Pages

Friday, May 16, 2008

Ce mai pun ungurii la cale: "regionalizarea" maghiara a Romaniei

Anunt: Dezbatere privind necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare din România, la Covasna
Centrul de Studii Europene din localitatea Arcuş, judeţul Covasna, va găzdui - nm: s-a intamplat deja azi si ieri - , în perioada 15-16 mai, o dezbatere privind importanţa creării de noi regiuni de dezvoltare în România.
Sunt invitaţi, printre alţii, preşedintele UDMR, Marko Bela şi ministrul Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo. Evenimentul este organizat de Consiliului Judeţean Covasna, al cărui preşedinte, Demeter Janos, este gazda manifestării, împreună cu cotidianul naţional de limba maghiară „Uj Maghyar Szo” din Bucureşti, iar obiectivul primordial al evenimentului constă informarea presei cu privire la necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare. În cadrul dezbaterii sunt invitaţi să ia cuvântul Marko Bela, minstrul Borbely Laszlo, europarlamentarul Winkler Gyula, expertul în politici regionale din cadrul UDMR, Csutak Istvan, directorul de studii din cadrul Extensiei universitare Babeş Bolyai din Sfântu-Gheorghe, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Cziprian Lorand.
Liderii UDMR au susţinut, în nenumărate rânduri, necesitatea reorganizării regiunilor de dezvoltare de la nivelul ţării, considerând că forma actuală nu este viabilă. În luna octombrie a anului trecut, la Târgu-Mureş, preşedintele UDMR, Marko Bela, a lansat o propunere de 15 regiuni de dezvoltare economică şi a menţionat că toate judeţele ţării ar fi nemulţumite de actuala împărţire, care le-ar dezavantaja. La nivelul judeţului Covasna, preşedintele CJ, Demeter Janos, a declarat, în urmă cu ceva vreme, că judeţul Covasna este în total dezavantaj şi că nu se primesc suficienţi bani, iar asta pentru că dezvoltarea economică a Braşovului şi Sibiului face ca regiunea centru să primească cei mai puţini bani. Covasna face parte din Regiunea 7 Centru alături de Braşov, Sibiu, Alba, Mureş şi Haghita. Întrebat despre acest subiect al regionalizării, europarlamentarul Dragoş David (PD-L), a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sfântu-Gheorghe, că, până în anul 2012, trebuie definite regiunile în România şi ceea ce se va lua în calcul este dezvoltarea durabilă, fără nicio legătură cu criteriile etnice. Dragoş David a precizat că se poartă discuţii, dar, în principiu, regiunile de dezvoltare vor rămâne aşa cum sunt, iar problema distribuirii fondurilor între judeţele din regiuni se va rezolva la fiecare agenţie de dezvoltare în parte. Europarlamentarul a mai afirmat că accentul ar trebui să cadă, în fiecare regiune, pe cum se cheltuie banii şi pe cum să se ia legătura cu alte regiuni din Europa care vor să împărtăşească din experienţa lor.
NewsIn

"Tinut Secuiesc puternic, Tinut Secuiesc zambitor"

Inainte sa ma injurati, respirati adanc si cititi urmatoarea stire venita pe NewsIn. Deputatul UDMR Tamas Sandor sustine ca, la momentul in care in Parlamentul Romaniei se va discuta reorganizarea regiunilor si revizuirea Constitutiei, UDMR va prezenta si problema unificarii judetelor Covasna si Harghita si formarea Tinutului Secuiesc. El a mentionat ca actuala forma de organizare a regiunilor de dezvoltare nu este potrivita, din punctul de vedere al dezvoltarii, nici pentru alte zone ale tarii, nu doar pentru centru. Tamas Sandor a declarat ca UDMR va incerca sa obtina o majoritate politica in Parlament privind infiintarea Tinutului Secuiesc. De asemenea, deputatul a mai afirmat ca, in cazul in care va deveni presedinte al Consiliului Judetean Covasna, va initia organizarea unor sedinte comune de CJ, impreuna cu judetul Harghita, pe probleme identice, concrete. Sandor baci si cu inca unul au amplasat pe panourile de marcare a judetelor Covasna si Harghita cate un banner cu inscriptia "Tinut Secuiesc puternic, Tinut Secuiesc zambitor", ca gest de desfiintare simbolica a granitelor dintre cele doua judete. Acum, poate si moldovenii si oltenii, regatenii si ardelenii vor si ei sa se "dezvolte" impreuna, daca tot nu functioneaza bine separat. Nu stiu de ce s-au mai chinuit strabunii nostri sa faca Romania Dodoloata ca baietii astia au planuri mari de "dezvoltare" regionala.
de la
Andreea Stan
Gardianul

Incalificabil: Primaria l-a trimis pe Mihai Viteazu la Ploiesti, Urziceni sau Constanta!




Thursday, May 15, 2008

Romanii, mai tigani decat romii

Romania a ajuns sa aiba relatii tensionate cu tara de care este cel mai strans legata prin sange si istorie, Italia, din cauza tiganilor. Majoritatea proveniti din Romania. Acesta este adevarul pe care oficialii guvernamentali nu vor sa-l rosteasca oficial. Cu toate ca in urma cu sase luni, cand a izbucnit scandalul Mailat, Basescu a spus-o transant, nici pana acum nu s-a incumetat vreo autoritate sa puna mana pe castanele tiganesti: "Mai este o problema: sigur, spunem toti de romani, dar trebuie sa avem puterea sa recunoastem ca cele mai mari probleme le creeaza cetatenii romani de etnie roma si poate sa tipe Romani Criss pana maine dimineata, asta este realitatea".
Continuarea la
Romanii, mai tigani decat romii: ZIUA

Vezi
Cum au devenit romanii romi: ZIUA
si
Romanii nu mai sunt romi la Roma: ZIUA

Demers impotriva propagandei anti-crestine si anti-umane in public

Azi, de Ziua Internationala a Familiei, mai multe organizatii au anuntat o actiune pentru o familie normala: Spuneti NU Sodomei!
La initiativa unui grup de tineri crestini, luni, 19 mai a.c., incepand cu ora 17.00, in Bucuresti va avea loc un mars pentru normalitate, pentru familie si contra propagandei homosexuale. Aceasta actiune urmareste sa atraga atentia asupra faptului ca, pas cu pas, de cativa ani, anumite organizatii ale "societatii civile" incearca sa ne faca sa credem ca a fi homosexual este ceva normal, ca homosexualitatea e o simpla alegere, pe care, la o adica, ar putea-o face si copiii nostri. Cu alte cuvinte, un pacat si un viciu ne este prezentat ca un comportament firesc. O abordare mai pe larg aveti aici. Marsul pentru normalitate este programat chiar in prima zi a saptaminii de propaganda a homosexualilor - care se desfasoara de patru ani neintrerupt, cu acordul si ajutorul autoritatilor, desi acestea ar trebui sa pazeasca morala publica si interesele majoritatii. Obraznicia, insistenta si fortele politice si financiare de care fac uz homosexualii pentru promovarea homosexualitatii in ultimii ani reclama un raspuns imediat si clar din partea romanilor crestini. In anii trecuti, noi cei de la ROST ne-am marginit la a ne exprima opinia prin presa. Astazi este nevoie sa iesim si in strada. De aceea, Asociatia ROST, alaturi de Asociatia Christiana, Asociatia pentru Cultura "Alfa", Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni si Fundatia Sf. Sava - altminteri organizatii care au optat pina acum pentru alt fel de manifestari decit cele de strada - gireaza acest mars pentru normalitate. Marsul va incepe din fata Patriarhiei si va urma traseul Piata Universitatii, Piata Romana, Bulevardul Dacia, Calea Victoriei, Dealul Mitropoliei.

Ma alatur acestei initiative.

Doamne ajuta!

Alianta NATO s-a lasat biciuita de Rusia in public si la ea acasa

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a invitat la sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles, Corul cazacilor din Kuban, care a oferit un regal de muzica si dansuri cazacesti, cucerind simpatia generalilor de la comandamentul NATO, relateaza joi, intr-un reportaj, postul rusesc de televiziune NTV, citat de Rompres.

Fara sa stie ce il asteapta, emisarul special al secretarului general al NATO pentru Caucaz, Robert Simons, a acceptat sa-si puna pe umeri traditionala pelerina cazaceasca si sa o invite la dans pe una din membrele corului cazacesc. Conform traditiei, inainte de a intra in dans, Simmons a trebuit sa incaseze cateva cravase cazacesti. (Ziua Online)

Pentru petrol, NATO face orice.

No (more) comment.

Ajutati-o pe Dana!

Colega noastra, Dana Deac, director al postului national de televiziune TVR1, va fi operata, maine, a doua oara, pentru cancer la san, la o clinica din Viena. "In octombrie am descoperit ca am cancer la san. In mai putin de o luna, am suportat operatia. Acum sunt pe citostatice", declara recent Dana Deac pentru revista "Q Magazine". "Am fost victima unui malpraxis care ma putea costa viata. Am facut o mamografie din bun-simt si am primit rezolutia de corp sanatos. Pe aceasta mamografie, dupa patru luni, un alt doctor imi arata celule cancerigene", preciza jurnalista, cunoscuta pentru sprijinul acordat cauzelor umanitare. "Pentru mine, cancerul nu este doar o cumplita maladie. E o schimbare de destin. Au ramas cu mine doar cei care ma pretuiesc cu adevarat", completa Dana Deac. Costurile operatie sunt foarte mari. Cei care doresc sa o ajute pe Dana, o pot face prin contul IBAN RO60BACX0000000031173000, deschis la Banca Unicredit Tiriac, sucursala Charles de Gaulle. Doamne ajuta!

Liiceanu si CTP ne vor "defecti"

Intr-un interviu exceptional, prezentat de bookblog.ro in trei parti, Mircea Platon parca prevede atacul lichelelor la adresa poporului roman si ofera o ante-explicatie care vine la fix:

“Societatea civilă” s-a chinuit să descompună poporul român în submulţimi de “minorităţi”. Fie că eşti chel, fie că eşti gras, fie că eşti timid sau homosexual, eşti, cumva, încadrabil unei “minorităţi”. Ca atare, ai dreptul la asistenţa socială şi la autocompătimire. În schimb, devii, din om, din român, un defect. Suntem pe cale de a deveni o ţară de defecte. Dar eu mă încăpăţânez să caut poporul român, să caut călugărul care e călugăr, ţăranul care e ţăran, profesorul de liceu care e profesor de liceu: oamenii consistenţi, nu oamenii plini de sine. Oamenii care-şi înţeleg locul şi rostul lor în lume. Pentru că, în cele din urmă, astfel de oameni alcătuiesc un popor.


Vezi si "Cine ne scrie istoria"

Ne-am lamurit ce vor Liiceanu & Comp sa ne intre bine in cap: Poporul roman e un popor de lichele

Dupa ce Brucan ne-a explicat ca suntem un "popor prost" - "stupid people" -
Liiceanu si Compania ne edifica, conform completarilor lui CTP: suntem si un "popor-lichea".

CTP pentru cotidianul.ro:

"Ne amăgim şi cred că Gabriel Liiceanu se amăgeşte şi ne amăgeşte. Şi ne amăgim şi noi; şi eu m-am amăgit cu această idee: că de vină pentru gradul mare de lichelism al acestui popor este comunismul. Acest lichelism nu ţine în mod esenţial nici de comunism, nici de capitalism."

"Aceste lichele nu sunt generate numai de comunism, sunt structuri fundamentale putrede în acest popor, care generează astfel de creaturi, după părerea mea, în orice tip de orânduire şi în orice tip de context social."
Ce "tigan imputit"!

Serbia nu uita Kosovo pe cat de repede ar vrea UE

Bucurie pripită
Comentariul zilei, de Răzvan Voncu

Cei care s-au bucurat pentru victoria în alegerile din Serbia a forţelor "pro-europene" s-au bucurat şi prea devreme, şi degeaba. Nu numai coaliţia "Pentru o Serbie europeană", ci toate partidele sârbe se pronunţă pentru integrarea europeană. Singura diferenţă o constituie atitudinea în chestiunea Kosovo. În timp ce "Pentru o Serbie europeană" a militat pentru continuarea procesului de apropiere şi obţinerea statutului de candidat, în ciuda sprijinului multor state UE pentru independenţa ilegală a Kosovo, radicalii, popularii şi socialiştii se pronunţă pentru clarificări din partea Uniunii cu privire la respectarea (sau nu) a integrităţii teritoriale a Serbiei.

Liderii euro-atlantici şi mass-media aservită au făcut campanie pentru echipa lui Boris Tadic nu pentru că aceasta este mai devotată integrării europene, ci pentru că speră ca această echipă politică să recunoască, într-un final, independenţa Kosovo. E inutil să adaug că e o speranţă deşartă; între altele, şi din cauză că, oricât ar fi de stabil şi puternic guvernul de la Belgrad, nu ar rezista nici trei ore după un asemenea act de trădare.

Aceşti lideri euro-atlantici s-au bucurat prea devreme de victoria "pro-europenilor". Şi aceasta, deoarece sensul alegerilor nu este să iei cel mai mare număr de voturi, ci să obţii o majoritate. Ceea ce nu s-a întâmplat: "Pentru o Serbie europeană" a câştigat 38,75% din voturi, prea puţine pentru a putea guverna. Mai mult decât atât: campania agresivă a coaliţiei preşedintelui Tadic şi conivenţa ei cu anumiţi lideri europeni - Olli Rehn, Javier Solana - au făcut ca şansele ei de a intra în coaliţii post-electorale să fie foarte mici. Practic, echipa dlui Tadic poate fi sigură doar de o coaliţie cu Partidul Liberal-Democrat (care are 5,3%) şi cu partidele minorităţilor (care au împreună 3%). În total, 123 de fotolii de deputat. Prea puţin, deci, pentru a face o majoritate. Aceasta, în timp ce reprezentanţii radicalilor (29,22%), ai popularilor (11,34%) şi ai socialiştilor (7,57%) au şi început negocierile privind formarea unei majorităţi, contând pe 127 de deputaţi.

De aceea, presa occidentală a şi început - la unison cu unii reprezentanţi ai UE - o campanie susţinută de curtare a socialiştilor, care nu sunt alţii decât fostul partid al lui Slobodan Miloşevici. Brusc, constatând că oamenii pe care au mizat nu pot face guvern fără socialişti, occidentalii au descoperit că oamenii lui Miloşevici, de fapt, "nici nu sunt aşa de răi" (am citat din "The Guardian" de marţi, 13 mai). Nu mai sunt partidul care a izolat Serbia, ci sunt "tineri, deschişi integrării europene". Nu mai sunt cei care au dirijat aşa-zisul genocid din Bosnia, ci "reformişti, buni profesionişti" ş.a.m.d.. Cunoaşteţi recuzita, am avut şi noi de-a face cu ea.

Din păcate pentru cei care nu înţeleg nici acum ce se întâmplă în Serbia, trebuie spus că formarea unui nou guvern va fi foarte dificilă. Şi că mai multe şanse au radicalii decât "pro-europenii". Iar vinovaţi pentru asta sunt cei care au recunoscut independenţa ilegală a Kosovo.

Cartianu merge bine: azi a ajuns la aproape 600 de accesari!

Halpert, te ajut la monitorizare: Mihuleac (cel eliminat) avea intre 2000 si 4000 de accesari pe zi. Cartianu (cel pompat) a ajuns azi, dupa 16 ore de postare, la 574 de accesari. Ce zici?

Wednesday, May 14, 2008

Danion Vasile in conferinta azi, la Facultatea de Drept


Neobositul apologet ortodox Danion Vasile conferentiaza din nou la Bucuresti, joi, 15 mai a.c., incepand cu orele 18.00, in Aula Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

Totodata isi va lansa Cartea Nuntii, aparuta la Editura Egumenita, informeaza Claudiu Tarziu, la www.rostonline.org/blog/claudiu/.


Doamne ajuta!

Maestrul Radu Beligan acasa. Icoana coborarii Mantuitorului de pe Cruce, un cadou de la Tudor Arghezi


Sindromul Emo in Rusia lui Putin. No comment


Liiceanu si Iliescu: tusea si junghiul. Plesu: maxima imoralia

Vai, vai, Iliescu s-a dat la Liiceanu ca Trotki la Lenin. Dupa care "filosoful" a amintit ca Iliescu si ai lui sunt vinovati de mineriada, practic el plasandu-se automat in partea opusa, de victima. Sa mori de ras nu alta! "Victima" era la Paris iar printre "ai lui Iliescu" se afla, ca ditamai ministru al Culturii tovarasul sau Plesu, care n-a schitat nici un gest de protest dupa masacrul din Piata si ramas ministru bine-mersi in timp ce Liiceanu administra discret Editura PCR-Humanitas.
In fiecare zi imi propun sa ignor aceste doua jigodii fenomenale, de o nesimtire incomensurabila. Pur si simplu mi-e scarba.
Doi muppets otraviti care incearca sa-si ridice pe mustata lui Vantu audienta pana la 0,01.
Vezi aici, "Despre ingeri cazuti"
"Ca in toate cazurile, la plecare i se facea pregatirea contrainformativa necesara, iar la inapoiere, verbal sau scris, raporta probleme de interes".

Ministerul Educatiei Anti-Nationale: Tismaneanu, Cartarescu, Plesu si Dinescu mai presus decat Eminescu

Ministerul Educatiei sfideaza literatura romana
de Dragos Moldovan
Moto: “Sapa frate, sapa, sapa,
Pana dai de stele-n apa”
Lucian Blaga
Faza 1: Catalin Stanescu, baiat de medici barosani, invata bine, dar altfel smecher de smecher, iese de la proba orala la limba si literatura romana pentru Bacalaureat. Maica-sa: “Ia spune mama, v-a dat greu?” . “Ne-a rupt”. “Auleu, cum asa, ce v-a dat?”. “Cum se pronunta corect Jonathan Scheele”. Pauza in curtea scolii. Mama protagonista isi duce mana la gura.
Faza 2: In aceeasi zi, la aceeasi ora, Georgel Nicolita, zis si “Bebe Italianu’ ” iese in curtea liceului si isi invarte ochii imprejur, cu tigara in gura, pentru a depista BMW-ul lui Fane. Il vede parcat in fata intrarii profesorilor. Se urca. “V-a dat greu?” “As.” “Ce?” “Ghidul cetateanului roman in UE”.
Faza 3: La ora de limba si literatura romana, profesorul Ionescu intra in clasa, imbatranit cu catalogul in brate si cu gandul ca nici anul asta n-o sa poata sa iasa din tara, pana in Bulgaria. “Copii, cand o sa vizitati Amsterdamul pentru o marihuana, sau cand o sa ajungeti in Paris, in Place Pigal, sau eu stiu unde, poate vreodata la bordelurile din Hamburg, copii, sa nu uitati de «Ghidul cetateanului roman in UE», sa va amintiti si sa pomeniti de Lucian Blaga, de Nichita Stanescu, de Marin Sorescu…”. Aici intervine gagica din ultima banca: “mai rar domn’ profesor, ca am ramas in urma, ce naiba!”.
Faza fazelor: Ministerul Invatamantului, creierele alea de acolo, dotate cu ochi si cu urechi au dat intr-o idee comuna, si anume ca daca e sa-i ceri unuia care-si da bacu’ la limba si literatura romana sa vorbeasca despre ceva, atunci e inutil sa-l intrebi despre Nichita Stanescu. Nooo! Mai bine il incui cu Raportul Tismaneanu. Cine este, care e numele complet si daca parintii, recte tatal sau a fost sau nu un comunist invederat, care s-a asezat apasat cu fundul pe comunismul din tara asta. Si ce contine acest “raport”?????
In aceeasi ordine de idei, Caragiale, George Calinescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Marin Sorescu, nu sunt demni sa ne reprezinte intr-o discutie, in cazul in care dam o raita prin Viena sau Roma. Mult mai util este “Raportul de Sociologie Urbana si Regionala” pe marginea caruia, ai nostri dintr-a douaspea, cu tidula de bac aruncata printre copertile de la Hustler, pot incropi o conversatie ravisanta, ba chiar o dezbatere aprinsa.
P.S. Pentru conformitate, MEC a scos din programa de bacalaureat, proba orala de limba si literatura romana, pe toti cei enumerati si pe multi altii inca, pe care i-a inlocuit cu operele lui Scheele (asta e maharul ala din UE), Tismaneanu, cu ghidul despre cum sa te porti ca un om nu ca un animal in tari straine si cu o chestie complexa rau de tot, o lucrare a Centrului de Sociologie Urbana si Regionala. Cam asta.
“Cetate, -azilul ftiziei - / Nameti de la pol te cuprind / Cetate, azi moare poetul / In bratele tale tusind”. George Bacovia
Cronica Romana (14-05-2008)

Trei capete de ziar "beton"

Bombe ecologice la granitele Romanei
Belene, Kozlodui, Bistroe, Giurgiulesti

Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria au declansat adevarate razboaie
ecologice la granitele Romaniei, incalcand flagrant tratatele si conventiile internationale semnate. Bistroe (foto), Giurgiulesti, Ungheni, Belene, Kozlodui devin sinonime cu adevarate bombe ecologice, amenintand fragilele ecosisteme ale Dunarii, Prutului si Deltei, aflate sub protectia speciala a UNESCO si a altor organisme mondiale. In ciuda apelurilor acestora cat si ale Romaniei, fostele republici de sub tutela URSS continua sa demonstreze ca interesele lor geostrategice si geoeconomice sunt mai presus decat respectarea legii internationale.

Conjuratia Delta
Caracatita PNL-UDMR vrea sa puna mana pe plajele virgine ale Romaniei cu pretul sigurantei nationale * Modul de operare aduce aminte de cazul "Esplanada", o celebra afacere liberalo-maghiara, prezentata recent de ZIUA
Administratia Deltei, in fruntea careia se afla liberalul Paul Cononov, a desemnat un consortiu maghiaro-ungar sa masoare si sa intabuleze Delta * Acesta, la randul lui, a angajat o firma din Ucraina, tara cu care Romania are probleme taman legate de Delta, sa fotografieze toata zona de la mica inaltimeIn plus, Ucraina va putea fotografia in detaliu si frontiera UE si a NATO * Conform masuratorilor rezultate din conlucrarea maghiaro-ucraineana se va determina dreptul de proprietate al statului roman asupra teritoriului public al Deltei * Miza combinatiei, in spatele careia stau afaceristii din UDMR si PNL in frunte cu Dinu Patriciu, este plaja virgina din Delta, singura de acest fel din toata Europa * Cine detine baza de date cadastrala din Delta va putea dirija si procesul de improprietarire, dar si constructiile care se vor ridica aici * Comisia de licitatie a atribuit lucrarea consortiului alcatuit din SC Topo Service SA, din Miercurea Ciuc si Digicart Geodeziai Szolgaltato es ferjleszto KFT, din Ungaria, contrar legii si in dauna propriilor colegi de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare * Firma TOPO face parte dintr-un holding fondat de vicepresedintele UDMR Kerekes Gabor si are ca actionar tipografia Garamond a lui Patriciu

Scheele in loc de Caragiale
Marile personalitati ale literaturii romane au fost scoase de Ministerul Educatiei din programa pentru proba orala din examenul de bacalaureat
Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. Profesorii i-au ignorat complet pe George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale.In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regasesc pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu si Mircea Dinescu, prezenti cu mai multe referiri decat Eminescu, mentionat o singura data

"Iuda" din Romania

Editura Marist a lansat, la Targul de carte Alba Transilvana, o marturie crestina tulburatoare: "Iuda", ultimul roman al regretatului luptator anti-comunist Ion Gavrila Ogoranu, refacut impreuna cu Anamaria Ciur din note gasite in Arhivele Securitatii.
Lucrarea, care transpune martiriul Mantuitorului in Romania, a fost scrisa in munti, in postul Pastelui anului 1954, dar manuscrisul a cazut in mainile Securitatii, povesteste Badia Ogoranu. Pe cand studia, dupa '90, dosarul grupului de rezistenta anti-comunista din Muntii Fagaras, a gasit o parte din filele manuscrisului fotografiate de Securitate, dar fara final, acesta fiind impartasit nepoatei sale, Anamaria Ciur. "Pe patul spitalului, cu o saptamana inainte de plecarea sa in vesnicie, m-a strans la piept cum nu ma mai stransese pana atunci si plangand mi-a spus: Draga tatii, tie-ti ramane sa termini "Iuda". Dumnezeu sa te ajute", marturiseste aceasta. (V.R.)

Mircia Dumitrescu a deschis o expozitie la Parlament

In imagine, din seria La Nichita http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-05-14&id=237246

Sa tot condamnam comunismul! Cand Basescu semneaza ca primarul: Mihaies si satrapul culturii romane Ion Janosi, decorati cu "meritul cultural".

Aflam din Adevarul ca Basescu a semnat un decret de decorare pentru 15 scriitori, filologi si lingvisti cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Nu stiu cand si care este exact lista, pentru ca pe site-ul Administratiei Prezidentiale nu figureaza ceva de genul asta printre cele mai recente acte semnate de presedinte. M-am distrat cand am vazut titlul: "Mihaies, decorat la Cotroceni" (corect de Cotroceni) pentru ca ma amuza ridicolul situatiei. Cu doar catva timp in urma (cand nu stia ca va deveni un profitor de pe urma mandatului sau de presedinte), Mihaies, intr-un dialog "intelectual" cu Tismaneanu descria asa "cazul Basescu": "Ilustrata superlativ de cazul Basescu, in care orgoliile mitocanesti, interesele de gasca, proasta crestere, incompetenta si nerusinarea isi dau gratios mana, viata politica de la noi pare, tot mai mult, o afacere intre mafioti". Misto, nu? (Vezi textul "Mihaies: Basescu, un mafiot unsuros incompetent si cu o nesimitire de proportii tropicale", aici http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=420&Itemid=93).
Dar citind stirea din Adevarul ceva si mai groaznic m-a cutremurat. Din cei recompensati, Adevarul publica numai cateva nume: membrul GDS din RM, Vitalie Ciobanu (ce merit cultural are, altul decat ca scrie la 22?), Cioculescu, Prelipceanu, Cistelecan, Mircea Mihaies si... academicianul Ioan Maximilian, trecut in paranteza cu numele lui de scena Ion Ianosi (foto), in realitate Janosi.

Janosi, decorat! Pai Janosi a fost practic un criminal al culturii romane! Culmea, desi Tismaneanu il ridica in slavi in revista lor, 22, ("Ion Ianosi este un ganditor de anvergura, un exeget subtil si pasionat al traditiei hegeliano-marxiste, dar si al lui Nietzsche, Dostoievski si Thomas Mann..." - http://www.revista22.ro/html/index.php?nr=2003-05-19&art=456) iar Wikipedia - care pare cel mai ordinar instrument de falsificare a istoriei dupa tipicul comunist - asisderi ("gânditor de stânga", "teoretician luminat", etc - http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Iano%C5%9Fi), tocmai Mircea Mihaies este unul dintre cei care l-a prezentat pe satrapul culturii romane de la cenzura CC al PCR Ion Janosi, in parte din adevarata sa lumina. Ciudat, dar adevarat.

Cine i-a pus presedintelui lista sub nas, (facuta de Iorgulescu din cate scrie in Adevarul) ca sa o semneze ca primarul, e sigur o reptila din specia agentilor anti-Romania infiltrati la Cotroceni (SRI, l-ati avertizat pe presedinte pe cine tine la san?). Ce ziceti de faptul ca o sa cerem retragerea decoratiei care murdareste Statul Roman pe pieptul agentului URSS Ion Janosi, insarcinat de Komintern cu sovietizarea Romaniei si eliminarea romanilor din cultura?

Pana atunci, o sa prezint chiar descrierea comisarului sovietic facuta de colegul lui de lot, Mircea Mihaies:

Umbra "instructorului C. C."

(...)Ca să nu rămân la simple generalităţi, am să aduc în discuţie figura unui vajnic stâlp, încă în viaţă, al comunismului românesc. Se numeşte Ion Ianoşi. Deşi relativ necunoscut marelui public, trece drept un ,guru" al extremei stângi actuale: i se dedică volume omagiale, revanşarzii sistemului comunist se prosternează în faţa lui ca în faţa unui Mesia al materialismului-ştiinţific. Ce mai, un Marx pogorât pe Dâmboviţa! Curios să-i cunosc biografia, am dat, pe Internet, peste aceste fragmente: ,Profesor de filozofie şi estetică, teoretician, autor de monografii, traducător şi recunoscut specialist în filozofia şi literatura rusă, Ion Ianoşi a studiat filologia la Cluj-Napoca şi filozofia la Sankt-Petersburg - unde avea să-şi susţină de altfel şi doctoratul în filozofie. Este autor a numeroase lucrări de filozofie, estetică, istorie literară, monografie şi memorialistică, în care sobrietatea speculaţiei se împleteşte cu generozitatea tolerantă a interpretării. Studiind istoria ideilor şi mentalităţilor, eseurile lui Ianoşi pledează în general pentru nuanţare şi analiză, împotrivindu-se maniheismelor în gândire care au avut, pentru istoria secolului XX în special, consecinţe ideologice şi practice devastatoare."

Frumos, înălţător portret de intelectual umanist! Numai că fişa de dicţionar spune doar o parte a poveştii. Şi anume, aceea solară, a senectuţii ce pluteşte olimpian deasupra întâmplărilor şi faptelor. Dacă informaţiile ar fi fost complete, probabil că motivele de admiraţie ar fi pălit puţin. Am să aduc doar câteva retuşuri acestui profil, aşa cum rezultă din dicţionarele anilor '70, ignorate de fanii cyber-space-ului: dacă tot avem obsesia preciziei, să fim precişi! Dl Ianoşi n-a absolvit facultatea la Sankt-Petersburg, cum în mod oportunist se scrie în fişa de pe site-ul ,Wikipedia", ci la Leningrad. Ca nu cumva să ne sune clopoţeii suspiciunii în urechi, se trece sub tăcere numele universităţii: nu alta decât principala producătoare de ideologi sovietici, ,A. A. Jdanov". O universitate binecunoscută, fireşte, pentru ideile ,anti-maniheiste", de ,generozitate tolerantă" pe care le servea! Iar după întoarcere în ţară, cu doctorat cu tot, devine ,instructor al C.C." al partidului comunist. Şi nu vreme de o lună-două, nu pentru o campanie electorală, ci - ţineţi-vă bine! - timp de zece ani. Mai precis, între 1955 şi 1965. Asta, în ce priveşte biografia. Despre operă, cu alt prilej!

Nu e greu de ghicit de ce au dispărut aceste elemente din prezentarea d-lui Ianoşi. În viaţă fiind, el a putut opta pentru cea mai convenabilă variantă biografică. Acceptând în ditirambica prezentare existenţa acelor tâches honteuses, ar fi însemnat să-şi aplice singur stigmatul aplicat lui Eliade & comp.: de colaboraţionism cu un regim criminal. Dar nimic nu ne poate face să uităm că în perioada în care Ion Ianoşi făcea instrucţie în Comitetul Central al partidului s-a dezlănţuit una din cele mai cumplite vânători de intelectuali din istoria României. Nu era nevoie să fii legionar (Alexandru Paleologu n-a fost, Dinu Pillat n-a fost, N. Steinhardt n-a fost, n-au fost nici Victor Valeriu Martinescu, Vladimir Streinu, Vasile Voiculescu şi nici atâtea alte mii) pentru a înfunda beciurile puşcăriilor şi pentru a fi schingiuit de Securitate. Era suficient să nu placi ,instructorilor C.C." pentru a nu mai vedea lumina zilei cu zecile de ani. Sau te pomeneşti că tocmai exterminarea inamicilor ideologici înseamnă ,pledoarie" pentru ,nuanţă şi analiză", adică specialitatea ,filozofului" în cauză?

Pentru cine citeşte biografia cosmetizată a comuniştilor - mă refer, între altele, şi la penibila operă encomiastică ,Ion Ianoşi. O viaţă de cărturar" -, obsesia punerii între paranteze a episoadelor neconvenabile a atins neruşinarea. Ce-i drept, cu complicitatea unor adulatori ai ,maestrului", care nu suflă o vorbă despre anii petrecuţi de acesta ca membru activ - ,instructor al C.C."! - al regimului asasin al lui Gheorghiu-Dej. În schimb, despre ,instructorul C.C." Ion Ianoşi citim, sub pana unor ucenici şi doctoranzi, multe, minunate şi fragmentare lucruri: suntem invitaţi să admirăm ,profilul intelectual", ,figura distinsului profesor", ,preocupările estetice". ,Profilul" şi ,figura" sunt destul de clare pentru oricine are răbdarea să-i parcurgă lucrările indigeste, ce captează banalităţile aflate, în epocă, la îndemâna oricui.

Personal, aş fi interesat să văd în ce constau ,preocupările estetice" ale unui ,instructor al C. C.": intră, cumva, în sfera lor şi inegalabila artă a schingiurii din anii '50? Intră dinţii smulşi ai arestaţilor şi umilinţele cu adevărat ,artistice" despre care vorbeşte Alexandru Paleologu? Intră ,glorificarea violenţei" şi ,teatralizarea sângelui", în care şi naziştii, şi comuniştii, s-au dovedit mari meşteri? Intră ,zelul turbat în arta torturii"? Intră înlocuirea ,bestialităţii spontane" cu una ,programatică"? Intră ,cluburile de reeducare"? Intră ,liturgia punitivă", ,ierarhizarea ritualică" a suferinţei? Intră, mutilarea prin terfelire a sufletului, după o schingiuire trupească atroce"? Toate acestea sunt, desigur, probe ale înaltului umanism comunist.

Admiratorii săi fanatici - unii dintre ei ajunşi, în ultima vreme, ideologi ai unei stângi pe cât de primitive şi agresive, pe atât de hilare - vor susţine că Ion Ianoşi, inspiratorul lor, era un om de cabinet, o fiinţă blândă ca un înger, incapabilă să ucidă fie şi o muscă. Se prea poate. Problema priveşte apartenenţa politică a personajului: nu puteai fi ,instructor al C.C." în anii represiunii sângeroase fără să fii complice al acelor crime. Nu de alta, dar un ,instructor" instruieşte! Dac-ar fi fost incompetent, dac-ar fi dat alte sfaturi decât cele aşteptate de călăii comunişti, Ion Ianoşi n-ar fi rezistat atât de mult în vârful ierarhiei bolşevice din România. A trebuit ca N. Ceauşescu să-şi aducă propriii oameni pentru ca Ion Ianoşi să facă pasul spre ocupaţiile pur academice.

Comuniştii români au dezvoltat o impecabilă artă a ştergerii din biografie a amănuntelor neconvenabile. Cu toţii parcă s-au născut după 1990. N-o să găseşti nici un fel de trimitere la apartenenţa la un partid criminal - toţi au fost ,distinşi profesori şi intelectuali". Nici unul nu l-a proslăvit pe Stalin, nici unul n-a participat, din birourile capitonate, la exterminarea a clase întregi de cetăţeni nevinovaţi. Toţi au fost ,hegeliano-marxişti". Toţi au slujit umanismul de cea mai nobilă sorginte. E dreptul ucenicilor lui Ion Ianoşi de a ridica pe înalte culmi ale excelenţei mult prea insignifianta-i operă. E dreptul (şi perversiunea) lor de a pune pe fruntea oricui vorbeşte despre un proces al comunismului stigmatul legionarismului. Dar e şi dreptul meu de a-i dispreţui pentru refuzul de a-şi asuma moştenirea comunismului. Mediocri, plicticoşi, resentimentari, turbaţi că au pierdut fotoliile de orchestră, ei încearcă astăzi, culpabilizând la kilogram, să revină acolo unde, ca fii de suflet ai ,instructorului C.C.", erau sortiţi să ajungă: în fruntea frunţii treburilor ţării.

Ca intelectual de convingeri liberale, cred c-a sosit vremea să apăsăm pe pedala unui proces al comunismului. S-a încercat de curând la Strasbourg. Nu s-a reuşit, deocamdată, pentru că Marele Frate de la Răsărit ştie foarte bine să-şi protejeze odraslele. Am adus în discuţie un singur nume, cel al ,instructorului C.C." Ion Ianoşi. România arată cum arată în primul rând din cauza tuturor, a urii pe care au purtat-o semenilor ce nu acceptau dogmele marxisto-leninisto-staliniste. În lipsa acestei minime recunoaşteri a vinei, toate referirile lor la fascism sunt fariseice şi contraproductive: o perdea de fum în spatele căreia se ascunde propriul trecut înspăimântător. Ca antifascist impenitent, ştiu că atâta vreme cât vor plana asupra României umbrele diverşilor ,activişti ai C.C.", ne zbatem degeaba să ieşim din minciună şi mizerie.

Pentru ca Manolescu i-a cenzurat pe alocuri materialul, Mihaies are si alte doua articole dedicate bolsevicului proletcultist in Cotidianul:


Voi reveni

Alina Mungiu Plugaru s-a suparat pe Basescu. Ete fleosc!

(Evident, ar vrea ea sa arate asa, ca Alinuta Plugaru originala! Incerc doar sa fac articolul mai placut)
Zice ea/el (nu vreau sa discriminez nici unul dintre formele sexului ei):
"Basescu m-a dezamagit si pe mine in doua domenii. Primul priveste conceptia lui referitor la cum functioneaza politica si institutiile. Vad cu ingrijorare o anumita conceptie pre-moderna, care ar merge mai bine la un primar din Sicilia decat la un sef de stat in Noua Europa, de a investi atributii mai ales in familie si apropiati, atitudine care impiedica dezvoltarea unor institutii performante, fie administratie, fie partid, in jurul lui. Al doilea motiv este prestatia lui externa, unde adesea mi se pare cam ne-occidental si periculos de apropiat de filosofia cu totul paguboasa a politicii noastre externe de la Ceausescu incoace, o politica de afirmare a identitatii (sa stam la masa cu cei mari!), in fond nationalista, si nu de atingere a unor obiective, care devin prea adesea contradictorii intr-o strategie nu tocmai coerenta. Circula, e adevarat, zvonuri ca Basescu ar fi pe aproape de punctul in care liderii incep sa se creada providentiali si o binecuvantare de la Dumnezeu pentru poporul lor. "
Vai, vai, vai! Papesa societatii civile e frustrata ca nu o mai baga nimeni in seama si a inceput sa scheaune. Ptiu, drace!
(Integral aici - veti descoperi ca Alina Mungiu stie si cuvine noi "romanesti", de exemplu: "preemtiva" - http://stiri.rol.ro/content/view/124318/2/)

Dupa modelul Liiceanu si Cartianu isi face auto-portretul: Omul mic cu capu' mare (scuzati cacofonia)

Gregoar Ecrivan (caz real - asa s-a prezentat ziaristul polisportiv in fata unui francez)
de data asta a atins 870 de accesari. Mai are putin pana la accesarile lui Mihuleac: vreo 2600...

Tuesday, May 13, 2008

Memoria lui Colea Rautu insultata dupa moarte la TVR


A murit Colea Rautu. Stirea pe care am auzit-o, repetata din prostie in Jurnalele de seara si noapte la mai multe televiziuni, dar, ce este cel mai groaznic, inclusiv la Televiziunea "Nationala", zicea asa: "s-a născut la 18 noiembrie 1912, la Bălţi în Basarabia - CineMagia scrie "Balti, in Rusia" - , dintr-un tată polonez şi o mamă moldoveancă". Mama ce? Moldoveanca. Adica: tata de nationalitate polonez si mama de nationalitate "moldoveanca". Uite-aici: http://www.tvr.ro/articol.php?id=37347&c=47.
Textul mai contine o tampenie: ca "numele sau initial era Colea Rutkovschi". Aiurea! Era Nicolae, teveristilor! Ca avem cretini la TVR nu-i o noutate, dar ca Televiziunea Romana face propaganda stalinista in contextul de azi, al atacului la adresa romanilor din Basarabia practicat de comunistul Vladimir Voronin, este de-a dreptul revoltator si de sanctionat. Ca sa nu mai vorbim de impietatea la adresa memoriei lui Colea Rautu, care spunea despre mama sa - de la care a preluat numele autentic romanesc RAUTU - ca este din neam de razesi ai lui Stefan cel Mare! Ticalosia celor care au redactat, raspandit si repetat magaria asta vorbeste de la sine despre soarta tragica a romanilor care au trecut Prutul incoace: chinuiti ca sunt basarabeni in viata, nerespectati ca romani nici dupa moarte. Nu-i de mirare ca devin, saracii, duplicitari...
Iata o frumoasa evocare a lui Colea Rautu facuta actorului, la implinirea a 95 de ani, de Octavian Sava, in Cronica Romana:
Colea Rautu s-a nascut in ”Tara de pamant”, adica Basarabia, asa cum o numeste scriitorul Geo Bogza, intr-o faimoasa carte de reportaje cum numai el stia sa scrie. Cartea se chema ”Tara de piatra, de foc si de pamant”, respectiv cea de piatra fiind tinutul motilor, cea de foc reprezentand Dobrogea si cea de pamant – Basarabia, ele toate in Romania, rotunda ca o paine.
Catunul natal al lui Colea a fost Limbenii Noi, din judetul Balti. In jur, campurile intinse il chemau sa le strabata viforos, in goana calului, pe deselate, caci de unde bani pentru sea? Caii basarabeni sunt faimosi in lume, iar micul Colea ii iubea la nebunie. Aceasta il va ajuta mult mai tarziu, in cariera cinematografica.
Numele adevarat al actorului este Nicolae Rutkovschi, tatal sau fiind polonez. In schimb, mama, nascuta Rautu, era din neam de razesi ai lui Stefan cel Mare. Numele ei l-a adoptat si Colea. Tatal era “caretas” vestit. Din mainile lui ieseau trasuri si landouri frumoase. O trasura facuta de el, unui general din Balti, a luat medalia de aur la expozitia internationala din 1925, desfasurata in Parcul Carol.
Alaturi de cai, pasiunea fiului de caretas a fost cinematograful. Fugea la Balti, intra in sala de cinema dimineata si iesea tarziu, dupa apusul soarelui, chiar daca vedea de cateva ori acelasi film. Elev la liceul militar, “Regele Ferdinand”, din Chisinau, orfanul Rutkovschi (tatal ii murise de cancer la 48 de ani), in zilele de permisie, fugea tot la cinematograf. Dar pe atunci nu se gandea sa devina vedeta, ci fotbalist. Ajuns insa la Bucuresti, vede un anunt prin care Teatrul de Opereta cauta coristi. Si cum avea voce frumoasa si cunostinte muzicale din scoala, s-a prezentat la concurs. S-a gandit intai sa cante o melodie romaneasca, dar avea un pronuntat accent basarabean si isi inchipuia ca-l vor respinge din cauza dictiunii. A ales atunci celebra romanta: “Ocii ciornaie”. Comisia a ramas cu gura cascata. Demult nu mai ascultase asemenea glas. Si a fost angajat imediat. Ba odata, Ion Dacian, marea vedeta a teatrului, fiind ragusit, la propunerea doamnei Vladoianu, devenita mai tarziu, doamna Dacian, lui Rautu i-a revenit sarcina sa-l dubleze pe tenor. Colea canta din culise, iar Dacian a facut ceea ce se cheama astazi play-back. Puiu Maximilian, cunoscut revuist, tatal lui Mihai Maximilian, si acesta excelent autor de reviste (sotul Stelei Popescu), il prezinta pe Colea lui Tanase si acesta il angajeaza in echipa de “boys”, tineri prezentabili, in stare sa cante, sa danseze si chiar sa spuna cateva replici. Intre acestia mai figurau Geo Barton si Radu Zaharescu. Spectacolele lui Tanase, repetitiile constiincioase constituiau o adevarata scoala de actori completi. Geo Barton avea sa devina curand un actor de drama, iar Zaharescu va forma impreuna cu Horia Serbanescu un duo de neuitat. Colea Rautu se va lansa ca solist vocal.
Eram adolescent cand de la Radio am invatat o melodie cantata de Colea: “Du-ma vantule departe / Caci tu-mi esti prieten drag / Azi nimic nu ne desparte / Eu pribeag si tu pribeag /. Daca-mi amintesc bine, era momentul cedarii Basarabiei. Cand i s-a recitit textul interviului, Colea a inceput sa fredoneze vechea melodie, stia perfect toate cuvintele si avea lacrimi in ochi.
Dar cate cantece n-a lansat Colea Rautu?! Majoritatea erau melodii compuse de Nicolae Kirculescu, cu texte de Puiu Maximilian. Cine din genaratia mea nu a fredonat: “Hai cosar, cosar”, “Anticarul” sau “Mica maimutica”?
Tot lui Puiu Maximilian i-a apartinut textul unei vesele melodii cu un refren care suna astfel: “Coli, colea, colo, oho”. Cantecul a fost lansat de Rautu. In mod paradoxal, prenumele “Colea” nu vine, cum ar fi firesc, de la Nicolae, ci de la acest cantecel, adoptat cu entuziasm de catre bucuresteni, mai ales cand el a fost interpretat si de primul trio din Romania, trio “Carabus”, format din Radu Zaharescu, Grisa Tascarov si Colea. Pe Grisa il adusese Rautu tot din Basarabia. Trioul a intreprins turnee cu trupa lui Tanase, in Grecia, in Turcia, Egipt si Palestina. Dar pribeag ca insusi vantul, Colea nu a ramas decat 5 sau 6 ani la teatrul ”Carabus”, trecand in alte si alte trupe particulare.
Iata-l in mica sala de la subsolul Ateneului, unde Puia Ionescu isi injghebase o trupa in care ii gasim pe Maria Tanase, pe Aurel Munteanu si pe Colea al nostru. Jucau o comedie vieneza se intitulata ”Sfinxul din Hollywood”. Gurile rele spuneau ca Puia primise in dar sala de la ministrul “scoalelor”, doctorul Constantin Angelescu. Regia o semna Nicu Kiritescu (fratele autorului ”Gaitelor”). Sef de orchestra era celebrul baterist, Sergiu Malagamba si spectacolul s-a jucat cu casa inchisa o stagiune intreaga, desi ministrul doctor nu-i daduse bani Puiei si pentru afise. Dar cele trei nume de interpreti atrageau publicul si fara sa fie nevoie de afisaj.
Slagarele lansate de Colea se mai canta si azi prin restaurante: “Luna, luna, minte-ma!” sau “Ploua in seara aceea, doamna”. Dar Rautu nu se vrea numai cantaret. Se simte atras puternic de profesiunea de actor si face parte din prima echipa care pune bazele teatrului din Pitesti.
Nu trece multa vreme si marele actor Ion Manolescu este numit director adjunct al Teatrului CFR – Giulesti. Pentru intarirea trupei el il cheama pe pe Colea de la Pitesti si ii incredinteaza tanarului regizor, Horea Popescu misiunea de a monta capodopera lui G.M. Zamfirescu, “Domnisoara Nastasia”. Colea Rautu este distribuit in Ion Sorcova. Avea pe atunci 46 de ani. Principiile realiste ale lui Stanislavski erau la mare moda si unele se mai poarta si acum. Personajul Sorcova era curelar. Rautu gaseste unul prin Obor. Il urmareste cu atentie cum lucreaza. Cumpara chiar cateva unelte ale acestuia. Ba ii ia si scaunul, numit cal, pe care il va introduce in decor. Premiera e un succes rasunator. Distributia a fost la mare inaltime: Marga Anghelescu – Nastasia; Colea Rautu (Ion Sorcova); Nicolae Sireteanu (Vulpasin, crminalul indragostit de Nastasia) Mircea Cruceanu (Luca).
Indiferent de cate roluri mai avea sa joace, frumoase, importante, rolul vietii lui Colea Rautu ramane Ion Sorcova. Mihai Petrovici spune ca vazandu-l, aveai impresia ca actorul Rautu a ramas in cabina, iar pe scena a intrat altcineva si acest altcineva era curelarul Ion Sorcova. Intr-un autograf pe care sotia lui G.M. Zamfirescu i l-a daruit lui Colea, ea scrie ca el este cel mai mare si mai autentic interpret al lui Ion Sorcova, dintre toti pe care i-a vazut.
Curand, la Teatrul Giulesti incepe sa se afirme o noua vedeta: Stefan Mihailescu-Braila. Impreuna cu Rautu, cei doi vor forma un cuplu extraordinar in piesa lui Bertold Brecht – “Puntila si sluga sa Matti”. De asta data li se cere o renuntare partiala la stilul de interpretare de pana atunci si li se impune o adaptare la ”efectul de distantare”, specific teatrului brechtian, adaptare pe care cei doi o izbutesc minunat, sub bagheta regizorala a lui Lucian Giurchescu.
O alta biruinta a lui Colea Rautu avea s-o constituie complexul rol al lui Nikita din drama lui Tolstoi – “Puterea intunericului”. Actorul il mentioneaza pe colegul sau N.N. Matei, alaturi de care a putut intra mai bine in pielea personajului. Spectacolul a avut un asemenea succes, incat pentru a putea cuprinde mai bine numarul celor dornici de a-l vedea, cateva reprezentatii s-au dat si la Sala Palatului.
La toate aceste izbanzi, o mare contributie a avut-o excelentul si indelungatul manageriat al directoarei teatrului, doamna Elena Deleanu, care intr-adevar a stiut sa conduca institutia “cu o mana de fier imbracata intr-o manusa de catifea”, atragandu-si respectul dar si dragostea actorilor.
Odata cu anul 1954, incepe si glorioasa cariera cinematografica a lui Colea Rautu. Unul din veteranii filmului romanesc, Paul Calinescu, il alege pentru rolul lui Ilie Barbu din filmul “Desfasurarea”, o ecranizare dupa nuvela lui Marin Preda. Criticul Tudor Caranfil scrie: “Autenticitatea austera a lui Rautu, cu privirea cand taioasa, cand vicleana, are o economie de mijloace si o forta expresiva pe care numai un rol mare i-o poate oferi”. O secventa antologica ramane aceea in care Ilie Barbu imbraca prima pereche de bocanci din viata lui.
Doi ani mai tarziu, in 1956, Victor Iliu il distribuie in rolul lui Pintea, jandarmul care-l urmarea pe Lica Samadau, din filmul devenit clasic: “La Moara cu noroc”, o ecranizare dupa Ion Slavici. In afara maiestriei regizorului se afirma si un quartet de mari interpreti: Geo Barton in rolul talharului Samadau; Constantin Codrescu in rolul lui Ghita, carciumarul dornic sa se imbogateasca, indiferent de pret; Ioana Bulca jucand-o pe frumoasa sotie a lui Ghita si Colea Rautu – jandarmul. Aproape ca nu a fost regizor important din cinematografia nationala care sa nu-l fi folosit pe Colea. Chipul sau usor exotic i-a permis sa fie si turc si cazac si tatar si indian, iar Mircea Dragan i-a atribuit rolul hotului ucrainean, care fura calul lui Voda Stefan, in filmul ”Fratii Jderi”, ecranizare dupa vastul roman al lui Mihail Sadoveanu.
Tacerile lui graitoare de intelepciune, expresia cand blajina, cand voluntara, i-a indemnat pe unii cineasti sa-i incredinteze interpretarea unor activisti de partid si numai cu talentul sau cu totul deosebit Colea a izbutit sa-i faca credibili, desi in sufletul lui de basarabean stia bine de ce sunt in stare comunismul si puterea sovietica.
Daca ar fi sa insiram toate filmele in care a interpretat roluri diferite intre ele, izbutind de fiecare data sa dea o noua personalitate personajului ce-l avea de jucat, nu ne-ar ajunge pagina acestui ziar. Avea 90 de ani, cand Dinu Sararu il angajeaza la National, pentru a fi cel mai autentic tatar din cati au fost distribuiti vreodata in “Azilul de noapte”, mult jucata piesa a lui Maxim Gorki .Vorbind despre talent, Rautu incearca sa-l defineasca: “Este acea necunoscuta care-l deosebeste pe artist de meserias”.
Regizorul Mircea Muresan, care l-a folosit pe Colea si in “Rascoala”, film premiat la Cannes, si in serialul “Toate panzele sus”, scrie: “Colea Rautu este un actor pe care Dumnezeu, la impartirea darurilor lumii, nu l-a uitat si ii multumim ca ni l-a daruit noua Romanilor”.
Inchei portretul pe care m-am straduit sa i-l inchin la aniversarea de 95 de ani de rodnica viata cu un citat din poetul Nichita Stanescu, citat descoperit in frumoasa carte “Amintirea ca un parfum” a Silviei Kerim: “De amar de vreme ma gandeam sa astern un cuvant de drag si de profund respect, de pretuire si de invinetire a stelelor, despre marele nostru artist interpret Colea Rautu, despre domnia sa, cel cere uneori ne zice pe toti cu atata tandrete si discretie, incat chiar noua insine ni se pare ca suntem(...) Actor de geniu, cum toti o recunoastem, trebuie cineva sa spuna si scris, iar nu numai marturisit pe la colturi!” Ce-as mai putea adauga? Dorinta de a va avea printre noi inca multi ani inainte! Doamne ajuta!
Dumnezeu sa-l odhneasca in pace!

Licheaua de Liiceanu se autodenunta: am fost un turnator la Securitate

Bun titlul din Cotidianul... Adica, starea lichelei de Gabriel Liiceanu la 18 ani de la Apel! Ha. ha, ha!
Dupa cum poate stiti, am un proces cu tovaraselul Liiceanu. "Ganditorul" m-a dat in judecata si mi-a cerut 1 miliard despagubiri - in spiritul sprijinirii libertatii cuvantului - pentru ca, intr-un editorial, exprimandu-mi propria opinie, conform Constututiei Romaniei si Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, am scris ca a fost un profitor al tuturor regimurilor si un rasfatat al Securitatii. Dupa parerea mea, cineva, oricine ar fi el, care primea pe vremea regimului comunist o bursa in RFG si apoi se intorcea in Romania comunista si apoi continua sa faca turul Europei Occidentale, si iar se intorcea si iar pleca, frecand menta pe la Institutul de Filosofie si, dupa ce l-a tras un alt turnator dupa el, la Institutul de Istoria Artei, si care, dupa 1989, primeste pe mana, de la Ion Iliescu-KGB Editura si tipografia Partidului Comunist Roman, este mai mult decat un profitor si mai mult decat un rasfatat al Securitatii.
In procesul contra libertatii presei intentat de "filosof", care pe o scara valorilor publicistice mondiale nu face nici cat un scuipat de-al lui Larry Flint, l-a reprezentat puscariabilul Valeriu Stoica, fost procuror militar in vremea regimului comunist, la Timisoara, fost ministru corupt al Justitiei dupa 1989, banuit de musamalizare a traficului de copii vii pentru organe - conform presei, nu? - fost complotist cu Adrian Nastase si Mihnea Berindei impotriva CDR si, in curand, fost avocat.
Guess what: cu ajutorul unei judecatoarea corupte - vorba lui Basescu - am pierdut in prima instanta. Sa va mai spun ceva? Aceasta judecatoarea, expresie a "Justitiei romane" mi-a interzis dreptul la aparare; nu mi-a dat voie sa prezint dovezile: nici macar o proba, nici macar un martor. A zis ca "n-are nevoie". Sa vedem cand o sa ajunga in ancheta CSM daca o sa aiba ea nevoie de ceva... Cazul a fost trimis spre consultare prietenilor din Europa si Statele Unite. Mi s-a spus ca, numai din ce exista pana acum, dupa Curtea de Apel si eventual, CEDO, procesul "Liicheanu contra presei libere" o sa ajunga in cazuistica internationala a atacurilor la adresa libertatii de expresie intr-o tara post-comunista.
Cam atat despre Liichea. Mai multe, la Apel. Ha, ha, ha!

Cutremurator! Marti, 13, la ora 17, Liicheanu s-a hotarat sa-si faca public autoportretul

"Gabriel Liiceanu: “Din nou despre lichele”
12 Mai 2008
111 comentarii

Marţi, la ora 17.00, cotidianul.ro publică un text cutremurător al lui Gabriel Liiceanu despre lichelele de astăzi". - zice haita.ro ca reclama pentru epigonul sef al batranului legionar Noica. Sa mori de ras nu alta. Impostorul numarul 1 al fenomenologiei prin aschiere mai produce o bomba cu rahat. Nu se mai satura odata!
In imagine: ideologul sef al Conjuratiei 322, madam Zoae Petre, cantand la acelasi microfon cu Hegel Marcellino zis si Marx Siegfried

Incredibil dar adevarat: dupa aproape un an, Parchetul aproape a finalizat o ancheta din vremea Referendumului anti-Basescu

Pe cand oligarhii si slugile lor vroiau sa-l dea jos pe Basescu, unii trancaneau si semnau listute de sustinere, cum au facut si pentru Iliescu (vezi APELUL GDS PENTRU SALVAREA LUI GABRIEL LIICEANU SI A LUI ION ILIESCU - omul "democratiei si libertatii" - http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=491&Itemid=99), altii munceau. Cum distinsul istoric al Grupului pentru Dialog Social, repetent la diplomatiei si chiar si istorie nationala, Adrian Cioroianu, ii punea bete-n roate presedintelui pentru a nu primi sprijinul romanilor din afara granitetelor, Civic Media, in care activam atunci, a intreprins, printre multe altele, si un demers de aducere la realitatea si legalitate a angajatilor MAE. Concret, cum seful MAE de atunci, Cioroianu, prin purtatorul de cuvant mostenit de la Ungureanu, Corina Vintan, anuntase ca "nu mai este timp" pentru organizarea de sectii pentru Referendum, Civic Media i-a pus in vedere ministrului ca este in ilegalitate prin astfel de intentii si a atentionat si Parchetul (vezi http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=375&Itemid=96). Evident, de frica, MAE a intrat apoi in legalitate si a infiintat sectiile de votare iar Basescu a fost sprijinit de peste 90% din romanii de pretutindeni, ceea ce noi si preconizam (de unde si opozitia lui Cioroianu).

