Pages

Sunday, June 7, 2009

EBa, lovita de frustrarile nevertebratei Mungiu-Tapalaga si de "comenzile venite din partea beneficiarilor politici sau mafioţi" - DAN BADEA


Dan Badea despre Victor Roncea07 iunie 2009

Un text publicat ieri, pe Blogul lui Victor Roncea, mi-a atras atenţia asupra unor mari frustrări colegiale.

Materialul încearcă să dea explicaţii unui atac furibund, concentrat asupra Elenei Băsescu şi executat recent prin intermediul lui Dan Tapalagă şi al Hotnews (vezi articolul “Cum va fi aleasă EBA: Cinci filiale PDL raportează în detaliu operaţiunea Voturi pentru Elena Basescu”).

Roncea e convins că atacul face parte, de fapt, din strategia de erodare a “brandului” Băsescu. “SOROS şi GDS introduc metodele active de atac la Eba cu ţintă asupra candidaturii lui Traian Băsescu. HotNews scoate arma “revoluţiei twitter” “ - anunţă colegul Roncea.

Am citit articolul incriminat şi, într-adevăr, el reprezintă fără dubii un atac la EBa şi PDL, executat după regulile activismului politic. Coroborat cu alte atacuri recente ale lui Tapalagă, se poate deduce fără prea mare efort intelectual, că autorul are o problemă de atitudine pe care nu cred că mai poate să şi-o corecteze. Ea s-a evidenţiat flagrant în articolul "Mârţoaga chioară", publicat în 30 mai a.c. pe HotNews.

Dincolo de frustrările sale cunoscute, comparând-o (chiar şi alegoric) pe EBa cu o “mârţoagă chioară” (vezi textul), Tapalagă dovedeşte că e mult prea grobian ca să mai poată fi credibil în demersul său. Pe de altă parte, dacă el are într-adevăr dovezi pentru cele afirmate în textul publicat în coautorat pe HotNews, atunci PDL are o problemă, şi nu EBa, aşa cum greşit postulează Tapalagă şi “provincia”. Dacă PDL a decis să o susţină pe EBa în campanie dar şi la vot, atunci e treaba PDL-ului, ca partid, cu atât mai mult cu cât, în aceste condiţii, procentele transmise candidatei se scad din cele cu care e creditat partidul. Tehnic, asta nu poate însemna, în cel mai rău caz, decât o pierdere procentuală pentru partid, deoarece, teoretic, cu sau fără candidatura separată a Elenei Băsescu, partidul ar obţine cam acelaşi număr de parlamentari europeni. Prin urmare, aici nu avem de-a face, vorba lui Roncea, decât cu umorile frustraţilor tip GDS, sau a interesaţilor tip Soros.

Cu toate acestea, deşi mă îndoiesc serios cu privire la existenţa dovezilor privind jocul PDL(tehnica sondajului telefonic cu falsă identitate nefiind o dovadă, ci, poate cel mult, un ecou al propriei imaginaţii), Tapalagă poate susţine ce vrea, câtă vreme asta nu face parte dintr-un mecanism prin care se încearcă obţinerea unei influenţe sau reacţii la scara mare, aşa cum sugerează acelaşi Roncea. Dacă prin cele două tipuri de atac la Elena Băsescu, cel suburban, cu “mârţoaga” lui tata (adjectivul “chioară” face trimitere la Traian Băsescu) şi cel electoral, cu voturile asigurate de partid, el urmăreşte, alături de Alina Mungiu Pippidi, un atac la adresa lui Traian Băsescu, atunci înseamnă că răspunde unor comenzi venite din partea beneficiarilor politici sau mafioţi, cunoscuţi pentru generozitatea lor în timpul campaniilor electorale.

Cu o zi înainte de publicarea de către Tapalagă a “probelor” pe Hotnews, Alina Mungiu a ieşit şi ea la o şuetă în “România liberă”, scriind un text dezlânat din care pricepi cu greu cam ce doreşte să transmită fanilor. Două dintre puţinele fraze coerente ale Alinei Mungiu sunt acestea: “Eu sunt convinsă că electoratul din România e inteligent şi că nu o va vota pe dra Băsescu, pentru că prezenţa ei în Parlamentul European ar distruge şi bruma de credibilitate pe care o mai are trupa PDL şi România în general. Dar nu e sigur că partidul, temător de tată-său, va fi la fel de deştept ca poporul şi nu îi va concesiona câte zece voturi pe circumscripţie, conform indicaţiilor deja distribuite, autoadministrându-şi lovitura finală”. Prima frază musteşte de frustrare, Mungiu fiind, cum se ştie, scoasă la vreme de pe listele PDL, iar a doua înşiruire de cuvinte nu e decât varanul (şopârla) lui Tapalagă. De menţionat că Alina Mungiu şi-a publicat producţia joi, 4 iunie, iar Tapalagă vineri.

Dacă în cazul EBa-PDL, jurnalistul Tapalagă şi-a depăşit cu mult fişa postului (în caz că nu e angajat ca activist), nu acelaşi lucru se poate spune despre un text pe care l-a publicat în 13 iunie a.c.pe Hotnews şi în care radigrafiază cu mult nerv, dar cu exactitate, situaţia din presa română, capitolul “tonomate” şi nevertebrate.

Îl reproduc mai jos deoarece astfel de texte sunt rare, mogulii preluând aproape tot ce ce se putea folosi drept tribună a exprimării libere. Ei au preluat, din păcate, şi au acordat statutul de jurnalist şi cardul- legitimaţie unor impostori care au otrăvit atât spaţiul public cât şi breasla. Pentru acest material, multe dintre greşelile lui Tapalagă vor fi iertate. Îi sugerez şi lui Victor să-l citească...

Nota mea: Totusi, Dan Badea, nu raspunde la intrebarea: cand a fost jurnalist Dan Tapalaga, fostul purtator de diverse la Ministerul Justitie, sub Monica Macovei, atunci sau... niciodata?

No comments: