Pages

Wednesday, February 3, 2010

NU inteleg cand sub bun si cand sunt jigodie :) Iulian Urban l-a prins in curul gol pe Mircea Toma SRL

E titlul lui Iulian Urban, dar subsemnez la el :) ca si la cele de mai jos:
 

Iulian Urban: Dragi organizatii media, 

Acum cativa ani presa si televiziunile erau in topul credibilitatii alaturi de BOR si armata. Acum sunt colegi de clasament cu parlamentul in topul coruptilor. Frumoase activitati pentru transparenta si "recastigarea credibilitatii media" ati mai intreprins!

Ziua a II-a de dupa Apocalipsa declaratiilor de interese pentru ziaristi !

Mai multe organizatii media ( ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei - MT SRL; Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare - MT SRL; Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie - MT SRL; Centrul pentru Jurnalism Independent - ONG SA) condamna amendamentul propus pe 2 februarie de senatorul PD-L Iulian Urban la legea de functionare a ANI prin care li se cere jurnalistilor sa prezinte declaratii de interese catre o agentie guvernamentala.

Nu inteleg cand sub bun si cand jigodie ?

1. Eram prost de bun anul trecut pe vremea asta cand am propus amendamentele care au eliminat prin Proiectul Codului Civil articolele care aduceau atingere libertatii de exprimare a presei, care se refereau la dreptul la replica asa cum cerut aceste organizatii media ? Pentru cei cu memoria scurta cititi aici http://www.urbaniulian.ro/2009/05/14/ong-urile-din-mass-media-au-cerut-si-obtinut-eliminarea-dreptului-la-replica-din-codul-civil-drept-multumire-anunta-ca-basescu-si-urban-trebuie-sa-infunde-puscaria/.
Eram prost de bun atunci cand aceste organizatii media grupate in Coalitia Opriti Codurile au gasit un sprijin in persoana mea pentru apararea drepturilor ziaristilor  [ pentru cei cu memoria scurta cititi aici http://www.urbaniulian.ro/2009/03/17/prevederile-referitoare-la-viata-privata-protectia-datelor-cu-caracter-personal-respectul-datorat-persoanei-decedate-si-dreptul-la-replica-si-rectificare-ingradesc-libertatea-presei/ ] ; Eram dragi organizatii media prost de bun atunci cand am clamat faptul ca prin Proiectul Codului Civil se urmarea sa se puna botnita presei si invit pe cei lasi, patetici sau cu memorie scurta sa citeasca aici http://www.urbaniulian.ro/2009/03/11/botnita-presei-noul-cod-civil-va-obliga-jurnalistii-sa-plateasca-daune-pentru-informatiile-gresite/ sa vada cum m-am lupta si certat cu profesorii mei de la Facultatea de Drept , cu propriul partid pentru drepturile lor ?

2. Unde erau aceste "organizatii media" atunci cand ziaristii ale caror interese pretind ca le reprezinta au fost cenzurati ? Pentru cei cu memoria scurta cititi aici http://www.urbaniulian.ro/2009/08/04/ma-simt-razbunat/ sa vedeti cum organizatiile media fata de cenzura impusa la Cotidianul, si-a manifestat doar "ingrijorarea" si nu a CONDAMNAT asa cum face acum cand se refera la amendamentul meu ?

3. Unde erau aceste "organizatii media" cand ziaristii erau dati afara pe motiv ca nu scuipa intr-o anumita directie asa cum am scris aici http://www.urbaniulian.ro/2009/10/01/ziarist-roman-hartuit-si-fortat-sa-demisioneze-intrucat-refuza-infierarea-lui-basescu/ ? Erau preocupate sa sustina un partid sau altul in campania electorala ? asta inseamna intregritate, verticalitate si corectitudine ?

4. Unde erau aceste "organizatii media" atunci cand sute de ziaristi de la ZIUA, GARDIANUL sau alte publicatii care au dat faliment, au ramas pe drumuri, cu credite la banci , vazand cum li se naruie sperantele puse in branduri de renume ale presei romanesti ? Unde erau sa ia atitudine si sa CONDAMNE faptul ca aceste sute de ziaristi au ramas pe drumuri tocmai din cauza intereselor pe care sefii lor le aveau in zona politica si economica, interese pe care le vor mai departe ascunse si ferite de ochii lumii ?

5. Unde erau aceste "organizatii media" care pretind ca mor de grija ziaristilor [ care v-ar surprinde sa aflati ca NU se simt reprezentati de ele ] cand Transparency International a dezvaluit ca presa din Romania este perceputa la cel mai coborat nivel in topul coruptiei din istoria ei ? ASA DE SCURTA VA ESTE MEMORIA ?

4 iunie 2009 Transparency International: Mass-media intra in topul institutiilor corupte

Mass-media a intrat pentru prima oara in topul anual al institutiilor corupte, cu o nota de 3,4 dintr-un maxim de 5, dupa partidele politice (4,3), Parlament (4,3), Justitie (4,2) si mediul de afaceri (3,8). "Politicile editoriale vadit partizane, care afecteaza increderea sunt de vina pentru aceasta perceptie", a explicat Alistar. Barometrul, realizat in colaborare cu Gallup, este singurul sondaj de opinie la nivel global referitor la coruptie si a fost realizat pe un esantion de 73.132 de persoane din 69 de tari intre octombrie 2008 si februarie 2009.

