Pages

Thursday, February 4, 2010

CIUDATENIILE PRESEI STIPENDIATE DE ICR. Strategia Ungariei in bazinul carpatic, disparuta de pe site-ul unei "Agentii pentru romanii de pretutindeni" - RGN Press. Noroc cu Google

Acest articol a fost eliminat de pe site-ul RGN Press: Strategia Budapestei si instrumentele sale in preluarea controlului unor zone ale Romaniei 
Romanian Global News 
Romanian Global News a intrat in posesia unei analize privind modul in care Budapesta si-a creat instrumente extrem de puternice pe care le utilizeaza, creind premisele unei destabilizari a intregii regiuni, pentru preluarea controlului economic si politic al regiunii de centru si nord-est al Romaniei.
Evolutiile din ultima perioada confirma in mare parte utilizarea minoritatii maghiare din Romania ca masa de manevra in atingerea scopurilor Budapestei si a noi generatii de “grofi “ din Romania.
„Oficiul pentru maghiarii din afara granitelor(HTMH) coordoneaza, printr-un sistem specific de mijloace si metode, activitatea tuturor O.N.G.- urilor specializate in problematica maghiarilor din afara granitelor in frunte cu Uniunea Mondiala a Ungurilor (UMU), precum si activitatea unor organizatii si fundatii (Pro-minoritate, Pro-profesione, Illyes Gyula, Teleki Laszlo, Duna-TV etc.).
Oficiul initiaza in prezent in Transilvania actiuni de propaganda constand in prezentarea intr-o forma noua, acceptabila pentru Occident, a revendicarilor minoritatii maghiare, context in care autonomia si autoguvernarea pe criterii etnice sunt considerate o varianta a descentralizarii administrative locale, specifica Bazinului Carpatic, iar demersurile cu caracter separatist in domeniul invatamantului drept forme ale bilingvismului practicat in tarile democratice.
Structurile create de Oficiu in zonele din tarile vecine in care exista comunitati compacte de etnici maghiari sunt interconectate la un sistem computerizat de informare pe linie economica si mass-media, compatibil cu cel din Ungaria, urmarindu-se si in acest domeniu, refacerea legaturilor dintre toate regiunile care au apartinut Ungariei Mari.
Noile evolutii inregistrate in raporturile romano-ungare, plasate si in contextul integrarii Ungariei in NATO si UE, au impus din partea oficialitatilor de la Budapesta o reevaluare a mijloacelor si metodelor folosite pentru atingerea standardelor europene in domeniul relatiilor cu tarile vecine si al responsabilitatii asumate fata de comunitatile maghiare aflate in afara granitelor nationale.
Astfel, in ultima perioada s-a semnalat intensificarea de catre HTMH a procesului de transferare a sarcinilor cu caracter neorevizionist catre organismele neguvernamentale  din Ungaria si grupari ale emigratiei maghiare din Occident.
In acest context, s-a inregistrat o dezvoltare a rolului si sarcinilor ce revin Oficiului, ramas singurul organ coordonator al activitatilor de aplicare a strategiei neorevizioniste ungare fata de tarile vecine, fapt ce a creat o serie de disensiuni si nemultumiri in randul conducatorilor Uniunii Mondiale a Ungurilor (UMU) care si-au vazut astfel stirbite unele dintre cele mai importante prerogative (inclusiv reducerea substantiala a alocatiilor bugetare si reorientarea acestora spre Oficiu).
De asemenea, noua conjunctura internationala, a impus Budapestei regandirea obiectivelor sale, in conformitate cu exigentele organismelor europene si euroatlantice, sens in care s-a hotarat ca structurile create si care asigurau de facto o reala autonomie in diferite domenii (invatamant, administratie locala, religie etc.) sa fie folosite, in continuare, cu prioritate, pentru crearea cadrului de integrare economica treptata a Transilvaniei in Ungaria.
In fapt, se urmareste sprijinirea cresterii fortei economice a maghiarilor din zona si folosirea acestor parghii in directia sustinerii politicii de realizare a sistemelor de autonomie, in special a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care sa creeze premisele acapararii puterii economice si apoi politice pe plan local.
Programul elaborat de statul ungar este pus in aplicare prin intermediul organismelor guvernamentale si neguvernamentale, cat si prin  angrenarea unor societati comerciale sau banci cu capital de stat sau privat. Dintre organismele guvernamentale implicate direct in derularea actiunilor de subordonare economica a Transilvaniei, coordonate de „Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor se remarca Ministerul Industriei, Comertului si Turismului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Protectiei Mediului si Dezvoltarii Regionale, Ministerul Transporturilor, Telecomunicatiilor  si Gospodaririi Apelor, Ministerul Finantelor si institutia ministrului fara portofoliu cu sarcini in domeniul privatizarii.
Oficiul isi aplica strategia economica fata de Transilvania si prin  asa-zisele organisme neguvernamentale, aflate in subordinea sa, roluri principale in acest sens detinand Fundatiile Noi strangeri de mana, Illyes Gyula, Societatea Kooperatio KFT si Fondul de investitii Corvinus.

 Principalele organizatii neguvernamentale coordonate de Oficiu.
Uniunea Mondiala a Ungurilor (U.M.U.).

Principala organizatie neguvernamentala a maghiarilor din intreaga lume este Uniunea Mondiala a Ungurilor (UMU).
Organizatia dispune de structuri institutionalizate permanente (Oficiul UMU, Biroul de organizare a intalnirilor mondiale ale maghiarilor, Conferinta pentru limba materna, Academia Szent László, Fundatia Serviciul caritativ ungar, Societatea pentru mass-media maghiara din afara patriei etc.), personalul angajat fiind format din 65 de functionari platiti din alocatii bugetare anuale. Acestia controleaza, practic, activitatea majoritatii organismelor neguvernamentale din Ungaria, emigratia maghiara si Bazinul Carpatic ce au ca obiect de activitate  problematica maghiarimii.
La sfarsitul anului 1995, numarul membrilor UMU depasise cifra de un milion, reprezentand circa 1500 de organizatii si filiale din 52 de  tari, intre acestia aflandu-se si peste 5000 de membri protectori, printre care trei laureati ai premiului Nobel (Teller Ede, George Olah si József Harsanyi).
Principalele obiective ale UMU se refera la intensificarea actiunilor vizand revizuirea tratatelor de pace de la Trianon si Paris, obtinerea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din tarile vecine si refacerea Ungariei Mari.
Organizatiile afiliate la UMU (Uniunea Baross Gabor, Alianta pentru apararea intereselor maghiare, Asociatia Bócskai Istvan, Societatea Trianon, Filiala din Transilvania a Uniunii Mondiale a tinerilor maghiari, Uniunea Mondiala a oamenilor de afaceri maghiari etc.) si-au intensificat actiunile de contestare a documentelor internationale care au stabilit actualele granite, promovand tezele istoriografiei maghiare prin intermediul publicatiilor Vilaglap, Magyar Figyelo, Erdelyi Magyarsag, al postului de televiziune prin satelit Duna, precum si prin puternicul lobby pro-maghiar care activeaza in Occident.
In actuala conjunctura politica internationala, sarcina fundamentala a UMU,  dezvaluita recent de presedintele acesteia, este de a urmari pregatirea din punct de vedere psihic a maghiarilor din zonele care au apartinut Coroanei Sfantului Stefan pentru reintegrarea in granitele Ungariei Milenare.
Desi se declara organizatie neguvernamentala independenta, la solicitarea executivului de la Budapesta, UMU a elaborat o noua strategie, menita sa asigure refacerea Ungariei Mari din punct de vedere economic, un rol determinant in atingerea acestui obiectiv revenind Parlamentului natiunii strabune, constituit la Budapesta in iunie 1996, cu sprijinul Uniunii Mondiale a Oamenilor de Afaceri Maghiari, a carei conducere declara: colaborarea economica poate si trebuie sa devina, in perspectiva integrarii europene, un instrument de refacere a unitatii natiunii ungare, prin restabilirea vechilor relatii comerciale din zona Bazinului Carpatic.
De asemenea, executivul de la Budapesta se implica direct in coordonarea si controlul activitatilor initiate de UMU, inclusiv prin actiuni specifice serviciilor de informatii si folosirea parghiilor financiare.
Pentru a-si asigura controlul asupra unor filiale si organizatii partenere, membri din conducerea UMU au fost impusi ca lideri ai acestora pentru a promova mai eficient strategia Budapestei in domeniul minoritatilor maghiare din afara granitelor.
Impreuna cu „Oficiul pentru maghiarii din afara granitelor",  UMU coordoneaza activitatile tuturor organismelor neguvernamentale, asigurandu-si subordonarea lor prin gestionarea stricta a fondurilor financiare si a sprijinului logistic necesar.
Folosind caracterul permisiv al legislatiei romane, in colaborare cu structurile organizatorice ale maghiarilor din Romania, UMU si-a infiintat in Transilvania zeci de filiale si a incurajat aderarea la Uniune a numeroase organisme reprezentative ale maghiarilor, inclusiv politico-organizatorice, facilitandu-se astfel desavarsirea procesului de subordonare a acestora si directionare a activitatii lor.
Pentru coordonarea actiunilor desfasurate de UMU pe plan international, in cadrul acesteia a fost creat Biroul pentru relatii externe, prin intermediul caruia sunt exploatate posibilitatile lobby-urilor pro-ungare din America si Europa.
Fundatia Illyes Gyula
A fost infiintata in anul 1990, la Budapesta, si are ca scop sprijinirea telurilor de edificare sociala a comunitatilor maghiare din tarile vecine.
La 14.09.1994, fundatia si-a constituit la Cluj-Napoca Subcuratoriul Maghiar din Romania, in cadrul caruia functioneaza sapte comisii de specialitate conduse de experti in diferite domenii economice.
Actiunile de sprijinire logistica si financiara a maghiarimii transilvanene desfasurate de Fundatia Illyes Gyula, se deruleaza in conditii de deplina confidentialitate si in sedii dotate cu instalatii de detectare a aparaturii de emisie-receptie.
Uniunea internationala a intreprinzatorilor maghiari
A fost constituita in anul 1992 la Budapesta, in contextul planului strategic de integrare economica a zonelor cu populatie maghiara din tarile limitrofe, pentru sprijinirea exclusiva a patronilor de aceasta etnie din Europa Centrala si de Est si functioneaza sub coordonarea Uniunii Mondiale a Ungurilor.
Scopul acestei organizatii consta in crearea unei infrastructuri economice, paralela cu cea statala, prin infiintarea de cluburi, asociatii si forumuri ale oamenilor de afaceri maghiari, in principalele orase din Transilvania.
Uniunea mondiala a inginerilor si constructorilor maghiari
Are sediul la Budapesta si functioneaza sub patronajul U.M.U.
In anul 1990 si-a infiintat o filiala la Cluj-Napoca cu denumirea Societatea maghiara tehnico-stiintifica din Transilvania, avand ca scop constituirea unei baze de date in vederea realizarii legaturii dintre asociatiile profesionale maghiare.
Asociatia maghiara de economie
Constituita la Budapesta in anul 1990, isi desfasoara activitatea sub coordonarea Uniunii Mondiale a Ungurilor si Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor si are ca obiectiv principal formarea viitorilor specialisti maghiari in domeniul economiei, culegerea de date si efectuarea de studii de specialitate in zonele cu populatie de aceasta etnie, identificarea ramurilor, sectoarelor si, in final, a societatilor comerciale care pot fi articulate economiei ungare.
In anul 1990 a infiintat o filiala la Cluj-Napoca, respectiv Asociatia economistilor maghiari din Romania.
Uniunea nationala a cercurilor gospodarilor maghiari
A fost infiintata la Budapesta in anul 1990 si are ca scop dezvoltarea, inclusiv cu sprijin financiar occidental, a sectorului agrar din Transilvania prin impunerea structurilor organizatorice agrare ungare si adaptarea invatamantului agricol la modelele maghiare traditionale.
Dispune de o filiala la Cluj-Napoca: Asociatia gospodarilor maghiari din Romania, care la randul ei, are filiale in majoritatea localitatilor din Transilvania.
Fundatia Noi strangeri de mana (Uj Kezfogas)
A fost infiintata in luna aprilie 1995 la Budapesta, urmareste finantarea activitatilor comerciale ale firmelor si intreprinzatorilor de etnie maghiara din Transilvania, dezvoltarea unui  sistem de colaborare economica intre intreprinderile mici si mijlocii din zonele de frontiera, organizarea de targuri, expozitii, reuniuni ale specialistilor si finantarea unei banci de date pe profil economic-bancar.
Fundatia acorda sprijin nerambursabil in valoare de pana la 500.000 dolari pentru achizitionarea de utilaje, imobile, active sau mijloace fixe si credite de pana la 1.250.000 dolari pentru constituirea de societati mixte cu caracter etnic, respectiv ungaro-maghiare.
In ultima perioada Fundatia Noi strangeri de mana s-a transformat intr-un centru de coordonare si legatura intre diverse organisme si asociatii ce au ca obiectiv sprijinirea etnicilor maghiari din Ardeal in procesul de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii. Pe aceasta linie a lansat o initiativa menita sa accelereze pe termen mediu si lung cooperarea activa intre agentii economici de acest gen, in scopul crearii unei prime structuri a hungarismului, care sa asigure exclusiv prosperitatea economica a comunitatii maghiare  din Romania. In acest sens, conducerea fundatiei a transmis lista Centrelor pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din Transilvania, cu indicatia de a se intensifica cooperarea pe plan local si regional, folosind cit mai eficient sprijinul financiar obtinut din partea oficialitatilor de la Budapesta si a diferitelor organisme europene specializate.
