Pages

Monday, June 8, 2009

OPINIE RONCEA: EBa a castigat al doilea Referendum anti-Basescu

Miza operatiunii “Distrugeti-o pe Elena Basescu”, executata de pe toate fronturile posibile si imposibile, a fost in fapt, este evident, sabotarea candidaturii tatalui, Traian Basescu, la alegerile prezidentiale din toamna. Iar victoria fiicei a fost si raspunsul la dilema “candideaza sau nu presedintele”: brandul Basescu e tare.
In ce ma priveste, este si rezultatul analizei mele pre-electorale: EBa fata cu euro-porcinele. Nu acelasi lucru se poate spune despre sefa “Societatii Academice din Romania”, celebra Tatiana Alina Mungiu Pippidi, un fel de impingator-incarcator-descarcator al Grupului pentru Dialog Social: “Eu sunt convinsa ca electoratul din Romania e inteligent si ca nu o va vota pe dra Basescu, pentru ca prezenta ei in Parlamentul European ar distruge si bruma de credibilitate pe care o mai are trupa PDL si Romania in general. Dar nu e sigur ca partidul, temator de tata-sau, va fi la fel de destept ca poporul si nu ii va concesiona cate zece voturi pe circumscriptie, conform indicatiilor deja distribuite, autoadministrandu-si lovitura finala”.
Iata cu suntem niste prosti - dupa cum ne-a spus si fondatorul GDS, in urma cu 20 de ani, Silviu Brucan - si ne-am autoadministrat “lovitura finala”: am votat “martoaga chioara” - dupa cum o gratula Dan Tapalaga - pentru ca ni s-a parut ceva mai viguroasa, din toate punctele de vedere, decat preferatele lui, Monica Macovei, Renate Weber sau... Alina Mungiu Pippidi.
Spre deosebire de mai 2007, atacul visceral la adresa brandului Basescu a cuprins, de data aceasta, si frontul “intelectualilor”, un semnal de alarma care poate aminti numeroasele avertismentele din trecut. Aceiasi intelectuali duplicitari care l-au sustinut, fara jena, in 2000, pe cripto-comunistul Ion Iliescu, responsabil de crimele din decembrie 1989 si iunie 1990, au atacat-o azi, la baioneta, pe Elena Basescu, cu speranta ca varful insangerat se va infige si in tatal sau, Traian Basescu. In mare parte au reusit. Insa efectul va fi, sunt convins, exact invers decat cel scontat.
Loviturile administrate Elenei Basescu si, implicit, lui Traian Basescu, au fost cu atat mai puternice cu cat au provenit dintr-o directie "de autoritate", un vector public cu "parfum portocaliu". De altfel, in mediul electronic al “revolutiei twitter” a fost elogiata "distantarea" lui Tapalaga si "obiectivitatea" brusca a acestuia in raport cu "marinarul", dupa modelul lui Cartarescu sau a celorlalti membri ai GDS, care au declarat ofuscati ca nu sunt "intelectualii lui Basescu". Nici n-ar avea cum.
Daca Basescu difera in mod pregnant de ceilalti presedinti, ai caror intelectuali - de la Iliescu la Constantinescu si apoi din nou la Iliescu – au fost cu el, este prin faptul ca acesta a repus pe agenda publica, romaneasca si internationala, drepturile dar si indatoririle romanilor asupra Basarabiei si a celorlalte teritorii romanesti rapite de sovietici, inclusiv dreptul lor la cetatenia romana.
Or, pozitia intelectualilor SAR, exprimata prin infatuata Mungiu, purtatoarea de cuvant a GDS, este ca presedintele a facut o tampenie: “Acordarea cetateniei nu rezolva problema, inspirat era dl Basescu daca nu o facea centrul discursului lui, mai bine nu tinea nici un discurs daca tot nu stia ce sa spuna sau ce sa faca, si mai inspirat era daca semna tratatul cu Moldova inainte sa ne ceara europenii sa-l semnam”.
Adica, acelasi lucru pe care il cere si dusmanul Romaniei, Vladimir Voronin ot Moldova, impreuna cu aliatii sai, Ungaria si Rusia & Comp. Ceea ce demonstreaza, din nou, ca o anumita retea functioneaza bine-mersi pe axa Budapesta-Chisinau-Moscova via Bucuresti, indiferent de cine se afla la putere in aceste capitale.
Obisnuiti sa li se satisfaca toate cerintele, santajistii tuturor regimurilor au ramas masca la refuzul lui Basescu de o pune pe lista PD-L si pe Tatiana Alina Mungiu, pe langa “grupul civilMacovei-Ungureanu-Preda, insurubat in Parlamentul European fara prea marea simpatie a pedelistilor. De aici incepe circul. Oricum, prin declansarea atacului la Basescu pe ultima suta de metri au reusit sa-si satisfaca ambele tinte: si-au asigurat trei-patru-cinci locuri caldute in Parlamentul European si aproape l-au "terminat" si pe Basescu, care da semne ca a devenit "necontrolabil", in ciuda plasei aruncate peste el.
Victoria Elenei Basescu la alegerile europene a dovedit cu prisosinta puterea ei si a "brandului" Basescu si, in acelasi timp, a separat apele. Sa speram ca de data aceasta definitiv.
Victor RONCEA
OPINIE ZIUA

Nota: Conform unui Exit Poll Realitatea Tv-Insomar, Elena Basescu a fost votata de un esantion de varsta intre 18-34, cu preponderenta cu studii superioare

No comments: