In atentia colegilor mei care cauta adevarul si a domnilor de la DIICOT care ma cauta pe mine:
SECRETARUL DE STAT PENAL AL MINISTRULUI VIDEANU
Potrivit documentelor probatorii existente in Dosarul penal nr.150125 deschis la 25 mai 2001, de catre Directia Politiei Economico – Financiare, TUDOR SERBAN, fost director general al S.C. ELECTRICA- S.A., actualmente secretar de stat la MINISTERUL ECONOMIEI este raspunzator de prejudicierea societatii mentionate cu suma de 7.527.419 U.S.D. reprezentand contravaloare neincasata pentru energie electrica furnizata, la care se mai adauga 213.405 U.S.D. diferenta de bonificatie acordata necuvenit si nerestituita de catre consumator, S.C. SIDEX S.A.- GALATI.
Faptele lui TUDOR SERBAN si ale complicilor sai intr-o inginerie financiara construita prin savarsirea mai multor infractiuni, cele mai evidente fiind:
- abuz in serviciu in forma calificata, art.248 indice 1 Cod penal;
- fals intelectual art.289 Cod penal;
- uzul de fals, art.291 Cod penal;
- gestiunea frauduloasa, art.214 Cod penal,
au fost constatate si sesizate de catre Corpul de Control al Ministerului Industriei si Resurselor urmatoarelor institutii:
a) Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului Romaniei ( sub nr. 155078 din 09.04.2001)
b) Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti (acelasi numar si data)
c) Directiei Politiei Economico-Financiare din Inspectoratul General al Politiei ( sub nr. 155225 din 22 mai 2001) .
Ulterior, la solicitarea Politiei, s-au facut reveniri si completari de catre S.C. Electrica la 18 iunie 2001 sub nr. 7625, Ministerul Industriilor si Resurselor –Corpul de control al ministrului la 27 sept.2001 sub nr. 155225 si S.C. Electrica la o6 august 2002 sub nr. 9674.
Ingineria financiara a fost conceputa in intervalul 07.12 – 18.12.2000, intre data adoptarii si, respectiv, data publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului nr.1297, prin care se abroga H.G. nr. 980/14.11.1999, in baza careia s-au efectuat operatiuni de bonificare a energiei electrice, prin intocmirea, in intervalul mentionat, de acte false, nedatate, unele nesemnate si
neinregistrate la vreuna dintre parti ELECTRICA-S.A., S.C. TERMOELECTRICA – S.A., S.C. SIDEX GALATI –S.A., S.C. METAL GALATI-S.A si CONSTANT OIL LIMASSOL, CIPRU) potrivit carora suma de 8.000.000 U.S.D., depusa in cont escrow la Bank Austria Creditanstalt, reprezentand credit acordat S.C. METAL- S.A. GALATI , pentru otel ce va fi livrat in Cipru, va fi utilizata de S.C. ELECTRICA S.A. - BUCURESTI, in numele S.C. SIDEX S.A. - GALATI cu destinatie plati catre S.C. TERMOELECTRICA S.A. – BUCURESTI., care, la randul ei, sa-si achite datoriile catre CONSTANT OIL LIMASSOL – CIPRU , pentru pacura livrata si neplatita.
La valorea creditului din contul escrow, S.C. ELECTRICA- S.A. a acordat bonificatii ca si cum S.C. SIDEX S.A. GALATI ar fi platit, in avans, energie electrica echivalenta. Pe doua facturi, nr. 81.433 si 81. 456 din 05.12.2000, in valoare de cate 4 milioane U.S.D fiecare, emise de ELECTRICA, se face mentiunea “reprezentand energie electrica livrata”, fara a se preciza cantitatea si pretul unitar. Bonificatiile la aceste facturi au fost in valoare de 22.611.029.883 lei (vechi)
Corpul de Control al Ministerului Industriilor si Resurselor (Nota de control Nr.155078/22.03.2001) a retinut neconcordata dintre afirmatiile lui TUDOR SERBAN si documentele prezentate in sustinere, fapt ce atesta ca a avut cunostinta de ilegalitatea operatiunilor, dar a cautat sa le creeze aparenta de operatiuni corecte si legale.
TUDOR SERBAN si SILVIA DAMIAN, director Directia Operatiuni si Tranzactii Financiare- Electrica S.A. au notificat in fals ca valuta 8 (opt) milioane USD au intrat in contul Electrica, fapt ireal, deoarece suma din contul escrow a fost blocata de catre Termoelectrica, urmare a neideplinirii obligatiilor Electrica de a efectua platile convenite cu destinatie finala Constant Oil Limassol.
Pe acest “iter criminis”, printr-un labirint cetos al facturilor, ordinelor de plata, faxuri de confirmare, punctaje la solduri efectuate intre “ELECTRICA” si “TERMOELECTRICA” s-au “volativizat” (in conturile si buzunarele cui?!) exact 7.740.824 (sapte milioane sapte sute patruzeci de mii opt sute douazeci si patru) U.S.D. care nu au fost niciodata recuperati.
Raspunderea juridica penala a faptuitorilor, intre care principalul rol i-a revenit lui TUDOR SERBAN, recent numitul secretar de stat la Ministerul Economiei, desi evidenta, nu a devenit inca operanta, prin forta legii.