Totodata, au fost indicate organizatiile si persoanele din Budapesta si alte localitati ungare care pot acorda sprijin concret pentru facilitarea realizarii de contacte cu organismele respective, astfel:
- Academia „Europa“, Budapesta, str. Keleti Kasaly 25 B, telefon 1355346.
- Centrul de corespondenta „Euro-Info“, Budapesta, str. Dorottya nr. 4, telefon 1180051.
- Federatia pentru turism satesc in Europa Centrala si de Est, Budapesta, str. Szoboszlai nr. 2-4, telefon 1551857.
- Centrul intreprinzatorilor din judetul Baranya, cu sediul in Pécs, str. Rakoczi nr. 24-26.
- Fundatia „Progress“ din Szeged, str. Tisza Lajos, nr. 63, director executiv Benko Ferenc.
Pentru atingerea obiectivelor urmarite pe linia integrarii economice a Transilvaniei, in Ungaria functioneaza inca din 1996 Societatea comerciala „Cooperatio KFT“, infiintata exclusiv cu fonduri guvernamentale, care a initiat o serie de activitati comerciale si financiare in zone din Bazinul Carpatic locuite compact de etnici maghiari.
Beneficiind numai in 1997 de un capital declarat de 174.100.000 forinti, societatea respectiva a achizitionat parti semnificative din actiunile a 11 firme romanesti din Transilvania, considerate rentabile si corespunzatoare scopurilor urmarite de Budapesta, din care sunt amintite urmatoarele:
- Societatea „Alutus“ din Miercurea Ciuc, profilata pe editarea, publicarea si multiplicarea de carti, manuale si lucrari tehnice de specialitate. Actiunile acesteia sunt impartite astfel: 74% de Editura „Kriterion“ si 26%  „Cooperatio KFT“.
- Firma „PIL-COOP“ din Gheorgheni, specializata in producerea si desfacerea produselor de panificatie, dispune de o retea proprie de 38 de mici magazine de desfacere in judetele Harghita si Mures, intreaga productie realizandu-se in exclusivitate cu faina importata din Ungaria. „Cooperatio KFT“ detine 52,08% din actiunile firmei.
- Fabrica de bere „Sugas“ din Sfantu Gheorghe, ale carei actiuni sunt detinute de „Cooperatio KFT“ (40%), alte firme din Ungaria (40%) si unii cetateni romani de etnie maghiara (20%). Pana in prezent Budapesta a sprijinit declansarea si functionarea proiectului „Sugas“ cu peste 15,5 milioane de forinti.
Uniunea pentru apararea intereselor maghiare
A fost constituita la 24 mai 1997 la Budapesta, ca organizatie neguvernamentala consacrata apararii intereselor comunitatii maghiare din afara granitelor si are ca scop sprijinirea redobandirii proprietatilor individuale si colective, precum si informarea structurilor europene specializate in problematica minoritatilor in legatura cu incalcarile drepturilor de natura patrimoniala ale etnicilor maghiari din tarile limitrofe Ungariei, indeosebi din Romania.
La 21 aprilie 1998 comitetul de conducere al Uniunii pentru apararea intereselor maghiare a anuntat ca va declansa ample actiuni pe plan national si international avand ca obiectiv, recuperarea bunurilor ce apartin natiunii maghiare din Bazinul Carpatic.  Pe aceasta linie, s-a precizat ca se vor deschide fronturi de actiune pentru ca maghiarii din teritoriile pierdute la Trianon sa-si recupereze proprietatile ce le apartin, comitetul de conducere cerand revizuirea tratatelor de baza incheiate de Ungaria cu Ucraina, Slovacia si Romania, astfel incat viitoarele documente bilaterale sa contina prevederi si mecanisme concrete pentru despagubirea cetatenilor de etnie maghiara.
Din Transilvania sunt revendicate peste 1.500 de intreprinderi, ateliere si alte unitati de productie care au fost nationalizate de statul roman. De asemenea, sunt revendicate imobilele in care au functionat bisericile, arhivele, scolile, centrele culturale si etnografice maghiare din Ardeal . Multe dintre acestea au fost deja obtinute, o mare parte din procesele care tin de recuperarea acestor bunuri fiind dirijate catre tribunalul din Miercurea-Ciuc unde procesele sunt castigate foarte usor.