Ei bine, astazi m-a sunat Corina, care intre timp s-a angajat la German Marshal Fund, sa-mi spuna, putin revoltata, ca a fost chemata la Politie pentru a da o declaratie privind situatia de la Referendum. Deci, e bine: sa dormim linistiti, Parchetul lucreaza pentru noi...


Bine ca a iesit Basescu!


Intre timp, in slujba "finantatorului" 322, Dinu Patriciu, au trecut multe din trompetele intelectuale ale GDS: de la Andrei Plesu la alte personaje "sus-puse", inclusiv din interiorul Administratiei Prezidentiale(!). "Surprize-surprize", in curand.

Cartianu la pamant. Halpert l-ar putea lasa pe drumuri chiar azi...

Grigoras Cartianu a ajuns cu audienta la pamant la nici doua saptamani de cand a schimbat barcile. Dupa 16 ore de la postare, editorialului sau a ajuns la impresionantul numar de accesari de 473. Cum Halpert l-a data afara pe scriitorul Catalin Mihuleac pentru ca audienta lui atingea doar intre 2000 si 3500 de accesari (vezi mai jos), Cartianu e clar pe duca. N-are nimic: il primeste echipa fantastica de intelocultisti de la Cotidianul imediat. Acolo nu conteaza audienta: se citesc doar intre ei...

Monday, May 12, 2008

Halpert: Cartianu si Boiangiu sunt cu audienta la pamant. Nu-i dai afara?

“Am preferat ca, în locul unor comentatori fără nici o audienţă, să publicăm zilnic comentariul unui jurnalist străin. Aşadar, decizia nu are nici o legătură cu opţiunile politice, ci doar cu desfiinţarea rubricii în care aceştia publicau până acum." - Halpert de la Adevarul despre concedierea lui Mihuleac.
Dupa cum am aratat mai jos (http://victor-roncea.blogspot.com/2008/05/concedieri-suspecte-la-adevrul-mihuleac.html), asa si-a justificat Adrian Halpert punerea pe liber a mai multor comentatori, printre care se numara si tanarul scriitor iesean Catalin Mihuleac. Acesta publicase recent un editorial, "C.T. Popescu, otrăvitorul de vipere" (http://www.adevarul.ro/articole/c-t-popescu-otravitorul-de-vipere/349025), care are vreo 3500 afisari. Comentariul ales astazi de Halpert, din Le Monde, intitulat "Stiloul lui Putin", are vreo... 500. Dar nici celebrele vedete trecute de sub masa lui Basescu in caruta cu tonomate pe ruble a oligarhului Patriciu, condusa de piticul lui de gradina, Andrei Plesu, nu stau prea bine. Priviti mai jos, cateva mostre din realizarile celor doi, comparativ cu Mihuleac. Dupa care delectati-va cu un text antologic, scris de Mihuleac si publicat pe ziuaiasi.ro: "Vibratoarele doamnei Ana Blandiana".

Cartianu - 891 afisari / 10.05.2008


Cartianu - 991 afisari / 8.05.2008

Boiangiu - 1001 de afisari / 10.05.2008



Boiangiu - 178 de afisari (!) / 7.05.2008




***

Garsoniera memoriala
Vibratoarele doamnei Ana Blandiana
Pe cand eram un june ziarist, am comis crima de lezmaiestate. Gasind in presa comunista o poezie semnata de Ana Blandiana, poezie intitulata "Vibratoare pe Arges", mi-am permis sa citez cateva fragmente, intr-un ziar din vara anului 1992:
"Ca niste sentimente zguduitoare
Vibratoarele intra-n beton
Impodobind cu emotia vibratiilor
Trupul lor mare si monoton
Vibrati pentru munti, pentru frumusetea femeii
Pentru santierele din Onesti si de la Galati,
Pentru Cosmos si pentru tunelul de aductiune,
Vibrati, baieti, vibrati!"
Mi-am ingaduit sa comentez ca doamna Blandiana, in fierbinteala ei, vedea la tot pasul vibratoare, ceea ce era putin nepotrivit, caci in perioada comunista nici pe piata neagra nu gaseai asa marfa capitalista.
Se vedea insa ca poeta era o vizionara si poate ca renumita ei disidenta a avut ca punct de pornire un vibrator aparut in vis. Un vibrator colorat in rosu, galben si albastru, culori nationale, cum ne amintim.
Am ajuns la stalpul infamiei, din cauza crimei mele de lezmaiestate. Cum cutez a ma lua de un simbol al democratiei romanesti, cu atata mai mult de un simbol care poarta fusta?A trebuit sa treaca timp cu lopata, pentru a ma reabilita, desi nu intru totul. Chiar dupa ani buni, se spune despre mine ca as fi baiat bunicel, dar ce pacat ca am comis-o cu Ana Blandiana... Invariabil, cand se atinge subiectul, las privirea in jos.
Cel care m-a ajutat sa scap, intr-un sfarsit, de apasarea culpei mele este Al. O. Teodoreanu, dezmierdat de contemporaneitate si posteritate cu diminutivul Pastorel. Da, celebrul scriitor.
Si sub ochii lui Pastorel au ajuns niste versuri interpretabile, semnate de o alta poeta vestita, Veronica Porumbacu:
"O, Europa, te simt in mine,
Te simt adanc in mine!"
Prilej pentru Pastorel sa comenteze:
"Mult stimata Veronica,
Eu credeam c-o ai mai mica!
Dar marturisirea-ti clara,
Din «Gazeta literara»,
Dovedeste elocvent
Ca in chestia matale,
De-adancimi fenomenale,
Intra-ntregul continent."
Daca am gresit, luandu-ma de vibratoarele Anei Blandiana, macar am satisfactia ca am calcat pe urmele lui Pastorel Teodoreanu. Iar daca am fost cumva grosolan, ma consolez cu ideea ca maestrul m-a depasit si in aceasta privinta.
Catalin MIHULEAC

UZP si-a ales conducerea

UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA
Casa Presei libere , corp C, etaj 1 , # 128 , sector 1 , Bucureşti
Tel/fax.317 92 25 , www.uzp.org.ro, e-mail: unzir2004@yahoo.fr

COMUNICAT

În zilele de 10 şi 11 mai a.c. a avut loc la Iaşi Conferinţa Naţională de alegeri a UNIUNII ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA la care au participat 86 de delegaţi din 39 de filiale, cluburi şi alte structuri de presă asociate .
După rapoartele preşedintelui, al cenzorului şef şi informările conducătorilor de filiale din teritoriu, au urmat dezbateri privind starea presei, urmările concentrării de tip trust în instituţiile particulare din domeniu, principiile deontologice folosite în editare şi coordonare, s-au făcut propuneri de aducere în normele europene ale unor articole din statutul UZP.
În partea a doua a Conferinţei s-au validat membrii Consiliului Naţional al UZP propuşi de către filiale şi s-au ales Comitetul Director şi Biroul Permanent .

Aceştia sunt :

BIROUL PERMANENT ( Executiv)

1 . Prof. dr. Mihai Miron , Bucureşti , preşedinte
2 . Lucian Cornescu , preşedinte executiv
3 . Adi Cristi (Rosentzveig) , Iaşi , prim-vicepreşedinte
4 . Adriana Frateanu , Bucureşti , secretar general
5 . Dumitru Secrieru , Bucureşti , trezorier
6 . Ilie Călian , Cluj Napoca , vicepreşedinte executiv pentru Transilvania centru
7 . Gheorghe Pârja , Baia Mare , vicepreşedinte executiv pentru Transilvania
nord şi Maramureş
8 . Mitică Panaitescu, Bucureşti , vicepreşedinte executiv pentru Muntenia
nord şi Dobrogea
9 . Doru Dinu Glăvan , vicepreşedinte executiv pantru Banat
10. Radu Macovei , Galaţi , vicepreşedinte executiv pentru Moldova sud
11. Gheorghe Frangulea , Călăraşi , vicepreşedinte executiv pentru Muntenia sud
12. Cornel Groza , Târgu Mureş, vicepreşedinte executiv pentru Transilvania sud
13. Conf.dr.Gabriela Rusu Păsărin , Craiova , vicepreşedinte executiv pt. Oltenia
14. Bogdan Gamaleţ , Bucureşti , vicepreşedinte şi purtător de cuvânt
15. Constantin Oprişiu , Bucureşti , şef departament relaţii internaţionale
16. Graziela Bârlă , şef departament juridic
17. Dan Lupescu , Craiova , şef departament editori
Membrii Biroulul permanent au alături în COMITETUL DIRECTOR pe

18. Prof.dr.George Coandă ,Târgovişte , şef departamente învăţământ jurnalistic şi
presă de turism
19. Ioan Bogdan Stanciu , Bucureşti , şef departament Itşi jurnalism on-line
20. Mircea Şoncuteanu , Bucureşti , şef departament agenţii de presă
21. Valentin Uban , Bucureşti , şef Clubul ziariştilor din MIRA
22. Benone Neagoe , Bucureşti , şef Clubul ziariştilor militari
23. Conf.drd.Sabina Larisa Pop , Bucureşti , şef depertament presă tv
24. Alexandru Mironov,Bucureşti , şef departament presă de ştiinţă
25. Prof.dr.Marin Dumitru , Vaslui , preşedinte filială Vaslui
26. Mihai Golescu ,Piteşti , preşedinte filială Argeş
27. Vasile Arhire ,Iaşi

Propaganda agitatorilor homosexuali a fost stopata de basarabenii revoltati. Primarul Chisinaului le-a interzis oricum marsul

Etapa finala a "festivalului minoritatilor sexuale" - intitulat ca la ICR "Curcubeu peste Nistru" - un mars al acestora in piata centrala a orasului - a fost zadarnicita duminica, la Chisinau. Circa 50 de participanti ai manifestatiei au fost blocati de multimea de cetateni revoltati, informeaza RIA Novosti si Utro. Atunci cand seful uneia dintre asociatiile care s-au ocupat de organizarea manifestatiei - Centrul de informatii "GenderDok-M" - Alexei Marcikov, a incercat sa coboare din autobuz cu o ghirlanda de flori si baloane in culorile Uniunii Europene, el a fost practic impins inapoi.

Dupa aceasta, mai multi tineri au scos din autobuz putinele materiale de propaganda si le-au rupt. Reprezentantii minoritatilor sexuale din Republica Moldova urmau sa iasa pentru prima data in Piata Marii Adunari Nationale, pentru a cere adoptarea unei legi privind nediscriminarea. Marsul se dorea etapa finala a festivalului minoritatilor sexuale, care s-a desfasurat sub lozinca "Toti sunt diferiti - toti sunt egali". La "festivalul" de la Chisinau au luat parte reprezentanti ai minoritatilor sexuale din Suedia, Canada, Rusia, Romania, Belgia, Israel, Georgia si Belarus. Manifestatia a fost finantata de Comitetul Helsinki, de Agentia suedeza pentru dezvoltare internationala si de alte organizatii europene. (M.N. ZIUAonline)

In acelasi timp, www.presa.md informeaza ca într-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, Sergiu Filat, instructor superior la Clubul de Taekwondoo „JDI", a spus ca, în primul rînd, „GenderDoc-M" discrimineaza statutul familiei. „În Constitutia Moldovei este scris clar ca familia este constituita dintr-o femeie si un barbat. Este foarte urît faptul ca aceasta organizatie promoveaza casatoriile dintre doi barbati sau doua femei. Minoritatile sexuale discrimineaza si valorile fundamentale ale crestinismului.

„Moldova este o tara unde populatia este crestina si nu accepta homosexualitatea, mai ales ca Sfînta Scriptura condamna clar acest viciu", a afirmat Filat. El a spus ca este bine ca Primaria Capitalei nu permite comunitatii minoritatilor sexuale sa faca manifestatii publice în centrul capitalei; ca homosexualii si lesbienele îi discrimineaza astfel pe heterosexualii, „care nu au necesitatea de a umbla pe strazi si de a demonstra de ce orientare sînt"; ca ceea ce fac homosexualii si lesbienele „este o sfidare a drepturilor omului". Sergiu Filat a îndemnat minoritatile sexuale sa respecte societatea si sa nu promoveze interesele lor în rîndul locuitorilor Moldovei.

Cand cadrele tradatoare din SIE isi dau mana pentru bani murdari cu dusmanii Romaniei. Cazul Ghibernea-Paszkany

Cum îşi împart spionii Capitala

Andreea Pocotilă
Mihai Munteanu
Luni, 12 Mai 2008
„Harta imobiliară“ a Bucureştiului e divizată între două mari grupări de afaceri, ai căror membri provin din serviciile secrete. Au ieşit din negura Războiului Rece după ce, în numele unei ideologii criminale, au spionat NATO şi ţările din lumea liberă. Apoi au călcat pe morţii Revoluţiei şi, din comunişti, au devenit capitalişti rapace, privatizând reţele de spionaj în filiere de afaceri. Acum, domină economia naţională, aşteptând din umbră miliardele de euro din fondurile europene. Azi, „Evenimentul zilei“ prezintă al cincilea episod din serialul „Cupola“.

Două mari grupări de afaceri îşi împart piaţa imobiliară din Bucureşti. Oamenii lor cheie provin din fosta Securitate şi din nomenclatura comunistă.

Doina Nadia Popoviciu. Căpitan (r) contraspionaj. E fiica fostului prim-vicepremier ceauşist Ion Dincă „Te-leagă“ şi soţia magnatului imobiliar Gabriel „Puiu“ Popoviciu. A activat în Direcţia a III-a (UM 0625) din fosta Securitate, pe contraspionaj. Specializată în dialecte arabe.

Liliana Badea. Căpitan (r) contraspionaj. A fost soţia lui Nicolae Badea, preşedintele clubului Dinamo. E fata cea mare a lui Ion Dincă „Te-leagă“. A predat la Şcoala de ofiţeri de Securitate Băneasa. Specializată în dialecte arabe.

Dan Marcel Ghibernea. Surse din SIE susţin că e spion activ, dar el neagă. Disidentul Mircea Răceanu l-a semnalat drept ofiţer CIE, deconspirat, al regimului ceauşist. Tatăl său a activat în DIE.

OMUL LUI PASZKANY

Medicul Securităţii clujene Iuliu Mureşan, preşedintele CFR Cluj, a fost secretarul Asociaţiei Studenţilor Comunişti şi doctorul Securităţii Cluj timp de cinci ani, până în decembrie ’89. Mureşan a ieşit în rezervă în 1999, cu gradul de colonel. Imediat, Arpad Paszkany l-a cooptat într-una dintre firmele sale imobiliare. (Mihai Şoica)

GRUPAREA „TRIGRANIT“

Diplomatul Ghibernea de la Londra

Budapesta, 1997. Se înfiinţează TriGranit Development Corporation, o multinaţională care investeşte miliarde de euro în proiecte imobiliare din centrul şi din estul Europei. Acţionar majoritar e Sandor Demian, cel mai bogat om din Ungaria (cu o avere de peste 1,03 miliarde de euro).

Continuarea anchetei coordonate de Mihai Munteanu la


Cititi de Mihai Munteanu si

"Poetul-portofel" isi da arama pe fata. Dinescu e anti-Basescu si pro-Iliescu si autonomia teritoriala a maghiarilor. Normal

Dupa ce a anuntat ca sustine autonomia teritoriala a maghiarilor si pe "Lotzi" Borbely la primaria Targu Mures, poetul-portofel il ataca pe Basescu si il preamareste pe Iliescu. AZI il baga in trioul "comici vestiti ai alegerilor".

"Un presedinte nu are dreptul sa se amestece in campania electorala. Ar trebui sa vina la mine, ii dau o undita sa dea la caras in spatele casei" - Mircea Dinescovici

Ion Iliescu conduce Romania si inchis in debara. Afirmatia apartine doctorului Sorin Oprescu si a fost facuta, ce-i drept, cu mult timp in urma, cind acesta era membru PSD si un apropiat al fostului presedinte. Chiar daca vremurile s-au mai schimbat, trebuie sa recunoastem ca rationamentul lui Oprescu este de actualitate. “Batrinul edec”, cum l-a numit Traian Basescu sau “bunicuta”, cum il alinta pesedistii, are inca un mare potential electoral.
Dovada afirmatiilor de mai sus a venit la finalul saptaminii trecute, cind Iliescu a efectuat o vizita in Oltenia. Martor la periplul electoral al fostului sef al statului, poetul Mircea Dinescu a relatat, intr-o emisiune televizata, “succesul demential la popor” pe care l-a avut Ion Iliescu. Surprinzator, prin prezenta lui in zona, senatorul PSD a reusit sa umbreasca viziat presedintelui Traian Basescu. “Am fost foarte curios sa vad care este efectul la popor (n.r al lui Traian Basescu). Si am avut senzatia unui tablou de Brueghel cel Batrin, pentru ca erau unii care dansau hora, altii se dadeau in comedie, dar vreau sa spun ca nu s-a oprit comedia, nu s-a oprit hora, n-a mai fost efectul electrizant pe care il facea Basescu pe vremuri. Si cred ca a si simtit pentru ca pe urma l-am vazut cu o tristete. Am sentimentul ca batrinul Ion Iliescu redesteapta o nostalgie pentru vremurile cind nu era isterie politica”, a povestit Dinescu. Ieri, poetul a revenit cu noi detalii, ceva mai picante despre vizita lui Iliescu in Oltenia. “Acum vreo doua zile, a fost Ion Iliescu, la mine, la Cetate, si i-am dat din vinul meu. Dupa care mi-a dat un telefon si m-a intrebat ce fel de vin fac, ca, dupa ce a baut citeva pahare, s-a simtit mai frumos si mai destept”, a mai relatat Mircea Dinescu, precizind ca fostul sef al statului “s-a inteleptit”, chiar daca a ramas cu niste “chestii utopice”. (Ana Maria Ludatser)
NB: Iliescu e fostul sef al lui Dinescu de la FSN, CFSN si CPUN si coleg de pensie cu soacra lui Dinescu, Ludmila Loghinovskaia, agenta KGB. Socrul lui Dinescu poarta numele de Albert Kovacs si este un adulator al Rusiei lui Putin (vezi http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-12-08&id=230449) si totodata un nostalgic al URSS si al "Ungariei Mari".

Sunday, May 11, 2008

Renasterea dreptei autentice

Editorial ZIUA-- "Irezistibila extindere a dreptei in Europa" este titlul unui material publicat saptamana trecuta de le Figaro, in care analista de politica externa Arielle Thedrel observa, pornind de la victoria lui Boris Johnson la primaria Londrei, ca se simte o miscare generala catre dreapta a electoratului european. Din Marea Britanie In Italia, Germania, Olanda, Tarile Scandinave si pana in Europa Centrala si de Est, fiind mentionate "partide conservatoare sau liberale", alese si la Bucuresti. Chiar asa sa fie, in ce ne priveste? La Bucuresti, e drept, avem un partid cu titlu de "National Liberal" la putere. Dar numai stransa alianta a acestuia cu o grupare para- politica ca UDMR, care militeaza deschis pentru autonomie teritoriala si impotriva statului national roman, unitar si indivizibil - articolul 1 din Constitutia Romaniei - il transforma in "Partidul Anti-National Liberal". Daca ar fi sa ne gandim si la impostura practicata de "Partidul Conservator" - de al carui nume si istorie se leaga indisolubil insusi Mihai Eminescu - trebuie sa ne luam cu mainile de cap. Ce dreapta are astazi Romania? Sau mai precis, ce dreapta n-are?!
Continuarea la
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-05-12&id=237156