Pages

Tuesday, February 2, 2010

SUSTIN PROPUNEREA SENATORULUI URBAN: Jurnalisti, averile si interesele la control! Amendament la Legea ANI. Vezi AICI Declaratii de avere neverificate formulate de 91 de ziaristi

Oamenii de presă ar putea fi siliţi prin lege să depună pe viitor declaraţiii de interese la ANI. Măsura promovată de senatorul PDL, Iulian Urban se doreşte o acţiune de transparetizare a presei şi de eliminare a suspiciunilor implicaţiei unor jurnalişti în activităţi de campanie
electorală, în consiliile de administraţie ale unor firme sau în activitatea unor partide pe alte linii decât cea profesională. Urban a depus deja la Comisia juridică a Senatului, un amendament la Legea de funcţionare a ANI conform căruia toţi jurnaliştii vor trebui să depună declaraţii de interese.
"Nu văd o explicaţie pentru care jurnaliştii, formatorii de opinie, cei care se manifestă în spaţiul public nu ar fi dispuşi, dacă tot vorbim despre transparentizarea activităţii jurnalistice din România, să depună declaraţii de interese. Nu se pune problema de declaraţii de avere, căci sunt plătiţi din bani privaţi. (...) Declaraţiile de interese, atât timp cât am avut o grămadă de suspiciuni, mai ales în ultima perioadă, în care campania electorală a scos la iveală tot felul de ciudăţenii, tot felul de oameni care sunt în consilii de administraţii, pe la firme, care au tot felul de interese, care susţin o grupare dintr-un partid împotriva alteia, care susţin un partid împotriva altuia. Haideţi să mergem toţi cu o formă de transparenţă, pentru că o declaraţie de interese nu face rău nimănui", a explicat marţi, Iulian Urban, citat de Antena 3.ro.
Citeşte amenamentul depus de Iulian Urban (pdf)
El a susţinut că în cazul în care propunerea sa va trece de legislativ va asigura o garanţie în plus pentru consumatorul de presă, că jurnalistul care moderează o emisiune, cel care este un formator de opinie, este avizat şi nu implicat.
"Dacă amendamentul va trece, s-ar putea să asistăm la o primenire a jurnalismului românesc", a mai spus Urban. Potrivit amendamentului, declaraţia de interese se va depune, conform legii, la şeful departamentului de resurse umane, iar sancţiunile sunt cele cuprinse în lege.

Nota mea: Eu sustin si publicarea Declaratiilor de Avere!
VEZI AICI 32 DE AVERI DE JURNALISTI DIN PRESA COTIDIANA
AICI 13 AVERI DIN PRESA SAPTAMANALA
AICI 35 AVERI DIN TELEVIZIUNE
AICI 11 DIN AGENTII SI RADIO 
Ar merita sa fie si verificate nu numai declarate :)

Iulian Urban scrie: Furtuna in presa romaneasca nu a fost starnita de faptul ca la Arad vaccinul CantGrip se testeaza in conditii ilegale pe minori sau din cauza faptului ca Romania este prima tara din lume care testeaza niste pesticide cancerigene fara ca populatia sa fi fost macar chestionata in acest sens.
Furtuna a fost starnita de un amendament formulat de subsemnatul [ deja am primit mesaje de amenintare ] prin care am propus la un proiect de lege ce vizeaza depunerea de declaratii de avere/interese de catre liderii de organizatii sindicale, federatii si confederatii sindicale, prin care propun ca jurnalistii din Romania sa completeze declaratii de interese in urmatorul regim :
- ANI nu va putea sa-i controleze sau sanctioneze
- ANI este doar depozitarul acestor declaratii de interese
[ asa cum se putea face pana acum de exemplu la nivelul MediaSind sau a altei asociatii a jurnalistilor]