Uniunea Independenta Baross Gabor
Desi se intituleaza uniune independenta, in realitate este o structura specializata a Uniunii Mondiale a Ungurilor, creata in anul 1992 cu scopul de a infaptui politica neorevizionista a acestei organizatii in profil economic.
In luna iunie 1997, Klement Kornel, presedinte al Uniunii Independente Baross Gabor, intr-un interviu acordat ziarului Napi Magyarorszag, a mentionat ca scopul organizatiei pe care o conduce este acela de a realiza o coeziune a intreprinzatorilor maghiari de pretutindeni, de a constitui organizatii nationale si locale, de a realiza un permanent schimb de informatii, de a face ca Budapesta sa devina un centru mondial al protectiei intereselor intreprinzatorilor maghiari.
Cu prilejul Forumului intreprinzatorilor maghiari din Bazinul Carpatic, desfasurat in perioada 9-10 iunie 1997 la Nyiregyhaza, Bonis Lajos, secretarul general al Uniunii independente Baross Gabor a
apreciat ca
ofensiva in plan economic constituie o conditie primordiala a dainuirii maghiarimii din afara granitelor.
Uniunea mondiala a oamenilor de afaceri maghiari
A fost infiintata in anul 1992 la Budapesta, cu statut de structura specializata a Uniunii Mondiale a Ungurilor.
 Presedintele Uniunii, a precizat ca obiectul organizatiei pe care o conduce consta in refacerea unitatii si privilegiilor natiunii maghiare din Bazinul Carpatic prin actiuni in plan economico-financiar.
La inceputul anului 1998, impreuna cu Fondul international de investitii Corvinus Kft, a adoptat un program de consultanta si sprijin financiar pentru societati comerciale din nord-vestul Transilvaniei care se confrunta cu dificultati economice.
Initiativa are in vedere exclusiv firme ale unor etnici maghiari, cei interesati in obtinerea sprijinului din Ungaria trebuind sa indeplineasca urmatoarele conditii:
      sa fie de etnie maghiara, sa detina ca personal angajat maghiari in proportie de 95% si sa asigure comunicarea numai in limba maghiara, precum si inscriptionarea bilingva in societatea comerciala;
      intreaga activitate comerciala sau de productie sa se desfasoare exclusiv cu parteneri din Ungaria, iar in Romania sa sprijine preponderent societati maghiare.
Acorda imprumuturi in termeni foarte avantajosi, cu o dobanda relativ scazuta, iar pe perioada in care firma este debitoare trebuie sa accepte sa fie consiliata de reprezentantii fondului Corvinus Kft.
Anterior acordarii sumelor aferente creditului, operatiune ce se deruleaza prin intermediul filialei din Cluj-Napoca a Pater Bank, reprezentantii Uniunii Mondiale a oamenilor de afaceri maghiari si ai societatii Corvinus Kft. organizeaza intalniri atat cu patronii, cat si cu salariatii firmelor, prilejuri cu care sunt prezentate avantajele acestui sistem de intrajutorare pentru cresterea nivelului de dezvoltare economico-sociala a maghiarilor din Bazinul Carpatic, fapt menit sa asigure, in perspectiva, autonomia teritoriilor care au apartinut Ungariei Mari.
Informarea asupra activitatii HTMH
Ca urmare a reorganizarii activitatii de presa si informatii s-a intensificat semnificativ relatia HTMH cu mass-media. Prezentarea activitatii HTMH si a evenimentelor care privesc maghiarii din afara granitelor se face in cadrul unor conferinte de presa periodice. In cadrul Oficiului exista de asemenea un serviciu de informatii care asigura o activitate de public relations privitoare la problema minoritatii. In afara de comunicatele zilnice de presa, se redacteaza analize periodice referitoare la situatia minoritatilor maghiare din tarile vecine si la modul in care ea este reflectata in presa autohtona sau in cea maghiara din afara granitelor. Totodata, in prezent functioneaza un Club de Presa al HTMH, avand ca obiectiv realizarea unei mai bune cunoasteri a problemei de catre opinia publica.
HTMH editeaza saptamanal buletinul Observer in 45 de exemplare avand o difuzare restransa pentru:
      membrii comisiilor de politica externa si de aparare a Parlamentului de la Budapesta;
      cabinetul primului ministru ;
      sefii serviciilor secrete;
      conducerea M.A.E. de la Budapesta
Buletinele cuprind analize si evolutii semnificative ale evenimentelor de interes prioritar pentru maghiarii din Bazinul Carpatic.

No comments: