai ales de la Bucuresti, drept lider al “Opozitiei”. Stim cu totii, cei cat de cat informati, ca atat comunistii lui Voronin, cat si nomenclaturistii grupati in jurul lui Urechean nu reprezinta altceva decat doua fete ale aceleaiasi politici, rusesti, in Moldova.
Personaje ale “Opozitiei” care au „lucrat“ intens in spatele scenei politice, fac parte din clanul Lucinschi, o figura-cheie a nomenclaturii sovietice. Urechean, matrioshca lui Lucinshi, este un produs al Scolii de Cadre de Partid de la Leningrad, ulterior activ in CC al PCM, apoi, multi ani, membru al Guvernului si, pentru un deceniu, fost primar general al Chisinaului (numit prin decret si, ulterior, ales) iar „opozantul” de azi, preferat al fondurilor dirijate de catre fosta guvernare PSD, ca deputat, a votat toate hotararile specifice guvernarii antiromanesti de la Chisinau: a votat impotriva inregistrarii Mitropoliei Basarabiei, impotriva introducerii religiei in scoli, a votat pentru instrainarea teritoriului Basarabiei, in beneficiul ucrainenilor, a interzis si prigonit ani de-a randul protestele anticomuniste din Piata Marii Adunari Nationale si a fost decorat cu mari distinctii de catre Patriarhia Rusa pentru serviciile aduse Rodinei. Rusiei adica. Tot Urechean a semnat atat cu PNL-ul, in octombrie 2007 la Chisinau, cat si cu partidul lui Putin, Edinaia Rosiia, la Moscova, un acord punte de colaborare intre formatiuni.
Nici celalalt „opozant” de frunte, Vladimir Filat, nu este departe de performantele lui Urechean. Avand la baza aceiasi scoala a fost lansat in cariera politica de fostul maior KGB, Dumitru Diacov, cu sarcini speciale pe teritoriul Romaniei, in cursul anului 1989, cetatean al Federatiei Ruse, incuscrit cu Anatol Stati, un mogul al petrolului cu miros rusesc apropiat de clanul Lucinschi si de masinaria sistemului, tinand cont ca afacerile sale sunt conduse din Kazahstan.
Dorin Chirtoaca, singurul tanar cu o educatie sanatoasa romaneasca si o orientare europeana este prins la mijloc intre acesti pseudo-opozanti ai regimului, si nici macar in propriul sau partid nu a scapat de “supraveghere”.
Ieri, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a scris disperat presei din Romania, cerand ajutorul opiniei publice romanesti si organismelor internationale pentru stoparea incalcarilor grave ale drepturilor omului din Basarabia.
Revolta disperarii tinerilor basarabeni, numita deja revolta orfanilor, a celor abandonati de Romania si respinsi de regimul comunist de la Chisinau, intra in faza de represiune salbatica. Organizatii internationale, organizatii din Romania, fete bisericesti au adresat apeluri disperate la solidaritate cu cei arestati, torturati si chiar ucisi de autoritatile comuniste.
Tinerii noii generatii au vrut cu disperare sa rupa “gardul de sarma ghimpata” intre cele doua maluri ale Prutului, dar resurectia anticomunista a tineretului din Basarabia nu a convenit nici “Opozitiei”, nici autoritatilor comuniste, nici Rusiei desigur, dar nici Uniunii Europene, desi Germaniei, ax european major, i s-a permis candva ceea ce Romaniei ii este interzis si sa pronunte public: Reintregirea.
Libertatea a devenit o valoare atat de viguroasa incat nu mai poate fi stavilita iar tinerii de la Chisinau si-au facut auzita optiunea clar si apasat: Reintregirea! Acesti tineri si-au asumat identitatea romaneasca, un act de act de constiinta si de vointa curajos, pentru care acum au de suferit represiunea regimului.
Precum Sfantul Nicolae a daramat idolii paganatatii, tot asa tinerii de la Chisinau - cu sau fara provocatori - au daramat si ars idolii comunismului, lovind cladiri devenite simboluri ale comunismului, tot asa precum Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Nicolae si alti sfinti de-a lungul istoriei au daramat in ravna lor idolii paganatatii. Copii batuti de comunisti si tradati acum de Opozitie sunt martirizati si expusi unei salbatice urmariri si persecutii, care va continua multa vreme, cu scopul anihilarii elementelor romanesti active
Domnule presedinte, si noi, semnatarii acestui Apel am trecut prin acest cosmar, in perioada comunista, apoi in cea neo-comunista, in iunie 1990 si dupa aceea. Stim bine prin ce trec acesti tineri, acesti elevi si studenti care au manifestat, ca si noi altadata, impotriva unui agent moscovit, un cetatean al Federatiei Ruse asezat in fruntea celui de-al doilea stat romanesc.
Detinutii politici: ne donam cetateniile basarabenilor!

De aceea va cerem: Va rugam acordati o sansa acestei generatii, oferiti-le dreptul la care ravnesc, dreptul optiunii la identitatea romaneasca. Romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, impreuna cu cei din Romania constituie un element etnic unic, desi sunt despartiti de granite, cele doua-trei state cu organizari diferite cuprinzand impreuna o singura natiune. Suntem cu totii responsabili pentru siguranta fiecarui membru al acestei natiuni.
Acesti tineri de la Chisinau, prigoniti de regim, trebuie ajutati si singura protectie care le poate fi oferita si la care au dreptul de altfel, este cetatenia, in regim de urgenta, la care au dreptul natural oricum, deoarece majoritatea celor patru milioane de basarabeni sunt romani din cei mai curati, neaosi, un adevarat tezaur uman romanesc.
Ca sef al statului roman sunteti direct responsabil de strategia de protejare si afirmare a identitatii romanesti, la protejarea congenerilor si etnicilor romani oriunde s-ar afla acestia.
Procesul de redobandire a cetateniei romane a fost blocat din 2002 de catre guvernarea PSD si asa a ramas pana astazi – blocat - sau cel mult lasat cu taraita pentru romanii din afara granitelor care au dreptul natural de a avea cetatenia romana. Recunoasterea acestui drept este absolut necesara, acum, mai mult decat oricand.
Procesul de dobandire al cetateniei se de-blocheaza doar cand este vorba de o relatie nepotrivita - cum a fost cea a fostului premier Adrian Nastase cu fostul primar Serafim Urechean - sau de vreun fotbalist - asa cum s-a intamplat recent cand autoritatile romane au dovedit ca pot aloca in 24 de ore o cetatenie unui jucator de fotbal „importat” in Romania.
Pentru restul milioanelor de romani de dupa noua „Cortina de fier” procedura de redobandire a ramas la fel de dificila si inaccesibila. Ani de-a randul coruptia de stat si o asteptare umilitoare toaca nervii si seaca inima romanilor care vizeaza la dreptul lor natural, consfintit chiar prin Constitutia Romaniei: dreptul la cetatenie.
Este inacceptabil ca sute de mii de oameni sa nu beneficieze de drepturi legale care le sunt garantate si prin conventiile internationale la care Romania este parte. Practic este vorba de un refuz al statului de a aplica legislatia in vigoare, functionarii statului roman perpetuand astfel consecintele pactului Hitler Stalin, mai cunoscut sub numele de acordul Ribbentrop – Molotov.
Sute de mii de etnici romani din afara frontierelor actuale ale Romaniei au depus sau vor sa depuna cereri de acordare a cetateniei romane. Spre deosebire de alte state, in Romania, acordarea cetateniei pentru un roman din Basarabia, Ucraina, Serbia, Macedonia sau Albania, este un adevarat calvar. Cererea se aproba in ani de zile dupa indeplinirea unor criterii absolut aberante pentru o tara care are datorii morale imense pentru cei care fara voia lor au ramas in afara actualelor frontiere ale Romaniei, multi preferand sa-si obtina cetatenia bulgara, care se da mult mai usor, desi este tot stat UE.
Daca Grecia acorda masiv si in regim de urgenta cetatenia greaca aromanilor din Macedonia si Albania pentru a le cumpara identitatea, daca Bulgaria pe o simpla declaratie prin care semnatarul isi asuma originea bulgara da cetatenia pe banda rulanta bulgarilor din Basarabia, Serbia si Macedonia, dar si romanilor basarabeni care se declara bulgari, Romania, printr-un sistem birocratic de tip comunist, incearca sa descurajeze cat mai mult pe romanii care vor ca si in acte sa devina romani.
Ne adresam dvs ca la o ultima instanta posibila si deoarece inca din data de 14.06.2005 ati afirmat, domnule presedinte, in cadrul unor dezbateri cu studentii din Universitatea Bucuresti „ca este unul din obiectivele noastre sa gasim o formula de continuare a procesului de acordare a cetateniei romane pentru romanii care locuiesc in Republica Moldova. Avem in vedere acest lucru si sper sa reusim sa-l dezlegam in perioada imediat urmatoare si accelerarea acestui proces”.