Vorbim de o invitatie la un exercitiu de transparenta la care vad deja ca multi jurnalisti incep sa pice testul; Testul asumarii unei transparenta de catre persoane care sunt formatori de opinie.
Am fost intrebat : da, dar parlamentarul lucreaza cu bani publici in vreme ce jurnalistul nu face acest lucru asa ca de ce sa depuna declaratii de interese ?
Chiar asa sa fie ? Ne amintim de scandalurile care au implicat politicieni acuzati ca au dat bani publici catre firme controlate de ziaristi in cadrul unor asa-numite "bugete de publicitate" ? Uitam faptul ca pana la urma nici nu este nevoie sa manui direct banul public, fiind de ajuns ca un jurnalist sa puna la zid un subiect, o institutie si prin forta publica pe care o are sa determine soarta unei privatizari sau a unei decizii in favoarea unui politician sau a unui grup de interese ?
Uitam faptul ca avem chiar acum sute de ziaristi care isi cauta pe holurile Tribunalului Bucuresti dreptatea si salariile neachitate pentru ca ziarele la care lucrau au dat faliment tocmai datorita legaturilor si intereselor nefiresti cu zona clasei politice, a intereselor de partid, a gastilor dintr-un partid politic ?
Pe cine deranjeaza acest exercitiu de transparenta ?
Din patru mii de jurnalisti doar pe vreo cateva sute care apartin unor grupuri de interese ?
Dar aceste cateva sute nu se intreaba daca nu cumva milioanele de cititori ai lor, nu ar vrea sa afle ca ei sunt membrii in consilii de administratie, ca au sotii sau soti directori la firme sau implicati politic, ca sa poata judeca mai bine cat de impartiale le sunt judecatile de valoarea pe care le emit ?
Cine se teme de o transparenta mai mare ? Jurnalistii care suna la ANI sa ceara ca un concurent sa fie cercetat pentru ca nevasta-sa are nu stiu ce afacere nu stiu unde ?
Am explicat pe larg faptul ca jurnalismul romanesc risca sa cada in pacatul clasei politice care s-a demonetizat si decredibilizat in fata romanilor tocmai pentru ca prea mult timp fiecare s-a chinuit sa ascunda ce interese are si fata de cine, astfel incat in acest moment indiferent de demersul facut de un politician care poate fi de buna-credinta acesta este imediat aruncat in zodia " lasa ca stim noi ca are el interese aici..". Jurnalismul romanesc are ocazia sa se priveasca in ochi in oglinda si sa evite sa ajunga in situatia politicienilor. Romanii au nevoie disperata de jurnalisti credibili, transparenti in a caror judecata sa valoare sa se increada pentru ca suntem la un moment de cotitura dincolo de care presa ar putea sa isi piarda rolul de caine de paza al democratiei.

Nu văd o explicaţie pentru care jurnaliştii, formatorii de opinie, cei care se manifestă în spaţiul public nu ar fi dispuşi, dacă tot vorbim despre transparentizarea activităţii jurnalistice din România, să depună declaraţii de interese. Nu se pune problema de declaraţii de avere, căci sunt plătiţi din bani privaţi. (...) Declaraţiile de interese, atât timp cât am avut o grămadă de suspiciuni, mai ales în ultima perioadă, în care campania electorală a scos la iveală tot felul de ciudăţenii, tot felul de oameni care sunt în consilii de administraţii, lideri de sindicat, actionari pe la firme abonate la banul public, care au tot felul de interese, care susţin o grupare dintr-un partid împotriva alteia, care susţin un partid împotriva altuia. De aceea ne temem de o declaratie de interese fata de care ANI nu ar putea sa emita nici un fel de sanctiuni ?

Sau esuam lamentabil in mailuri prin care il injuram, scuipam si blestemam pe senatorul Urban care vrea sa deranjeze niste ape pe care cativa jurnalisti romani cred ca le-au asezat astfel incat sa nu iasa vreodata in evidenta ?

EXERCITIU SI INVITATIE LA TRANSPARENTA ! asa se cheama acest demers al meu.
Amendamentul se va dezbate in Comisia Juridica de la Senat de martea viitoare.

PS - Nu mai imi trimiteti mailuri cu injuraturi ca le public pe toate cu IP-urile de unde vin. Putina demnitate nu strica. Este usor sa acuzi un politican ca este corupt, nemernic dar cand vine vorba sa ai o dezbatere pe o tema propusa in Parlament sa te demonetizezi de o asemenea maniera grobiana.
Sursa: www.urbaniulian.ro

3 comments:

Irina said...

Si eu sustin ! http://irina-chiroiu.blogspot.com/2010/02/ziaristii-vor-depune-declaratii-de.html

Irina said...

Am facut primul pas ! http://irina-chiroiu.blogspot.com/2010/02/declaratiile-mele-de-interese-si-de.html

Micul Dictator said...

in sfarsit se pot face pasi ca sa fie demascati o serie de aplaudaci...
desi, cu siguranta vor gasi modalitati sa fenteze si faza cu declaratiile