In tara Romania asemenea specimene sunt, de o vreme, mai presus de lege. Si pentru ca sfidarea contribuabilui cinstit, din a carui truda si sudoare se ghiftuiesc naparcile nationale, sa fie deplina, tocmai ei, cei care trec pe sub, ori sar peste bariera legii, sunt pusi sa administreze afacerile publice, ale noastre ale tuturor, impotriva noastra, furandu-ne si ofensandu-ne zi de zi, ceas de ceas, minut cu minut, in fiecare secunda.
Pana cand?
Anexa:
Iata ce scria si Romania libera despre acest personaj, in aprilie 2006:
Actualul director general al societatii Electrica, Niculae Coroiu, are zilele numarate in aceasta functie, locul lui urmand a fi luat de adjunctul sau, Tudor Serban. Un personaj la fel de controversat, ca si seful sau, care nu este strain de tunurile de zeci de miliarde date in ultimii ani in sistemul energetic. Dimpotriva, in unele dintre acestea a fost chiar implicat direct.
Electrica fara 139 miliarde lei, Serban iertat
Incalzirea si-a facut-o la inceputul anilor 2000 cand ocupa functia de director general al societatii Electrica. Alaturi de alte doua persoane, el a fost acuzat, potrivit Notei nr. 155058/24.01.2005 a Corpului de Control a Ministerului Industriei si Resurselor (actualul Minister al Economiei si Comertului) ca a provocat societatii pe care o conducea o paguba de aproape 139 miliarde lei. Prejudiciul a fost creat ca urmare a incheierii unui contract intre Electrica, sucursala Resita si Combinatul Siderurgic Gavazzi Stell - Otelul Rosu. Controlul efectuat de Corpul de Control al ministerului a scos atunci la iveala faptul ca Tudor Serban impreuna cu inginerul Dita Erwin si directorul economic Stanescu Agneta au "uitat" sa ceara patronilor italieni ai combinatului dovezi ale disponibilitatilor financiare si garantii in bunuri mobile si imobile, au incalcat reglementarile Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei etc. Ca bonus, au aprobat si esalonarea datoriilor restante pe care combinatul Gavazzi Stell le avea catre Electrica, "fara ca aceasta procedura sa fie prevazuta in actele normative in vigoare si nu au intrerupt furnizarea energiei electrice catre debitor, ca urmare a datoriilor restante", se mai preciza in nota Corpului de Control. Per total, o pierdere pentru Electrica de aproape 139 miliarde lei pentru care Corpul de Control recomanda sesizarea Politiei pentru continuarea cercetarilor, fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Ministrul Dan Ioan Popescu aproba nota intocmita de Corpul de Control, dar ea nu mai ajunge niciodata la Politie. Tudor Serban este ulterior demis din functia de director general si numit, tot la Electrica, director general adjunct. In locul sau a fost adus Lucian Boghiu, un alt personaj care acum are multe probleme cu justitia.
Afacerea Cerdacu-Iacubov, o gaura de zeci de miliarde
Considerand probabil ca a stat destul la cutie pentru a i se uita numele, Serban revine in forta, astfel ca, in momentul de fata, la Electrica sunt doua conduceri. Una de forma, al carei sef este directorul general Coroiu, si una de facto, cea a lui Tudor Serban. El a inceput sa-si foloseasca din nou influenta pe care o are in sistem pentru a-si impinge in diverse functii apropiatii. Asa se face ca la Electrica Serv a ajuns cu sprijinul sau in functia de director general Teodor Firican, care printre altele ii este si partener de afaceri. Una din loviturile date de tandemul Serban-Firican in perioada 2001 este "operatiunea Cerdacu" prin care Electrica a achizitionat in Moldova un sediu la un pret astronomic. Imobilul, un vechi conac boieresc aflat intr-o stare deplorabila, a fost cumparat de la un alt mare afacerist, Corneliu Iacubov, care-l achizitionase la un pret de numai... 11 milioane lei vechi. La numai cateva luni distanta, imobilul este cumparat de Electrica la un pret de circa 37 miliarde lei. Contractul de vanzare-cumparare este semnat din partea societatii Electrica de nimeni altul decat Teodor Firican. Pentru Tudor Serban o alta sursa importanta pentru rotunjirea veniturilor este si vopsirea stalpilor de electricitate, in care Electrica investeste cu larghete, activitatea de defrisare sau indreptarea stalpilor dupa inundatii.
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
4 comments:
Ce greu se poate gasi un astfel de articol pe net. Ce bine ar fi daca "scrierea" Dvs s-ar afla pe prima pagina a ziarelor. Dar cine ar avea un astfel de interes?! Ar fi extraordinar un articol despre Viorel Uleia ... sigur stiti cine e (si cine se pretinde a fi)
pai un articol de genul asta se gaseste greu ca oricum nu intelege nici dracu despre ce e vorba aici ca e prea imbarligat totul. poate e, poate nu e, dar daca era ceva clar nu mai era persoana publica, era in alta parte.
ai putea sa mai cauti de dan ioan popescu sunt niste chestii interesante, de nastase, ghise, radu ruseanu. ar merita puse toate.
as vrea sa stiu si eu ceva despre uleia asta, te rog...
Vreau detalii despre Uleia.
Post a Comment