Pages

Saturday, June 13, 2009

STRABUNICII NOULUI AMBASADOR SUA, Mark Gitenstein, sunt evrei din Basarabia: Hirsch Gitenstein si Gussie Yampolsky parintii lui Israel Gitenstein. BIO

Avocatul Mark Gitenstein, nominalizat joi de presedintele Barak Obama pentru postul de ambasador in Romania, a declarat ca are origini romanesti, bunicul din partea tatalui emigrand in Statele Unite din Basarabia, in timp ce parintii bunicii sale erau din Romania, scrie ziarul
Andalusia Star-News.
"Sunt cu adevarat flatat ca presedintele Obama mi-a incredintat aceasta sarcina. Nu inseamna doar asumarea unei sarcini importante pentru securitatea nationala, Romania fiind un important aliat pentru Statele Unite, dar, daca voi fi confirmat in functie, pentru mine va fi intr-un fel si o intoarcere acasa la strabunii mei", a declarat Mark Gitenstein.
El este fiul Annei si al lui Seymour Gitenstein, un om de afaceri din Florala, orasel cu aproape 2.000 de locuitori din tintutul Convington, statul Alabama, din sudul Statelor Unite, scrie cotidianul local The Andalusia Star-News. Despre familia sa, sora lui Mark Gitenstein, Barbara, in prezent presedinte al Colegiului New Jersey, afirma ca era singura familie evreieasca din oras.
Gitenstein a explicat ca bunicul sau din partea tatalui, Israel Gitenstein, "Dl. G" dupa cum era cunoscut locuitorilor din Florala, a emigrat in Statele Unite din Moldova, care candva a facut parte din Romania, dupa cum scrie publicatia The Andalusia Star-News. Si parintii bunicii sale erau din Romania.
Israel Gitenstein, bunicul ambasadorului propus pentru Romania, a pus bazele unor fabrici de confectii din Florala, Franklin Ferguson, de care ulterior s-au ocupat parintii sai. De altfel, numele Gitenstein este binecunoscut oamenilor din tinutul Covington gratie activitatilor filantropice desfasurate. Familia a intemeiat si spitalul din Florala, a acordat nenumarate burse si a facut donatii.
Mark Gitenstein a locuit in Florala pana la varsta de 4 ani, apoi s-a mutat la Birmingham, unde a facut liceul. Au urmat Universitatea Duke si doctoratul la Georgetown University.
In prezent, Mark Gitenstein este cercetator principal la Brookings Institution, unde s-a specializat pe chestiuni legate de securitate nationala si libertati civile. Este, de asemenea, partener la biroul din Washington al firmei multinationale de avocatura Mayer Brown LLP. Inainte de a lucra la Mayer Brown, a fost director executiv la Foundation for Change Inc.
Mark Gitenstein dispune insa de o solida experienta politica. El a lucrat timp de 17 ani la Senat, facand parte dintre angajatii biroului senatorului de atunci Joseph Biden, in prezent vicepresedinte al Statelor Unite, iar apoi fiind consilier-sef al comisiei pentru chestiuni juridice din Senatul american.
In campania pentru alegerile prezidentiale a fost consilier al candidatului pentru vicepresedintie, Joe Biden.

Surse: Andalusia Star News, NewsIn, Ziare.com, OWHE Network News (ACE Network).

Conform site-urilor specialzate in genealogie familia noului ambasador are urmatoarele radacini:

Hirsch Gitenstein s-a nascut la Chisinau si s-a maritat cu Gussie (Gittel) Yampolsky, fiica lui Leo Yampolsky and Anna, nascuta in 1841 in Balta, posibil Balti. Ambii au murit in Broolkyn, ca si fiii lor, Abraham si Israel Gitenstein. Acesta din urma s-a casatorit cu Rose Bralower, care i-a dat nastere, in 1915, lui Seymour Gitenstein, tatal ambasadorului nominalizat. Israel a mai avut un frate, Milton Gitenstein, nascut in 1912 in New York si decedat in 1999, White Plains, New York.
In 1932, la varsta de 17 ani, Seymour s-a mutat in Florala, Alabama, unde a inceput alaturi de tatal sau o afacere de textile ce a durat 56 de ani, prin infiintarea companiei Franklin Ferguson.
In 1943 Seymour Gitenstein s-a casatorit cu Anna Green (decedata de Alzheimer in 1988) fiica cea mare a lui Samuel si Pauline Green din New York. In 1963, cei doi au infiintat Fundatia Anna si Seymour Gitenstein, Inc. Pentru activitatea sa in comunitatea din Alabama, dr. Gitenstein a fos onorat de mai multe ori de catre filiala locala a Clubului Rotary cu distinctia "Omul anului"
Cei doi au avut trei copii: Mark Gitenstein (avocat), R. Barbara Gitenstein (scriitoare, presedinte New Jersey College) si Susan Jean Gitenstein, casatorita Assadi, care la randul lor ii au pe Rebecca, Benjamin si Sarah Gitenstein, Pauline si Samuel Hart, respectiv Hannah Assadi.

No comments: