Pages

Tuesday, February 3, 2009

STIRI RFID Noile permise auto cu cip biometric, un alt mod de identificare prin unde radio


Noile permise auto contin anumite coduri care „spun" ca purtati ochelari, proteze, sau ca aveti voie sa conduceti doar intr-un anumit interval orar si in anumite zone. Mai mult, noile permise de conducere vor avea trecuta si starea dumneavoastra de sanatate, informeaza cartiere.ro.
In concordanta cu directivele europene in ceea ce priveste permisele auto, si romanii vor avea parte de permise de conducere cu un cod de informatii detaliat. Astfel, noile permise de conducere vor arata starea de sanatate a conducatorului auto, vor exista mentiuni legate de vederea, auzul sau eventualele boli de care ar suferi conducatorul auto. Permisul de conducere va fi totodata si o carte de vizita a masinii, pentru ca va avea anumite mentiuni legate de masina: tipul transmisiei, sistemul de franare sau de directie. Noile reglementari in domeniu se bazeaza pe Directiva 126/2006 a Comisiei Europene. Directiva 126/2006 privind permisele de conducere va face posibil ca din 2012 pe intreg teritoriul Uniunii Europene conducatorii auto sa aiba un singul model de permis insa peste cateva luni, din ianuarie 2009 vor intra in vigoare primele restrictii. (de tipul "posesorul trebuie sa conduca doar ziua sau doar insotit"). Noul permis de conducere va arata ca un card de plastic colorat in albastru si galben in care va fi incorporat un microcip, va contine cateva rubrici noi.
Permisele europene vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate: vederea, auzul, boli etc, dar şi restricţionări de tipul "posesorul trebuie să conducă doar ziua sau doar însoţit". Tot pe permis vor fi consemnate date privind tipul transmisiei, sistemul de frânare sau de direcţie. Microcipurile vor permite actualizarea datelor sau a fotografiilor conţinute. Noile permise vor avea termen de valabilitate administrativă de 10 ani, iar statele membre ale UE vor putea extinde această perioadă până la 15 ani. Pentru camioane şi autobuze, termenul de valabilitate va fi de cinci ani, informeaza si Monitorul de Botosani.
Portalul http://www.calauzaortodoxa.ro/ reproduce la randul sau dintr-un alt ziar din Botosani:
“Cel putin teoretic, noile documente care permit conducerea unei masini nu vor putea fi falsificate si vor avea un cip care va contine toate informatiile despre un sofer. Datele vor putea fi citite de orice politist din Europa. Pe lânga aspectul total schimbat - de la culoare si fotografie, pâna la materialul si modul de realizare, noul permis de conducere va contine si o serie de coduri prin care sunt reliefate anumite restrictii impuse soferilor. Noile permise vor fi unice la nivel european si vor putea fi citite de orice politist din Uniunea Europeana. Reprezentantii Serviciului de Permise sustin ca, prin intermediul CIP-ului, se pot introduce date noi medicale. Astfel, daca un posesor se imbolnaveste psihic, acest lucru ar urma sa fie automat introdus pe permis astfel incit sa fie descoperit la orice control ca nu mai are dreptul sa conduca. Totodata, In momentul citirii permisului, politistul va avea informatii complete despre comportamentul soferului in statele prin care a trecut.”
Politia pretinde ca introducerea noilor permise survine dupa inmultirea cazurilor de falsuri comise mai ales de catre romanii care lucreaza in strainatate. Realitatea este insa cu totul alta. Masura a fost luata la nivel european sub pretextul unificarii tipurilor de permise urmand ca ţările care doresc sa poata introduce în el şi un cip cu informaţii. Noile reglamentari europene prevad ca introducerea de cipuri sa fie opţională si ca informaţiile conţinute de acestea vor fi confidenţiale. Din pacate in Romania s-a decis introducerea cipului ce va contine foarte multe date personale. Cine garanteaza insa confidentialitatea acestor date? Cine garanteaza ca ele nu vor fi folosite in mod abuziv de catre un politist corupt din Romania sau din alte state UE? Cine ne protejeaza de guvernele pline de masoni si politicieni corupti?, intreaba Calauza Ortodoxa.

1 comment:

micutzu said...

nu se pot face permise fara CIP ? :|