Mai pe romaneste si ele, organizatiile media care acum ma condamna,  au cerut sa se faca declaratii de interese [ fara sa fie ingrijorati de in fapt nimeni nu a dat doi bani pe o asemenea recomandare si ma refer aici la greii din jurnalismul romanesc nu la miile de ziaristi tineri care trudesc la umbra celor care nu le permit sa se afirme ] , dar daca cere si altcineva atunci nu e bine. Mai ales ca eu am propus ca aceste declaratii de interese sa fie doar depozitate la ANI fara ca jurnalistii sa poata fi anchetati, cercetati ?

Cel mai tare citat mi se pare :

"In spiritul transparentei, dar si pentru recastigarea credibilitatii media, organizatiile semnatare au derulat in ultimii ani o serie de activitati menite tocmai sa creasca transparenta industriei media."
Nu mai spuneti! Acum cativa ani presa si televiziunile erau in topul credibilitatii alaturi de BOR si armata. Acum sunt colegi de clasament cu parlamentul in topul coruptilor. Frumoase activitati pentru transparenta si "recastigarea credibilitatii media" ati mai intreprins! Ipocrizie sa se numeasca acest lucru ?
De ce ar fi o problema intr-o simpla declaratie de interese ? Atentie, nu de avere ! Atentie fara ca ANI sa poata controla sau sanctiona ! Pur si simplu un exercitiu de TRANSPARENTA ? Care ar fi problema ? Ia sa vedem ... agent de influenta, "formator de opinie" ( depinde a cui!), lobby mascat, presiuni punctuale pe diverse situatii, interese in zona politiva si economica, presiuni in taberele politice.. vezi arestari cu tam- tam, procese civile cu "cantec" si, bine inteles, eterna noastra politica... cu aliante, mezaliante , cumetrii etc.
In afara de jurnalismul de supravietuire, ca sa citez un editorialist, altceva...zero.Ca simplu consumator de presa vreau si eu o ancheta/emisiune serioasa, cu dovezi nu cu "sugestii", si care sa depaseasca turul pantalonilor. Puterea presei implica responsabilitate, implica si educatie, cultura, bun simt. Alunecarea partizana doar spre "rating" si scandal adica spre frivole castiguri financiare se traduce in ziare inchise, posturi TV si radio care isi inceteaza emisiunile asa ca.... pregatiti-va de somaj ! Iar noi cei care ar trebui sa fim aparati de coruptia politicienilor de o presa puternica si independenta , vom fi supusi pierzaniei !

Cine s-a speriat cu adevarat ? In nici un caz miile de jurnalisti tineri care muncesc pe rupte dar nu au loc in redactii de greii care fac orice numai jurnalism independent si impartial nu. CATI JURNALISTI ADEVARATI, CARE FAC ANCHETE CARE AU DUS LA CONDAMNARI ATI VAZUT PROMOVATI SAU SCOSI IN FATA ROMANILOR ?
Seara ii vedem la televizor pe acesti grei. Ne rad in nas cu un aer de superioritate pe care doar Jay Leno il mai afisează. Sunt băietii de casă, sau mai bine spus jurnalistii aflati in solda unor politicieni. Sunt promovati pentru că meseria lor este să manipuleze. Să dezinformeze. Unul dintre ei, poate cel mai semnificativ din această categorie, se laudă că a făcut milioane de euro din presă. In conditiile in care, in afară de "Li­bertatea“, niciun ziar nu este pe pro­fit, vă dati singuri seama cum s-au inmultit dolăreii si euroii in buzunar .

Intre timp, ziaristii adevarati , tinerii care acced in aceasta meserie  sunt anuntati pe capete ca sunt pusi pe liber de sefii lor deja imbogatiti tocmai din interesele si traficul de influenta facut impreuna cu politicieni, fara preavize fara nimic fara sa li se respecte nici macar drepturile elementare inscrise in Codul Muncii. Salariile sunt tot mai mici, iar cei mai buni ziaristi din presa se gandesc tot mai serios sa plece. Asta e, barca se scufunda DAR MACAR SA ISI ASUME CINEVA ODATA RASPUNDEREA . Asa ca eu cred ca aceste "organizatii media" au multe alte lucruri cu care sa demonstreze ziaristilor ca le pasa de viitorul lor, decat sa condamne faptul ca li se cere sa depuna DECLARATIE DE INTERESE .

http://www.urbaniulian.ro/2010/02/02/declaratiile-de-interese-ale-jurnalistilor-am-primit-deja-73-de-e-mailuri-cu-injuraturi/

1 comment:

Dan Tanasa said...

Unde sunt aceste organizatii atunci cand presa scrisa de limba maghiara din Covasna si Harghita incita la ura interetnica, publica articole rasiste si promoveaza in permanenta articole dusmanoase la adresa Statului Roman?