Pages

Wednesday, February 4, 2009

PROTEST ANTI CIP. Coalitia Impotriva Statului Politienesc la Guvern. FOTO si STIRI











BUCURESTI (MEDIAFAX) - Peste o suta de membri ai mai multe ONG-uri aliate in Coalitia impotriva Statului Politienesc au protestat, miercuri, in fata sediului Guvernului, fata de obligativitatea introducerii de cipuri in acte si fata de legea privind inregistrarea si stocarea datelor in comunicatiile electronice (O singura remarca am: sigur ca peste 100, ceea ce inseamna si vreo 700, cati au fost de fapt).
Protestatarii, membri ai mai multor organizatii reunite in Coalitia impotriva Statului Politienesc, printre care "Asociatia Civic Media", "Asociatia Adevar si Dreptate", "Asociatia pentru Apararea Drepturilor Refugiatilor", "Grupul Independent pentru Democratie", au purtat pancarte pe care scria "Libertate! Nu pe(rfid)ie", "Un fleac, don' comisar, ne-au cipuit" si fotografii caricaturale cu Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu.
Reprezentantii protestatarilor au spus ca vor depune la Guvern un studiu asupra impactului biocipului si un memoriu cu 10.000 de semnaturi stranse in doua saptamani impotriva acestor doua acte normative.
Potrivit acestora, in urma HG 1966/2008 aprobata de Guvernul Tariceanu "pe ultima suta de metri", s-au instituit pentru romani documentele de identitate cu cip biometric, in principal fiind vorba de pasapoarte si de permise auto, urmand ca din 2012 toate cartile de identitate sa contina cip biometric.
Totodata, acestia reclama ca hotararea a fost data fara a fi facut in prealabil un studiu de impact social, economic si religios si fara o dezbatere publica, asa cum a recomandat Comisia Europeana. Forul european a subliniat ca ar fi bine ca in cazul in care se dau asemenea hotarari privind obligativitatea unui cip biometric in acte, sa existe o dezbatere de 36 de luni, estimandu-se ca aceasta ar fi perioada potrivita, au precizat reprezentantii protestatarilor.
In opinia lor, instituirea obligativitatii cipurilor biometrice incalca mai multe libertati si drepturi stipulate in Constitutie, inclusiv libertatea de gandire si credinta, ca si libertatea de miscare.
In privinta legii care prevede inregistrarea si stocarea tuturor comunicatiilor electronice personale ale romanilor, reprezentantii protestatarilor au spus ca acest act este contrar articolele 26, 28 si 53 din Constitutie, potrivit carora autoritatile publice sunt obligate sa respecte si sa ocroteasca viata intima, familiala si privata, iar secretul scrisorilor, al telegramelor, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
Patriarhia Romana a solicitat, saptamana trecuta, Directiei Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor lamuriri privitoare la pasapoartele biometrice si in ce masura datele cuprinse in acestea nu aduc atingere libertatii si demnitatii persoanelor. Biserica Ortodoxa Romana va prezenta un punct de vedere in acest sens in sedinta Sfantului Sinod de la sfarsitul lunii februarie.
Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice a inceput sa produca noile tipuri de pasapoarte la inceputul acestui an. Incepand cu 31 decembrie 2008, Romania, ca stat membru UE, poate emite pasapoarte electronice in conformitate cu Regulamentul 2252 din 2004 al Consiliului Europei, privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre.
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor masuri privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice, precum si producerea altor documente de calatorie, personalizarea pasapoartelor electronice se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice, care functioneaza in structura Directiei Generale de Pasapoarte a M.A.I. Conform aceluiasi act normativ, producerea blanchetelor(pasapoarte in alb) se realizeaza de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala".
geanina.sandu@mediafax.ro
(Serviciul FOTO al agentiei MEDIAFAX va pune la dispozitie imagini - http://www.mediafaxfoto.ro/foto_pack.php?t=PROTEST+-+CIP+BIOMETRIC+-+GUVERN)
Foto: Cristina NICHITUS

2 comments:

Anonymous said...

Domnule Roncea, eu ma bucur nespus ca Romania a capatat Insula Serpilor dar o intrebare nu ma lasa-n pace: sa fie oare aceasta victorie rezultatul unui mic gheseft intre guvernul Romaniei si UE? Adica ei ne dau insula iar noi ne angajam sa bagam cipuri? Sa stiti ca nu m-ar mira, chiar si dvs aveti un articol despre acelasi tip de santaj impotriva sirbilor, chiar aici pe blog. Dvs ca ziarist aveti multe relatii si 'antene' si daca cumva va ajunge ceva la ureche despre asta, va rog mult sa ne spuneti si noua, sa nu murim prosti.Nu de alta dar eu n-am mai vazut pina acum dreptate pentru Romania asa pe 'ochi frumosi'..!

Anonymous said...

nu, insula nu are nici o legatura cu insula serpilor ce va pot spune e ca romanii au fost intotdeauna gasiti mai fraieri un pic...asta e adevarul :| chiar daca MINORITATEA se opune trebuie ca decizia Clerului bisericesc sa fie NU! pentru ca buletinele noastre sunt mai sigure decat cipurile alea de rahat...si chiar daca ar fi mai bune de sa fie 666 ? De CE?
Pentru ca vor sa ne tina ca pe niste animale in custi...nu o sa mai poti nici macar sa ii spui prietenei tale ca o iubesti sau ca vrei sa faci dragste de frica sa nu te auda altii si de rusine...nu e destul ca ne asculta telefoanele ? ne trebuie si cipuri? sa lea Dumnezeu cea mai grea soarta...Florin,Suceava