Pages

Friday, June 12, 2009

OBAMA l-a numit ambasador in Romania pe Mark H Gitenstein, considerat un avocat controversat specializat in lobby pentru marile corporatii

HotNews: Mark Henry Gitenstein, noul ambasador SUA in Romania, este un controversat avocat specializat in lobby pro-corporatist

Presedintele SUA, Barack Obama, l-a nominalizat pe Mark Henry Gitenstein pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, anunta MAE. Mark Gitenstein este avocat, lucrind din 1989 in firma de avocatura Mayer Brown.

Anterior, Mark Gitenstein a ocupat diverse pozitii in administratie. El a facut parte din echipa de tranzitie care a asigurat transferul prerogativelor prezidentiale de la George W. Bush la Barack Obama.

UPDATE: Un important ONG din SUA l-a acuzat in februarie 2009 pe Gitenstein de lobby pro-corporatist in Congresul SUA, determinind Administratia Obama sa nu-l mai propuna ca sef al unei directii din Deprtamentul pentru Justitie.

Potrivit Public Citizen, Mark Gitenstein a facut lobby in Congres pentru U.S. Chamber of Commerce, AT&T, Merrill Lynch. Sursa citata sustine ca lobby-ul facut de Gitenstein contravine intereselor contribuabilului american, favorizind lipsa de transparenta.

Vezi aici lista corporatiilor pentru care Mark Gitenstein a facut lobby in Congres

Citeste aici anuntul Casei Albe privind nominalizarea noului ambasador in Romania

Agerpres mai informeaza ca Mark Gitenstein, avocat din Chicago, a donat 4.000 dolari pentru campania prezidentiala a actualului vicepresedinte Joe Biden si 1.500 dolari pentru cea a secretarului de stat Hillary Clinton.

Organizatia Open Secrets ofera o diagrama a activitatilor sale de lobby. Cititi aici biografia sa oficiala, de pe site-ul casei de avocatura Mayer Brown.

No comments: