Pages

Saturday, July 11, 2009

PARINTELE IOAN SISMANIAN DESPRE SLUJITORII DIAVOLULUI: „PROSTUL nu e prost destul dacă nu e şi fudul”!

Motto:
"Sunt foarte mulţi credincioşi ritualişti sau de Duminică, iar în atitudinea lor nu au nimic creştin. Au ceva de servanţi, de servitori, au ceva din ei, n-au ceva din demnitatea creştină în toată chestia asta. Şi atunci trăim într-o chestie de dublu rol, de schizofrenie sau de impostură, ca să zicem aşa." - Dan Puric despre "ucenicii" sai - Interviu RGN Press

"Preotul" Andrew Philips, in revista ROST:
“Acceptam cipurile, dar nu ne lepadam credinta… Nu putem sa nu dam cezarului ce este al cezarului. Poate nu m-am exprimat clar, nu-mi plac aceste cipuri pe care UE vrea sa le impuna, dar pentru ca nu ma despart de Hristos, in cele din urma, daca nu exista alternative, le voi lua”.

Parintele Justin Parvu in aceasta privinta, care a dus la aruncarea la cos a revistei ROST, a "ortodocsilor transcedentali":
“Cei care amesteca intunericul cu lumina sunt mai periculosi decat dusmanii fatisi ai lui Hristos, pentru ca induc pe cititori in eroare. Nu putem sluji si lui Dumnezeu si lui mamona. Unii propovaduiesc uneori pe Dumnezeu doar ca sa castige credibilitatea cititorilor, ca apoi sa isi strecoare cu viclenie si veninul invataturilor lor. Crestinul nu trebuie sa se increada decat in Hristos si in Sfintii Parinti si in cei care propovaduiesc pana la capat invatatura lor. Nu gazetarii increstineaza lumea, ci harul Sfantului Duh care se pogoara peste propovaduitorii in duh si in adevar”.

Revista de gandire si traire romaneasca ATITUDINI, Nr 6, Fundatia Petru Voda:

Mărturisesc sau mă lepăd?
De vorbă cu părintele Ioan Sismanian
Extras din interviul realizat de monahia Gudiila, iunie, 2009

Şi asta credeţi că e una din pricinile pentru care poporul este lipsit de credinţă, de nădejde?Predicatorii nu trăiesc ceea ce propovăduiesc?

Pentru că nu se împlineşte acest cuvânt: „cuvânt cu putere multă”. Şi vă spun ceva din propria mea experienţă firească. Vine omul la mine, eu îl ameţesc cu tot felul de idei bune, logice şi după două ore iese de la mine tot nelămurit. Şi se duce la părintele Justin care-i zice: „Măi, măi, măi!” şi cu asta l-a lămurit total. Atât, trei cuvinte îi spune părintele. Nu-i spune ceva extraordinar dar trăirea, duhul, durerea, lacrimile, acei zeci de ani de suferinţă din spatele lui, iată ce putere au avut. La mine e aşa, un fel de moşmăială, deşi poate o fi şi de la mine de folos ceva… Nădăjduiesc. În orice caz, valoarea aceasta nu se obţine decât prin lacrimă şi suferinţă.

Nu este şi o vină a ucenicilor? Mă refer la neîncrederea în cuvântul duhovnicilor, şi mai ales al marilor duhovnici.

Iertaţi-mă, lucrurile stau în felul următor, şi mă refer aici şi la Părintele Justin. Mi se pare penibil, mi se pare o batjocură să se spună despre părintele Justin că e înşelat, că e minţit, că este condus de alţii. Păi, ori el este părintele cu P mare ori e o mascotă pe care eu o joc cum vreau? Nu se poate… Ori e, ori nu e! Şi eu zic că este, pentru că harul lucrează. Eu nu am cum, chiar dacă aş vrea, chiar dacă aş încerca să-l persuadez, părintele ştie foarte frumos pentru că are harul acesta al Duhului Sfânt. Şi facem la fel cum a fost şi cu Sfântul Ioan. Aceeaşi întrebare o pun şi eu acum: Botezul lui Ioan de unde a fost? De la oameni sau de la Dumnezeu? Cuvântul Părintelui Justin de unde a fost? De la oameni sau de la Dumnezeu? Dacă a fost de la oameni, toţi vor zice că nu se poate. Iar dacă zic că e de la Dumnezeu iar eu nu ascult de el, ce fac? Zic: nu ştiu; poate e înşelat. Dar asta este o minciună! Eu ştiu sigur că părintele nu e înşelat. Ştiu sigur că părintele e părintele cu P mare şi ştiu sigur că păcatele sunt ale mele mândriei mele, ale orgoliului meu, ale părerii mele. Căci părerea este cea mai sigură cale de a-mi distruge viaţa. Părerea… Nu avem nevoie decât de certitudini, nu de păreri. Sfinţii Părinţi spun că noi mărturisim ceea ce spun ceilalţi. Nu spun nimic de la mine. Şi atunci, cum pot spune eu, vezi Doamne, a zis cutare? Nu a zis cutare. A zis Biserica! A zis Duhul!
Altfel nu zic! Oamenii aceştia nu vorbesc de la ei, că nu-şi permit. Eu vorbesc de la mine, din prostia mea dar el măcar nu poate. Ba mai mult şi eu, ca duhovnic, în puterea tainei, ar trebui să fiu înfricoşat şi să zic ce spune Duhul. Condiţia este să mă lepăd eu pe mine în puterea Duhului. Pentru că Dumnezeu îmi dă puterea aceasta. Dumnezeu m-a sfinţit în puterea tainei prin actul hirotoniei şi mi-a poruncit să-mi sfinţesc viaţa întru împlinirea iubirii Lui în mine. „Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul aşa cum Eu v-am iubit pe voi” (In. 13:34). Dar puterea sfinţitoare în mine mi-a dat-o ca să pot să fac aceste sfinte taine. Şi fără această putere sfinţitoare a lui Dumnezeu, eu ce aş fi? Ştiu atâtea istorioare frumoase din Pateric în care atât de frumos lucrează harul peste preot. Dar asta nu înseamnă că eu sunt infailibil pentru că lucrează harul, că şi eu pot să fac voia mea, şi eu pot să lepăd harul, şi eu pot să fiu batjocoritor de har, şi eu pot să ajung un om care blasfemiază cuvântul lui Dumnezeu. Şi vai de mine!

Se spune: să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Unii spun că a accepta acest cip este a da Cezarului ce e al Cezarului.

Nu, fraţilor! Daţi cipul Cezarului că e al Cezarului! Al meu, al lui Dumnezeu este să nu-l primesc. E al Cezarului; să şi-l pună el, dacă e al lui! Nu a zis Dumnezeu aşa? Dă-l Cezarului! Al meu e sufletul! Nu-l dau!

Încetează lucrarea Duhului Sfânt la un preot care acceptă aceste cipuri?

Eu zic că da. De ce? Foarte simplu… Pentru că încetează lucrarea harului botezului în om. Un preot care îşi pierde botezul, mai lucrează harul în el? Da sau ba? A zis Dumnezeu clar: „Cui slujiţi? La doi domni nu puteţi sluji”. E limpede cui slujesc. De aceea zic la botez: „mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toţi slujitorii lui, de toată slujirea lui, de toată trufia lui.” Şi atunci, dacă eu îmi încalc acest cuvânt, nu-mi pierd Botezul? Şi cum îmi încalc acest cuvânt? Prin primirea lucrurilor satanei, slujind voii lui, acceptând voia slujitorilor lui şi stăpânirea trufiei lui. În momentul în care omul a căzut în acest păcat, i se orbeşte mintea şi nu se mai poate întoarce. S-a orbit. Nu mai poţi să-l întorci. De ce? Pentru că el se încrede în sine! Părerea lui devine „lege dumnezeiască” în el. Nu degeaba spune românul: „Prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul”!


Nota finala:
Pe scurt, e trist ca exista personaje care in plonjarea lor avida spre iad au ca misiune sa ia cu ele cat mai multi bieti crestini lipsiti de aparare duhovniceasca sau de experienta in lupta cu vrajmasul. Dupa cum se vede si din imaginea de mai jos - pentru ca nu am timp si cuvinte de pierdut pentru si despre prosti - personajele in cauza sustin, in vazul tuturor saracilor cu duhul, dusmani ai ortodoxiei si romanismului ca Traian Ungureanu (pro-homosexual, anti-crestin) sau gnomul intelectualist Mihail Neamtu (Antiteze), pe care Mircea Platon il definea drept "un eşec al familiei spirituale patronate de dnii Pleşu & Patapievici".
Aceasta "familie spirituala", sectara, transcedentalo-scientologica, care isi propune sa "recreeze" si inlocuiasca conservatorismul romanesc traditional, deci ortodox, cu un surogat "neo-conservator" de tip kominternist, este si cea de la care, de altfel, se revendica pseudonimele Razvan Codrescu alias Adolf Crivat Vasile si Claudiu Tirziu alias Riceard Tarziu: anti-romanii si anti-crestinii Plesu, Patapievici, Tismaneanu & Co si chiar si Cristian Tudor Popescu, un alt diavol asemenea lor.
Cei ce vor sa se piarda singuri de Mantuitor sa mearga in continuare pe acest drum. Noi i-am averizat. Dumnezeu sa-i ajute!


PS: Despre domnul dr Pavel Chirila m-am exprimat aici, cat se poate de clar: Ultima dorinta pentru martirii de la Aiud: ZIUA.

QED

"FOAIA ROMANEASCA" isi continua protestul dupa ce a fost amenintata cu disparitia de catre autoritatile Ungariei. Se asteapta reactia Romaniei

Singura publicatie a romanilor din Ungaria, "Foaia Romaneasca", este amenintata cu disparitia. Cu toate acestea, in urma editorialului Sa moara "Foaia Romaneasca"! din ZIUA, care a reusit sa atinga unde trebuie, am primit asigurarea ca situatia nu va fi lasata asa. Daca administratia ungureasca nu vrea sa sprijine sub nici o forma romanii din Ungaria, exista metode ce pot fi aplicate ca aceasta stare sa se schimbe. Veti vedea in curand. Pana atunci, protestul "Foii Romanesti" continua:

Presa naţionalităţilor, între ciocan şi nicovală
vineri, 10 iulie 2009

La ultima întâlnire a secretarului de stat responsabil pentru minorităţi de la Budapesta cu cei 13 preşedinţi ai autoguvernărilor pe ţară a minorităţilor din Ungaria, unde s-a discutat în primul rând despre bugetul autoguvernărilor pe anul 2010, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a avut o singură problemă: aceea ca toţi banii destinaţi presei scrise româneşti să fie acordaţi pentru AŢRU! Ei vor distribui apoi cum vor şi cui vor aceşti bani. Nu e greu de ghicit în acest caz cum s-ar împărţi aceşti bani. Adică, probabil nici nu s-ar împărţi, ci ar rămâne împreună şi s-ar transfera în contul editurii proprii a AŢRU. Ca apoi o parte din bani să facă drum întors către buzunarele unora din AŢRU.
Nu toţi preşedinţii au primit cu aceeaşi bucurie acest caz posibil, pentru că ei, faţă de naivul preşedinte al AŢRU, văd în acest lucru nu bani în plus, ci sarcini şi responsabilităţi în plus. Însă foamea după bani şi dorinţa de stăpâni toate fondurile destinate românilor din Ungaria a preşedintelui „român”, şi în general a AŢRU, în alte părţi se prezintă mult mai voalat. Pentru că din moment ce autoguvernarea pe ţară este singura responsabilă pentru apariţia revistei minorităţilor, asta înseamnă că, cu toate că banii pentru presa scrisă a minorităţilor sunt tot mai puţini, ei sunt responsabili sută la sută pentru presă. Mai la concret: autoguvernările pe ţară nu vor avea nimic de câştigat, ba mai mult de pierdut, pentru că vor trebui ele să acopere lipsurile din bugetul revistelor.
Până aici am privit lucrurile doar din partea minorităţii, dar am fi şi noi la fel de naivi să nu vedem şi în spatele lucrurilor. Prost e cel care crede că ar fi de vină criza financiară şi atunci când statul maghiar direcţionează toţi banii minorităţilor către autoguvernările pe ţară ale acestora. Problema este cu atât mai gravă, căci anul viitor, în 2010, se vor ţine din nou alegeri de autoguvernări minoritare, iar din moment ce toţi banii – inclusiv ai presei scrise!, ceea ce este şi mai grav – sunt pompaţi în autoguvernările pe ţară, cine mai crede în democraţie, în egalitatea şanselor, în drepturile minorităţilor şi în astfel de poveşti. Pe motiv că asta este „adevărata autonomie culturală a minorităţilor”, s-a făcut ultima mişcare de a termina definitiv cu minorităţile din Ungaria. Bolovanul de minciună se va numi autoguvernare pe ţară, care va distruge tot ce îi stă în cale, sub controlul tacit al Budapestei. Stăpânirea totală a presei scrise a minorităţilor de către autoguvernările pe ţară este o gravă încălcare a libertăţii presei, a libertăţii cuvântului şi a libertăţii gândirii. Retragerea statului treptat-treptat din finanţarea instituţiilor minorităţilor din Ungaria este tot mai evidentă. Sub pompoasa gogoaşă numită „autonomie culturală”, prima dată s-au creat nişte instituţii-balon, cum sunt centrele de documentare şi informare, care nu au absolut nici o sarcină, nici un fond. În al doilea plan, a început preluarea instituţiilor de învăţământ ale minorităţilor de către autoguvernările pe ţară (pentru unele a reuşit, pentru altele ba), care la început aduc mai mulţi bani şcolilor, dar treptat-treptat vor trebui să se întreţină singure. Şi cu asta s-a şi pecetluit definitiv soarta unei şcoli sau grădiniţe de naţionalitate. Iar acum este rândul presei scrise a minorităţilor.
Direcţionarea banilor presei scrise pentru autoguvernările pe ţară ale minorităţilor tocmai în anul electoral se face cu un scop foarte limpede: acela de a bloca orice scandal în sânul comunităţilor minoritare, sau oricum, să nu afle lumea despre nici un scandal, nici o nemulţumire. Dacă lumea află din presă că aici totul este în ordine, naţionalităţile sunt mulţumite de soarta lor, atunci cu siguranţă ne va crede şi Europa, şi România, şi Slovacia, şi oricine. Iar dacă lucrătorii din presă vor lăsa să se întâmple acest lucru, chiar îşi şi merită soarta. Înseamnă că nu mai există presă de naţionalitate în Ungaria.
Eva Iova
http://www.foaia.hu/

PROFESORUL RAOUL VOLCINSCHI: „Tineretul din ţară este laş şi ticălos” . ANTICOMUNISTUL refuza despagubirile umilitoare oferite de statul post-comunist

Anticomunist „insultat” de capitalişti

de Mihai Şoica
Sâmbătă, 11 Iulie 2009

Raoul Volcinschi a câştigat în instanţă 75.000 de euro pentru suferinţele îndurate timp de aproape nouă ani în închisorile comuniste. Raoul Volcinschi, 85 de ani, este un personaj a cărui viaţă poate duce în spate un roman-fluviu. El a fost, pe rând, comisar în Poliţia Regală, conferenţiar univer sitar, deţinut politic, economist, operator de calculatoare şi a ajuns să fie implicat în dosarul “Valiza”, ca alibi al lui Gigi Becali. După mai bine de opt ani trăiţi în închisorile comuniste, Volcinschi a primit, printr-o sen tinţă a Tribunalului Cluj dată la sfârşitul săptămânii trecute, o despăgubire de 75.000 de euro.

Decizia nu este definitivă, pentru că fostul luptător anticomunist a făcut recurs.

„Suma de 75.000 de euro, care mi-a fost acordată pentru anii petrecuţi în închisori, mi se pare insultătoare. Eu nu vreau nici un leu, dar când mă gândesc că unul dintre călăii mei, generalul Nicolae Pleşiţă, fost comandant al Securităţii Cluj şi, ulterior, al întregii Securităţi, primeşte această sumă în doi ani, mi se pare că râde de mine”, explică Volcinschi.

Clujeanul este printre puţinii români care a pus la cale o tentativă de asasinat a fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Nu a făcut însă nici o zi de puşcărie pentru această „uneltire”, deoarece aceia care au fost implicaţi în plan nu au spus la Securitate nicio vorbă despre el.

După o viaţă de chinuri, Raoul Volcinschi trăieşte într-o casă mică, împreună cu o altă familie. În decursul timpului, clujeanul a fost condamnat de două ori. Prima dată, la 25 de ani de muncă silnică pentru crimă de uneltire împotriva ordinii sociale şi a doua oară, pentru o infracţiune înscenată de furt. În total a executat 8 ani şi 10 luni de închisoare, petrecuţi în cele mai crunte puşcării comuniste.

„În loc de partizani, a venit Securitatea”

În 1948, clujeanul a fost comisar în Poliţia Regală cu gradul de comisar. „Am terminat facultatea de drept şi m-au repartizat la Direcţa Generală de Poliţie, la Direcţia de Studii şi Planificare. Nu mi-a plăcut şi după nouă luni mi-am dat demisia. Comuniştii m-au repartizat la Facultatea de Drept din Cluj, unde am început să vin în contact cu diferiţi studenţi care aveau legături cu partizanii care acţionau în Munţii Făgăraş.

În 1956, eram conferenţiar universitar”, spune Volcinschi. În 1956, cu ocazia Revoluţiei din Ungaria, înăbuşită de tancurile sovietice, grupul din care făcea parte clujeanul a decis să ac ţioneze.

„S-a zvonit că, din Ungaria, urmau să treacă prin România, spre Rusia, mai multe trenuri care transportau deţinuţii maghiari care au avut curajul să protesteze. Ne-am hotărât să atacăm trenurile şi să-i lăsăm pe unguri, să plece la ungurii lor. Am stat două-trei zile pe linia ferată până la Ciucea şi trenurile nu au mai venit. În tot acest timp, un student, Dorin Covoran, a venit la Cluj şi a zis că vine cu partizanii din Făgăraş, cu arme şi minuni şi ne ajută în acţiunile noastre. În 23 noiembrie 1956, trebuia să vină cu aceşti partizani, dar a venit cu Securitatea”, povesteşte Volcinschi.

Închis la Gherla cu locotenentul Mărginean

În urma unui proces scurt, desfăşurat la Tribunalul Militar Cluj, Raoul Volcinschi a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Prin temniţele comuniste, Volcinschi l-a cunoscut şi pe locotenentul Teodor Mărginean, de la Unitatea Militară de la Prundul Bârgăului. „Acest om a vrut să dea o lovitură de stat şi să pornească cu soldaţii şi să cucerească Clujul. L-am cunoscut în zarca (închisoarea - n.r.) de la Gherla. Am stat şase zile cu el în celulă. Era legat cu lanţuri la mâini în fiecare dimineaţă, ofiţerul politic, unul Vomir, venea şi îi spunea cu o voce de balerină că i-a fost respins recursul şi că urmează să fie împuşcat la ora 11. Bietul om era terorizat şi abia mai putea rezista”, adaugă Volcinschi.

După decretul de graţiere din 1964, prin care toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi, profesorul clujean s-a întors la Cluj, unde nu a mai fost primit la Facultatea de Drept. În 1978, Securitatea i-a înscentat furtul unei poşete dintr- un spital clujean. Ulterior, s-a dovedit că poşeta a fost furată de un miliţian care semăna foarte bine cu Volcinschi. Cu toate acestea, a fost condamnat la un an şi trei luni, pedeapsă care a fost executată în întregime. La ieşirea din închisoare, i s-a impus domiciliul obligatoriu în Craiova.

SCENARIU

„Eu am zis să-l împuşcăm pe Calea Victoriei”

La începutul anilor ’80, Raoul Volcinschi a fost implicat într-un complot cu miză mare: asasinarea lui Nicolae Ceaşescu. „Eram în parc, în Craiova, citeam un ziar. S-a apropiat un tânăr care m-a rugat să-l las să citească şi el ziarul, apoi l-a aruncat scârbit, înjurând regimul. M-am gândit că-i o înscenare a Secu rităţii şi n-am răspuns. Dar am ţinut legătura cu acel tânăr, care se numea Rovenţu, să văd cine anume este şi ce vrea. Mă temeam de aceste înscenări. Cu timpul am aflat că era şofer la Işalniţa, că plănuieşte să-l împuşte pe Ceauşescu şi că el va acţiona cu alţi doi-trei prieteni. Am decis cu toţii să furăm armele din Postul de Miliţie Osica de Sus, judeţul Olt, şi aşa s-a şi întâmplat. Au furat trei pistoale mitralieră şi muniţie şi urma să trecem la al doilea plan”, spune Volcinschi.

Asasinatul ar fi trebuit să aibă loc în timpul unei vizite în Giurgiu. „Aşa au decis cei trei. Eu am zis să-l împuşcăm pe Calea Victoriei, dar n-au fost de acord. Din cauza unuia din grup care a ascuns arma sub o căpiţă de fân şi a fost descoperită de miliţieni, întreg planul a căzut. Din urmăritori am devenit urmăriţi. La anchetă, cei trei n-au suflat despre mine nici un cuvânt. Au fost condamnaţi la moarte, dar au fost graţiaţi prin decret şi li s-a comutat pedeapsa. Au fost eliberaţi abia după 1989”, îşi aminteşte clujeanul.

INTERVIU

„Tineretul din ţară este laş şi ticălos”


Aţi fost comisar în Poliţia Regală, în 1948. Cum era în vremea aceea?
La 1948, eram absolvent al Facultăţii de Drept şi m-au repartizat la poliţie, la Direcţia de Studii şi Planificare. Nu mi-a plăcut şi am plecat după nouă luni. Am venit la Cluj şi m-am prezentat la decanul facultăţii, unul Simion Pop, care scria cuvântul lege cu „j”. Îmi venea să mor. El scria leje sau schinjuit şi singura faptă de glorie a lui a fost că a pus steagul comunist pe biserica din Şomcuta. Asta era facultatea, din nulităţi era făcută.

Cum este lumea de astăzi în comparaţie cu lumea din anii ’50?
Noi atunci aveam nişte idealuri. Acum, în fiecare clipă îmi vine să înjur tineretul. Tineretul din ţară este laş şi ticălos. Doar discoteca este visul lor. Au migrat de parcă îi primesc ăia din străinătate cu braţele deschise şi acolo spală pe jos şi alte. Este o degradare totală.

De unde vine această degradare despre care vorbiţi?
Acum vin tot felul de miniştri cu planuri pentru învăţământ. Nu se va întâmpla nimic cu aceste planuri. Sunt zero, sunt frecţii la un picior de lemn. Corpul didactic este bolnav. În 1948, din corpul didactic făceau parte Lucian Blaga, D.D. Roşca, Liviu Rusu şi alte somităţi. Şi au fost daţi afară. Petru Ţuţea a fost două săptămâni şi a predat la Cluj şi a fost dat afară şi a făcut la puşcărie până i s-a acrit.

Iar acum, sunteţi inculpat în dosarul „Valiza”. Ce s-a întâmplat?
Eu cred că este o prostie întreaga poveste. Am semnat antecontractul de vânzare-cumpărare al unui teren din Cluj, unde Gigi Becali apare în rol de cumpărător. El, apoi, a amestecat treburile. Eu am zis întotdeauna că Becali trebuie să cumpere echipa Universitatea.

MARTOR

Alibi pentru Gigi Becali în dosarul „Valiza”

Procurorii DNA care se ocupă de dosarul „Valiza” l-au acuzat pe Raoul Volcinschi că a semnat, ca martor, un antecontract de vânzare- cumpărare pentru un teren din Cluj-Napoca, contract în care Gigi Becali avea calitatea de cumpărător. Semnătura, cred procurorii, a fost dată doar ca să-i ofere un alibi lui Becali.

Anchetatorii susţin că tranzacţia imobiliară n-a avut loc niciodată şi că actele au fost semnate după tentativa lui Becali de a mitui fotbaliştii de la U Cluj, cu 1,7 milioane de euro, pentru a câştiga meciul cu CFR Cluj. Volcinschi susţine că l-a vizitat pe Becali la Bucureşti, la o dată pe care nu şi-o aminteşte. Atunci, Becali l-a rugat să semneze un contract, alături de Victor Piţurcă.

„E o mare prostie acest dosar”, conchide Volcinschi, pentru Evenimentul Zilei

ADEVARUL, ca si CARTIANU, are doua fetze. Azi, Cartianu va prezinta Antologia Rusinii si Antologia Nerusinarii: Blandiana, Tismaneanu, Manolescu

„Cel Viteaz, cel Bun, cel Mare“
Autor: Grigore Cartianu
Data: 11 iul 2009
480 afişări

Motto: „Nu vă supăraţi, ce se vinde aici?” „Cărţi.” „Daţi mai puţine, să prindem şi noi!” (Dialog la coadă, 1988)

„Antologia ruşinii după Virgil Ierunca”, volumul îngrijit de Nicolae Merişanu şi de Dan Taloş (Editura Humanitas, 2009), oferă nu doar o porţie consistentă de limbă de lemn în sos de proză, ci şi o colecţie caraghioasă de ode în versuri. Aşadar, la treabă!

Ana BLANDIANA, absolut imbeciloidă (Almanahul "Luceafarul", 1983):

PARTID
Candoarea mi-a-nflorit in ochi definitiv
Cu-ntaiul plans in curtea scolii sub castani
Cand clasa mea primea cravata rosie festiv,
Si sufeream respinsa grav de colectiv
Ca nu-mplinism inca noua ani.
Candoarea mi-a crescut de-atuncea dureros,
Cu bratul ridicat deaspura fruntii mult,
Simbolizand ca viata-mi va fi socotita mai prejos
Decat tulburatorul luptelor tumult,
Ca niciodata n-am sa ma separ orgolios
De imnul colectiv si luminos.
Candoarea scrijelata de mana ta lucid In ochii mei, dramatic deschisi spre mana ta,
Oricate maluri s-ar sedimenta,
Nu-mi vor putea-o sterge.
Candoarea ca un zid
Va masura maturitatea mea, Partid.

PLOAIA
In noaptea asta uda ca o ploaie
Am scris intaiul cintec comunist
De zece zile toamna se jeleste
Si totusi pe santier nu-i nimeni trist...

ODA 1918
Slava neamului acesta
Vremurilor noastre slava!
Slava erei ce se naste
Dusmanita si grozava;
Slava robului de veacuri
Care n-o sa fie rob;
Slava tarii ce inalta
O sesime de pe glob;
Slava!
Slava fericirii
Vremii viitoare slava;
Slava lumii ce se naste
In aceasta ora grava;
Slava anului acesta
Ce-a ucis in colb milenii;
Si de flacari, ca drapelul,
Slava vesnica lui Lenin!

Vladimir TISMANEANU, alias Volo Tismenitki (O conceptie practica si vizionara - Viata Studenteasca)

Sinteza originala, expresie remarcabila a marxismului creator in contemporaneitate, conceptia filosofica si politica a secretarului general al partidului nostru, tovarasul Nicolae Ceausescu, reprezinta prin viziunea generala, prin complexitatea, polivalenta si bogatia de semnificatii pe care le comporta nu atat un ansamblu de idei de incontestabila valoare teoretica cat mai ales un model de raportare intelectuala la realitatile sociale de azi. Asa cum o doreste o intreaga dezvoltare a marxismului si a miscarii muncitoreseti, punctul de vedere al totalitatii concrete care sta la baza intelegerii dialecticii societatii si istoriei este indisociabil de imperativul transformarii revolutionare a lumii, de imperativul practicii social-istorice. Este, fara indoiala, privilegiul unei gandiri de exceptie, acela de a imbratisa, intr-o viziune larga, deschisa, realitatea, urmarind in acelasi timp surprinderea articulatiilor intime, determinatiilor concrete ale fenomenului si proceselor sociale, de a concepe universul in si prin particular, de a afirma particularul si de a-l integra universului, refuzand schematismul si reductionismul, speculatia si orice fel de excese teoretizante. Interiorizand profund necesitatea nedogmatizarii demersului teoretic marxist, tovarasul Nicolae Ceausescu accentueaza asupra faptului ca: ” Nu trebuie sa ne multumim cu cea ce s-a spus odata ci sa reconsideram unele teze daca viata, realitatile, faptele demonstreaza ca ele nu mai corespunde, chiar daca la vremea lor au fost juste”. (…)
Depistam, deci, in filonul umanist revolutionar al conceptiei tovarasului Nicolae Ceausescu, intelegerea profunda, deplina, a faptului ca totalitatea sociala concreta isi are radacina in om. Ca nu semnifica nimic in absenta lui sau in conditiile ignorarii lui. Or, tocmai socialismul si comunismul tind sa corespunda practic, sa dea intreaga masura reala unei eterne chemari antropocentriste, pe care marxismul o ridica la cea mai inalta cota.

Colegul meu editorialist la Adevarul, Nicolae MANOLESCU, un fel de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, director pe la Romania literara si, pe deasupra, ambasador al Romaniei la UNESCO (Partidul – creatorul unui nou tip uman si "Literatura Romana de Azi 1944 - 1964" )

23 August 1944 a avut urmarile cele mai profunde in literatura pusa in fata unor probleme umane nemaicunoscute, a unui peisaj social si moral cu totul deosebit. Arta, hranita secole intregi din negare, devine un mod de a afirna noul umanism socialist.
Factorul hotaritor al revolutionarii literaturii noastre este Partidul, chiar numai pentru faptul ca avangarda marxist-leninista a clasei noastre muncitoare e arhitectul structuralelor prefaceri sociale si politice, al unei noi realitati, al unui nou tip uman, mult mai evoluat, care pune scriitorilor probleme noi, mult mai complexe.
Facind din creatia literara o parte integranta a cauzei generala a clasei munictoare, „o literatura cu adevarat libera, legata fatis de proletariat”, Partidul i-a ajutat pe scriitori sa inteleaga ce rol le revine in viata sociala, in lupta pentru construirea si desavarsirea socialismului, aportul pe care il pot aduce la faurirea si dezvoltarea constiintei socialiste, la distrugerea vechii mentalitati.
Insusindu-si ideile marxist-leninismului, scriitorii au dobindit o imagine justa, adecvata a esentei fenomenelor pe care le reflecta, a perspectivei evenimentelor pe care le traiesc.
Inca in primii ani de dupa Eliberare, Partidul a inceput procesul complex si indelungat de inchegare a unui front scriitoricesc unit, a indrumarii literaturii noastre.
Dupa cum materialismul intra - potrivit observatiei lui Engels, citata de Lenin in "Materialism si empiriocriticism"" - intr-un nou stadiu cu fiecare descoperire stiintifica epocala, tot astfel arta isi innoieste infatisarea in raport cu experientele capitale ale umanitatii, cu evolutia - determinata social - a sensibiltatii umane. Fara a porni din niste "reguli" prestabilite, dintr-un program estetic limitativ, literatura insufletita de idealurile epocii socialiste nu este nici o literatura informa, la discretia reproducerii nesemnificative sau a exercitiului fara sens. Expresie a atitudinii comuniste fata de existenta, ea urmeaza dintr-o necesitate launtrica, izvor=ta din insasi natura sa, anumite principii. Principiul fundamental e acela al partinitatii comuniste, al angajarii. "Literatura - scrie Lenin - trebuie sa devina o parte integranta a cauzei generale a proletariatului".
(…)
Indemnul la cunoasterea profunda, multilaterala a vietii strabate saluturile adresate de CC al PCR conferintelor si congresului scriitorilor, cuvantarile rostite de Gh.Gheorghiu- Dej cu diferite prilejuri. El se desprinde din memorabilele cuvantari tinute de tovarasul Nicolae Ceausescu la int=lnirea conducatorilor de partid si de stat cu oameni de arta si cultura, din mai 1965, si la conferinta din iunie 1965 a organizatiei de partid a orasului Bucuresti. Un amplu rasunet au gasit in constiinta creatorilor de arta cuvintele rostite de tovarasul Nicolae Ceausescu de la tribuna celui de al IX-lea Congres al PCR: "Avem o tara frumoasa si bogata, un popor harnic si cutezator, care timp de peste doua milenii, in ani grei de restriste, infratit cu codrii, raurile si vaile, si-a aparat glia, iar acum, sub conducerea partidului, isi zideste o viata noua. Poporului, adevaratul fauritor al tuturor bogatiilor patriei, trebuie sa-i inchine oamenii de arta si cultura tot ceea ce poate crea mai frumos si mai bun. Desigur, se poate si este necesar sa se creeze in diferite forme si stiluri. Putem spune creatorilor de arta: alegeti tot ceea ce credeti ca este mai frumos in culoare, mai expresiv in grai, redati realitatea cat mai variat in proza, in poezie, in pictura si muzica, cantati patria si poporul nostru minunat, pe cei ce si-au inchinat intreaga viata infloririi Romaniei". O sustinuta contributie la popularizarea politicii partidului, la atragerea scriitorilor in lupta pentru democratie populara, pentru crearea unei literaturi animate de idealurile contemporane a dat inca din primii ani de dupa eliberare presa de partid si in general presa progresista. "Scanteia" si celelalte cotidiene care sprijineau actiunea partidului comunist, saptamanalele literare si de cultura au intreprins in anii 1944 - 1947 vaste campanii de difuzare a ideilor revolutionare, a conceptiilor consecvent stiintifice, de demascare a teoriilor inapoiate, reactionare, vanturate de publicisti de dreapta.

Nu fiţi trişti, nu s-a terminat! Am păstrat versuri si slove frumoase şi pentru sâmbăta viitoare.

Friday, July 10, 2009

EXCLUSIV Ion Cristoiu vorbeste despre atacurile din Trustul lui Voiculescu si opiniile sale in ce-l priveste pe Traian Basescu AUDIO. CIUTACU raspunde

Basescu nu l-a sunat inca pe Cristoiu - Asculta interviul mai jos
10 iulie, 20:49

De cand Ion Cristoiu a invitat-o pe euro-candidata independenta de atunci Elena Basescu la emisiunea sa de la Antena 3, "Zig-Zag cu Ion Cristoiu", viata jurnalistului pare sa se fi schimbat. Intervievarea, apoi, a unor alte doamne "la moda" ale politicii romanesti, ca Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi, a incins atmosfera pe coridoarele si in studiourile Antenelor - si nu numai -, ca si pe portalurilor jurnalistilor activi si online. Ion Cristoiu este, fara indoiala, un "greu" al presei romanesti post-decembriste, iar opiniile sale jurnalistice - civice si politice - au facut sa se incline adeseori balanta electorala in favoarea candidatului ulterior castigator. Am incercat asadar sa aflam ce parere are omul de presa, unul dintre cei mai importanti lideri de opinie ai acestui moment, despre ultimele disensiuni create in mass media si rolul sau in apropierea alegerilor prezidentiale din aceasta toamna.
Ion Cristoiu nu intelege atitudinea unor colegi care nu ii acorda dreptul la opinie si apreciaza ca viitorul ii va da dreptate in ce priveste optiunile sale. Intr-un interviu oferit in exclusivitate, scriitorul si jurnalistul observa ca nu i se contesta punctele de vedere, in schimb "se cauta un motiv de genul 's-a vandut' si 'a trecut in cealalta tabara'. Ion Cristoiu a fost vreodata intr-o tabara?", se intreaba ziaristul, pentru a raspunde: "Nu am fost niciodata in vreo tabara!". "Am ramas socat ca eram atacat nu numai de niste colegi de trust dar de doi oameni cu care am avut relatii de amabilitate", afirma Ion Cristoiu vizavi de atacurile lui Mircea Badea si Victor Ciutacu, pe care le pune si pe seama tineretii lor. Cristoiu nu intelege de ce a fost pus la zid prin intermediul presei in loc sa fie abordat direct si personal. Faptul ca Ciutacu are o parere atat de proasta, acum, despre el, dar, in acelasi timp, ca redactor sef la Jurnalul National, continua sa-i publice editorialele zilnice, i se pare cel putin ciudat lui Cristoiu. "Nu am vazut pana acum, in douazeci de ani de gazetarie libera, o situatie asemanatoare, in care unul dintre redactorii sefi ai unui ziar sa il injure pe principalul sau colaborator al paginii de editorial".
In ce priveste patronul din umbra al trustului, Dan Voiculescu, sau pe cel de fatada, Camelia Voiculescu, nici unul nu l-a sunat de cand a inceput scandalul si Ion Cristoiu este suparat tocmai pe aceasta atitudine pasiva a conducerii grupului de presa, desi, afirma realizatorul, "sunt mai in varsta si am ramas alaturi de trust chiar si in conditiile unei tentatii uriase, reprezentate de trustul lui Sorin Ovidiu Vantu, colivia aurita Realitatea TV". Aceasta il face pe Ion Cristoiu sa afirme, acum, ca inceteaza orice colaborare contractuala viitoare cu televiziunile Trustului Intact si, pana la alegeri, si cu alte posturi tv, pentru ca nu vrea sa fie "incadrat". Jurnalistul va participa, deocamdata, doar ca invitat, la alte televiziuni.

"S-a creat un cult al personalitatii negative a lui Basescu"

In ce priveste evaluarea sa asupra vietii politice romanesti la ora aceasta, Ion Cristoiu nu-si reneaga nici un rand din cele scrise despre Traian Basescu, dar refuza sa devina "chibit electoral" al vreunui contracandidat al sefului statului "care a inceput sa nu mai fie presedinte al Romaniei ci simplu competitor". Nu a fost de acord nici cu atacarea excesiva a Elenei Basescu si nici cu cea a tatalui ei. Traian Basescu este doar un competitor si trebuie sa existe si jurnalisti care sa se uite la perioada electorala ca la un meci, din tribuna presei, afirma jurnalistul. Ion Cristoiu - desi raspunde la intrebare dupa un foarte scurt timp de gandire - sustine ca Traian Basescu nu l-a sunat de cand a inceput acest scandal din trustul Intact, care ii aminteste de rafuielile anilor '50. "Raspunsul este 'nu'; deocamdata", afirma interlocutorul nostru.
Fondatorul mai multor ziare de succes considera ca nu poate sa se alature acestei "forte uriase anti-Basescu": "la ora actuala majoritatea marilor trusturi de presa sunt impotriva lui Traian Basescu" si, in acest moment, presedintele "este haituit de trusturile de presa". "Poate, peste o vreme, va veni momentul cand Traian Basescu va haitui trusturile de presa si atunci voi lua apararea acestora", afirma Ion Cristoiu, reamintind totodata ca "eu iau apararea celor care mi se par nedreptatiti, asa cum cred ca este acum Traian Basescu". In privinta rezultatului alegerilor din toamna, analistul apreciaza ca, "daca nu se iveste un alt competitor, cu cei de acum Traian Basescu va castiga". Il ajuta si contributia adversarilor sai care se ocupa numai de el in acest paradoxal "cult al personalitatii negative", care il tine pe Basescu permanent in atentia opiniei publice, spune Cristoiu. "N-am mai vazut asa ceva de pe vremea lui Ceausescu", afirma jurnalistul. Exista o "obsesie Traian Basescu" asa cum a existat si "obsesia EBA", care, dupa cum s-a vazut, pana la urma i-a adus voturi Elenei Basescu, apreciaza Ion Cristoiu, ale carui analize le vom citi in continuare in Jurnalul National, pana cand, posibil, va fi dat afara cu scandal. Ascultati interviul online si va veti edifica singuri.


Interviul lui Victor Roncea cu Ion Cristoiu despre mogulii media si Basescu publicat si apoi cenzurat de ziarul ZIUA
Asculta mai multe audio Evenimente

Comentariul lui Victor Ciutacu: "Nici eu nu inteleg cum principalul colaborator al JN il injura, in editorial, pe redactorul-sef al ziarului in loc sa-l sune daca are neclaritati. Deci suntem chit".
July 11, 2009 2:58 AM
Victor Ciutacu mai spune pe blogul sau:
Dezamăgirea-i reciprocă, Maestre…
Ion Cristoiu i-a acordat lui Victor Roncea un interviu. Întrucât nu simt nevoie să alimentez o polemică absurdă și să intru-n jocul viclean al Maestrului, nu am de gând să comentez. Vă las pe voi - dacă aveți chef și chiar vă inspiră subiectul - s-o faceți, cu rugămintea-somație de a folosi cuvinte măsurate și decente.
Continuarea AICI

DOSARE ULTRASECRETE: De la NSA la KGB

ZIUA - Dosare ultrasecrete

Supravegherea electronica
Marile scandaluri

Supravegherea electronica constituie unul dintre marile tabuuri ale arhivelor secrete. Motivul este usor de inteles: scurgerile de informatii din arhivele electronice ar putea perturba, profund, viata politica interna si ar arunca in aer relatiile bilaterale dintre state, unele chiar...

Ronald Pelton de la NSA la KGB

Biografia lui Pelton nu este lipsita de interes, chiar daca cea a specialistilor unui serviciu secret (mai ales unul cum este NSA) nu inseamna altceva decat insumarea unor "misiuni" pe care numai un analist bine documentat le-ar putea evalua. Tanarul Ronald Pelton se angajase in US...

Demascarea lui Pelton

La Moscova, lucrurile au evoluat rapid. Imediat dupa ce Iurcenko si-a redactat raportul si a descris Colegiului KGB discutia cu Ronald Pelton, un submarin sovietic a fost expediat in Marea Ohotsk, ca sa verifice depozitia americanului si sa identifice cablul de interceptare al NSA....

Decoratie pentru Dulles

Allen Dulles, cel care avea sa ajunga directorul CIA, a fost decorat cu medalia "Distinguished Service" in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru misiunile de spionaj intreprinse in Elvetia impotriva Germaniei naziste. Reproducem in randurile ce urmeaza recomandarea pentru...

GRANICERII FSB AI CSI le-au confiscat opera lui Caragiale si dictionarele de romana copiilor din Transnistria care s-au intors din tabara de la Sulina

"M-au intrebat de ce nu il iubim pe Voronin si ce credem despre evenimentele din 7 aprilie"
Elevilor din regiunea transnistreana care si-au petrecut vacanta la Sulina in cadrul programului ''Arc - 2009'', organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, le-au fost retinute la intoarcerea in Republica Moldova dictionarele universale ale limbii romane, relateaza Agerpres.
Vamesii de la punctul de frontiera Cahul (Republica Moldova) - care apartin de CSI si FSB - le-au confiscat, de asemenea, enciclopediile si CD-urile cuprinzand opera teatrala a lui Ion Luca Caragiale. "Am fost interogata mai bine de doua ore despre sederea noastra in Romania", a declarat Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Transnistria, care a insotit grupul de elevi.
"M-au intrebat de ce nu il iubim pe Voronin si ce credem despre evenimentele din 7 aprilie", a mai spus ea, adaugand ca vamesii moldoveni au incercat sa afle detalii de la intalnirea copiilor transnistreni cu presedintele Traian Basescu din 24 iunie de la Sulina (ca si cum n-ar fi stiut... - nota mea).
Z.O.

NOI CIUDATENII PESTE PRUT: Independenta s-a facut scrum. Declaratia de Independenta a Republicii Moldova ar fi ars in urma cu trei luni, pe 7 aprilie

Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, document semnat la 27 august 1991, a ars in timpul protestelor postelectorale din 7 aprilie 2009, sustine pre[edintele unei asociatii de la Chisinau. Potrivit altor surse, distrugerea Declaratiei a fost constatata de doua comisii, de la Procuratura Generala si de la Arhiva Nationala.
"Acest document este ca un certificat de nastere al unui om. Va imaginati ce ar insemna daca ar fi ars Declara]ia de independenta a SUA, prima Constitutie franceza sau Actul de formare a Comunitatii Europene?", s-a intrebat Petru Sandulache, presedintele Asociatiei Parlamentul '90. Potrivit aceluiasi personaj, care face aceasta declaratie ciudata la trei luni de la evenimente, "cand s-a deschis safeul, acolo a fost gasit scrum".

"GEMENII" ROMANI abandonati la Paris. Un blond cu ochi albastri si o frumoasa tigancusa


Un nou scandal de presa face valuri la Paris. Presupun ca mamica a fugit si si-a abandonat copiii pentru ca era discriminata de romani... :)

CIUDATA VEDETA DIN CORT. Fostul "terorist" Gaddafi la G8 - FOTO





LA G8 DISCUTII, in Rusia demonstratii de forta, in Caucaz, si expozitie militara, in Urali, cu cel mai puternic tanc rusesc: Т-90 - VIDEO


LUKASENKO - Dictator de 15 ani. Aniversare in Belarus. VIDEO

MICI BOMBE LA G8: Medvedev si Obama: ONU ar putea fi reformata in viitorul apropiat. Conferinta de presa de o ora a presedintelui rus - VIDEO



Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat vineri, la Aquila, in conferinta de presa sustinuta in finalul summitului G8, ca Organizatia Natiunilor Unite (ONU) ar putea fi reformata in viitorul apropiat, informeaza agentiile ruse de presa, preluate de Agerpres.
Dupa cum a afirmat liderul rus, in cadrul discutiilor pe marginea summitului a fost expusa inclusiv din partea SUA necesitatea intaririi rolului ONU.
"M-a bucurat faptul ca practic in toate luarile de cuvant, inclusiv in discursul presedintelui SUA, Barack Obama, s-a facut auzita ideea privitoare la intarirea rolului central al Natiunilor Unite", a afirmat Medvedev, citat de ITAR-TASS, adaugand ca, pana recent, "liderii unui stat atat de respectabil cum sunt SUA s-au exprimat nu in cel mai onorabil mod despre rolul ONU in planul relatiilor internationale".
"Este bine ca in cele din urma a fost constientizata imperfectiunea ONU si a necesitatii modernizarii ei, pentru ca deocamdata nu exista alternativa la aceasta organizatie", a spus Dmitri Medvedev. Presedintele rus a salutat si decizia liderilor G8 de a consolida cadrul juridic al cooperarii internationale.
Medvedev a mai spus ca liderii G8 au cazut de acord asupra reformarii si crearii in caz de nevoie a noi institutii financiare care sa asigure o dezvoltare stabila si sa faca unele corecturi in materie de politici economice.
"Daca evocam institutiile financiare, problema este mai larga. Nu este vorba doar de reforma Fondului Monetar Internationale (FMI) sau a Bancii Mondiale (BM), ci de atitudinea in genere fata de institutiile internationale financiare", a mai spus el.
Z.O.

OBAMA, inainte de a se intalni cu PAPA, arunca la G8 priviri asupra posteriorului unei tinere de 16 ani FOTO

Presedintele SUA, Barack Obama, arunca priviri patimase posteriorului unei domnisoare de 16 ani prezente la summitul G8

Este unul dintre cei mai puternici oameni din lume, insa nici macar Barack Obama nu este imun in fata unui posterior frumos, titreaza, vineri, "Bild". La summitul G8 ce are loc zilele acestea in Italia, presedintele de peste Ocean a fost surprins admirand formele frumoase ale unei tinere, in vreme ce presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy il privea amuzat, scriu jurnalistii germani.Intrebarea de pe buzele tuturor este cea legata de numele domnisoarei care a atras atentia unuia dintre cei mai importanti oameni din lume. Ei bine, tanara este Mayora Tavares, are 16 ani si vine din Brazilia. Adolescenta face parte dintr-un grup numit J8, compus din 53 de oameni cu varsta intre 14 si 17 ani, care participa la summitul din Roma de la inceputul acestei saptamani. In cadrul intalnirilor, membrii J8 discuta despre viata tinerilor din jurul lumii si modul in care aceasta poate fi imbunatatita. Dupa ce au prezentat rezultatele si ideile, joi, delegatilor seniori, tinerii au facut o fotografie de grup alaturi de Obama, mai noteaza sursa citata.
Z.O.

INCREDIBIL: Mafiotul PDL "Don" Costel Iancu, achitat de magistratii din fieful lui, Dolj. VIDEO si CAZUL TRAFICANTULUI DE CARNE VIE AICI

ULTIMA ORA: Dom' Costel Iancu, fostul sef de la ANIF, a fost achitat de magistratii Tribunalului Dolj

Fostul director al Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF), Constantin Iancu, a fost gasit nevinovat de magistratii Tribunalului Dolj in dosarul penal in care era acuzat de constituire de grup infractional organizat, lipsire de libertate, amenintari, loviri si alte violente, transmite NewsIn.
In aceasta cauza au mai fost judecate, alaturi de Iancu, alte cinci persoane, si acestea fiind achitate. Pronuntarea hotararii Tribunalului Dolj a fost data vineri dupa-amiaza, dupa ce protestul magistratilor de la Tribunalul Dolj a luat sfarsit. In motivarea hotararii, judecatorii au mentionat faptul ca fostul director al ANIF Constantin Iancu nu l-a sechestrat pe omul de afaceri valcean Andrei Alexandru, conform unor alineate din articolul 10 din Codul Penal, care spun ca fapta nu exista, nu este Constantin Iancu autorul, iar faptele savarsite de acesta nu prezinta elementele constitutive ale unei infractiuni. "Indiscutabil, vom ataca aceasta decizie prin recurs la Curtea de Apel Craiova", a declarat Flavius Cristea, procuror la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Craiova. Sentinta a fost facuta publica abia vineri, dupa ce, pe 1 iulie, instanta a audiat ultimii trei martori din acest dosar. Fostul director al ANIF Constantin Iancu a fost trimis in judecata, alaturi de Lucian Baltac, Geromin Baltac, Laurentiu Capotescu, zis Patatu', Marian Sandu, fost Cristescu, zis Fibra, Robert Baltac, pentru constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup, sechestrare si lipsire de libertate.
Mai ceva ca la Guantanamo: si-a legat victima cu lantul de gat si i-a facut poze in pielea goala
Dosarul de trimitere in judecata a fostului director al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Constantin Iancu, dezvaluie ca acesta si-ar fi legat una dintre victime cu lantul de gat si i-ar facut poze in pielea goala. Rechizitorul, inaintat Justitiei de procurorii Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), include amanunte despre noua victima a lui Constantin Iancu, care ar fi fost exploatata de acesta in Austria.In urma perchezitiei domiciliare realizate de procurori la ferma lui Constantin Iancu, din localitatea doljeana Padea, au fost gasite sapte fotografii in care aparea un barbat legat cu un lant inchis cu un lacat.
Potrivit informatiilor din rechizitoriu, persoana din imagine, Constantin Nitu, a relatat anchetatorilor ca "in cursul anului 1994/1995, locuind in comuna Dranic, sat Padea, judetul Dolj, l-a cunoscut pe Iancu Constantin zis "Costel", despre care se stia ca era cetatean roman, rezident in Austria si avea pe raza comunei Dranic o ferma agrozootehnica". Din cauza situatiei materiale precare in care se afla, potrivit relatarii sale, Nitu Constantin, fost Calusaru, a fost convins in schimbul unor avantaje materiale sa-l insoteasca pe inculpatul Iancu Constantin in Austria pentru a munci. Din rechizitoriul furnizat presei, procurorii au sters anumite pasaje, care au considerat ca nu pot fi facute publice.
Z.O.

REMEMBER
Costel Iancu, tigan, ex-secretar de stat PDL, omul lui Berceanu: trafic de carne vie, sclavie, rapiri, sechestrari de persoane, umiliri inimaginabile, arme: cercetat in LIBERTATE.
"După ce mi-a aplicat multiple lovituri şi m-a lăsat jos, Iancu Constantin a mers la autoturismul său şi a adus mai multe lanţuri şi lacăte cu care m-a legat, atât de gât, cât şi de un gard. M-a dezbrăcat în pielea goală şi a adus o bucată de carton pe care m-a obligat să scriu câteva cuvinte cu privire la faptul ca aş fi o zdreanţă şi am greşit faţă de el. După ce am fost legat cu lanţul şi dezbrăcat în pielea goală, Iancu Constantin a urinat pe mine, a încercat să mă … şi chiar…….Precizez faptul că eu am fost legat în spatele imobilului în care locuisem, de gardul acelui imobil şi am fost ţinut în lanţ şi în poziţia umilitoare pe care am expus-o anterior o perioadă de mai multe zile, fiind ţinut dezbrăcat, pe timp de ploaie si vânt"
Victima politicianului PDL garantat de ministrul Radu Berceanu

ADEVARUL: Imagini şocante de la percheziţiile din toamna lui 2006 făcute de procurori la domiciliul lui Costel Iancu, la Padea, judeţul Dolj. De aici au fost ridicate mai multe bunuri, printre care şi fotografii, scrisori şi arme.
Împotriva lui Iancu sunt depuse mai multe plângeri din partea unor persoane pe care le-ar fi ameninţat şi terorizat. Sunt trei cazuri diferite care demonstrează cruzimea cu care actionau aceştia. Niţu Constantin este una dintre victime. El a declarat procurorilor că Iancu l-a dus în Austria pentru a-l ajuta. La dosar sunt depuse fotografii, ridicate de anchetatori de la domiciliul lui Iancu, în care apare Niţu Constantin dezbrăcat şi legat cu un lanţ de gât. Niţu a declarat procurorilor că a fost obligat de Iancu să ţină în mână o hârtie pe care scrisese: “SÎNT O ZDREANŢĂ. NU FACEŢI CA MINE. AM FACUT O GREŞEALĂ CU DON COSTEL”.Procurorii DIICOT au făcut un rezumat de 50 de pagini cu acuzaţiile aduse lui Costel Iancu şi complicilor săi. Din dosar reiese că Iancu ar fi ordonat, în toamna lui 2006 şi răpirea omului de afaceri Andrei Alexandru şi a soţiei acestuia, cu scopul de a-i ceda acţiunile la o firmă. ''Domnul Iancu a fost primul care m-a tras din maşină când am oprit, m-a blocat şi din faţă şi din spate. A desfăcut portiera, m-a tras de umărul stâng, m-a suit în Touareg, m-au dus la sediul firmei lui Baltac, m-au sechestrat, m-au pus să semnez şi au adus notar pentru semnarea acţiunilor'', a povestit Alexandru Andrei, victimă în dosar.
Constantin Iancu (45 ani), fostul preşedinte al Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare şi membru PDL, a fost trimis ieri, în judecată, pentru sechestrare de persoane, ameninţare şi constituire de grup infracţional.
Grupul infracţional condus de Iancu este vizat şi pentru trafic de persoane pe ruta România-Austria-Spania. Iancu a fost reţinut, pe 27 octombrie 2006, fiind eliberat după ce instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă.
Citiţi şi: Rechizitoriul în cazul lui Costel Iancu din 4 martie 2009

MEDIAFAX: Percheziţiile la Costel Iancu acasă au scos la iveală fotografii cu un bărbat în lanţuri
Constantin Iancu a exploatat în Austria, în urmă cu 15 ani, un bărbat căruia i-a promis că-l ajută să-şi găsească un loc de muncă, pe care apoi l-a legat cu un lanţ de un gard şi pe care l-a fotografiat cu o planşetă în mână, pe care l-a obligat să scrie că a greşit faţă de el şi că este o "zdreanţă", potrivit rechizitoriului trimis în instanţă de DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova.
La percheziţiile făcute la domiciliul lui Constantin Iancu de către procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, alături de ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au fost descoperite mai multe fotografii cu un bărbat legat în lanţuri care ţine o planşetă în mâini pe care scrie: “Sunt o zdreanţă. Să nu faceţi ca mine. Am făcut o greşeală cu dom' Costel".
Potrivit rechizitorului întocmit de procurorii DIICOT şi care a fost înaintat Tribunalului Dolj, în locuinţa lui Constantin Iancu au fost descoperite şapte fotografii, poliţiştii reuşind să-l identifice pe bărbatul din poze.
Constantin Niţu, bărbatul din pozele descoperite în locuinţa lui Constantin Iancu, este din comuna Drănic, satul Padea (Dolj), şi le-a spus anchetatorilor că l-a cunoscut pe iancu în perioada 1994-1995 şi că ştia despre acesta că este un om de afaceri, rezident în Austria.
În aprilie 1994, el a fost convins de Constantin Iancu să plece împreună în Austria, acolo unde fostul director al ANIF urma să-i găsească un loc de muncă.
"(…) Am mers în municipiul Târgu Jiu, unde am dormit o noapte în care Iancu Constantin s-a întâlnit cu un prieten al său, poreclit Mafiotul, şi care i-a adus o fată care avea să meargă împreuna cu noi în Austria”, a afirmat Constantin Niţu, declaraţia fiind inclusă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Bărbatul le-a spus anchetatorilor că Iancu s-a însurat în Austria cu o româncă, pe care "pentru a-şi bate joc de ea a angajat-o să spele vasele într-o pensiune".
Conform rechizitoriului, Iancu a reuşit, după o anumită perioadă, să-i găsească un loc de muncă lui Niţu, bărbatul adus din România fiind pus să distribuie ziare într-o intersecţie din localitatea Baden. Bărbatul era echipat cu o uniformă "care crea cât de cât o aparenţă de legalitate" şi purta un ecuson fals, de care făcuse rost Iancu. După distribuirea ziarelor în intersecţia din Baden, doljeanul trebuia să ajungă la o pensiune unde se ocupa de tăiatul ierbii. Pentru activităţile prestate, Constantin Niţu nu primea niciun ban.
Bărbatul le-a mai spus anchetatorilor că, la un moment dat, Costel Iancu a venit la pensiunea respectivă, unde i-ar fi reproşat anumite lucruri, iar apoi a început să-l lovească.
"După ce mi-a aplicat multiple lovituri şi m-a lăsat jos, Iancu Constantin a mers la autoturismul său şi a adus mai multe lanţuri şi lacăte cu care m-a legat, atât de gât, cât şi de un gard. M-a dezbrăcat în pielea goală şi a adus o bucată de carton pe care m-a obligat să scriu câteva cuvinte cu privire la faptul ca aş fi o zdreanţă şi am greşit faţă de el. După ce am fost legat cu lanţul şi dezbrăcat în pielea goală, Iancu Constantin a urinat pe mine, a încercat să mă … şi chiar…….Precizez faptul că eu am fost legat în spatele imobilului în care locuisem, de gardul acelui imobil şi am fost ţinut în lanţ şi în poziţia umilitoare pe care am expus-o anterior o perioadă de mai multe zile, fiind ţinut dezbrăcat, pe timp de ploaie si vânt, aşa cum era zona montană respectivă”, se mai arată în declaraţia lui Constantin Niţu, dată anchetatorilor.
Doljeanul le-a mai spus procurorilor DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, că pozele i-au fost făcute pentru a nu spune niciodată ce s-a întâmplat în Austria, dar şi pentru a-l "batjocori" în cazul în care s-ar fi întors în România.
"Pentru a se asigura pe deplin de faptul că eu nu voi avea niciodată curajul să spun ce am păţit în Austria de la Iancu Constantin, zis Costel, şi, ulterior, am aflat că şi pentru a mă batjocori în cazul în care aveam să revin în ţară, Iancu Constantin venea la diverse intervale de timp şi-mi făcea poze în diverse ipostaze. La un moment dat, a venit la mine şi mi-a spus că a terminat un film şi mergea să-l developeze, dându-mi de înţeles că-mi va face şi alte fotografii, lucru care s-a şi întâmplat", se mai arată în declaraţia dată de bărbatul convins de Constantin Iancu să plece împreună în Austria.
Constantin Niţu le-a spus anchetatorilor că fostul director de la ANIF i-ar fi povestit că aceleaşi metode le-a folosit şi în cazul unor femei din comuna doljeană Gângiova.
"În perioada în care am fost ţinut în acea ipostază i-am spus lui Iancu Constantin să-mi dea drumul, însă acesta spunea că a mai procedat astfel şi în ţară, pe raza comunei Gângiova, sat Comoşteni, cu diverse femei, şi ştie el cum să facă ca să nu se afle nimic……pentru a fi sigur că nu voi spune nimic mi-a spus şi chiar mi-a arătat că are pistol, spunând că mă va împuşca atât pe mine, cât şi pe tatăl meu”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT
Conform sursei citate, după declaraţiile oferite anchetatorilor Constantin Niţu a recunoscut pozele găsite la percheziţia făcută la locuinţa fostului şef al ANIF ca fiind cele făcute în Austria.
Constantin Iancu a fost trimis, miercurea trecută, în judecată de procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, el fiind acuzat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, lipsire de libertate, ameninţare şi lovire sau alte violenţe.
Primul termen în dosarul în care Constantin Iancu, fost director al ANIF, este judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea unui astfel de grup, lipsire de libertate, ameninţare şi lovire sau alte violenţe a fost stabilit de Tribunalul Dolj pentru 25 martie.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecător Laura Udrea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că primul termen în care este judecat fostul director al Administraţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Constantin Iancu, a fost stabilit pe 25 martie.

COTIDIANUL: MAFIA si PRIMARII PDL
Costel Iancu a mai fost partener de afaceri şi cu Costel Tulitu, fostul şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj, actual primar în oraşul Bechet, din partea PDL. Conform Registrului Comerţului, Iancu şi Tulitu au fost parteneri de afaceri în firma Inteligent Service SRL, care se ocupa cu activităţi de investigaţie şi protecţie. Afacerea celor doi a fost administrată de Gelu Simescu, fost locotenent-colonel în Direcţia de Protecţie şi Siguranţă Militară din MAp. Un al doilea primar asociat cu Iancu în Inteligent Service SRL este Ion Dăbuleanu, primar în comuna Gighera din judeţul Dolj. Dăbuleanu a intrat în societate după retragerea lui Costel Tulitu. Conform Registrului Comerţului, firma se ocupa cu activităţi de investigaţie şi protecţie, iar afacerea era administrată de Gelu Simescu. Un al treilea primar, asociat al lui Costel Iancu, este Andrei Marius Dănuţ, ales edil în primăvara lui 2008 în localitatea Dranic, din judeţul Dolj, din partea PDL. Cei doi sunt parteneri de afaceri în firma Centro Trans Corporation SRL, singura societate în care Costel Iancu mai figurează acum ca asociat.

MIRCEA TOMA, un fel Iliescu cu barba ceva mai prost ca CTP, vrea sa controleze blogurile. Hai sa radem cu Agentia de Monitorizare a Pestelui Prajit!

Cotidianul, in loc sa-si vada de problemele lui, se tine de titluri mincinoase si stupide in acelasi timp: "Bloggerii români vor avea cod deontologic". Adica cum? Se va vota in Marea Adunare Nationala a Bloggerilor cu Stea Rosie infipta in Frunte? Si la prezidiu cine va sta: Secretarul General al CC al Partidului Monitorizarii Pestelui Prajit, tovarasul Mircea Toma?

"Codul de autoreglementare online va fi implementat în primă fază la nivelul blogurilor, pentru ca ulterior să fie extins la întreg mediul virtual", scrie, lipsit de orice logica, un oarecare Bandea. Pai bai, "monitorizatorii" lui peste, care ati merita sa vi se publice dosarele ca sa se sperie lumea de inversiunile voastre mentale si sexuale, cine sunteti voi, amaratilor de comunisti mascati, ca sa dictati cuiva?! Nu vreti intai sa treceti sa va implementez eu ceva?

"În esenţă, normele cuprinse în el vizează evitarea atacurilor discriminatorii şi a prejudecăţilor şi stereotipurilor legate de rasă, vârstă, sex, orientare sexuală, religie, etnie, dizabilitate, aspect fizic sau statut social", spune, citat en gros de Cotidianul, mai micul Iliescu cu barba.

Deci, batranelul Toma, de o rasa incerta, pensionar de lux al Armatei (nu stim care) si trisexual cunoscut (adica ii place si cu fetite, si cu baietei si cu animalute, plus alte perversiuni voaierste), fara de Dumnezeu, mai mult ungur decat tigan, cu un picior in groapa, scheletic si fizic si intelectual si social, vrea sa-mi impuna mie ceva? Hai sa radem!

Nu ma mir ca patronul a aplicat o asemenea reducere la Cotidianul: e pe masura mintii voastre... Mai bine rugati-va de Mirciulica Toma (altfel simpatic in timpul liber) sa va lase sa scrieti, pe viitor, on line, "deontologizati"...

MINORITATILE se auto-discrimineaza. TIGANII SI UNGURII se taie intre ei. De vina, cred, sunt romanii (conform viitoarelor relatari din presa :)


Un conflict care a mocnit de mai mult timp a izbucnit joi seara intre etnicii maghiari şi romi din localitatea harghiteană Sancrăieni, după ce cu o zi in urmă un maghiar a fost injunghiat de un rom, transmite corespondentul NewsIn.
Aproximativ 400 de locuitori de etnie maghiară din comuna Sancrăieni s-a adunat pentru a-şi face dreptate, iar unul dintre ei a incendiat două grajduri şi o şură aparţinand romilor.
Aproape 150 de mascaţi, jandarmi, politişti şi pompieri au fost mobilizaţi in zona ca să calmeze spiritele, formand un cordon intre cele două zone cu localnici de etnii diferite. Oamenii legii au rămas pe poziţii toată noaptea, pentru a preveni izbucnirea altor eventuale conflicte. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale şi abia după o oră au reuşit să stingă incendiul. In incendiu a ars o suprafaţă de circa 25 mp dintr-o anexă gospodărească, aproximativ 50 mp din cea de-a doua anexă, construcţii din lemn cu invelitoare din tablă, aproape trei tone de fan şi un cal.
Romii au fugit din localitate, adăpostindu-se in pădurile din apropiere.
Locuitorii comunei susţin că sunt terorizaţi de romi, care nu numai că le fură produsele agricole de pe camp, dar sunt şi extrem de agresivi. Primarul comunei, Szekely Erno, susţine că problema romilor este veche, iar faptul că acţiunile lor antisociale nu sunt pedepsite le dă senzaţia că se află deasupra legii.
"Oamenii au suportat mult timp să fie furaţi de către o pătură socială care nu lucrează, care trăieşte pur şi simplu pe spinarea lor. Insă i-a infuriat agresivitatea dovedită de unul dintre membrii comunităţii rome, care a injunghiat miercuri un localnic. Victima se află acum in afara oricărui probleme, iar agresorul, Vancsa Gabor, a fost ridicat de către poliţişti. Cu toate acestea, nu a primit mandat de arestare de la procuratură, aşa că s-a intors acasă joi seara şi a trecut din nou la ameninţări", a declarat, vineri, pentru NewsIn, Szekely Erno.
"Vancsa Gabor este un om agresiv, care acum două luni a manat caii peste un autoturism marca Tico, care era parcat regulamentar, distrugand maşina. Nici atunci nu a fost luat la rost. Astfel, ei au senzaţia că sunt deasupra legii", a mai spus primarul.
Potrivit sursei citate, conflictul a izbucnit joi seara, după ce Vancsa, intors de la Miercurea Ciuc, a inceput să-i ameninţe din nou pe maghiari. "Faptul că l-au văzut din nou cum ameninţă, după ce s-a intors de la poliţie, i-a infuriat pe localnici. Aproximativ 400 de persoane au ieşit pe stradă, cu furci şi cose, gata să se năvălească peste ţigani. Cand am incercat să intervin, m-au huduit", a mai adăugat primarul.
Szekely Erno spune că locuitorii comunei au inceput o campanie de strangere de semnături, cu scopul de a atrage atenţia Prefecturii, Consiliului Judeţean şi asociaţiilor romilor că, dacă romii nu vor incerca să se integreze in comunitate şi nu işi vor schimba comportamentul, riscă să fie izgoniţi din comună.
Vineri dimineaţă, cinci poliţişti şi cinci jandarmi erau la Sancrăieni, pentru a preveni reizbucnirea conflictului.
In comuna Sancrăieni trăiesc 52 de familii de romi, in total 189 de persoane.
Un alt conflict intre etnici maghiari şi romi a izbucnit, luna trecută, in comuna harghiteană Sanmartin. Peste 100 de localnici au ieşit in stradă, in seara zilei de 3 iunie, acuzand comunitatea de romi din localitate de furturi din gospodării şi din culturile agricole. Incidentele din comună au izbucnit după ce, dumincă, 31 mai, romii din localitate a bătut doi localnici, care-i surprinseseră că şi-au adus caii la păscut pe terenurile lor. In urma bătăii primite, cei doi localnici au fost duşi la spital. După acest conflict, una dintre casele romilor a fost incendiată. Comunitatea de romi din Sanmartin numără aproximativ 200 de persoane. Adulţii nu au locuri de muncă, iar majoritatea copiilor nu frecventează şcoala.
Z.O

PANTEONUL ROMANIEI - IPS Bartolomeu Anania si Prof Dr Radu Ciuceanu. REVISTA PRESEI

Pentru Adevar si Dreptate

A vrut Dumnezeu să depăşim un moment care ne-a furat o jumătate de an. Pentru majoritatea celor prezenţi în acest moment aniversar, dacă nu pentru toţi, orice realizare s-a supus aceluiaşi regim al unei constante şi îndârjite afirmări şi a unor îndelungi demersuri.
Acum suntem o fundaţie cu un scop afirmat şi recunoscut public. De acum încolo, imitând peste veac ctitorirea de cinste a Ateneului Român, vom avea porţile deschise către toţi cei care vor dori să ni se alăture în fel şi chip. Panteonul României va fi împlinirea aspiraţiilor şi năzuinţelor unui popor întreg.
S-a vorbit mai înainte despre prezenţa Adevărului pe frontispiciul acestei instituţii. Ar trebui să-l legăm de cealaltă componentă morală, atât de căutată şi necesară acum: Dreptatea. Asigurăm pe această cale că ne vom strădui să-i chemăm în nemurire şi pe acei peste care uitarea şi nerecunoştinţa au aşternut un colb greu şi nemeritat.
Cu aceste gânduri încheiem întâlnirea noastră în cuget şi simţiri.

Prof. dr. Radu Ciuceanu

Adevarul crestin

Trebuie înţeles ca acest Panteon strânge sub cupola sa nu numai cele mai ilustre valori ale naţiunii române, printr-un rapel al memoriei noastre, dar şi Adevărul creştin ce se regăseşte şi în cei ce nu fac parte din comunitatea noastră. Numai aşa îşi va căpăta această instituţie milenară pe care o construim o valoare fundamentală, naţională, şi o universală recunoaştere.

I.P.S. Bartolomeu Anania,
Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Cateva dintre aparitiile din presa:

Mediafax
http://www.mediafax.ro/cultura-media/constructia-panteonului-romaniei-nu-va-depasi-20-de-milioane-de-euro.html?1706;4624271

www.presaonline.com
http://www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/a-avut-loc-lansarea-fundatiei-panteonul-romaniei-638900.html

Ziua
http://www.ziua.ro/news.php?id=32805&data=2009-07-08

Victor Roncea’s Blog
http://victor-roncea.blogspot.com/2009/07/academia-romana-lanseaza-proiectul-si.html

Flux Intact Images
http://www.intactimages.ro/fotoweb/Eventgrid.fwx?position=1&archiveId=5000&columns=4&rows=10&sorting=ModifiedTimeAsc&search=(IPTC005%20contains(FUNDATIA%20PANTEONUL%20ROMANIEI%20-%20INAUGURARE%20))

Ultimelestiri.com
http://www.ultimelestiri.com/constructia-panteonului-romaniei-nu-va-depasi-20-de-milioane-de-euro-161127.html

Ziua online
http://www.ziua.net/news.php?data=2009-07-09&id=32805

Stiri pe scurt
http://www.stiripescurt.ro/stiri/constructia-panteonului-romaniei-nu-va-depasi-20-de-milioane-de-euro/324243.html

Ziare.com
http://www.ziare.com/articole/Panteonul+Romaniei

Jurnalul National
http://www.jurnalul.ro/stire-arte/panteonul-romaniei-se-naste-pe-timp-de-criza-514030.html

Showbiz
http://showbiz.iis.ro/constructia-panteonului-romaniei-nu-va-depasi-20-de-milioane-de-euro/

Curentul

Business Breaking News

Qbox

Jurnalul de Botosani si Dorohoi

Informatia de Hunedoara

INTELECTUALII si serviciile secrete comuniste: HEMINGWAY, specializat si in dezinformare, a fost agent de influenta al KGB abandonat de FBI

Ernest Hemingway a figurat pe lista spionilor KGB in SUA

Fostul ofiter KGB Alexander Vassiliev furnizeaza, in ultima carte pe care o semneaza alaturi de John Earl Haynes si Harvey Klehr, dovezi pentru "trecutul de spion" al lui Ernest Hemingway, care, sub numele de cod "Argo", ar fi devenit unul dintre agentii KGB-ului in America, informeaza, vineri, NewsIn.
Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat la Universitatea Yale, dezvaluie ca romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care ii infiltrase KGB in Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, in anii 90. Alexander Vassiliev, jurnalist rus si fost ofiter al serviciilor de informatii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, "The Haunted Wood: Soviet Espionage in America", bazat pe documente de arhiva, peste 1.000 de pagini de note ale KGB.Se pare ca Hemingway, descris ca un "spion diletant", a fost recrutat de serviciile secrete sovietice in 1941, inaintea unei excursii in China. Scriitorul si-ar fi exprimat "dorinta si vointa de a-i ajuta" pe agentii sovietici din Havana si Londra, ajungand sa furnizeze, sub numele de "Argo", "informatii politice", fara a exista, insa, un contact direct intre el si KGB, motiv pentru care legaturile au incetat definitiv dupa aproape un deceniu.
Cartea, scrie "The Telegraph", este una cat se poate de serioasa, construita pe detalii sobre, astfel incat pare neindoielnic ca Alher Hiss si Rosenberg au fost spioni sovietici. Cu Hemingway, lucrurile sunt putin diferite, pentru ca acesta nu a reusit sa transmita, conform autorilor, nici o informatie cu adevarat relevanta, una dintre ipoteze fiind aceea ca si-a folosit statutul de spion pentru scrierea cartilor sale. Pe de alta parte, ipotezele asumate de autori demonstreaza ca J Robert Oppenheimer, denuntat vreme de 50 de ani ca ar fi fost unul dintre spionii sovietici implicati in Proiectul Manhattan de construire a unei bombe atomice, a fost abordat de KGB, dar nu a devenit nici odata spion.Faptul ca, dupa incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, in Marea Britanie si SUA au fost infiltrati spioni sovietici a devenit o perceptie comuna. Tezele despre implicarea unor scriitori americani sau britanici in spionajul sovietic constituie o tendinta a dezvaluirilor ultimelor decenii, dupa ce George Orwell a publicat o lista a figurilor publice "cripto-comuniste". Studierea arhivelor sovietice l-a facut pe Antony Beevor sa-l numeasca pe Andre Malraux "mitoman". Autorii tomului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" estimeaza ca mai mult de 500 de americani, incluzand absolventi ai Ivy League, au fost recrutati de KGB, mai ales din cadrul primei agentii de informatii din SUA, OSS (precursoarea CIA).
Ernest Hemingway (1899-1961), un clasic al lite­­raturii universale, a avut o viata extrem de tumultuoasa. Prieten cu Ezra Pound si cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, a participat la ambele confla­gratii mon­diale si la Razboiul Civil din Spania. In 1926, ii apare primul roman de succes, " The Sun Also Rises", o carte care descrie viata comunitatii americane din Europa. Printre titlurile care l-au facut cunoscut se numara "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"), din 1929, "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), aparut in 1940 si capodopera din 1952, volumul "The Old Man and the Sea" ("Batranul si marea"). Prozatorul s-a sinucis in casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961, informeaza NewsIn.
ZIUA Online

Dosare ultrasecrete : Hemingway informatorul FBI
Participant direct la ambele Razboaie Mondiale, cunoscutul scriitor american Ernest Hemingway a intrat in atentia F.B.I. datorita presupuselor sale legaturi cu Partidul Comunist, fapt ce nu a fost insa dovedit. In anul 1942 scriitorul devine informator al F.B.I. in Cuba, una dintre misiunile sale fiind aceea de a supraveghea activitatea submarinelor din zona. Informatiile obtinute de Hemingway erau trimise Ambasadei S.U.A. din Cuba si F.B.I. sub forma unor rapoarte. Pe 1 aprilie 1943 activitatea lui Ernest Hemingway ca informator se incheie, avand in vedere faptul ca rapoartele sale au fost considerate de F.B.I. ca fiind nesatisfacatoare.

Banuit de comunism

Principalele motive pentru care Ernest Hemingway a intrat in atentia F.B.I. au fost doua: presupusele sale legaturi cu Partidul Comunist din timpul Razboiului Civil Spaniol, care ar fi continuat si dupa acesta si legatura acestuia cu incidentul de la Detroit din 1940. Ziarul american Alliance pentru care Hemingway a lucrat ca reporter in perioada conflictului din Spania era condus de Jay Allen, care potrivit unor rapoarte ale F.B.I. era un adept al Partidului Comunist si al organizatiilor sustinute de acesta, fapt care a atras suspiciunea si asupra scriitorului. Mai mult, conform F.B.I., scriitorul figureaza ca membru sau sustinator intr-o serie de organizatii banuite ca ar putea avea legaturi cu Partidul Comunist, cum ar fi: Comitetul pentru Ajutorarea Spaniei (United Spanish Aid Committee), Comitetul Tinerilor pentru Ajutorarea Democratiei Spaniole (United Youth Committee to Aid Spanish Democracy), Comitetul Refugiatilor Anti-Fascisti (Anti-Fascist Refugee Committee) si Liga Scriitorilor Americani, unde acesta a ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului Director. In anul 1940 Ernest Hemingway a fost unul din semnatarii declaratiei ce critica aspru F.B.I. pentru arestarea la Detroit a unor persoane acuzate de acte de violenta, persoane care au atacat sediul Biroului din acelasi oras si care au participat direct la Razboiul Civil din Spania, de partea fortelor republicane; tot in aceasta perioada, in cadrul unei intalniri cu un agent sub acoperire al F.B.I.-ului, scriitorul ar fi afirmat ca "F.B.I. este Gestapo-ul american". Cu toate acestea, avand in vedere un raport ulterior al F.B.I. care afirma cu certitudine faptul ca incepand cu data de 23 septembrie 1941 Ernest Hemingway a rupt toate legaturile cu organizatiile comuniste, institutia hotareste ca Inu este recomandata nici o actiune impotriva acestuia".

Informator al FBI

Mult mult, incepand cu anul 1942 F.B.I. ia in considerare posibilitatea utilizarii lui Hemingway ca informator in Cuba, avand in vedere o serie de aspecte; in primul rand, acesta avea o bogata experienta dobandita de-a lungul conflictului din Spania, iar la acea data el locuia de doi ani in Cuba; in al doilea rand, Hemingway a devenit un prieten apropiat al consulului Ambasadei S.U.A. din Cuba, Kennett Potter si secretarului adjunct, Robert P. Joyce. Dupa o serie de intalniri cu Joyce, in care cei doi au discutat posibilitatea angajarii scriitorului in munca informativa, Hemingway s-a aratat dispus unei colaborari; legat de incidentul din 1940 si declaratia sa legata de F.B.I., subiecte dezbatute de acestia, scriitorul a afirmat ca nu isi aduce aminte prea bine ce s-a intamplat la Detroit si ca afirmatia sa a fost doar o gluma. Legat de simpatiile acestuia la adresa comunistilor, Hemingway a declarat ca nu ii apreciaza pe acestia, ci ar fi doar adeptul unor idei ale filosofilor rusi. Din septembrie 1942 scriitorul american era direct implicat in activitatile de culegere de informatii, echipa sa fiind formata din patru agenti sub acoperire care se aflau in permanenta la dispozitia sa, paisprezece agenti care lucrau in Havana, la care se adauga informatorii personali ai acestuia, a caror identitate nu este cunoscuta. Fiind cunoscuta pasiunea scriitorului pentru pescuit, una din sarcini era aceea de a patrula cu barca sa de pescuit coastele sudice ale Cubei, in special in zonele in care a fost semnalata prezenta unor submarine si de a informa cu privire la activitatea acestora. Informatiile furnizate de Hemingway erau redactate in trei exemplare, acestea fiind trimise ambasadorului S.U.A. in Cuba, Spruille Braden, secretarului Joyce si F.B.I.-ului; in o serie de note ale ambasadorului din Cuba trimise F.B.I., acesta aprecia "modul de abordare a lui Hemingway in rapoartele sale, declarand ca doreste sa-l incurajeze in demersurile sale".

Abandonat de servicii

Dupa doua luni de activitate, relevanta informatiilor si devotamentul lui Hemingway fata de agentie sunt puse sub semnul intrebarii. Acest fapt este semnalat de reprezentantul legal al F.B.I. la Ambasada S.U.A. din Cuba, R.G. Leddy, care prezinta o serie de informatii din care reiese faptul ca scriitorul isi depasise atributiile. Concret, acesta incearca sa obtina informatii cu privire la o serie de lideri militari si politici cubanezi banuiti de acte de coruptie si are legaturi cu refugiatii spanioli din Cuba (banuiti de legaturi comuniste). Rapoartele lui R.G. Leddy atrag atentia si asupra lui Gustavo Duran; Duran,un fost cetatean spaniol, cunoscut in Madrid ca un sustinator fervent al Partidului Comunist, la acea data cetatean american, prieten al lui Hemingway din perioada Razboiului Civil Spaniol, devine angajat al Ambasadei si colaborator al scriitorului in perioada in care acesta incepe sa lucreze pentru F.B.I.. Se pare ca Gustavo Duran, fost functionar al Ministerului Afacerilor Externe al S.U.A., angajat ulterior la ambasada, nu a intrerupt legaturile cu republicanii spanioli, continuand sa colaboreze cu acestia si in Cuba. Scriitorul a afirmat despre Duran ca este "un agent si un militar genial, precum Napoleon, care apare doar odata la o suta de ani". Aceste informatii determina F.B.I. sa ia in considerare varianta intreruperii colaborarii cu Ernest Hemingway. Mai mult, atat informatiile furnizate de Duran cat si cele furnizate de Hemingway, fie nu prezentau informatii valoroase, fie erau mult prea vagi si se bazau pe surse neverificate sau de neincredere. Pe 1 aprilie 1943 F.B.I. hotareste sa intrerupa colaborarea cu Hemingway, in baza informatiilor furnizate de R.G. Leddy, dar mai ales din cauza unor scandaluri in care a fost implicat. In acelasi an, un articol aparut in ziarul comunist "Hoy", de la Havana, intitulat "Ultima pozitie a tradatorului Hemingway", il ataca pe acesta referidndu-se la mai multe chestiuni: Hemingway era numit un "turist al razboiului", care a fost un prost observator al Razboiului Civil din Spania; intreaga sa opera a fost criticata, fiind considerata lipsita de valoare; era acuzat ca a tradat comunistii si ca va avea soarta oricarui tradator; era acuzat de legaturi cu nazistii si ideile propagandiste ale doctorului Goebbels.

Rapoarte eronate

Principalul motiv pentru care F.B.I. a luat aceasta hotarare a fost insa altul: doua rapoarte ale lui Hemingway, considerate de acesta drept informatii sigure, ce ulterior s-au dovedit eronate. Primul raport sustinea ca generalul Manuel Benitez, seful Politiei Nationale din Cuba, organiza antrenamente ale fortelor conduse de el in care era utilizat armament de razboi. Toate acestea aveau ca scop preluarea puterii in Cuba de catre generalul Benitez, in momentul in care presedintele Batista va pleca pentru o vizita oficiala la Washington. Reprezentantii legali ai F.B.I. la Ambasada S.U.A. impreuna cu agentii F.B.I. care colaborau cu politia cubaneza au verificat aceste informatii, toate dovedindu-se a fi false (generalul Benitez nu avea asemenea intentii, iar politia desfasura asemenea antrenamente de patru ani, fiind parte integranta din armata cubaneza). In cel de-al doilea raport, Hemingway sustinea faptul ca pe 9 decembrie 1942 ar fi fost martorul unei intalniri intre un submarin si un vapor spaniol, Marques de Comillas, intalnire ce a avut loc in largul coastelor cubaneze. Dupa ce membrii echipajului, pasagerii de pe vapor si o serie de alti martori au fost interogati de agentii F.B.I., s-a dovedit faptul ca aceasta intalnire nu a avut loc. Pe baza informatiilor prezentate mai sus, F.B.I. a decis sa incheie orice legatura si colaborare cu Ernest Hemingway, calificandu-l drept un "falsificator ce nu mai merita a fi acoperit", iar activitatea sa fiind una Inesatisfacatoare". Hemingway ramane totusi in atentia F.B.I. deoarece, potrivit unui raport, acesta urma sa scrie o carte care se bazeaza pe experienta acestuia ca infor­mator; el ar fi declarat ca in carte vor aparea toate persoanele pe care le-a cunoscut in acea perioada, inclusiv ambasadorul Spruille Braden.
Ioan TUDOR / ZIUA