Pages

Wednesday, February 3, 2010

CEALALTA REALITATE de la Rosia Montana. ONG-istii Gold Corporation vs ONG-istii lui Soros. In spatele ambelor tabere, aceeasi afacere: aurul nostru

Prioritate de Dreapta semnaleaza o Scrisoare Deschisă adresată principalelor autorităţi din statul român, semnată de organizaţii, instituţii, sindicate şi primari din zona Roşia Montană:

21 organizatii, institutii, sindicate si 11 primari sprijina, intr-o scrisoare deschisa, proiectul Rosia Montana si resping tentativele de intoxicare a opiniei publice de catre organizatii care nu reprezinta zona si nu cunosc situatia reala.

Iata mai jos textul integral al scrisorii: 


Comunitatea locala saluta demersul guvernului de a porni proiectul Rosia Montana si respinge protestele nelegitime ale organizatiilor si persoanelor care nu locuiesc in zona si nu reprezinta comunitatea

Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Primului Ministru, Emil Boc
Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely
Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu
Guvernului Romaniei
Parlamentului Romaniei

Stimati guvernanti, va scriem pentru a va cere inca o data sprijinul in demararea proiectului minier propus in zona noastra de catre compania Rosia Montana Gold Corporation.

Inceputul anului 2010 a adus cea mai mare bucurie comunitatilor miniere din judetul Alba: vestea ca proiectul minier de la Rosia Montana a fost inclus in programul de guvernare si ca se va relua evaluarea acestuia. Bucuria comunitatii a fost insa stirbita din cauza protestelor unor organizatii si a unor oameni care nu cunosc zona noastra, proiectul minier propus la Rosia Montana si ce inseamna mineritul pentru locuitorii din patrulaterul aurifer.

Probabil sunteti la curent cu situatia sociala disperata in care se afla fostele localitati miniere din Romania: somaj, depopularea zonei cauzata de saracie, lipsa de investitii si finantari, absenta alternativelor economice.

In aceasta situatie se afla si comuna Rosia Montana, judetul Alba, din Muntii Apuseni. O comuna despre care se vorbeste extraordinar de mult in presa sau in interventiile politice. Dar, din pacate, dintre cei care se pronunta in aceasta problema, ingrijorator de putini stiu macar unde se afla localitatea noastra pe harta si inca mai putini i-au calcat pragul.

Noi, semnatarii acestei scrisori, ne exprimam dezacordul fata de cei care se opun in mod nejustificat si absurd bunastarii unor oameni care in prezent traiesc la limita saraciei. Locuitorii din comunele invecinate Rosiei Montane si, mai ales cei din Rosia se confrunta cu o rata a somajului greu de egalat in Romania. Mineritul este singura salvare a comunitatilor miniere de aici, din Alba. Aceste locuri nu au infrastructura sau fonduri ca sa dezvolte activitati precum turismul, iar obiectivele turistice nu pot fi puse in valoare fara bani. Investitiile au lipsit pana acum, dar lucrurile se pot schimba: suntem convinsi ca sta in puterea noastra, a adevaratilor reprezentanti ai comunitatilor din judetul Alba, sa cerem pornirea investitiei private de la Rosia Montana, pentru prosperitatea zonei, a judetului, a tarii, pentru locuri de munca si un viitor mai bun.