In data de 17.02.2006 Ministrul Afacerilor Extern din aceea vreme, numit de dvs sef la SIE, ulterior, excelenta sa Mihai Razvan Ungureanu, aflat intr-o vizita la Chisinau, la invitatia omologului sau basarabean Andrei Stratan, a subliniat necesitatea simplificarii procedurii prevazute de legislatie in asa fel incat procesul birocratic de analiza a dosarelor sa fie mult accelerat. Seful diplomatiei romane a promis ca va solicita Ministerului Justitiei modificarea legislatiei de acordare a cetateniei romane, astfel incat romanii din Basarabia sa primeasca mai repede aceasta calitate.
Acest lucru insa nu s-a intamplat deoarece in data de 21.02.2006, fostul premierul Calin Popescu Tariceanu a respins o initiativa legislativa care viza imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, in ciuda faptului ca aceasta initiativa avea avizul favorabil al Consiliului Legislativ al Senatului.
Cu doua zile inainte de gestul regretabil al liberalului nr.1 al Romaniei, in data de 18.02.2006, fostul purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, actual ministru de externe a afirmat transant: - "PSD se opune categoric unui astfel de demers pentru ca, din punct de vedere al intereselor Romaniei in ce priveste integrarea europeana, varianta cu acordarea cetateniei intr-o procedura simplificata ar putea sa reprezinte un argument negativ hotarator in ce priveste modul in care Romania isi indeplineste obligatiile in materie de securizarea frontierelor sau de libera circulatie a cetatenilor romani in spatiul Shenghen". Dar, totusi, Bulgaria, Ungaria sau Polonia nu au aceleasi obligatii, domnule Presedinte?
Inutil sa precizam faptul ca Directoratul General pentru Extindere al Comisiei Europene a afirmat, in contradictie cu PSD/PNL, cat se poate de clar, ca nici unul din tratatele europene nu impiedica redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni, ba mai mult, Conventia Europeana a Consiliului Europei privind Cetatenia afirma raspicat la articolul 9: "solicitarile de redobandire a cetateniei trebuie sa fie prelucrate intr-o perioada rezonabila de timp".
Timpul acesta nu mai este deloc “rezonabil” si se scurge in defavoarea congenerilor nostri, sacrificati si de fortele politice de la Bucuresti si de fortele politice si politienesti de la Chisinau. Acesti tineri sunt orfani, aruncati la mijloc intre Cortina de catifea si cea de fier.
Va rugam, domnule Presedinte, sa puneti capat acestei drame si sa ne ingaduiti sa adoptam, fiecare, un basarabean, oferindu-i cetatenia noastra, daca altfel nu se poate. Sunt multi dintre noi, mai ales martiri ain inchisorilor, cu 10, 15 si 20 de ani de temnita comunista, care sunt dispusi sa-si doneze cetatenia romana basarabenilor, daca altfel nu se poate! Suntem dispusi sa renuntam noi la a noastra, sa ramanem apatrizi “europeni”, oferind-o in schimb cate unui basarabean dintre cei aflati in aresturile politiei lui Voronin.
Asa cum Vestul “infia” cate un oras sau cate un sat din Romania, inainte de 1989, sau, ulterior, cate o familie napastuita de soarta, tot astfel ne propunem sa ne ajutati pentru a-i “infia” pe orfanii revoltei de la Chisinau, haituti acum de regim, gasind calea legala rapida, cu celeritate, de a li se acorda cetatenia, in regim de urgenta.
Dumneavoastra va revine puterea de a determina o interventie legislativa pentru simplificarea procedurii administrative de redobandire a cetateniei, in special prin impunerea unui termen limita pentru rezolvarea cererilor.
De exemplu 24 de ore.
Va multumim,
Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti
Fundatia Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista
Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania
Asociatia 15 Noiembrie Brasov 1987
Centrul Rezistentei Anticomuniste
Seniorii Ligii Studentilor
Grupul Independent pentru Democratie
Asociatia Victimelor Mineriadelor
Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor
Asociatia Civic Media

14.04.2009

1 comment:

Dan Lupu said...

Si eu imi donez cetatenia!!!!