Nu vom accepta niciodata ca organizatii precum Fundatia Soros, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociatia Romana pentru Protectia Liliecilor, Asociatia Rhododendron, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa si altele de aceasta natura sa se exprime in numele comunitatii din judetul Alba si, mai grav, sa hotarasca destinul locuitorilor din Rosia Montana. Aceste organizatii care au o pozitie vehementa impotriva investitiei miniere de la Rosia Montana, nu au nici un temei pentru a fi vocea comunitatii, nici sa vorbeasca in numele unei comunitati cu care nu au vreo legatura. Multi dintre ei nu au calcat in Rosia Montana vreodata, caci daca ar fi facut-o, ar fi vazut nivelul de trai umilitor al comunitatii locale, apele rosii si mediul afectat de mineritul facut neresponsabil atatea secole, si lipsa de sanse la un viitor mai bun al intregii zone. O persoana extrem de vocala precum este si doamna Stephanie Roth nu a fost si nu va fi niciodata bine primita in Rosia Montana caci nu apartine locului, iar orice demers al acesteia de a se opune ca locuitorii din Rosia sa aiba un trai mai bun este imoral si nedrept. Iar un for venerabil precum Academia Romana este inacceptabil sa foloseasca in afirmatiile pe care le face impotriva acestui proiect minier, minciuni si denaturari ale realitatii si sa creada ca oamenii din Rosia Montana si imprejurimi pot trai din culesul fructelor de padure si impletitul cosurilor de nuiele, asa cum ne-au indemnat. Asta a fost pentru noi solutia propusa de Academie. Cum poate un presedinte ca domnul Ionel Haiduc sa vorbeasca in numele tuturor academicienilor si sa pateze renumele Academiei in acest mod? Nu ne mira nimic la domnul Ionel Haiduc, pentru ca domnia sa a participat la Rosia Montana la deschiderea Centrului de Informare al Fundatiei Soros, ba chiar a imprimat numele Academiei Romane alaturi de cel al Fundatiei Soros pe placa inaugurala. Cum poate fi atunci Academia Romana un for neutru in luarea unor decizii referitoare la proiectul minier?

Rosia Montana inseamna minerit si nimic altceva. Noi nu ne dorim decat ca mineritul, ocupatia traditionala a acestei asezari, sa continue. Avem cu totii nevoie de un minerit responsabil si modern, intr-un mediu curat. Si cu totii, cei care mai suntem inca aici pentru ca nu ne-am pierdut speranta, ne dorim respectarea dreptului nostru fundamental la un trai decent. 

Continuarea la Prioritate de dreapta 
Foto: Lorin Niculae

3 comments:

Anonymous said...

Trimis de nxox90 reformulat
Poate ca era mai bine sa specificati exact ce fel de tehnologie va folosi Gold Corporation la Rosia Montana. Lasati sa se inteleaga catehno- logia cyanide-arsenic nu poate fi folosita pentru ca UE nu va accepta asa ceva. Imi pare rau dar nu sunt de acord. UE nu se va amesteca atata vreme cat tarile vecine cu Romania (cu precadere Ungaria) nu vor face reclamatii si lobby pentru a opri proiectul. Budapesta nu se va amesteca atata vreme cat raurile care vin din Romania si intra pe teritoriul ungar nu sunt contaminate cu arsenic si cianuri (povestea cu raul Tisa din trecut vor sa o evite pe viitor).
Guvernul de la Bucuresti nu se va opune cata vreme minele vor aduce investitii, vor crea locuri de munca si vor deveni o sursa de impozitare. Pentru ca guvernul Boc cat si cele care vor urma au nevoie de bani ca de aer. FMI este cu ochii pe actiunile guvernului si Boc se straduieste sa respecte ce a promis altfel intra in bucluc. Evident ca populatia din zona Alba Iulia va accepta proiectul pentru ca au nevoie de locuri de munca si de bani. Asa ca da, aveti dreptate, un referendum local ar avea toate sansele sa porneasca proiectul de la Rosia Montana. Iar Gold Corporation - Gabriel Resources are tot interesul sa faca lobby pe plan local pentru a castiga interesul si simpatia politicienilor si a populatiei. Doua miliarde de dolari investment nu este o suma deloc de neglijat.
Bine si atunci care este problema? Ei bine problema este tehnologia de exploatare d-le Popescu. In prezent exista alternative la metodele metalurgice de extrage a aurului bazate pe cianuri si arsenic. Noile hydro metallurgical tehnologii se bazeaza pe carbon absorbant activ, cimentare, ionizare si precipitatie redusa. Da, exista, incep sa fie folosite dar se dovedesc cel putin de trei ori mai costisitoare in exploatare. Profitul companiei scade dramatic, aurul se vinde la acelasi pret de market. Nu le convine sa o folosesca. Prefera metodele consacrate. Acolo unde legislatia le permite.
Traiesc intro zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatarea vreme de 50 de ani a minelor de aur din zona. Stiti care este singura metoda de a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica? Pai sa va spun eu pentru ca sunt implicat in acest proiect. Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Pur si simplu s-au sapat puturi de 500 metri adancime pe toata suprafata si s-au instalat masini criogenice care mentin temperatura solului sub zero grade. Va rog sa retineti ca nu exista solutii la ora actuala de "decontaminare" a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. Costa enorm si deocamdata nu exista alte solutii desi cei in domeniu cauta solutii de 10 ani. Nimanui nu-i convine sa arunce 1.5 miliarde dolari in fiecare an pentru a "izola" porcariile facute de minele aurifere. Dar nu avem alta solutie.

Anonymous said...

Continuare...
De ce credeti ca firmele care se ocupa de minerit aurifer si-au cautat alte "piete" de exploatare in Asia, Africa sau Europa de Est? Unde legislatia este mai relaxata, unde inca pot mitui masiv si pot extrage aur cu metodele extrem de nocive si poluante. Pentru ca este mult mai ieftin decat sa extraga in Canada care inca are aur masiv dar nu se inghesuie nimeni sa-l exploateze pentru motivele de mai sus. Nici macar nu am mentionat locurile arheologice din Rosia Montana discutate in articol ca motiv de stopare a proiectului.
De ce Romania trebuie sa ajunga in aceeasi situatie peste 10 ani? Doar pentru ca avem nevoie astazi de cateva sute de locuri de munca si de o colectare mai boagata la un buget secatuit si flamand? Se estimeaza ca proiectul va aduce o infuzie de 2 miliarde dolari economiei romanesti. De acord. Intrebarea mea este cat va costa decontaminarea solului si a apelor din zona dupa 10 ani de exploatare? Cine va plati pentru zecile de mii de oameni care se vor imbolnavi pentru ca vor consuma apa, animalele si plantele din zona?
Exista o serie de documentare pe care le-am vizionat in Canada referitoare la Rosia Montana. Unul din ele a fost produs in 2007 si este intitulat Gold Futures. Prezinta lucrurile intro perspectiva realista si pe buna dreptate sceptica. Un alt documentar, "Mine your own business" partial sponsorizat de Gabriel Resources prezinta lucrurile intr-o perspectiva favorabila dezvoltarii proiectului.
Nu doresc sa ma opun dezvoltarii economice locale dar o dezvoltare responsabila pentru locuitorii zonei si pentru generatiile viitoare. Daca companiile miniere nu au facut ce au promis in Canada, o tara care are suficienta autoritate, putere economica si legislativa (firmele respective au declarat bancrupcy si au sters-o in alta parte a lumii) ce va faceti sa credeti ca vor respecta ce au promis in Romania?

Anonymous said...

Continuare ...
De ce Romania trebuie sa ajunga in aceeasi situatie peste 10 ani? Doar pentru ca avem nevoie astazi de cateva sute de locuri de munca si de o colectare mai boagata la un buget secatuit si flamand? Se estimeaza ca proiectul va aduce o infuzie de 2 miliarde dolari economiei romanesti. De acord. Intrebarea mea este cat va costa decontaminarea solului si a apelor din zona dupa 10 ani de exploatare? Cine va plati pentru zecile de mii de oameni care se vor imbolnavi pentru ca vor consuma apa, animalele si plantele din zona?
Exista o serie de documentare pe care le-am vizionat in Canada referitoare la Rosia Montana. Unul din ele a fost produs in 2007 si este intitulat Gold Futures. Prezinta lucrurile intro perspectiva realista si pe buna dreptate sceptica. Un alt documentar, "Mine your own business" partial sponsorizat de Gabriel Resources prezinta lucrurile intr-o perspectiva favorabila dezvoltarii proiectului.
Nu doresc sa ma opun dezvoltarii economice locale dar o dezvoltare responsabila pentru locuitorii zonei si pentru generatiile viitoare. Daca companiile miniere nu au facut ce au promis in Canada, o tara care are suficienta autoritate, putere economica si legislativa (firmele respective au declarat bancrupcy si au sters-o in alta parte a lumii) ce va faceti sa credeti ca vor respecta ce au promis in Romania?